Thompsona so prepovedali – koncerta zanikovalcev slovenskega “holokavsta” pa ne bodo prepovedali?

Po spletnih omrežjih je zaokrožilo nenavadno vabilo, za katerega se zdi, da so ga napisali ljudje z Marsa ali pa popolni norci. Zakaj pravim norci? Zato, ker poziva na koncert z naslovom “Nosil bom rdečo zvezdo”. V tem vabilu je toliko zgodovinskih kiksov in poveličevanja genocida nad lastnim narodom, da je do skrajne mere morbidno. Koliko je zadeva zrela za posredovanje umobolnice, vam pove že samo dejstvo, da je pod vabilo podpisana “svečenica Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonenja”, odvetnica Ana Jug.

Ana Jug je znana aktivistka “demokratičnega” socializma, ki ne manjka na nobeni pasji procesiji “modernih” socialistov. Vabilo se začne z besedilom “Rdeča zvezda zdaj in na vekomaj!” Ob tem, da gre za jasno norčevanje iz katoliške veroizpovedi, pa je zelo povedno tudi nevidno sporočilo: klali vas bomo v imenu zločinske komunistične ideologije zdaj in na vekomaj. Sporočilo rdečih džihadistov je torej jasno.

Jugova ima čast, da predstavi “največjo” slovensko pesnico
Ana Jug nadaljuje svoje pismo s predstavitvijo osrednje “zvezde” tega koncerta  Svetlane Makarovič. Za slednjo Jugova pravi, da je največja slovenska pesnica in šansonjerka. Očitno se ti mora proti starim letom malce omračiti (ali pa ordečiti) um, da ti dajo tako laskav naziv. Sledi poziv na koncert z naslovom “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki bo na Kongresnem trgu v Ljubljani. Torej če lahko prav razumemo, bo ta koncert policija dopustila? Thompsonu so prepovedali koncert, ker poje o hrvaškem domoljubju, koncerta, na katerem se bo pelo o bratomoru in genocidu, pa ne bodo prepovedali?

Nadalje gospa Jug, ki ima očitno hude težave z razumevanjem zgodovine, zapiše: “Z redečimi zvezdami na prsih, simbolom upora, zaradi katerega še vedno govorimo materni jezik in ne nemški, italijanski ali madžarski …” Zanimivo, da gospa Jug ne omeni srbohrvaščine, ki so jo morali, vsaj uradno, govoriti v novi komunistični Jugoslaviji. Naj gospo v primeru morebitne “demence” zgolj opomnim, da srbohrvaščina ni naš materni jezik. Druga stvar, na katero bi rad opozoril gospo Jugovo, je, da smo skoraj 1000 let živeli pod takšnimi ali drugačnimi Nemci, Italijani ali Madžari, pa še vedno govorimo slovensko. Par let okupacije dejstva, da govorimo slovensko, ne bi spremenilo, Nemčija pa bi vojno izgubila z ali brez pomoči jugoslovanskih komunistov.

Jugova nadaljuje: “Čas je, da združimo moči za boljši jutri in ni ga, ki bi nas znal boljše združiti kot pesem, junaška, borbena (Kladivo in nakovalo, Vstala Primorska, Partizan, Bandiera Rossa, Comandante Che Guevara, Na juriš …).” V glavnem peli bodo partizanske pesmi, ki častijo nekdanji nedemokratični komunistični režim, poveličevali bodo “borbo” in zanikali genocid. Po opisu pesmi sodeč bodo proslavili tudi množičnega morilca in psihopata Che Guevaro, ki je z rdečimi črkami zapisan v srca kubanskega ljudstva.

Gospa Jug v pravi revolucionarni maniri zaključi vabilo: “Gremo, vsi, z rdečimi zvezdami, tega simbola nam ne sme nihče vzeti in ne dovolimo, da se ga blati.” Se spomnite velike polemike o holokavstu, ki je razkrila vso bedo in lažnivost slovenskih osrednjih medijev? No, tu imamo človeka, ki pravi, da se simbolu genocida in bratomora ne bo odrekel in da ga ne sme nihče blatiti. Gospa najbrž ne bi govorila enako za kljukast križ ali sekirico v butarici, kar kaže na dvoličnost modernih “partizanov”. Simbolu, ki je na Slovenskem pustil največ gorja, razbitih družin, sirot in vdov, se ne bodo odrekli. Zatorej policijo pozivam, naj koncert na Kongresnem trgu prepove. Kajti če je varnostni problem nekaj hrvaških domoljubov, kakšen varnostni problem je šele množica ljudi, ki podpira genocid in množični umor, in morilske preteklosti ideologije, ki ji sledi, noče priznati. Branijo zvezdo, ki je morila Slovence in Slovenke, branijo zvezdo, ki nam je hotela vzeti samostojnost. #zaprepovedrdečezvezde

Aleksander Rant

 • AlojzZ

  Kdo so nori? Svetlana&tovariši ali volivci, ki so jih postavljali in jih še bodo na oblast?

 • Anton

  Kaj jim pa moremo če je pa cesar z njimi…..?

  • karlina

   Ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje-prosto po njegovi mamici Zdenki, Bog ji daj v miru počivat, ampak se mi zdi, da se tudi ona obrača v grobu, glede na vse, kar se dogaja in kakšen postaja njen sinček Cmerko.

 • Demonkrat

  Jaz sem zgrožen.

 • VlaKo

  Nevednost ali zavajanje samega sebe? Komunistična propaganda v otroštvu? Informacije še nikoli v zgodovini človeštva niso bile tako z lahkoto dostopne, pa eni še kar tiščijo glave v pesek. Po neki logiki bi morali vedeti, da je treba za objektivno razumevanje slišati vsaj dve strani. A ta druga stran je prehuda resnica, morda je v tem težava.

 • totex39

  Pri nas so lahko take komunistične provokacije, ko pa imamo tako vlado, ki dopušča to svinjarijo iz preteklosti. Ljudje, ki to organizirajo bi morali biti kaznovani.

  • karlina

   TOČNOOOO

 • VERZIFIKATOR

  Zvezdana Heineken

  DVE ZVEZDI

  Dve sta zvezdi, a tako različni,
  že po barvi, blišču in nastanku,
  ena vsa izginja v lastnem manku,
  po imenu zgolj sta zvezdi stični.

  V tem, da se ju zvezda imenuje,
  ena da je naša, druga vaša,
  kdor po njuni zvezdni moči vpraša,
  naj odgovor takšen pričakuje:

  Naša zvezda, zvezda astronomska,
  se prikaže v svojem vsem sijaju,
  v betlehemskem zvezdnatem migljaju,
  doba napove se z njo atomska.

  Naša zvezda svetlo je rumena,
  njen prihod se meri v tisočletjih,
  v množicah milijonskih z njo prevzetih,
  je preroška, večna, vedno ena.

  Vaša zvezda, zvezda iz tkanine,
  kakšnih sto let le po zemlji plava,
  rdeča, saj v osnovi je krvava,
  kot utrinek pride in spet mine.

  Paradira nekaj generacij,
  a samo v deželah zaostalih
  in udarja po nemočnih, malih,
  je v sramoto narodov in nacij.

  Saj na silo ljudstvo skupaj veže,
  dokler to se slednjič le ne zgane,
  jo pretrga, iz okovov vstane,
  iz zastav sredice jo izreže.

  Danes bledo vso, osramočeno,
  barvate ihtavo spet na rdeče,
  na vse kriplje kičasto, kričeče,
  kot priložnost zdavnaj izgubljeno.

  Le še na tkanini neuradni,
  ki se z njo nihče več ne ponaša,
  zvezdo rdečo se okrog prenaša,
  burk, burlesk simbol je to paradni.

  Naših zvezd na nebu brez števila,
  vse žarijo, svetijo rumeno,
  vaša, rdeča, pa osramočeno
  bi najraje kje v temí se skrila.

  Kje v temí, kjer čisto nič ne sveti,
  njena kjer rdečica se zakrije,
  utopi se, da preprosto ni je,
  želja ji edina je umreti.

  Ji nerodno revici je rdeči,
  ko okrog se s cunjo jo prenaša,
  prenašalce svoje zvezda vpraša,
  ali ni že skrajni čas izpreči.

  »Za tolažbo bom malikovalcem,«
  reče prav nemočno zvezda vaša,
  »vam svetíla kakor pivska flaša,
  Heinekenu, njega prodajalcem.«

  • Nata

   + + + + + + + + + + pa je res že burleska vse skupaj !!

 • Antonius

  Kar ni uspelo tistim s svastiko na uniformah je uspelo tadrugim s krvavo zvezdo na titovkah.
  V bistvu je svastika dala Titovim zvezdašem zagon, da so si lahko po koncu II. svetovne vojne pokorili Jugoslavijo in Slovenijo v njej.
  Bog si ga vedi, kako bi se obneslo, če bi na praznik zvezdnih drekačev nekdo prinesel še nacistično zastavo s svastiko na njej. Zaradi vzročno posledičnih dejstev in sodelovanja med vojno si svastika vsekakor zasluži, da zaradi hvaležnosti sodeluje na zajebantski proslavi revolucionarno komunistične zvezde, ki naj bi se (bo) dogajala sredi turistične sezone v nori Lublani.

  Ta nesramna zajebancija mora biti opozorilo vsem, zakaj ni pametno voliti po raznih strankah skrite dediče revolucionarne levice. Navidezno opozicijska Novakova in Mesec sodita v isti koš s Cerarjevo vladno koalicijo.

  • janez.pokoncni

   “Bog si ga vedi, kako bi se obneslo,”

   Slabo! Opranoglavi debili se hranijo več ali manj z eno samo povsem preživeto “mantro”. Antifašizmom. Tragikomično v vsej tej nori zgodbi je dejstvo, da so fantje in punce s svojimi nadzori in dejanji dejansko čisto pravi fašisti in to edini na tem planetu le, da se seveda tega ne zavedajo, kot se ne zavedajo kaj fašizem sploh je.
   Če so bile pred 80 leti razlike med fašisti in komunisti, je danes to povsem drugače. Komunistov več ni. Biti moraš res popolnoma nor človek, da lahko verjameš v kaj tako utopičnega, ki se je dokazano povsod izrodilo v pravo polomijo. Fašizem danes doživlja preporod le, da se vanj masovno zatekajo “kvazi” levo usmerjeni troli.

   • Antonius

    Zagotovo nisva edina ne tem portalu, ki poznava razliko med fašisti, nacisti in revolucionarnimi komunisti. NI je!!! Vse skupaj je ENAKO sranje, kar nam dokazujejo, po njih delih, umorjeni.
    Jaz slovenske kleptomanske barabe imenujem komunisti, ker bi bilo v navajanju preveč, da bi jih pisal fašistično nacistični komunisti.
    Če bi se prijela kratica pa ne bo bilo nobenega problema, da bi zapisal samo slovenski FNK.
    Komunistična in nacistična ikonografija s katero zajebavajo zdravo slovensko pamet zagotovo sodita skupaj. H krvavo rdeči zvezdi sodi tudi svastika.
    Kar je enemu spodletelo je drugemu ratalo! Oglej si ju na povezavi, kako imenitno skupaj sodita,

    https://a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fimages.24ur.com%2Fmedia%2Fimages%2F600xX%2FJan2015%2F61553866.jpg%3Fd41d&key=8enA41J_jA4rQ0fg1-O4Fg

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • Steiermark

     Antonius, nekoliko si krivičen, ker primerjaš divjaško komunistično pedofilsko in morilsko zver tita z adolfom….. Razlika je velika, če samo pomislimo, kako so živeli Štajerci od 41 do 45 in kako so živeli Dolenjci, pod stalnim nasiljem in zverinskim klanjemn mučenjem zavednih in domoljubnih Slovencev – česar na štajerskem ni bilo in kjer so rdeči zblazneli titoisti , šele po vojni, “prišli na račun”, ko so klali vse povprek, predvsem pa premožne in žide, ki so jih Nemci pustili pri miru…..

