fbpx

Tako podlo je policija prekoračila svoje pristojnosti in zlorabila svoja pooblastila v primeru Ornig

Dejan Ornig

Računalničar Dejan Ornig je od leta 2012 več kot leto dni opozarjal slovenske organe na pomanjkljivosti informacijsko- komunikacijske mreže Tetra, ki so jo uporabljali v vojski, policiji, vladnih službah, Sovi, Darsu in Banki Slovenije. Policija ga je uporabila za vdore v zasebnost posameznikov, namesto pohval pa si je prislužil kazensko ovadbo in bil celo obsojen na pogojno kazen eno leto in tri mesece zapora. 

Ker je Ornig uspel vdreti v bančni račun v neverjetno kratkem času, je na to opozoril Banko Slovenije, kjer so ga zaposlili kot računalniškega strokovnjaka za izboljšanje njihovega varnostnega računalniškega sistema. Istočasno pa so ga aktivirali na policiji pod grožnjo, da ga bodo obtožili za njegove računalniške vdore, če zanje ne bo vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, med katero sodijo vdori v profile socialnih omrežij, elektronsko pošto, spletne forume in zgodovino iskanja, kar nakazuje na sporne elemente zlorabe s strani policije.

Med decembrom 2012 in majem 2015 naj bi Ornig na ta način za policijo, natančneje po naročilu dveh kriminalistov, vohunil za več kot 300 posamezniki. Tovrstno početje pomeni hudo kršenje človekovih pravic posameznikov in zlorabo policijskih pooblastil.

Najprej z njim sodelovali, nato ga izdali
Ker si je policija želela zaščitit hrbet pred razkritjem, so ga zaradi vdiranja v informacijske sisteme kazensko ovadili, zaradi česar je bil obsojen na eno leto in tri mesece pogojne kazni. Zgodba je v javnost prišla letos poleti, ko se je tako sam odločil, saj je v medijih prihajalo do različnih interpretacij in zaključkov, predvsem pa zaradi sprenevedanja policije, ki je z njim sodelovala, na koncu pa ga je izdala. Po Ornigovem mnenju gre za povračilne ukrepe, s katerimi ga želijo diskreditirati, saj so se vodilni na policiji zbali za svoje položaje.

“Postalo me je strah za življenje in prihodnost. Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili,” je v izjavi za javnost zapisal računalničar Dejan Ornig, proti kateremu teče kazenski postopek zaradi vdiranja v zasebno komunikacijo.

Po prepričanju mnogih strokovnjakov za varnost gre v tem primeru za dogodek, ki mu po doslej znanih primerjavah in podatkih ni para.

Gre za zlorabo policije in tožilstva?
Ornig je še dodal, da sam ni nikoli želel storiti nečesa, kar bi ogrozilo nacionalno varnost države, saj je imel kot “tajni policijski sodelavec vedno v mislih varnost policistov, kriminalistov, obveščevalcev in drugih, ki uporabljajo sistem TETRA”.

Kot je dejal, je policija tako presegla svoje pristojnosti, da ga je postalo strah za življenje in prihodnost. “Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se s tem posamezniki na položajih zaščitili,” je zapisal Ornig in dodal, da se za zlorabami skrivajo nekompetentnost, nevestno delo, opustitve ravnanja in drugo. Hkrati je priznal, da je bil v času sodelovanja s policijo naiven, saj je verjel, da je bilo njegovo delovanje tudi zakonito.

Deloval na področju islamskega ekstremizma
Ornig je takrat v izjavi še zapisal, da je v zadnjem obdobju sodelovanja s policijo deloval na področju družbi najbolj nevarnega – islamskega – ekstremizma, pri čemer so bile njegove operativne informacije tako obsežne, da bi morali biti o njih seznanjeni tudi generalni direktor policije, generalni direktor uprave kriminalistične policije GPU kot tudi direktor kriminalistične policije Ljubljana.

V primeru preiskovanja islamskih terorističnih skupin je bilo po njegovem zajetih na tisoče različnih podatkov, kar bi bilo težko skriti nadrejenim, o delovanju pa so obvestili tudi SOVO, zato se mu celotno sprenevedanje policije zdi abotno”. Za svoje delo je prejel tudi 800 evrov plačila.

M. P.