fbpx

Tako na POP TV zavajajo glede precepljenosti: Slovenija v samem vrhu EU, prikazali pa so nas kot največje “luzerje”!

Foto. STA

Slovenija v evropskem povprečju dosega zelo dobre rezultate glede precepljenosti, saj je v Sloveniji precepljenih več prebivalcev od povprečja EU. Osrednjim medijem pa vsekakor ni v interesu poročati o samem izboljšanju situacije na področju cepljenja. Na POP TV so Slovenijo predstavili kot državo, kjer je precepljenost nizka v primerjavi s svetovnim povprečjem.

Evropska unija se je odločila, da se bo lotila skupne strategije na področju zagotavljanja cepiv. Zaenkrat je evropska agencija za zdravila odobrila tri cepiva.

Slovenija je prvo pošiljko cepiv prejela skupaj z ostalimi državami v Evropi, in sicer malo pred novim letom. Organizacija je stekla hitro, do februarja pa je bilo precepljenega 4,68 odstotkov prebivalstva z enim odmerkom, medtem ko je bilo z dvema odmerkoma cepljenega 2,06 odstotka prebivalcev.

Precepljenost po POP TV. (Foto: Twitter)

Na POP TV so precepljenost primerjali v svetovnem merilu. Denimo v Izraelu je bilo precepljenega kar 64,3 odstotka prebivalcev, v Veliki Britaniji pa 18,4 odstotka. V ZDA so dosegli 12,3 odstotno precepljenost, medtem pa je povprečje Evropske unije štiri odstotke. Slovenija je po cepljenju nekoliko višje od Evropske unije, nizke precepljenosti pa v tem primeru vsekakor ne gre pripisovati Sloveniji, temveč celotni Evropski uniji.

Uradni podatki sicer kažejo tako: S prvim odmerkom je sicer največ cepljenih na Malti in na Danskem, Slovenija pa je na odličnem tretjem mestu. Pri drugem cepljenju pa je Slovenija že na drugem mestu, kar je nedvomno podatek o uspešnosti cepljenja pri nas.

Precepljenost v EU (Foto: Vlada RS)

Levi mediji so v preteklosti že zavajali z uspešnim modelom Švedske in odpiranjem šol v tujini
Vsekakor pa to ni prva antipropaganda Slovenije kot države. V preteklosti se samo spomnimo, kako so nekateri mediji trdili, da je Slovenija ena redkih držav, kjer so šole zaprte. V našem uredništvu smo v tem primeru tudi samo raziskovali, da to ni tako. Dalj časa so bile zaprte šole tudi v Italiji in Avstriji.

Spomnimo se tudi RTV in Marka Potrča, ki so ves čas vztrajno zagovarjali Švedski model boja z epidemijo. Po nekaj mesecih boja z epidemijo so sedaj tudi Švedi ugotovili, da potrebujejo strožje ukrepe in odredili pravila, del otrok se šola od doma, zaposleni pa naj bi delali od doma kar vse tja do maja.

Sara Rančigaj