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • totex39

  Provokatorji z rdečo zvezdo nas bodo pripeljali v “boljši” jutri, ja to pa bo res botlni, kvečjemu tako kot je v S. Koreji ali Venezueli. TAKOJ PREPOVEDATI TO BEDARIJO!

  • karlina

   TOČNO !!!!!

 • centurion

  Pridite vsi 29.junija 2017 ob 21h na kongresni trg.
  V živo boste lahko doživeli Noč čarovnic z glavno metreso
  in letečo metlo večera Svetlano Makarovićć.
  Dogodek bo spremljal bal vampirjev iz leta 1945.

  • Olga

   Ali bojo policaji tudi tokrat spisali ovadbo proti koncertu? Pa še prijavo proti zločincu Sorosu, ki vse financira?

   • delaware

    policaji bodo popisali tiste, ki ne bodo ploskali..

 • von Rhein

  Združba zblojenih,provokacije,poniževanje Slovenije in Slovencev. Vse to si lahko privoščijo zaradi impotentnih in importiranih politikov. Nobeden ne bo prepovedal te provokacije,videli bomo znane obraze (če ne bodo nekateri spet maškare). O vsem tem imam svoje mnenje spremljam pa na način,ki ga zaradi izbora besed ni primerno napisati tukaj.

  • črnaovca

   prašanje je zakaj

   • von Rhein

    Ne razumem kam meriš. zakaj provokacija….zakaj strah pred prepovedjo cirkusa….zakaj vabilo zblojenim???

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Burek Burecki

  Jebal vas ta ustaski tomson…

  • Olga

   Ste vi večji ustaš, saj rušite Slovensko demokracijo! Tompson je svojo državo med srbsko agresijo branil in ubranil!

   • karlina

    Olga, škoda besed, zanje smo ustaši vsi-domoljubni, verni, nelevičarji, skratka-vsi , ki mislimo drugače, kot oni-ze videno in doziveto s strani njihovih prednikov.

  • von Rhein

   Priporočilo zaradi lastnih izkušenj je nesmisel.

 • črnaovca

  O holokavstu je nekaj modroval vaš Bršič. A bi morali njega tudi prepovedati?

  • Olga

   Komunisti so morili in ropali Žide, njih bi morali KAZNOVATI na dosmrtne kazni!

 • Olga

  Peticijo drzavljanov s prijavo na policijo in sodišče!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Olga

  Vsi na volitve, naženimo levaške kriminalce na smetišče zgodovine in v zapor!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Egon83

  Nič ne bi imel proti če bi kak breivik obiskal te rdečezvezdaške orgije.

  • novaknovak

   saj če globoko razmisliš, sicer ni prav ljudi pobijat, ampak ob takih bledenjih in bluzenjih… se morda kakšnemu res utrga

 • tasilo

  (X) Po spletnih omrežjih je ZAOKROŽILO nenavadno vabilo
  (>) Po spletnih omrežjih je ZAKROŽILO nenavadno vabilo

  Bog se usmili, spet en rovtar, ki ne razume pomena slovenskih besed. Pa tako preproste in smiselne so.

  LP. Hanibal Lector

  • von Rhein

   Ampak pot je zaokrožena. Kaj meniš? :-)

   • tasilo

    Okrožnica ni ‘zaokrožnica’. — Kdo pa govori o poti?! Govorimo o nečem, kar gre okrog, kar kroži; ne o nečem, kar je (narejeno) okroglo. Kaj meniš? :-)

    • novaknovak

     a tko temeljito popravljaš tud javne delavce na rtv, pa radiu? tam naj bi se in bi se morala uporabljat knjižna slovenščina. sam je od odhoda nataše, olge, Jerneja.. in s prihodom ilink, jelen, Andrejev, edijev.. vse manj in manj..

    • von Rhein

     Kaj menim? Menim,da imaš prav. Pa vseeno,svojo pot praznovanja glede na datume bodo za nekaj časa “zaokrožili”.

  • tohuvabohu

   Tu imamo opraviti z več vidiki. Prvi je, kot omenjaš, nerazumevanje besed (tu bi dodal še neznanje in pomanjkanje čuta za lep jezik). To je posledica slabe šole, slabih medijev in južnjaških vplivov. Drugi vidik pa je nekritično sprejemanje slabih vzorov, zaradi česar se slabe navade širijo v javnosti s “svetlobno” hitrostjo. Obravnavani primer napake je tipičen: potem ko ga je prva uporabila neka časnikarska neroda, se je brž razširil po vseh medijih (na Delu sem večkrat opozoril na to).
   Obratni proces je težaven. Edini tak primer, ki se ga spomnim, je “vlak je iztiril”. Potem ko je nekdo javno opozoril na to napako, se je njena pogostost začuda precej zmanjšala.

   • tasilo

    Čisto se strinjam s teboj. Sam bi dodal, da je največja težava, da ljudje ne znajo razmišljati; neznanje, nepoznavanje in neumevanje jezika je le posledica. Jezik je en najvišjih miselnih in umskih procesov. Časnikuni, pisuni, novičkarji (in podobna medijska svojat) … ki ne znajo jezika, so tudi v resnici butasti. Jezik je njihovo osnovno orodje. Vsak profesoinalec mora orodje obvladati.

    • tohuvabohu

     Glede na to, da je pamet porazdeljena po Gaussovo, bi človek upravičeno pričakoval, da to velja tudi za medijce. A očitno to ne drži. Zakaj ne, ne poznam odgovora. Najbrž je kaj v povezavi z našo preteklostjo. Ne poglabljam se preveč v tuje (zahodne) medije, vendar se mi zdi, da vsaj glede jezika nimajo takih težav, zato rahlo dvomim, da obstaja tesna zveza med inteligenco in kakovostjo jezika. Skratka, to bi bila lahko obširna raziskovalna naloga, vendar ne na FDV, hehehe.

 • janez.pokoncni

  Potrebno je sneti rokavice (nova24 to dobro počne) in kaviar socialistično mafijo dokončno “sfukati”.

  • Fogglof Tunnek

   Tak gledaj, da jas ne om tebe sfukal…tak po haloško…da boš pristal na UKC Ljubljana…smrduh klero-fašistični !!!

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Hahahahahahahaha, a to mislis tako, kot si zadnjic prisel mene sfukat po halosko, ko te ni bilo, ker si se posral – tut po halosko v hajzlcu?!?!?! Dej ne napenjej se, preklet buzerant pijani!

    • Fogglof Tunnek

     Tebe ni bilo…jas sn te čakal !?!?…Prpa haa, prpa???

    • sprehajalec

     Nekoč je Tuppek grozil s Haloško ikebano.

     Gre za bruhanje iz rdečega vina na haloškem asfaltu.

   • mannuro

    Daj Čunek, prase malo, idi! Sedaj je jasno, si plačanec rdečih kolaborantov. Tvojemu nivoju podobno, lahko samo rečem, da si labši kot vsaka kurba. Jasno je, da imaš rad kozje riti, sam se s tem hvališ. Si nestrpnež – fašist. Si umsko omejen. Si pijandura. Vse si, samo človek ne in ne Haložan. Si pa ne znam predstavljat, da bi te kdo vrgel med Haložane, raje ne!

    • karlina

     Samo malo še počakaj, je dana prijava zanj na uredništvo tega portala.

     • mannuro

      To ne bo kaj pomagalo. Bo pa pri stranskih vratih z drugim nickom not priplezal. To skrapucalo bi bilo potrebno živega dobit, namazat z medom pa vinom zalit, pa zvezanega na kol, postaviti za 3 ure na sonce! To bi edino pomagalo!

   • novaknovak

    torej ti podpiraš kaviar komuste, ops socialiste? je že vodetova povedala daljnega, no, pa tud ne tolk daljnega, kaj ste. kaviar komunisti, družil se z nacisti, žide in rome vračal nazaj nacistom, pili z njimi šampanjec..beda, beda, beda…

   • karlina

    Ti se kar usajaj, dolgo se več na tem portalu ne boš, verjemi, da ne.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • althar

  Naj naredijo koncerta rdečezvezdašev in črnoustašev hkrati 100m narazen in razdelijo obiskovalcem ostre ali težke predmete, pa bomo imeli normalni ludje potem mir pred obojimi.

 • Mico Mitic

  Rdeči družbeni paraziti, na čelu z, na srečo neplodno, Makarovičko, bodo znova javno pljuvati po Sloveniji. Prepoved.

 • Boco

  “Gremo, vsi, s slovenskimi zastavami tega simbola nam ne sme nihče vzeti in ne dovolimo, da se ga blati.”
  Kot se vidi se iz zgodovine nismo naucili nic. Ponavljamo napake nasih dedkov in babic. Zato krivim predvsem leve politike in njihove sluzabnike, tu se lepo vidi kaj lahko naredi ena zmesana kulturnica. No, nekaj krivde gre pripisat tudi desnici in pomladnikom, ker niso ob osamosvojitvi naredili lustracije. Tega se moramo zavedat, ko bo desna opcija spet na oblasti. Seveda bodo vsake spremembe vedno tezje ker je levica po 2008 postala izjemno agresivna in netolerantna do drugace mislecih. Levica je uspela v ljudi vnesti nelagodje in strah. Ljudje se bojijo nasprotovati mnenju levice, ki je zal s pomocjo Hanzi medijev predstavljeno ze kot mnenje vecine. V Sloveniji smo prica grozljivemo posiljevanju z tito-jugo kretenizmom in partizanskim primitivizmom. V Sloveniji smrdi po komunisticni plesni, ki se vedno bolj siri v vse pore druzbe.
  Torej kaj narediti ob objavi taksnega dogodka. Jasno je, da gre za provokacijo. Imamo v bistvu samo dve opciji. To prireditev ignorirat ali pa je poskusat minirat. Ignorance se mora enkrat nehat. Enkrat je treba reci, kdaj imamo slovenci dovolj teh provokacij. Kako to prireditev minirat? Poskusat s prepovedjo kot so naredili ob Thompsonovem koncertu? Mislim, da so to mokre sanje dobrohotnega desnicarja. Treba bo biti agresiven, iti na prireditev, prinesti zvizgalke, motiti prireditev. Treba se bo zacet borit. Kot pravi to povabilo “Gremo, vsi, z rdečimi zvezdami, tega simbola nam ne sme nihče vzeti in ne dovolimo, da se ga blati.”. Dajmo mi reci: “Gremo, vsi, s slovenskimi zastavami tega simbola nam ne sme nihče vzeti in ne dovolimo, da se ga blati.”

