Tako krade in goljufa državo državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu

Sandra Tušar (foto:STA).

Najprej je zaslovel predsednik vlade Miro Cerar, ki si je mimogrede za isto pot obračunaval dvojne potne stroške. Nato je zaslovela ministrica za visoko šolstvo, ki je državo goljufala po enakih načelih kot predsednik vlade. Da pa primeri z dvojnimi potnimi stroški niso tako osamljeni, pa dokazuje tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar.

Sandra Tušar ima dve službi, obe pa ji plačujemo iz javnih sredstev. Je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, kjer je plačana za polni delovni čas. Hkrati pa dela še kot zdravnica v javnem zdravstvu, in sicer v Splošni bolnišnici Jesenice, kamor s soglasjem Cerarjeve vlade hodi delat po štiri dni na mesec, poročajo Finance.

Redna služba na ministrstvu in podjemna pogodba z bolnišnico Jesenice
Sandra Tušar je na ministrstvu za zdravje zaposlena dobrih šest mesecev, za polni delovni čas pa kot državna sekretarka dobiva osnovno mesečno plačo 4.113 evrov bruto. Tušarjeva ima z bolnišnico Jesenice, kjer je bila zaposlena prej, sklenjeno podjemno pogodbo za delo v ambulanti in operacijski dvorani.

V štirih mesecih so ji v bolnišnici Jesenice izplačali 1.692 evrov bruto (celoten strošek delodajalca znaša 2.274 evrov) za okoli 90 ur dela. Povprečno dela tam 22,5 ur na mesec, torej »dela« skupaj s službo na ministrstvu vsak mesec slabih 200 ur. V resnici pa manj, saj so novinarji Financ Tušarjevo ´spremljali´ na delo in domov ter ugotovili, da slednja del dodatnih ur opravi v delovnem času na ministrstvu. Torej na račun ur, ki jih plača že ministrstvo.

Zakaj vlada podpira dvojno delo Tušarjeve?
Ni jasno, zakaj vlada oziroma ministrica Milojka Kolar Celarc podpira dvojno delo Tušarjeve. Biti samo sekretar ali samo zdravnik je že samo po sebi dovolj zahtevno in odgovorno delo, kaj šele, da bi en človek opravljal dve takšni službi hkrati.

Piarovska služba ministrstva je novinarjem Financ sporočila, da »ministrica in vlada razumeta, da je za ohranjanje zdravniške licence potreben stik s strokovnim delom«, ter da so že nekdanje vlade tako soglasje dale takratnima ministroma za zdravje Dorijanu Marušiču in Tomažu Gantarju, ker nista želela izgubiti zdravniške licence.

Najbolj sporni dvakrat plačani potni stroški
Na dopolnilno delo v bolnišnico Jesenice se Tušarjeva vozi s službeno laguno ministrstva, za katero ima po pojasnilih ministrstva pravico do stalne uporabe tudi v prostem času in za to plačuje boniteto.

Tušarjevi pa poleg ambulant in operacij v Jesenicah »povrnejo tudi stroške prevoza v višini 18 odstotkov cene bencina na kilometer za vsakokratni prihod«. Tako ji ena javna ustanova vrača za bencin, ki ji ga je druga javna ustanova že plačala.

Splošna bolnišnica Jesenice ima trenutno sklenjene pogodbe z 18 zdravniki, ki imajo drugega matičnega delodajalca, med njimi sta dva specialista splošne kirurgije (ena je Tušarjeva). Redno je tam zaposlenih 69 zdravnikov, 39 specializantov, 9 pripravnikov in 1 sobni zdravnik, so še zapisali v Financah.

V. V.