Tako je Golobova vlada skrajšala čakalne vrste v zdravstvu – kar z izbrisom napotnic pacientov

Datum:

Gruzijska pošast Ioseb Besarionis dze Džugašvil bolj znan kot komunistični diktator Josif Visarionovič Stalin je nekoč v času stalinističnih čistk dejal: “Če je človek, je problem, ko ni človeka, ni več problema.” Očitno se tega reka poslužuje tudi Golobova vlada, ko gre za pravice pacientov. Krajšanja vrst v zdravstvu so se lotili na zelo inovativen način – z brisanjem napotnic. 

Kot je poročal portal MMC, je Ministrstvo za zdravje izbrisalo stare neizkoriščene napotnice pacientov, ki na naročen pregled niso prišli in svoje odsotnosti tudi niso opravičili, a s čakalnih list so izginili tudi prenaročeni pacienti, se pravi pacienti, ki jim je zdravstvena ustanova iz takšnih ali drugačnih razlogov, pogosto povezanih z operativnimi težavami ustanov, spremenila datum zdravstvene storitve. Napako so odkrili v več zdravstvenih ustanovah po Sloveniji.

Iz sistema so izbrisali tudi tiste paciente, ki so nov datum za pregled dobili upravičeno, to pa je povzročilo kar nekaj težav v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Da je večje število naročenih pacientov izginilo s seznamov, ugotavljajo v zdravstvenih ustanovah v Celju in Brežicah. Prvi pa so na napako pri izbrisu napotnic opozorili v zdravstvenem domu Idrija.

V pulmološki ambulanti v idrijskem zdravstvenem domu so konec oktobra ugotovili, da je iz njihove čakalne knjige izginilo enajst pacientov, nekaj primerov so odkrili tudi v dispanzerju za mentalno zdravje. Vsem pacientom je skupno to, da so jim preložili pregled na poznejši datum zaradi odsotnosti zdravnice. Tomaž Glažar, direktor ZD Idrija, je dejal: “Pri nas so bili izbrisani iz čakalne knjige tudi pacienti, ki so upravičeno dobili nov termin.”

Ker so bili podatki izbrisani, jih ni mogoče dobiti nazaj. V primeru Idrije gre za majhen zdravstveni dom in imajo le dve ambulanti, kjer so potrebne napotnice, zato nastalo zmešnjavo zaradi izbrisanih napotnic zdaj rešujejo sami. “Drugega ni, kot da vzpostavimo nazaj čakalne knjige po svojih zmožnostih – če so kakršne koli elektronske sledi za nazaj, nekatere pa po spominu,” je dodal Glažar. V idrijskem domu upajo, da so že našli vse paciente, ki so neupravičeno izgubili datum za pregled. Preprosto so jim izdali nove napotnice.

Odgovor, ki so ga z ministrstva prejeli, pa je slišati tako, kot da naj bi želeli vzrok za napako naprtiti kar njim. Glažar je dejal: “Z ministrstva smo dobili odgovor, ali smo res mi pravilno opravili vse postopke in da bi morali pri sebi preveriti evidence, ali smo res pravilno postopali.”

Iz Ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo v sredo dopoldne imeli tiskovno konferenco o tem inovativnem orodju za zmanjševanje vrst v zdravstvu.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...