  • karlina

   TOČNO, moj VELIK PODPIS !!!!!! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Nata

  Ne razumem kako dokaj dober zbor vedno sodeluje na teh ” paradah ” !!
  O Makarovićevi se ne izplača pisati. Ona mora pač odslužiti svoje ugodnosti ! Pa se ima – menda – za vse zahvaliti svojemu preminulem partnerju. Saj mu je oikradla prav vse ! Kaj je v zadnjih desetih letih napisala ???
  ” Samost “. . . . . ” Sneguročka ” ??????????

  • karlina

   TOČNO, vse pesmi, ki jih je napisala-jih je napisal v bistvu njen partner, ona nima rada otrok. Sicer pa jih je ljubljanski šerif dodelil varovano stanovanje v Trnovem, kjer po odloku ljubljanskega stanovanjskega sklada živijo večinoma zaslužni upokojeni meščani, ki jim vse stroške krije občina. Zakaj ze-zgoraj je odgovor.

   • Nata

    Ho. . . zato pa ima na balkončku rdečo zvezdo !! Trola trolasta!?

   • Nata

    Pa zastonj Urbano, pa Bog ve kaj še vse. Za kar sploh ne vemo !?

 • MladiLiberalec

  Veste zakaj se liberalci ne gremo teh for s cudnimi shodi in to? Ker smo modrejsi od skrajno levo-desne scene.

  • Nata

   Že večkrat sem te vprašala ?? Kje za vraga pa ste , no ??

   • MladiLiberalec

    ?? Kako kaj. Liberalci. Ti ce sem prav vidu si pianistka.

    • tohuvabohu

     A ti si pa po poklicu liberalec. Ja bravo, dobro si se spomnil, bumbar.

     • MladiLiberalec

      Kr neki xd

    • Nata

     Ne, kaj ste !! KJE ste ? Mladi liberalci stopite skupaj in pokažite nam- ubogim desnakom kako se dela !!Ja, sem. Prav nič važno ni. . . . . .

 • Da prepovedujejo koncerte tega thompsona v Švici, Nemčiji, Kanadi, Nizozemski itd., — je kriv Milan Kučan.

  ROFL!

  • sprehajalec

   Da je bil koncert prepovedan tam, je notranja Hrvaška zadeva. Deca komunista so očrnila to po državah. Na Nizozemskem se sploh ne bi vedelo zakaj se gre naprimer. Duga pesem je pri nas, kjer imaš dovolj domačih komunistov in balkanskih priseljencev, ki nosijo sovraštvo v sebi.

   Bo pač treba gledati program koncertov Kombinatk naprimer, če bo kateri čez mejo. Da se sosede opozori, na nosilce revolucionarnega sovraštva.

   • tohuvabohu

    Naši mediji ne poročajo, da je Hrvaška URADNO obvestila Evropsko komisijo o omejevanju svobode izražanja s strani slovenskih oblasti in zahtevala sankcije. Glede na to, da izgubljamo vse spore s Hrvaško, je velika verjetnost, da bomo popušili tudi v tem primeru, kar pa je edino pravilno.

    • sprehajalec

     Pravim, srečo imamo, da smo sredi EU pa v EU. Drugače bi bili že nek Uzbekistan, po načinih in praksah.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • v Švici, Nemčiji, Kanadi, Nizozemski ..so ga komunisti očrnili? HAHAHAHAHA!! LOL!

 • Fogglof Tunnek

  Ustaši in domobranci nimajo fSloveniji kaj za iskat… Kapish???… Pol pa se čudite za neka okostja v nekih jamah, kao povojni poboji!?!?… Ja bili so…samo ubiti so bili izdajalci in klafci lastnega naroda…Kapish drugič???

  • Janez

   Domobranci !
   V Sloveniji !
   Imajo kaj – iiskati.
   Branili bomo – kot vedno svoje domove, svoje ljudi.
   Pa ?
   Če se ti Tunnek in tebi podobni – razpočite ! A? Razumeš ? Razumi. L.r. Janez KOMENDA

   P.S. ZDAJ ŽIVIMO V DEMOKRACIJI.
   TISTI VSILJIVI IN ZLOČINSKI , POLIT MORILSKI FARAON OD WALTERJA WEISSA- BROZ TITA !
   Pa?
   Je hvalabogu. Martev.
   Ti ps zagovarjaš EX KP POLIT BRATOMORILCE LASTNEGA NARODA. SRAM NAJ TE BO.

  • tohuvabohu

   Ja, ženske, otroci in starci so bili klavci lastnega naroda? Klavci lastnega naroda ste bili rdečkarji in vaši starši. S klanjem ste začeli že leta 1941 in ste poklali na tisoče civilnih golorokih ljudi. In nikjer drugje na svetu niso metali žrtev v kraške jame, to so sposobne samo rdeče zverine.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   Ti si, ne ne bom napisala, kaj si, te bom rajši prijavila, kajti v svojem zapisu jasno kazeš sovraštvo do nas, domoljubnih SLOVENCEV in bi nas zopet pometal v jame, kot so delali tvoji predniki.

   • Janez

    Se strinjam !
    Dajmo prijaviti F. Tunneka !
    – pisnih dokazov njegovega hujskaštva je tu – zelo veliko.
    Kar !
    Iniciativna skupina za tožbo F. Tunneka.
    Se me obvesti. Rad se pridružim. Tega trosenja sovraštva – je preveč. L.r. JANEZ KOMENDA

 • sprehajalec

  Kult častilcev Rdeče Zvezde je vse dejavnejši. Mlada religija, ki je, kot je značilno za vse mlade religije zelo agresivna.

 • Janez

  Daj, daj TUNNEK !
  Kdo pa si ti !
  Da se tako – ogabno – repenčiš.
  Nič posebnega nisi. Le en – plačan -provokator pač.
  Tisti
  Ex KP POLIT POMORI – PA SO BILI – IN SO ŠE – URADNO – N E K A Z N O V A N I !
  Zelo
  grdo od tebe je,
  Da sramotiš
  SLOVENCE,
  DOMOBRANSKE SLO FANTE IN OČETE – KI PA SO BILI “KAZNOVANI” L.R. Janez KOMENDA
  P.S.
  SRAM TE BODI. ZAGOVARJAŠ SLO KPS ZAVESTNE POLIT MORILCE IN MNOGO ZAVEDENIH V TO.

 • Demonkrat

  fanátičen -čna -o prid. (á) poln fanatizma; zagrizen, prenapet: fanatičen pridigar; fanatičen pristaš stranke / fanatično sovraštvo fanátično prisl.: fanatično sovražiti; fanatično delaven; fanatično pobožna ženska ♪
  fanátičnost -i ž (á) lastnost fanatičnega; zagrizenost, prenapetost: njegova fanatičnost mu je presedala / njihova vnema se stopnjuje že do fanatičnosti ♪
  fanátik -a m (á) kdor je strastno, nestrpno zavzet za kaj, zlasti za kako idejo ali nazor; zagrizenec, prenapetež: bil je fanatik; brezobziren, pravi fanatik; politični, verski fanatiki / ekspr., redko fanatik znanosti ♪
  fanatízem -zma m (ȋ) strastna, nestrpna zavzetost za kaj, zlasti za kako idejo ali nazor; zagrizenost, prenapetost: ti ljudje so prežeti s fanatizmom; zastrupljati množice s fanatizmom; politični, verski fanatizem; žrtev fanatizma; prevzet s fanatizmom za ideale svobode ♪

 • Franc Bizjak

  Več kot 70 let rdeče okupacije Slovenije daje svoje rezultate. Rdečemu gangsteraju še posebno godi kadar se v njegov bran poleg rdeče opranoglave sodrge postavi še peščica dežurnih rdečih psihopatov, ki ob vsaki priliki provocira z izražanjem svojega zadovoljstva nad vsemi komunističnimi zločini. Pa to pravzaprav ni najvažnejše saj gre navsezadnje le za zgodovino. Bolj pomembno je zavedanje, da bo rdeči gangsteraj s pomočjo svoje opranoglave sodrge nadaljeval s svojimi pokoli ne rdečega prebivalstva ob prvi priliki, ki se bo ponudila, kar pravzaprav ob sleherni priliki tudi obljublja. Predvsem na tiste čase je treba biti pripravljen.

  • karlina

   TOČNO

 • Janez

  Pa?
  Bo res treba izenačiti tega Stalinovega hlapca – Maršala TITA !
  Z nacističnimi in fašističnimi
  ter ostalimi KOMUNISTIČNIMI ZLOČINCI ( STALIN, POL POT, MAO CE TUNG) !
  RDEČO ZVEZDO ?
  Pa s kljukastim križem.
  RDEČO ZVEZDO SO IMELI NA KAPAH TUDI – ŽE POVOJNI KOMUNISTIČNI – K N O J E V C I !

  Torej !
  Predlagam – trezen premislek !
  1. Kominternovci in slo t.i. “španski borci” so bili vodeni direktno od NKVD. Dokazano.
  2. Slo vodilni KPS – SO BILI ŠOLANI V STALINOVI VKP B NKVD !
  Itd.
  3. Slo protokomunistični slo Domobranci – so bili – KP POIT NESODNO POMORJENI, “KAZNOVANI”

  4.. SLO KPS OZNA, KNOJ IN KIDRIČ R. SLOVENIJA VODILNI !
  – – PA NISO BILI SODNO NITI ŠE OBRAVNAVANI, NITI – KAZNOVANI. Mar ne ? !
  V
  Parlament – končno s to tematiko. Saj smo v demokraciji. Mar ne ? L.r. Janez KOMENDA

  P.S.
  KAJ JE ŽE BIL TO – K N O J ?

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

 • MižekFiga

  Vsi pridemo! V vrečkah bomo nosili dozorelo vrhniško zelenjavo za futranje partizansko komunističnih keš pičk in pizdolinov!

  • primsek

   Ne rabite nositi zelenjave, vaše gnile glave bodo dovolj

 • koreninca

  Natrositi jim je treba napalma na njihova zastavice in glavice.

 • MižekFiga

  Pa še nekaj:
  Najviše so vzdignili rdečo zvezdo JLA kriminalci, ko so raketirali in bombardirali slovenske RTV oddajnike (Krvavec) in civilno letališče Brniki (danes letališče Jožeta Pučnika) in prebijali zvočni zid nad prestolnico Ljubljano. Plačanci, tega tako visoko ne zmorete!

 • Rožle

  “Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti,
  mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…” …

  • slosin

   Kardelj Mačku:… Duhovne v četah vse postreljajte. Prav tako oficirje, intelektualce, kulake in kulaške sinove….Eto, to so ti tekovine revolucije…

 • karlina

  Preklete barabe in to bo nekaj dni po dnevu drzavnosti, to je zame samo in predvsem norčevanje iz samostojne Slovenije. Če mene kdo vpraša, za tem stoji samo in predvsem ZVEZA BORCEV. To, kar se sedaj dogaja v Sloveniji vedno bolj s krvavo rdečo zvezdo, kaze samo na to, da smo GNUSNA KOMUNISTIČNA DRZAVA, v kateri si lahko potomci komunistov dovolijo enostavno vse-poveličujejo partizane in si očitno zelijo, pravzaprav ze kar imamo JUGOSLOVENIJO !!!!! Sram me je, v dno duše me je sram, kajti pred 25. leti si takšne drzave niti slučajno, niti v sanjah nisem zelela, fuj-SRAMOTA !!!!!

