fbpx

Tako je voditelj Krajnc neprofesionalno “zasoliral” – ker je šlo za Mladino!

Voditelj Dnevnika Saša Krajnc (Foto: RTV)

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pričakuje, da bo voditelju Dnevnika Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer določila drugačne naloge, razlog pa je napoved prispevka o odpovedi poslovnega sodelovanja z Mladino. Naročil je tudi analizo povzemanja drugih medijev na RTVS.

Kaj točno se je zgodilo? Saša Krajnc in Vesna Pfeiffer sta se po mnenju direktorja Uroša Urbanije med oddajo minuli teden “znašla v stiski”, ki ji nista bila kos. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove.

Urbanija je ob trditvi, da je želel objavo prispevka nekdo cenzurirati, sprožil notranjo preiskavo in zahteval poročila. Iz njih izhaja, da je prispevek pripravil novinar drugega programa, dnevna urednica pa je bila seznanjena s tematiko prispevka ob 18:03, torej manj kot uro pred oddajo. “Posledično kot urednica oddaje ni imela nobene možnosti, da bi kakor koli opravila svoje uredniško delo,” izhaja iz poročil.

Urbanija: Krajnc in Pfeifferjeva nista kos nalogi
Urbanija pa navedeno razume na način, da sta se oba zaposlena “znašla v izjemno stresni situaciji, zaradi česar sta sklenila, da bosta gledalce obveščala tudi s ‘procesom izbire tematik’ v TV Dnevniku“. Po njegovih besedah pa se od dnevnih urednikov in voditeljev “pričakuje, da so se sposobni prilagoditi novim situacijam ne le eno uro pred začetkom oddaje, ampak lahko tudi pet minut pred začetkom oddaje ali celo med samo oddajo“.

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. (foto: Demokracija)

Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka. Od odgovorne urednice pa pričakujem, da z obema delavcema opravi pogovor in jima določi naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala,” je navedel.

Po informacijah STA do pogovora še ni prišlo.

Urbanija pa je po navedbah današnjega spletnega Večera odredil tudi pripravo analize povzemanja poročanja drugih medijev na TVS v obdobju od začetka leta 2021 do 1. avgusta letos. Kot je pojasnil za Večer, naj bi bili povod “številni očitki o korupcijskih tveganjih, da se posamezne medije na RTV Slovenija povzema nesorazmerno glede na druge in se jih na takšen način prikrito oglašuje”. O izsledkih analize bosta obveščeni javnost in komisija za preprečevanje korupcije, so za Večer sporočili s Kolodvorske.

Sara Kovač