fbpx

Tanja Fajon se gre vsem na očeh prepovedano agitiranje pred voliščem!

Tanja Fajon je agitirala pred voliščem za predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču. (Foto: SD)

Predsednica SD Tanja Fajon nabira glasove pred voliščem za predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču in se ne zmeni na predpise. Vabljeni na predčasno glasovanje še danes in jutri do 19.00 in nas ujemite pred Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani. V nedeljo bo drugače. Voli SD!” je zapisala Fajonova na Twitterju. Njeno delovanje pa je protizakonito, saj je kakršnakoli agitacija pred volišči na dan glasovanja prepovedana. “Na dan glasovanja je prepovedana vsaka agitacija na volišču,” pravi 65. člen zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ).

Na volitvah se nam obeta izjemno tesen boj med predsednikom vlade in prvakom SDS Janezom Janšo in predsednikom Gibanja svoboda dr. Robertom Golobom. V preteklih dneh smo že pisali, kako druge stranke uničujejo plakate stranke SDS. “V tej volilni kampanji je bilo uničenih več plakatov stranke SDS, kot vseh zadnjih 30 let skupaj. Prosim člane SDS, da odgovorimo z dobrim. Kadar popravljamo naše plakate in vidimo poleg odtrgan plakat konkurence, zalepimo nazaj tudi tega. Tako kot kandidat za poslanca SDS Luka Simonič,” je dejal Janša.

Levica ima očitno v krvi, da svoje kampanje izvajajo z uničevanjem tuje lastnine ali pa celo na nezakonit način. SD pa se zaveda, da koraka daleč zadaj teh dveh omenjenih strank. “Drugače” stranke SD se izraža v nepošteni kampanji tudi pred voliščem. Predsednica SD Tanja Fajon je danes agitirala pred voliščem za predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču. “Na opozorilo, da je blizu volišča, je rekla, da je svinčnik dala tudi varnostniku,” je pojasnila razlago Fajonove uporabnica Twitterja, ki je dogodek dokumentirala.

Fajonova se več kot očitno spreneveda in agitira pred voliščem, kljub temu, da je na dan glasovanja to prepovedano. “Na dan glasovanja je prepovedana vsaka agitacija na volišču,” pravi 65. člen zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ki v 64. členu še pravi, da se za volišče šteje objekt, v katerem se glasuje, dvorišče tega objekta in določen prostor okrog objekta. Vabljeni na predčasno glasovanje še danes in jutri do 19.00 in nas ujemite pred Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani. V nedeljo bo drugače. Voli SD!” se Fajonova ne obremenjuje, da deluje protizakonito in vabi ljudi na njeno stojnico. 

Volilna komisija in volivci lahko prijavijo agitacijo na volilni inšpektorat
Volivec lahko poda prijavo na volilni inšpektorat, ki je pristojen za izrekanje glob v primeru agitacij na volišču, prijavo pa lahko poda tudi lokalna volilna komisija. DVK ni predlagatelj ukrepov, lahko pa deluje na podlagi formalnega ugovora zoper delo volilnega ugovora. Kršite nedotakljivost volišč in nagovarjate ljudi, ki pridejo voliti, stranka SD!! So mi povedali ljudje, ki so vas videli in slišali in občutili!!” je bila kritična poslanka SDS Mojca Škrinjar

Na Državni volilni komisiji so pred časom že opozorili na sivo liso zakonodaje, saj ta po eni strani prepoveduje “agitiranje volivcev” na dan glasovanja, po drugi strani pa zakon dopušča, da volilna kampanja lahko poteka do začetka predvolilnega molka. Po zakonodaji sodeč, kampanja lahko poteka, a ne blizu volišč. “To je neposredna kršitev. Po sklepu OVK-jev, ki obstaja, na področju Gospodarskega razstavišča in 10 metrov okrog ni dovoljena volilna propaganda,” je sklenil uporabnik Twitterja.

Sara Kovač