  • janez cepec

   ma jebat vas je treba, belogardistična banda

 • Janez

  Kdo?
  Pa je ta Ana M. Jug ?
  Ki ?
  Ne ve, da zdaj, hvalabogu – živimo v demokraciji !?

  Da tako slabo pozna zgodovino ?
  In?
  Da ne ve, da je nekaj vodilnih slo KPS ljudi bilo med sodelavci Stalinovega “gestapa” NKVD ?
  Ki ne ve ?
  Da nam znani Maršal Tito – ni bil Josip Broz iz Kumrovca ?

  – ampak poljski Žid WALTER J. WEISS !
  Z 99% verjetnosti je bil Maršal Tito – mednarodni polt agent W. J. Weiss,
  identiteta na Jožeka Broza iz Kumrovca – pa ima 0 % verjetnosti. Naj ugotovi to – Parlament R. SLO.

  JAVNI PRIKAZ
  – PRAVE RESNICE – O OSEBAH IN DEJSTVIH !
  IZ ZGODOVINE – NIKAKOR
  NI !
  – ŽALJENJE ! Nikogar !

  Če?
  Nekateri doživijo nekak “psiho pretres” zaradi poprejšnje njih drugačne informiranosti !
  Naj !
  Se ti ” prizadeti
  nerealno informirani” – obrnejo ? Na tiste, ki so jih nerealno informirali. Mar ne ? L.r. Janez KOMENDA

  • janez cepec

   Kdo?
   Pa je ta Janez aus Komenda?
   Ki?
   Ne ve, da zdaj, hvala Bogu (mimgrede Bog se piše z velko, Bunksl) – živimo v demokraciji !?
   Da tako slabo pozna zgodovino ?
   In?
   Da ne ve, da je vodilni opozicijski večni predsednik stranke biu med komunisti?
   Ki ne ve?
   Da nam znani Janez Janša še ni Maršal. čeprou je prerok, dobri pastir, pesnik in pisatelj, etc.
   -ampak, parvjo eni, de je ŠIPTAR
   naj ugotovi parlament R. SLO, če ga bo sploh najdu u parlamentu
   JAVNI PRIKAZ
   -PRAVE RESNICE – O OSEBAH IN DEJSTVIH
   IZ ZGODOVINE – NIKAKOR
   NI!
   ŽALJENJE ! Nikogar!
   Če?
   Nekateri doživljate “psiho pretres” zaradi poprejšne njih drugačne informiranosti !
   Naj!
   Se ti prizadeti predvsem Janez aus KOMENDA nemudoma zglasijo u BEGNAH, kjer bodo ustrezno poskrbeli za njih nastavitev in počutje. Mar ne? L.r. Janez CEPEC

  • Ricardo

   Janez…wtf…zakaj tako retardirano pišeš…?

   • Janez

    Drži se dejstev ?
    Kdo je bil nam vsem znani Maršal Tito. Morda si “retardirano” informiran ti ? L.r. J. KOMENDA

   • janez cepec

    zato k’ je PRFUKNEN

 • Olga

  Vsi, ki bodo dovolili koncert, soglašajo z genocidom nad delom Slovenskega naroda, ki ga je zagrešila komunistična zločinska banda pod rdeči zvezdo!
  Soodgovoren bo tudi politični vrh, s predsednikom vlade in predsednikom države na čelu, ker ni obsodil zločinskega komunističnega totalitarnega režima!
  Komunizem=nacizem=fašizem!
  O skorumpiranih Sorosovih plačancih in provokatorjih ne bi izgubljala besed! Je pa treba ukiniti Sorosovo financiranje v Sloveniji!

  • janez cepec

   komuinizem = nacizem= fašizem = janšizem usi so isti

   • tohuvabohu

    = kretenizem

   • Janez

    Malo !
    Smo ga pa že poboljšali.
    Komunizem zdaj že ima za enak fašizmu. Dečko napreduje. L.r. Janez KOMENDA

   • garfi

    komuinizem = nacizem= fašizem = cepcizem usi ste isti

   • primsek

    Janšisti so za razliko od ostalih naštetih lokalni in tretjerazredni, sploh pa se je madžaronskem Orbanovem portalu o grosupeljskih ritopikih z Gorenakom Piškotkom na čelu brez zveze kregati

  • karlina

   PODPIS !!!!!!!

 • Osti jarej

  Naši vrli mediji že poročajo o možnih zastojih na cestah okoli Kraljevega dvorca na Brdu, ki ga uporablja vedno naša kraljeva družina trenutno pri koritu. Kako pomemben dogodek, kajne? NATO bo predstavil svoje načrte za razkosanje Makedonije, Bosne, Črne gore, vzpostavitev Velike Albanije, ampak pomembnejše so gneče na cesti. Prišli bodo k služabnikom Zahoda vsi Balkanski naivneži, da jim plačanci Zahodne teroristične ideologije dopovejo, kako je zanje edina rešitev NATO. Le tako bodo ostali brez vsega, kar bodo pokazali prav na lastnem primeru. Balkan rabi Zahodno vojsko, rabi krvava polja, rabi pokradeno industrijo, rabi številne plačane izdajalce. In Brdo je idelna lokacija, kjer bodo obujali spomine na kraljevo življenje, ki si ga vsi tako želijo. Polne riti, prazne glave in skladišča polna laži!

  In kdo bo letos zastopal krvavi Zahod? Macron namesto Hollandea? Ali celo gospa srednjega spola Merkel? Rabimo čim več lepih fotografij, zaključek je itak že znan!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/296854/brdo-za-razkosanje-balkana

  • sprehajalec

   In ti bi raje dobro oboroženo slovensko vojsko, z lovci 4 generacije, pa polnimi pooblastili vojske za varovanje meja? Saj jih ob vdoru pol milijonske invazijske množice tebi podobni niso hoteli spustiti na mejo in jim dati pooblastila za ukrepanje? kako kar naenkrat pa vse to?

   In poleg tega Nato je ubranil Bosno, kakršna je v obliki kot je. kako sedaj razkosanje? Pa Nato varuje Makedonijo od leta 1993, kako si prišel na idejo, da jo sedaj želi uničiti?

   odkod črpaš vse te zmešane misli? Odkod prihajajo v tvojo glavo in jo mešajo? odkod so se priplazile te misli v del glav naše družbe, da tako zmešano govorijo?

  • Janez

   Zakaj?
   Tako zmedeno pišeš !?
   HR je zdaj končno nacionalna država.
   Slovenija – upajmo, da to končno postane, ko se otresemo pokomunistov.
   Srbija – je tudi že naveličana svojih pokomunistov. Naj imajo Kraljevino.
   Kaj bi pa ti rad ?
   A sploh veš – kdo je bil tisti zločinec Maršal Tito? L.r. Janez KOMENDA

   • Osti jarej

    ..nak!…ti zmedeno bereš…

    • Janez

     Ja !
     Se opravičujem. Sem še 1x prebral. Tisto o Merklovi si ok napisal. L. R. Janez KOMENDA

 • sprehajalec

  Podmladka pa ti pripadniki Častilcev kulta Rdeče Zvezde nimajo ravno veliko, kot je po slikah videti? gre očitno za nekdanje družbenopolitične delavce, ki so jih poslali v penzijo leta 1993. Pri 40tih letih.

  Mladinci bodo pa ostali brez perspektive, za vse te pufe, za vzdrževanje tega.

 • Janez

  Gospa odvetnica A. M. Jug je stara 68 let !
  Glede
  Na to, da ima akademsko izobrazbo, bi bila lahko bolj razgledana.
  Naj
  Ima ta svoj koncert kar v N. Gorici.
  Tu v okolju LJ
  so komunisti storili preveč slabega. Naj ji nekdo dopove, da so bili KP BRATOMORILCI.. L.r. Janez KOMENDA

 • piko8

  komunisti so prišli s krvjo na oblast in s krvjo jih bomo odstranili, nobena rdeča zvezda jih nebo rešila !!!

  • garfi

   povsem možno
   netijo nove spopade

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Johan

  A zbor imajo pedri, lezbike in hetero.

  • Janez

   Ne, ne to !
   Le postarani, cca 60, 70 let stari otroci KP STALIN PARTIZANOV ?
   Ki?
   Bi verjetno ?
   radi imeli lepšo podobo svojih staršev in dedov. Kot so realno bili. Domnevam. L.r. Janez KOMENDA

 • garfi

  počasi dvomim, da so med nami Butalci
  mnogo več je Psihopatov in Pokvarjencev
  makarovićka sovražnica otrok in cerkve je takšna
  rtv lažnivci včeraj naši otroci živijo najbolje na svetu
  in danes kot vedno jokcanje za botrstvo

  • sprehajalec

   Ja, živijo odvisno od tega, kdo je na oblasti. Ko je bil Ivan janez tistih nekaj mesecev, so bila RTV poročila polna lačnih otrok, ki nimajo za malico.

   Ko se je šivilja čez nekaj mesecev zavihtela na stolček, smo imeli naenkrat predebele otroke, še celo najdebelejše na svetu.

   kako se bo govorilo, diktira veliki um kontinuitete in avantgarde iz ozadja….

 • garfi

  dobrota ni sirota ampak norost v primeru komunajzarjev
  za volitve bodo jurišali povsod

 • garfi

  DOLŽNOST !!!
  STE ŽE PODPISALI ZA PROTIMAFIJSKI REFERENDUM ???
  tudi stojnice so pred upravnimi enotami
  http://www.publishwall.si/referendumdrugitir
  upravne enote informacije
  http://www.upravneenote.gov.si/

  • janez cepec

   mau si se zajebu, tist u Begnah ni upravna enota, res pa je, de si glih taprau de se upišeš

   • garfi

    LEVI FAŠISTI IZGINITE
    IN ZAPRLI VAS BOMO

    • primsek

     Levi fašizem je bil najprej uporabljen s strani boljševikov za revizioniste, torej za socialdemokrate. Da ga obrezanoglavi iznoriški uporablja še danes, je posledica tega, da je vsaj po imenu na čelu socialdmokratov. On spet izganja samega sebe, kar je posledica, da so mu na FDV izprali možgane, ki so že prej utrpeli obredno šiptarsko obrezovanje

     • Janez

      Napreduješ !
      Zdaj
      vsaj to že veš, da so ti na FDV MOČNO POŠKODOVALI TVOJJO PSIHO. L.R. Janez KOMENDA

 • Demonkrat

  Kaj so to zaj eni fanatiki?

