fbpx

Takole RTV Slovenija ignorira potek seje preiskovalne komisije, ki se ukvarja z nepravilnostmi nabave medicinske opreme

RTV Slovenija.(foto: STA)

Predsednica parlamentarne komisije, ki se ukvarja s preiskavo odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije v zvezi z nabavo medicinske opreme, Karmen Furman je poslala pismo na informativni program TV Slovenija zaradi nenavadne prakse pri delovanju parlamentarnega kanala. Pismo, ki je bilo poslano 4. decembra, je bilo naslovljeno na Jadranko Rebernik, urednico tretjega programa TV Slovenija.

Furmanova je namreč postavila vprašanje Rebernikovi, zakaj TVS ni prenašala ali vsaj snemala sejo komisije, ki je bila sicer odprta za javnost oz. je prenos začela precej kasneje. Prav tako tudi v spletnem arhivu TVS ni shranjena celotna seja, ampak le en del. Predsednica komisije se ob tem sprašuje, ali nacionalni televiziji resnično ni nič do tega, kam gre davkoplačevalski denar, namenjen javnemu zdravstvu, saj bi morala o tem seznanjati javnost. Očitno pa ji določeni deli seje ne ustrezajo, zato jih ni pokrila.

Prav tako je tudi sporno televizijsko naslavljanje imena komisije, ki je po njeno pomanjkljivo. Z vsebino pisma je Furmanova seznanila tudi generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca ter direktorico TVS Natalijo Gorščak, pa tudi člane in namestnike članov preiskovalne komisije.

Odgovora z nacionalne televizije do danes ni bilo. Zato je predsednica komisije še enkrat poslala poziv k odgovoru.

Glede na vse te zaplete se upravičeno vprašamo, ali uredniška politika RTV sedaj uvaja nov precedens, s katerim bo v prihodnje javnosti oziroma davkoplačevalcem onemogočila spremljanje dela državnega zbora, ko ji slednje ne bo povšeči? Je torej naša t.i. javna RTV javna samo takrat, ko je zanjo potrebno plačevati naročnino, pri čemer pa selekcijo dostopa informacij do ljudstva več kot očitno še naprej narekuje “izbrana” uredniška politika RTVja?

Demokracija