Tako so se hvalili, da bi na dom vzeli prebežnike. Zdaj pa …

Foto: STA

Slovenski poslanci so se pred meseci ponosno hvalili, kako bi brez težav sprejeli kakšnega migranta na dom. Ne dolgo tega je Slovenija državljane pozvala k brezplačni oddaji zasebnih stanovanj, zato smo prav te politike vprašali, ali bodo to storili tudi sami – zdaj, ko imajo možnost. Večina se jih je – pričakovano – potuhnila.

Finski premier Juha Sipilä je prosilcem za azil ponudil svojo počitniško hišico, nemški poslanec CDU Martin Patzelt pa je dva prebežnika iz Eritreje sprejel kar k sebi domov. V oddaji Tarča so jeseni spraševali poslance, ali bi tudi sami storili enako kot evropski kolegi.

Spomnimo. Matjaž Han iz stranke SD je takrat zatrdil, da bi sledil vzoru evropskih politikov, prvak DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da bi z veseljem vzel kakšnega begunca na dom, še posebej starostnika. Z “najbrž bi” je na vprašanje voditeljice odgovoril poslanec SDS Jože Tanko. Matej Tonin iz NSi pa je zatrjeval, da bi ga z veseljem vzel, če bi se bil ta pripravljen stiskati z njimi na 70 kvadratih.

Kustec Lipicerjeva bi to storila na načelni ravni, Bratuškova bi, ampak …
Predstavnica SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da bi na načelni ravni to storila, vendar se boji, da ji v praksi to ne bi odgovorno uspelo. Alenka Bratušek je zatrdila, da bi to absolutno storila, vendar je ob tem opomnila, da “se moramo zavedati, da tudi če vsak politik vzame enega ali dva begunca, to ne bo rešilo problema.” Luka Mesec iz Združene levice pa je odgovoril, da tega ne bi storil, saj morajo kot politiki sprejeti pomembne politične odločitve.

Šest mesecev po tem, ko so poslanci tako lepo govorili, je država pozvala zasebnike, da naj oddajo stanovanja za potrebe namestitve beguncev. Gre za 567 beguncev, ki bodo letos in prihodnje leto premeščeni iz Italije in Grčije ter bodo v Sloveniji zaprosili za azil.

Bratuškova: Nimam praznega stanovanja
Poslance, ki so na veliko poudarjali, kako bi z veseljem vzeli kakšnega prebežnika na dom, smo vprašali, ali bodo sedaj, ko imajo možnost brezplačne oddaje stanovanje, to tudi storili. “Nisem se prijavila, ker nimam praznega stanovanja,” je pojasnila Alenka Bratušek. Dodala je še, da tudi če bi vsak politik vzel enega begunca, se stvari na takšen način ne bi rešile.

Erjavčevi: Kakšno vprašanje pa je to?!
Ali bo Erjavec zdaj le sprejel kakšnega starostnika v svojo rezidenco v Naklem, nam ni uspelo izvedeti. Njegova tiskovna predstavnica nam je po telefonu zabrusila, kakšno vprašanje da je to in da bodo razmislili, ali bodo sploh odgovorili. S SMC pa so nam sporočili, da bi Kustec Lipicerjeva na takšno vprašanje danes odgovorila enako. Njen strankarski kolega Jani Möderndorfer je dejal, da tega verjetno ne bi storil, saj nima pogojev za to, da bi jih vzel. Po njegovem to tudi ne bi rešilo problema. “Bi pa bilo zaželeno, da bi našli veliko lokacij za ta namen,” je še dodal.

Prav tisti poslanci, ki so zatrjevali, da bi sledili nekaterim evropskim politikom in bi za “cimra” vzeli begunca, pa nam na naša vprašanja niso odgovorili in so se zavili v molk.

Nina Knapič