 • primsek

  Piškice pisunske kurbice tretjerazredne, najprej se naučite uporabljati besede tipa genocid in holokavst še kako drugače kot vaš iznoriški šiptar, ki je bi v obredu obrezovanja obrezan tudi po možganih, potem pa pogumno nazaj v osnovno šolo, iznoriški petkovski pisunčki

 • salma hayek

  Precej nor moraš biti, da te lahko butasti novinar in avtor tega članka prepričuje, da si moral govoriti v SFRJ srbohrvaščino. Tole so totalni Orbanovi opranoglavci, ki so na liniji okupatorske politike iz leta 41. Madžari in Orbanovi so namreč potomci okupatorjev iz Druge svetovne vojne in tale portal je zato do konca kolaborantski in izdajalski, Da o ostalih bedarijah ne govorimo, to je primer nivoja novinarstva Mira Petka in njemu podobnih maloumnežev

  • Janez

   Ti!
   ZAKAJ SE GREŠ SAMOHVALO ?
   Mi tu !
   Mukoma razkrivamo zlagano prikazovanje
   “NAROD OKUPACIJSKE BORBE” SLO KP SLOVENCE MORILSKIH STALIN PARTIZANOV i.t.d.
   Zavajaš – praktično do nivoja laži !
   Vsiljevali so nam srbohrvaščino na veliko načinov ! V osnovnih šolah, v JLA I.TD.
   Kdo v ex YU se je pa učil slovenščino ?
   Sploh kdo ?

   Pozabi na ex YU.
   POVEJ VSAJ PRAVI PRIIMEK – MARŠALA TITA !? Pokaži pozitivnost ! L.r. Janez KOMENDA

  • Jovo Jamnica

   Jas sn se učo nekaj mescof srbokrobocko v osnovni šoli. To je blo eno poletje v sedmem razredu. Spomnim se, da sn za oceno moro na tablo napisat neko besedo f čirilici… Tršica nas ni preveč šraufala in ovo srpskokrobocki je blo bol tak – tak, ko gospodinstvo naprimer. Če keri ni znau, zarat tega ni rabo klasa ponavlat. No, fseeno pa je blo brez veze, isto ko oni dvojni napisi na železniških postajah. Drugač pa se nea spomnim, da bi keri hoto, naj lapam srpsko al pa krobocko…

   • Nada

    Mi pa smo morali vsi imeti pri srbohrvaščini obvezno naročene tudi “Male novine”. Tršice so pač različne. Sošolec je dobil skoraj ukor, ko je med poukom pri srbohrvaščini na klopi pred seboj nalagal dinar na dinar in ko je tršica zahtevala, da preneha, ji je rekel: “Za Male novine zbiram.”
    Drugače pa sem kot zaposlena, ko so prišli poslovno iz iste branže iz Beograda, Zagreba, … obvezno jaz pisala zapisnik v srbohrvaščini, ker se administratorka s srednjo šolo, sicer običajna zapisničarka, ni počutila dovolj veščo za pisanje v srbohrvaščini.

    • Jovo Jamnica

     Jas sn hodo f sedmi klas leta 1969, V Mariboru. OŠ Angel Besednjak. Srbokrobocki pa me je učila Kocjanova, zvana Kocina…, kera je bla tut razredničarka in nas je učila tut slovenšino.

     • Nada

      Naša pa je bila od doli. Srbijanka po narodnosti.

     • Jovo Jamnica

      Je znala slovensko???

     • Nada

      Ja, z njihovim naglasom v govoru.

     • Jovo Jamnica

      …spoštovanja vredno…

  • Nada

   “da si moral govoriti v SFRJ srbohrvaščino.”
   Seveda jo je bilo treba. Zato je tudi bila obvezen predmet v slovenskih OŠ. Noben predstavnik Slovenije ni v Beogradu, Zagrebu, … takrat govoril slovensko, temveč srbohrvatsko. Tudi, če so oni prišli k nam, je bilo treba govoriti srbohrvatsko, pisati zapisnike v srbohrvaščini.
   Tudi ni slovenska TV v SFRJ nikoli prevajala njihovih govorov, filmov in drugega v slovenščino. Kako zelo je bil ta refleks vcepljen v Slovence, se je tudi videlo v tistem lažnem Oreškovičem klicu Cerarju, ko je naš Cerar takoj začel govoriti po njihovo.

   • Jovo Jamnica

    Preveč si ti to k srcu ženeš. Jas se spomnim, da so f kinu vedno pret filmom kazali one filmske novosti. Ko sn fotra fprašo, kake farbe je ona vlka siva zvezda polek plapolajočih zastaf, mi je reko, da erdeča. To je blo pret filmom Najdalši dan, kerega me je, bol zarat sebe, pelo gledat…

    • Nada

     Saj jaz si nič k srcu ne ženem. Mene ni nikoli motilo se učiti ta ali oni tuj jezik. Le dejstva sem navedla. Skupen komunikacijski jezik v SFRJ je bila srbohrvaščina.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Šiptara bi teško zastopo, če nebi govoro fsaj približno srbokrobocko…
      Burek danes ni – peč ne dela sploh!…

     • karlina

      TOČNO, mene je pa zelo, zelo jezilo, da sem se morala učiti njihove švasane črke.

   • karlina

    TOČNO, ti , ki so se pritepli v Slovenijo iz bivše Juge, še danes NOČEJO GOVORITI SLOVENSKO, pa jim je drzava Slovenija dala vse-izobrazbo, stanovanje, predvsem pa dobre sluzbe, ki jih NAŠI OTROCI, ne bodo nikoli dobili, pika. !!!!

   • primsek

    Lažeš kot vsi iz iznoriškega kraljestva, s šiptarjem ivanom z obrezanim možganom na čelu

  • Janez

   Mogoče ?
   Pa tole o “butastih” velja zate.
   Torej ?
   Ali “butasta” salma hayek – ve za pravi priimek Maršala Tita?
   No – bodi konkretna.
   Tvoj nastop tu – je bil – zelo holzarski ! Konkretno. Maršal Tito se je pisal? L.r. Janez KOMENDA
   P.S.
   GOZDARJEM SE OPRAVIČUJEM.

   https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • salma

     ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

     • stajerc5

      OK, crte znas narisati, kako gre pa z abecedo???

  • Anton

   Ti si Nartnik (poguglaj kaj ne to…)

 • Jovo Jamnica
  • Rožle

   Lej ga našega gobarja …

   • Jovo Jamnica

    Sn dobro fotko našo… neda. Poglej, kak je Castro prestrašen. Lahko tut Rantu Aleksu poveš, da je Che biu Argentinec. To bo ziher prvič slišo… LOL

  • Janez

   Bravo !
   Kje si pa to dobil?
   Trije komunistični fosili, ki jim gre na otročje. Pa se sankajo, vožičkajo? Ali kaj ?

   Ampak ?
   Šofer pa ni Jožek Broz iz Kumrovca.. Walter J. WEISS – VOZI, ŠOFIRAA. L.R. Janez Komenda

 • Mitja Gabrijel

  Barabe faRško domobranske pravijo, da nad judi ni bilo holokavsta, nad domobranci pač,…hahaha… torej priznajo da so oni neka druga nacija, kot smo mi Slovenci, kajti genocid se izvaja med dvema narodoma. Hahahah….a ta “njihov genocid” je bil prekleto slabo izpeljan, ko jih še toliko rovari po naši zemlji- Pojma nimate, marršššš k spovedi da boste jutri spet čisti. VEM KDO JE ZMAGAL……RDEČE ZVEZDE NE DAMO………SF/SN.

  • karlina

   A tebe so pa spustili iz ketne iz 24 ur, samo vprašam

  • VlaKo

   Neznanje, blažena nevednost, pa sovražni govor, tctctc

  • Janez

   Ja ?
   Kdo je “zmagal” ?
   HUJŠI KP STALINSKI POLIT NESODNI MORILCI – SO “ZMAGALI”
   NESODNO, BRATOMORNO POMORILI BRATE.
   Z ŽICO ZVEZANIH, NEOBOROŽENIH – SE NE PREMAGA. NISO JIH PREMAGALI.
   LE NEETIČNO, NESODNO – UMAZANO – POMORILI SO JIH.
   NE “IZDAJALCE” – PAČ PA – POLITIČNE NASPROTNIKE. NISO JIH PREMAGALI.

   KPS, KPJ – SO – PREMAGALI – SEBE. Človeško – so se “ubili”.

   Bolj polit – ideološko KP stalinistično-komunistični zaslepljeni
   in bolj – nesodno polit morilski KPS, KPJ STALIN PARTIZANI – SO BRATOMORNO “ZMAGALI”
   Pomorili so nam !
   nesodno, zverinsko, brez grobov – cca 25.000 bratov, sonarodnjakov, Slovencev.
   A je bratomor – zmaga !
   Če je nesodno polit morjenje ljudi lastnega naroda – “zmaga”.
   Uboga !
   “zblojena” duša – z ” lepim ” – se hvališ !
   Da o tem, kako “plemeniti” ljudje
   ( KPS analfabet Maček, Kardelj&comp. )

   so izsilili – to – bratomorilsko “zmago” ?! Da o tem – niti ne pišem. L.r. Janez KOMENDA

   P.S.
   ZAKAJ PA JE ŠEF OZNE CELJE KP MILAN VENIŠNIK – NAREDIL SAMOMOR ?
   Če pa je bilo ?
   – z “dogajanjem-nesodnim KP morjenjem ” neoborožencev, civilov v Teharjah vse “lepo, prav”

  • VlaKo

   — in genocid se izvaja nad neko skupino ljudi, ni nujno da je druge narodnosti …

  • Janez

   Bravo !
   Sebe kot normal človeka
   – si že davno “”premagal”. Ostanek sebe si oglej v ogledalu. L.r. Janez KOMENDA

 • luckyss

  po plakatu sodeč so omenjeni skoraj tako zbluzeni kot vi na tem portalu..
  Spadate v enako ustanovo..itak pa očitno nekateri komentirate od tam..

 • karlina

  No, s tem koncertom bodo KONČNO vsi tuji turisti vedeli, v kakšni komunistični drzavi so, bravo, vsaka čast tovariši.

  • stajerc5

   Sem radoveden, kaj bodo videli, ko bo prislo 50 Stajercev z frajtonarcim?
   Ne rabimo niti ozvocenja!!!

 • sale

  Kaj domobranćki boli a pravijo da se zgodovina ponavlja upam vas še nkrat spodimo

  • Janez

   Upam !
   Z domobranci ti nimaš – nič. A si star preko 90 let.
   Domobranci so moralno zmagali. Partizanski morilci pa so delali samomore.
   Da bojo na tvoj grob tudi pljuvali.
   Kot ti pljuješ po tujih.Verjetno si tudi grd videti – enako grdosti pisanja. L.r. Janez KOMENDA

 • sale

  Zvezda je bila v svetovnem merilu priznana kot čast in ponos vi ste pa bili takrat sranje dnes ste pa samo gnoj

  • Janez

   A?
   Dva raazreda OŠ imaš !?
   Kje so te pa tako grdo napumpali ?
   A na FDV?
   Partizani niso bili častni ljudje, ropali in morili so.
   Domobrancev niso premagali v boju. Morili so jih nesodno, neoborožene . L.r. Janez KOMENDA
   P.S.
   O ČASTNI RDEČI ZVEZDI PA POJDI RAZLAGATI V ZAGREB.

  • Janez

   Dobra
   Imena si našel zase. Jaz sem Janez. Ti pa s. In g. . Za zemljo pognojiti. L.R. Janez KOMENDA

 • sale

  Kako pa kaj pohod jbtz ha ha ha nč slik joj jajo je malo sam prošetsu ha ha

 • ljubinica

  Ne razumem zakaj komunisticne drhali ne brisete.

