Bodo policisti po tako podlih diskreditacijah še upali opravljati svoje delo?

V.d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav. (Foto: STA)

Spor med protestniki in policijo se je začel, ko je eden od protestnikov vrgel proti policistu steklenico, so septembra 2021 zapisali v Dnevniku in pojasnili, da je okoli 21. ure policija po megafonu ljudem sporočila, da je shod razpuščen, in zahtevala, da se umaknejo, protestniki pa so se po uporabi vodnega topa še naprej zbirali v skupinah in nadaljevali s kršitvami. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami. Posledično je bilo poškodovanih več policistov in pridržanih nekaj oseb. Epilog vsega tega? 13 policistov je osumljenih, da so storili več kaznivih dejanj, med njimi tudi štirje vodstveni delavci.

“Protestni shod proti širitvi pogoja PCT se je sinoči v središču Ljubljane sprevrgel v nasilne izgrede. Nasilneži so v poslopje Državnega zbora in v policiste metali dimne bakle, steklenice in granitne kocke,” so septembra 2021 poročali na 24ur ter povedali, da so policisti na to odgovorili s solzivcem in vodnim topom. Podobno tudi vsi ostali mediji, Dnevnik je tako zapisal: V večernih urah je prišlo do incidentov, protestniki so proti parlamentu metali prižgane bakle in steklenice. Posredovala je policija, ki je okoli 21. ure uporabila solzivec, vodni top in kasneje tudi penaste naboje. Napete razmere, v katerih je bilo poškodovanih več policistov in razbitih več oken na poslopju Državnega zbora, so se v poznih večernih urah umirile.

Policisti so torej opravljali svoje delo po navodilih nadrejenih, ščitili so zdravje in življenje – tako svoje kot tudi vseh državljank in državljanov. Med nasilnimi protesti so jim letele v glavo prižgane bakle in steklenice, ob tem so jih sedem poškodovali, prav tako tudi enega udeleženca – v zahvalo pa jih bo aktualna oblast kazensko preganjala. Policisti so prekoračili svoja pooblastila in so bili preveč agresivni, se jim zdaj očita. Resno? V tistih norih razmerah so izpostavljali svoje zdravje in življenje, sedaj pa bodo morali odgovarjati, ker so opravljali svoje delo. Na oba policijska sindikata smo že pred časom naslovili vprašanja, ali bodo zaščitili svoje zaposlene – pa do danes še nismo prejeli odgovora. Je pa Policijski sindikat Slovenije oz. Rok Cvetko na Twitterju objavil, da se bo z našim medijem pogovarjal šele po tem, ko bomo umaknili vse “neupravičene diskreditacije” na njihov račun. Upajmo, da se bodo tako vneto kot za svoj “ugled” zavzemali tudi za svoje policiste.

Foto: zajetje zaslona

Nekatere je lahko sram, da so policisti
“Policijski sindikat Slovenije piše sončnemu kralju, kako bi oni tudi višje plače. V zaščito svojih kolegov, ki so v boju zoper levičarske horde, ki so razbijale po Ljubljani, odlično opravili svoje delo in jih aktualna oblast s političnimi poročili skuša diskreditirati, se niso oglasili,
” se je na to temo oglasil tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs. “No, če bi se (ne)odstopljeni Aleš Hojs s svojimi vazali v mandatu oglašal nekoliko manj, danes te zgodbe ne bi bilo,” so se nekoliko nenavadno na njegove besede odzvali v sindikatu – mar so bili policisti osumljenih kaznivih dejanj, ker se je Hojs preveč oglašal? Nekdanji minister je sicer tudi povedal, da je med drugim v poročilu zapisano, da policisti pred uporabo vodnega topa niso opozorili protestnikov, da na vodni top ne smejo metati granitnih kock.

Foto: Zajem zaslona

V poročilu piše tudi, da bi moralo ob ograjah biti več policistov, ki bi preprečili nasilno prečkanje “mirnih” demonstrantov, in da jih pred uporabo vodnega topa niso opozorili, da na top ne smejo metati granitnih kock. “Blamaža poročila in diskreditacija odličnega dela policije,” je še komentiral Hojs, ki je sicer mnenja, da je Slavka Koroša, ki je odgovoren za pripravo poročila – tako, kot je izjavil sam – res lahko sram, da je policist.

“To je tako, kot da bi gasilce obtožili, da so nekomu uničili stanovanje, ker so mu ga zalili z vodo, medtem ko so gasili požar,” je primerjal voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič, ki se mu zdi povsem nedopustno, da bi moral odgovarjati policist, ki je nekoga vklenil po tem, ko mu je ta v glavo vrgel granitno kocko. “Sedem poškodovanih policistov in en poškodovan udeleženec. Kdo je bil torej nasilen? Gotovo policisti,” je bil sarkastičen voditelj, ki je še enkrat poudaril, da se mu zdi grozljivo, da se spravljajo na policiste, ki so opravljali svojo službo. Ob tem je še opozoril, da policist naslednjič zaradi strahu pred kazensko ovadbo niti ne bo več hotel opraviti svojega dela. Kdo bo torej ustavljal nasilne protestnike, Robert Golob?

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je na novinarski konferenci dejal, da ne gre za revanšizem, ampak za objektivno ugotavljanje dejstev ter okoliščin posameznih dogodkov. Lindav, nekoč tudi sam policist, torej govori po navodili premierja Goloba – na žalost pa ga slednji kljub temu ni želel postaviti za generalnega direktorja. Ali pa ravno zato. Kakor koli, za vsakogar, ki ima vsaj kanček zdrave pameti, sedem poškodovanih policistov lahko pomeni le to, da so se zgolj branili, nikakor pa niso uporabili prekomerne sile. Če bi jo, bi bil rezultat prav gotovo drugačen. “Nenavadno je, da na novinarski konferenci ni bilo nikogar iz državnega tožilstva, kar še dodatno krepi sume o politični motiviranosti in pristranskosti predstavljenih zaključkov,” je opozoril nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj, ki je pojasnil, da obdolženi kaznivih ravnanj po ustavi veljajo za nedolžne, dokler jim krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo. Če so podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje storila uradna oseba, zaposlena v policiji, pa so zaradi zagotavljanja nepristranskosti po zakonu o kazenskem postopku za obravnavo pristojni policisti posebnega oddelka državnega tožilstva in ne policija.

Sara Kovač