fbpx

Tatjana Bobnar pokopala pravno državo – Jenullove stroške varovanja neprijavljenih shodov preložila na davkoplačevalce!

Jaša Jenull, ko je namerno izzval policijo. (Foto: STA)

Ministrstvo za notranje zadeve je danes umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih,” so sporočili z ministrstva. S tem je državni organ pripoznal kršitev predpisov kot legitimno dejanje, stroške varovanja pa bodo pokrili vsi davkoplačevalci.

Radikalno leva civilna družba je z neprijavljenimi protesti v času tretje Janševe vlade povzročila kup preglavic z varovanjem shodov, zaradi česar je državno odvetništvo na zahtevo ministrstva za notranje zadeve vložilo tožbene zahtevke proti organizatorju Jaši Jenullu. Ta je prejel kar tri položnice v višini 3778 evrov, 2255 evrov in 34 tisoč evrov.

V pravni državi bi bili ti zneski izterjani, toda nova vlada je storila precedens, s katerim je povozila vse predpise in umaknila soglasja k prvim tožbam za povrnitve stroškov v zadnjih dveh letih. Ob tem so na ministrstvu še poudarili, da je šlo za neprijavljene shode in dali tudi ostalim znak, da spoštovanje pravil ne velja nič. Ne prijavljajte shodov in protestirajte po mili volji. To je še toliko bolj degutantno, ker je šlo za namerno kršenje ukrepov med epidemijo za varovanje javnega zdravja. Nova vlada torej kolapsira ne samo sistem postavljenih pravil, temveč na glavo postavlja sistem vrednot in načel, kar bo zagotovo imelo tudi sociološke posledice.

To pa še ni vse. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je napovedala vložitev zakona, ki bi ustavil vse prekrške med epidemijo, omogočil izbris prekrškov iz evidenc ter povrnitev stroškov glob in stroškov postopkov.

Sara Kovač