  • samotoje

   Točno tako. Tu imam že cel kup blokiranih možganskih maloposestnikov in komentarji izgledajo prav neestetsko. Nekako takole: komentar———–komentar———-itd. To bi moral narediti admin. Saj je prav, da vidimo, kakšni bedaki so med nami, ampak vse skupaj že postaja groteskno. Polpismeni, žaljivi, z neko čudno popačeno slovenščino. Nič koristnega.

 • sale

  Ha ha a malo vas je

 • sale

  Tok malo da da še partizane na svoje spomenike pišete ha ha ha

 • sale

  Ste pa vabljeni pa skup zapojemo hej brigade ha ha ha

  • Janez

   A ?
   Si imel ti težko otroštvo. Udarci po glavi. Poboljševalnica? Pa to ? L. Janez KOMENDA

   • primsek

    Poznaš iz prve roke, kajneda? Ali so ti ob rojstvu obrezali ob kožici še del možganov, kot recimo Iznoriškemu šiptarju z doktoratom s Kosova?

    • stajerc5

     Zadnja vest iz siptarske bolnice v Avstraliji; Tovarisu primseku so zamenjali glavice, zgornjo- cisti vakum, so mu dali na pimpeka, spodnjo- mini glavico pa na vrat. Neverjetno, ampak je operacija pokazala, da doseze sedaj celo 2x vecji IQ, to je tocno 11,5.
     Za nasledneje operacije so se takoj prijavili vsi clani F21. Imajo sreco, ker v Avstraliji ni cakanja kot v srbozloveniji!

  • Janez

   Ni, ni
   – ni več brigad !
   Le še sem in tja kakšen čez 90 let star.
   Mogoče, 5 komadov. Bilo in minilio.
   Tudi glavni opornik kolaborantskih Stalin partizanov – je pokojni !
   Stalin od 1953. Waletr Weiss pa od 1980.
   Nobenih brigad ne bo. Tudi Nemcev več ni . Le zblojenci kot ti – so še. L.r. Janez KOMENDA
   P.S.
   VČASIH SMO REKLI: ” ŠE – CELO PO 2. VOJNI – SO NORCI ŠE.

 • samotoje

  Mislim, da bo tole neponovljiva predstava in zabava. Za videti in posneti. Se bomo čezvesoljno zabavali.

 • Anton

  Ne da se pogledat prispevka iz idrije ko so žlikrofi drkal kurac okol godniča! Kdo je blokiral dostop?

 • MladiLiberalec

  Danes je pomemben dan za zagovornike OF!
  Vrhovno sodisce je zavrnilo zahtevo po reviziji sodbe kocevskega procesa iz leta 1943. V zahtevi za revizijo se je navajalo da proces ni omogocal postenega sojenja da so bile vaske straze samo samoobramba pred komunisticnim nasiljem da OF ni imela pravice soditi za kolaboracijo in podobno.

  Vrhovno sodisce je vse to zavrnilo in ugotovilo da je glede na vojne razmere kocevski proces potekal v skladu s civilizacijskimi normami tistega casa.

  Na kocevskem procesu so jeseni 1943 obsodili vec voditeljev belogardizma obremenjenih s kolaboracijo z italijanskim okupatorjem.

  • Janez

   Ja, ja !
   Kaj pa kolaboracija s Stalinovo NKVD?
   Naši
   sodniki so žal skoraj tako nerazgledani kot ti. Kdo je bil Walter Weiss ? L.r Janez KOMENDA
   P.S.
   TOREJ
   SO BILI TUDI VSI STALIN PARTIZANI POMORJENI – LEGALNO. CIVILIZACIJSKI NIVO ČASA.

   • MladiLiberalec

    Janez sodba vrhovnega sodisca jasno potrjuje da je bila med drugo svetovno vojno OF legalna oblast. Na kocevskem procesu so vodili postopek z zaslisanjem pric soocenji na podlagi prebiranja dokumentov. Bili so prisotni odvetniki obtozenih nekatere obtozbe so bile ovrzene. Ni slo torej za kak montiran proces. V preiskavi so zaslisali obtozene sodni izvedenci.

    • Janez

     Ni bila legalna !
     Ampak izsiljena oblast plačanih Stalinovih kolaborantov.
     Osvobodilna fronta je marsikoga osvobodila življenja.
     Osvobodilns oz. PRAVILNEJE OKUPACIJSKA FRONTA –
     JE V ČRNOMLJU ORGANIZIRALA SNOO, VAŠKE IN KRAJEVNE NOO.
     NOO ?
     Pomeni “NAROD STAKLINSKO OKUPACIJSKI ODBOR !
     Ti
     Odbori so bili pod absolutno oblastjo KPS.
     KPS PA JE BIL POD OBLASTJO – NKVD.
     KARDELJ JE BIL ČLAN – NKVD. In še kdo.
     In kaj so Slovenci imeli s temi analfabetskimi Mački in Kardelji
     Žal.
     Jih niso pravi čas poslali – v kak Stalinov gulag, da Matilde ne omenja. L.r. Janez KOMENDA
     P.S.
     A VEŠ ZAKAJ JE EDINI KARDELJEV SIN NAREDIL SAMOMOR.
     PA ŠEF OZNE CELJE IN TEHARIJ – SAMOMOR?

    • mannuro

     Ti kvasi oslarije dalje. Jaz bom počakal na pravično sodbo, v nekem drugem času, ko se bo sodilo za pristranskost in svinjarije tudi sedanjim sodnikom. Pa se bojim, da bo bes ljudstva prej poskrbel za pravico na drugačen način. Slovenija je skoraj že Venezuela. Enkrat vsakega, z butasto glavo želodec spametnuje. Bodi prepričan!

  • Nada

   Tega pa ne poveš, da sta bila dva eminentna sodnika Marko Šorli in Barbara Zobec proti in da je sodbo podpisala Tratnikova.

  • mannuro

   Me zanima, kaj bo poreklo Evropsko sodišče v tem primeru. Upam da bo tožba vložena tudi tam. Tisto bo šele pravična rasodba, ki ji bom tudi verjel… Aja, o tem rdeči kolaboranti ne boste govorili. O tistem bo poročala samo Nova. Poleg tega je znano, da so partizani sami kolaborirali s Italjanskim okupatorjem, celo sami to priznavajo v zapisih. Toliko potem o pravičnosti take tožbe.

   • MladiLiberalec

    Partizani z Italijani niso kolaborirali ampak so imeli z njimi stalno borbe. Mvac pa je bila del okupatorjeve vojske kot vojaske pomozne enote.

    • mannuro

     Aha, verjemi v tvojo rdečo religijo. Partizani SO kolaborirali z Italjani. Obstajajo dokazi! Malo nazaj je celo tu pisalo o tem.

     • slosin

      Petek je tukaj navajal spomine Mačka, kako je ta celo pomagal fašistu Cerutiju, ko so se umikali proti Italiji…
      Tale mali pimpek liberalec se pa tukaj nekaj jajca…

     • mannuro

      No ja.. to je samo ena malenkost te zgodbe ;)

     • slosin

      Za vse te ‘malenkosti’ je pa tukaj premalo prostora, da jih opišemo…

     • mannuro

      Res, tega je toliko, da.. nevem enkrat bo, prišel pravi čas.

    • slosin

     Dej ne serji ga, no! A si naiven al s pa podmladek borcev..
     Eden od makaronarskih visokih oficirjev v ‘provincia di lubiana’ je bil celo obsojen na smrt, ker je sodeloval s partizani…Kdo je pa l. 43. (tik po kapitulaciji Italije) rušil s topovi turjaški grad…

    • slosin

     Makaronarji so pobili 6.400 Slovencev, partizani pa cca 330
     makaronarjev in 24.500 Slovencev….Po kapitulacij 8.9. 43, so jim celo omogočili varen umik, namesto, da bi glavne zločince polovili in jim sodili….Aja, takrat še ni bilo v SLO titovih partizanov in zaveznikov, sami pa tega strahopetci niso bili sposobni…

 • Janez

  Ja !
  Se strinjam !
  78 let stara S. Makarovič, ki jo je možganska kap. Bo šla v partizane !
  68 letna odvotnica – bo pa njena kurirka. Brigad pa ni več. So na Žalah itd. L.r. Janez KOMENDA

 • MladiLiberalec

  Janez ti prihajas iz Gorenjske. Za primerjavo kako so sodili nacisti v Begunjah. Obtozeni ni imel pravice do zagovornika pric obrambe niso zaslisevali. Sodniki so obravnavo koncali izredno hitro in razsojali na podlagi zapisnikov zaslisanj ki jih je opravil pred sojenjem gestapo. Ta pa je med svojimi metodami uporabljal tudi mucenje in razne groznje. Razlika je ocitna.

  • mannuro

   Nekak iste metode, kot jih je vodila NOB drhal v istem času, po Slovenski deželi. Eni so prisegal na kljukast križ, drugi pa na rdečo zvezdo. Svinje so bile ve enake, čeprav rdeče za odtenek slabše. Pa za primerjavo jemljem samo Gestapo in NOB, da ne bo pomote.

   • slosin

    Razlika med njimi je ta, da so rdečkarji klali lasten narod v imenu komunizma…

    • mannuro

     Zato sem napisal, da so bili slabši od Gestapa!

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Tudi domobranci so klali lasten narod.

  • Janez

   A partizani?
   Pa niso izvajali zaslišanj z mučenjem. In likvidacij kar tako.
   Daj, daj !
   Kaj toliko nakladaš. Ti z vsem tem – nimaš nič. En mrhovinar si. Pač. L.r. lr. J. KOMENDA
   P.S.
   KAJ PA PARTIZANSKA “PASJA GROBLJA” V CRNI GORI IN V SRBIJI. ?
   Saj?
   V Sloveniji nismo imeli lustracije sodišč. To vemo brez tebe.
   Čez 10 let – bojo revizije. In sodbe – čisto drugačne.

  • slosin

   S tem si opisal tudi ‘kočevske procese’ …ista banda, iste metode…

 • MladiLiberalec

  Sodba vrhovnega sodisca ki ima 37 strani in se jo splaca v celoti prebrati tudi pravi da je vaske straze oz Mvac nemogoce steti za samoobrambno organizacijo ker so bile ustanovljene vzdrzevane in vodene s strani ital okupatorja in del njegovih oborozenih sil.

  • mannuro

   Eh saj vemo kam sodi rdeče krivosodje. Zakaj že ni Slovenija podpisnica EU deklaracije, ki izenačuje, ki izenačuje totalitarne režime nacizma, fašizma in KOMUNIZMA, kot eno zlo? Zato ker bi se potem pri nas moralo precej spremenit, vključno s sodstvom. To pomeni, da bi morali rdeči kolaboranti, končno odgovarjat za svoje svinjarije, današnjega časa. Pustimo drugo svetovno vojno pri miru, bila je državljanska vojna, ostanimi raje v današnjem času. Kolaboracija se odvija sedaj, vodijo jo socialisti!

   • MladiLiberalec

    Stalinisticni model socializma je bil pri nas v veljavi po vojni samo pet let do leta 1950. Tito je na Kardeljevo pobudo sprejel spremembo modela socializma za precej blazje samoupravljanje. Zato nase stanje ni primerljivo z vzhodno Evropo. Tudi sicer je US sprejelo obsodbo bivsega rezima ZK.

    • mannuro

     Stalinistični model, je že sedaj prisoten v Sloveniji. Pravzaprav že sedaj živiš, v neki takšni godlji. In tudi tukaj točno vem, kaj govorim. Samo najprej moraš iz svoje luknje malo ven v tujino, da se boš tega zavedal.. Dva tedna žal ne bo dovolj.

     • stajerc5

      Z socialcem ne more, avtostop pa tudi ne funkcionira vec, nje!? Mogoce ga bo mesecnik vzel na izlet k avtobusnem soferju v Venezuelo, da bo spoznal lepso stran liberalcev.

     • MladiLiberalec

      Domisljina na kubik xd

     • mannuro

      Ja, ti kar bluzi dalje. Jaz se z moje prspektive samo smejim na take :) Resno, si zabaven primer pooseljene omejenosti.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Kako zdaj, bomo začeli z osebnimi žalitvami?

     • mannuro

      Enostavno, pri meni ni, ko me udariš po enem licu, ti nastavim drugo. Zob za zob.. Če me NE žališ, sem kulturen, če me žališ,.. postane stvar precej neprijetna. Upam da razumeš. :)

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Napisal je samo to: domišljija na kubik. To ni žalitev. SI zabaven primer poosebljene omejenosti pa je žalitev.

    • Janez

     Ha, ha !
     Ti si pa resnaiven.
     Stalinizem v R. SLO 2017 – ŠE KAKO DELUJE.
     LE – SMC POGLEJ !
     Pravi stalinisti. Le preglasujejejo. Živ obup so. L.r. Janez KOMENDA

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Kolikor vem, smo v kapitalističnem, tržnem sistemu, v parlamentu imamo več strank, mislim, to pač ni stalinizem, SMC je neoliberalna stranka in če mislite, da je leva, se motite.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Sicer pa zame tudi stalinizem ni bil levica, ker levica naj bi negovala bratstvo – v različnosti. Vsak po svojih zmožnostih in vsakemu po njegovih potrebah. Potrebah. Ne kar vseh željah.

     • MladiLiberalec

      Stalinisti niso igrali na preglasovanje ;)

  • slosin

   Vaške straže (->domobranci) so produkt rdečih revolucionarjev…

   • mannuro

    Itak, če komunajzarske drhali ne bi bilo, če ne bi klali, kot so to počeli “heroji” španske državljanske vojne, tudi domobrancev ne bi bilo.

    • slosin

     Točno! Pa ti veš, da ZPIZ (mi vsi), še danes plačuje dodatke k penzijam španskih borcev…(glej letna poročila ZPIZ)..

     • mannuro

      vem, vem! To pove vse o pravni državi. Vse skupaj je ena velika rdeča kloaka, ki nas lahko celo stane države.

    • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

     Gre za to, da so bili kolaborantje, ki so sodelovali z okupatorji, za to gre in sodelovali so že od samega začetka vojne, pač pod drugim imenom, niso bili domobranci še, so pa bili proti oboroženemu odporu in so že ovajali komuniste okupatorjem. Kaj so šele počeli domobranci, še bolj poblaznelo pa ustaši, če pišete, da so komunisti klali. Kakšen izraz bi torej uporabili za ustaško in domobransko nasilje?

     • mannuro

      Aha, poglejmo samo na morijo, slavnega “heroja” španskega borca Franca Rozmana Staneta. Bil je velik vodja, partizanske vojske. Preberi si za začetek njegovo živlenje, njegova početja. Poišči literaturo, tako “levih” in “desnih”. Potem se poskušaj zamisliti nad svojimi besedami, koga ti tako enostavno, označuješ za kolaboranta. Res, poglobi se samo v en primer. Ti odsvetujem v vse, ker se ti bo upravičeno, žmešalo. Zelo enostavno, je vsakega okarkterizirati za kolaboranta, kar tako, da se opraviči početje druge strani. Slej ko prej, če si realen, opaziš, da je pravih kolaborantov bilo zelo malo. Značaji ljudi so različni, toliko je bilo tudi kolaborantov iz osebnih razlogov, na vseh udeleženih straneh. Kolaboranti so bili med partizani (vodstvo) in tudi domobranci. Bila je velika morija in na koncu nekako spoznaš, da lahko govorimo o državljanski vojni, ker je bila bolj malo osvobodilna in toliko bolj boj za oblast.

      Ker opažam, da ti kultura kumuniciranja ni odveč, se z vsakim takšnim rad menim. Žal pa ti moram odkrito povedati, da je tvoje podajanje dejstev, precej enosmerno in omejeno. Rad bi malo več konstruktivnega. Zato, prosim, ko boš samo na zgornjem primeru, pregledala dejstva, kakšne morije in nasilje je počel ta tovariš, kar tako za zabavo, se lahko odkrito pogovarjava. Ne mislim nobenega posiljevati z mojimi ugotovitvami, to je naloga vsakega posameznika – njegova oseba sposobnost presoje. Če imaš trohlico realne presoje, se bova verjetno na koncu srečala na istih ugotovitvah.

      Koloboracija, je žal precej širok pojem in je zelo navzoča tudi danes. Da bom jasen, v delu družbe, ki zanika referendumsko odločitev naroda, o samostojni državi, stran od metod in simbolov, bivšega sistema. Želim si samo, da ljudje to ugotovijo. Če bi ugotovil to tudi narod, potem ne bi bilo nobenih opevanj druge svetovne vojne, njenih dogotkov, bitk in herojstva. Ostala bi samo velika sramota – da bom jasen, na vseh straneh. Zabloda naroda v tistih časih, pa se ne bi več zlorabljala v današnjih časih.

      In še v odgovor, tvojemu zgornjemu pisanju, tiste manifestacije norosti – rdeče zvezde. zagotovo ne bi bilo. Če gledamo s strani referenduma in vojne za SAMOSTOJNOST, je opevanje in posiljevanje drugomislečih s rdečo zvezdo, navadna kolaboracija s sistemom, ki ga ni več. Ljudje so se odločili po vesti in to z visoko udeležbo potrdili, da starega sistema ne želijo več. Spopadli smo se celo z okupatorjem, ki nam je poskušal vsiliti rdečo zvezdo in ni izbiral metod. Zakaj potem taka dvoličnost? Zakaj potem za kolaborante označevati samo ljudi, ki NAJ BI BILI v nekem nekdanjem času, če pa imamo enaki primer tudi danes?

      Za konec, bom te bom še enkrat opozoril – odločitev je tvoja, samo tvoja.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Dva tedna po okupaciji Ljubljane, 22. aprila 1941, Gregorij Rožman je obiskal Emilija Graziolija, fašističnega visokega komisarja, in mu obljubil zvestobo in sodelavanje z italijanskimi fašističnimi oblastmi, ter izrazil hvaležnost Mussoliniju za njegovo “darežljivo pravičnost” pri ustanovitvi Ljubljanske pokrajine kot del Velike Italije.[19] 20. maja 1941. je Rožman priredil mašo hvaležnost Mussoliniju v Ljubljanski stolnici. Tko, za začetek.

     • mannuro

      Tako kot sem rekel. Tudi komunisti v Sloveniji so občudovali in podpirali Hitlerja, vse do napada takratne Sovjetske Zveze. Saj pa je nacizem bila njihova ideologija – nacional socialistična, pa še super so se razumeli z Stalinom. Konec koncev, Poljsko ni napadel samo nemec, ampak tudi sovjet, delili so si pa jo pol-pol. :) Toliko za začetek.

      P.S. To je samo kratek izvleček Stanovnikovega modrovanja, nedolgo nazaj. On je že vedel kaj govori.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Ja, to cincanje in tiho sprejemanje napada na Finsko in Poljsko jim pač ni bilo v čast in jim ni, za nazaj, tistim, ki so to seveda ali sprejeli al tolerirali. Ampak, lejte, komunisti v Jugoslaviji, niso bili isto kot komunisti v SZ, Tito ni bil Stalin… Stalin je hotel Tita brzdati, ampak mu ni ravno uspevalo, saj vemo, da mu je Tito marsikdaj rekel NE. Na oboroženi upor so se pripravljali že pred vojno, v Jugoslaviji ja, tukaj je pa Tito bil malo bolj realističen kot Stalin, ki je mislil, da ga Hitler ne bo napadel. Komunizem PO DEFINICIJI (v slovarju slovenskega knjižnega jezika) je nekaj drugega kot nacional socializem. Hja. Hitler je malce manipuliral z besedo socializem, saj je hotel podporo množic, da pride na oblast. Pa z industrijalci je tudi manipuliral, pa na drug način. Kar piše v Komunističnem manifestu je nekaj drugega kot to, kar piše v Mein Kampfu. A se v tem strinjava?

     • mannuro

      Tito je imel žegen Stalina. In je tako tudi postopal. Ni bilo razlike. 800.000 mrtvih pod njegovo vladavino. Domači ljudje. Verjetno so bili po tvoje vsi kolaboranti.
      Tito je izpod Stalinove oblasti izšel šele daleč po vojni. Vemo kdaj. Do takrat pa je dobro vodil stalinovo idejo. Živel sem pod Titom, rodil sem se pod Titom. Meni ni nihče nič naredil, vendar ne morem ostati ravnodušen nad podatki, zločini, ki še danes niso razčiščeni.
      Dokumentacija NOB in OF z vsemi zapisi in manifestacijami, je precej podobna Mein Kampfu – likvidirati, vse tiste, ki se ne strinjajo z mišlenjem partije ali nacistične stranke. Že celo sum je to dovoljeval. Razlika je samo v tem, da je Hitler vpletal arijsko norost, ki jo komunizem ni. Da pa ne bo pomote, partizani so cigane streljali, kot zajce samo zato, ker so bili Cigani. Ni to zanimivo. Rasizem ne pozna meja.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Tito ni imel Stalinovega žegna kar se tiče revolucije v času NOB. Stalin ni hotel tega, ker se ni hotel zameriti Angležem in Američanom kot zaveznikom. Tito ga nekaj časa ni ubogal, Stalina, potem je malo popustil, mislim da enkrat v 1942. Ne pišite o tem, kaj naj bi jaz mislila, ker tega ne veste. Ni mi všeč, da tako manipulirate (glede 800 tisoč kolaborantov). Res je perverzno to, da ne pišete o Hitlerjevih zločinih predvsem. Ampak vztrajno kar naprej samo o tako imenovanih komunističnih, v resnici v SZ stalinističnih. Stalin je bil zame pač tudi zločinec. Tito pa ne. Kolikor sem brala njegove dokumente, pa pričevanja ljudi, ki so bili z njim takrat, ne, ni bil zločinec. Lahko je bil in je tudi bil kakšen njegov tovariš zločinec, ja. Ampak sam Tito ne. Tito je izpod Stalinove oblasti bil praktično vedno. Hotel je res njegovo naklonjenost, to ja, vztrajno, ampak – le zakaj je ni dobil? Ker ga ni ubogal. Glede rasizma, ja, ne pozna meja. Ampak spet: IDEJA je pomembna, kaj je sama ideja komunizma in kaj ideja nacizma itd. Imate slovenski slovar doma, verjetno. Spet samo partizane in komuniste izpostavljate. Ja, mislim, očitno so vam najbolj trn v peti. Ne ustaši, ne nekdanji, ne današnji.

     • mannuro

      Nevem zakaj bi pisali o tujih zločincih, če pa imamo svojih dovolj in to nekaznovanih. O hitlerjevih zločinih je večinoma vse jasno. Bili so že tudi kaznovani. Pa na procesih nacistom, so se ti ravnotako sprenevedali, kot se sprenevedajo sedanji rdeči kolabornti. Preverzno je, da po toliko letih še vedno opevate Tita in ne natočite čistega vina in končno priznate, kdo so bili tisti ljudje, ki jih je pospravil. Jih je 800.000!!! Bravo. Sprašil je za pol Slovenije, svojih ljudi, pa noben ne ve zakaj… ah, plešimo kolo in rajajmo s krvavo zvezdo dalje. Če je bil Stalin morilec, te je bil tudi Tito. Ko boste pa imeli logično razlago, za likvidacijo 800.000 ljudi, potem bom rade volje spremenil mnenje. Niti Slovenskih povojnih pobojev niste sposobni razčistiti, priznati in obsoditi. V rovih so končali tudi ženske, noseče ženske in otroci!!

      Na IDEJO so se sklicevali tudi nacisti. In IDEJA ne opravičuje sredstev!!! Mislim, kakšen kulturnik ste, da ste sposobni takšnega nekritičnega razmišlanja in pokvarjeno primitivnih izjav. IDEJA resno? Gospa, štejejo dejanja.. Ideja je en gnili izgovor.

      Ne razumem pa kaj naj imam z ustaši?!? Zakaj vlačite te sem. Večji del se lahko ukvarjamo z ustaši, ki so končali po naših breznih. Nimam jih rad, imeli so med drugo svetovno vojno svojo državo, pač, kolikor so jo uspeli nadzirati in so počeli svinjarije. Sedanji me pa ne zanimajo. Če mislite Thompsonov koncert, sem proti, sem tudi proti četniški Ceci in Tržaškem partizanskem pevskem zboru.

      Izpostavljam pa partizane in komuniste, ker so bili največje zlo na naših tleh po prvi svetovni vojni. Temu žal ni kaj za dodat. Izpostavljam rdečo zvezdo tudi zato, ker so se ji ljudje 1991, na referendumu odrekli, celo bili ob živlenja in pa nam jo rdeči kolaboranti zopet vlečete natazaj. Govorite o izdajalcih naroda, hja.. glede na vse, kar ste vi danes tu zapisali se resno vprašam, kdo je kdo.

      Sem že mislil, da sem tu srečal vse hudo, ampak tako opranega in izrojenega razmišlanja in tudi stališča, kot jih ponujate vi danes, so sramota za vsakega kulturnika. Pa brez zamere.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Veste, nobene potrebe po manifestaciji Nosil bom rdečo zvezdo ne bi bilo, ko bi se ne poskušalo tako sistematično izrivat iz zgodovinskega spomina naroda partizanskega gibanja in borbe kot PREDVSEM nekaj pozitivnega. Ne bi bilo. Ker pa se sprevrženo potvarja zgodovina, ker prihaja do rehabilitacije fašističnih in celo nacističnih idej v vsej Evropi, predvsem na vzhodu sicer, ker se poskuša slabo napravit dobro in dobro slabo, je pa treba reagirat. Zločini so se pa dogajali čisto na vseh straneh. To je dejstvo. Ljudje niso nobeni svetniki. Med vojno je malo človečnosti. Med vojno ljudje počnejo grozne stvari lahko. Saj to vemo. Na vseh straneh. Je pa treba vseeno pogledat tudi na to, za kakšno idejo se to počne. Verjetno je ideja nacizma pomenila za ljudi takrat in v prihodnosti (v viziji) zelo drugačno življenje kot ideja komunizma. Ja, res, marsikdo sploh ni vedel, kako zares živeti komunizem, kaj zares pomeni: solidarnost, enakost (ne uniformiranost), bratstvo. Nacizem pa je bil in je že kot ideja nekaj grozljivega za ljudi, ki pač niso neka “večvredna rasa”. Tudi to je treba vzeti v obzir.

     • mannuro

      bla, bla, bla.. In v to res vrjameš?
      Fašizma in nacizma je v današnjem času bolj malo. Vse skupaj je postalo obsedena besedna floskula tistih, ki podpirajo izrojene oblasti in politike na celotnem področju EU. Res je, da je v Sloveniji ta pojav precej pereč predvsem zaradi diskriminacije manjšine nad večino.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Ne da verjamem, vem.

     • mannuro

      Potem še enkrat… pravkar si se opredelila za kolaboracijo. Žal :))

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      To je pač vaša interpretacija, ne pa dejstvo :)

     • mannuro

      Res je moja osebna interpretacija, verjamem pa da bo prišel čas, še za mojega živlenja, ko bo to tudi dejstvo. Se vam opravičujem, vendar takšna norija, kot se dogaja danes, se bo končala tako ali drugače. Še nismo dosegli dna. Ga bomo pa kmalu. Tistega se je za bati. Nekateri slabo prenesejo resnico.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Hja, očitno rabite sovražnika, če ga ni, si ga pač morate umisliti.

     • mannuro

      Ne, res ne.. nimam sovražnikov in jih ne rabim. Pravzaprav sem proti vsej sovražnosti. Se mi pa določeni smilijo. Resno smilijo. Vsak mora enkrat plačat račune. Pač tako laufa narava…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Ste napisali:
      Če bi ugotovil to tudi narod, potem ne bi bilo nobenih opevanj druge svetovne vojne, njenih dogotkov, bitk in herojstva. Ostala bi samo velika sramota – da bom jasen, na vseh straneh. Zabloda naroda v tistih časih, pa se ne bi več zlorabljala v današnjih časih.
      Dobro. Recimo, da danes nekdo z letali, tanki napade Slovenijo. A upor, oboroženi odpor ni pogumno in častno dejanje?
      1991 se je nekaj podobnega zgodilo, čeprav, ne čisto tako. JLA je bila pač jugoslovanska vojska še. Ni prišla od zunaj, je bila znotraj. In je pomagala tudi marsikaj zgraditi v vseh teh letih Jugoslavije.Ni bila ravno okupator. Potem pa je zaradi izražene volje in legitimne seveda, ljudi v Sloveniji, postala s tanki na ulicah okupatorska, tako smo jo razumeli in sprejeli kot okupatorsko. Je pa tako, da se sama ni imela za okupatorsko, ni si mislila, da gre napast drugo državo, ampak, da bo branila skupno državo. Situacija je bila zelo tragična pravzaprav, za vse. In tega so se mnogi na obeh straneh zavedali. Zato pa se marsikdaj tudi niso hoteli streljati med sabo. In so se raje predali, vojaki JLA. Ne vsi. Ampak ne pozabimo na tiste, ki se niso hoteli streljati z domačini. Ni bilo idealno ne takrat ne nikoli. Bile so žrtve takrat. Ja. Na obeh straneh. Ne pozabimo tudi, kako so slovenski vojaki postopali z vojali JLA, častniki in njihovimi družinami. Mislim, ni bilo idealno na nobeni strani. Dejstvo je, da se je vojska potem hitro umaknila iz Slovenije. Slovenec v JLA je preprečil letalski napad, kolikor vem. Je nosil tudi on rdečo zvezdo. Tako da rdečo zvezdo zdaj imet kot simbol okupatorske vojske, no, mislim, halo. A je bila potem tudi kraljeva vojska v Jugoslaviji okupatorska? Kar se mene tiče, gledam na to, kot na tragedijo, enih in drugih. Sam simbol rdeče zvezde pa mi je pozitiven. Meni pa končno pravni Evropi je simbol antifašizma. Čeprav, dobro, pravna Evropa, no ja. Ampak glede rdeče zvezde to njeno stališče doživljam kot pravilno. Tudi danes obstajajo kolaboranti. Zame so tisti, ki slepo ubogajo ukaze nekih elitnih skupin, ki imajo za posledico načrtno izčrpavanje takšne in drugačne esence tukajšnjih ljudi zgolj za svoje interese.

     • mannuro

      Poglej, ne potvarjaj resnice. JLA je bila od momenta, ko smo razglasili samostojnost, tuja vojska na naših tleh. Ne bi bilo potrebno, da bi postala agresorska. Lahko bi se v miru umaknila. Pa se ni. Napadla nas je z oborožitvijo, in s tem postala agresorska in okupatorska vojska! Napadla nas je z simbolom RDEČE ZVEZDE! Ti sedaj poskušaš opravičiti njeno delovanje? Mislim, resno?? Imela je preprosto izbiro, nič storiti. Ostati v kasarnah. To bi bilo častno dejanje.

      Glej kakor koli hočeš, obračaj kakor hočeš. JLA je bila navadna okupatorska vojska. Napadla je legalno Slovensko vojsko. Točno tako kot Hitlerjeva in Mussulinijeva, samo zgodilo je ji je nekaj neprijetnega. Kot ugotavljaš, vojaki se niso hoteli boriti. Drugače bi bil rezultat bistveno slabši in poguben za Slovenijo, kot je bil. Imeli smo srečo, kar pa ne zmanjša bremena nemena – s silo zatreti naroda. POD RDEČO ZVEZDO. Poglej samo kako so postopali v Gornji Radgoni, rušili, pobijali? In to je zate samo tragedija??

      Vojna za osamosvojitev Slovenije je nekaj drugega kot NOB. Bila je častna od prvega dne. Po končani vojni ni noben nikogar pobijal, pa še kolaboranti so preživeli. Bila je res odpor ljudi proti okupatorju – rdeči zvezdi. Še kaj?

      Če je tebi simbol rdeče zvezde pozitiven, je zame v današnjem času simbol kolaboracije. Umazana stvar. Če to zagovarjaš in častiš kot pozitivno stvar, te moram žal opomniti, da podpiraš morijo, ki je že dvakrat morila po slovenskih tleh – da si navaden kolaborant. Žal.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Veste kaj, to o časti – sestrelitev Merljaka ni bila častna, končno je hotel z gazelo prestopit na stran teritorialcev, slovenske vojske. Ni bilo častno maltretiranje častnikov in njihovih družin. Ni prav, da zdaj idealizirate vse, kar se je dogajalo na slovenski strani in demonizirate vse, kar se je dogajalo pod rdečo zvezdo.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      In ne pozabite na preprodajanje orožja! Na nečloveško izkoriščanje stiske vojakov na Hrvaškem, recimo v Zadru! In drugje. o so jim 2 do 5 kratno zaračunavali ceno orožja in če niso imeli denarja, jim ga niso dali! A to je vas častno? Zelo klanovsko se obnašate, žal. Naši-svetniki, vaši-zločinci.

     • mannuro

      ja, sestrelitev Merlaka je verjeno ena iz redkih senc te vojne ali pa velik nesporazum. Res ne vem kako bi to opredelil, zato se tu ne bom delal pameten. Bomo videli, ko bo več znano. Zato tudi ne idealiziram vse, kar se je dogajalo. Bile so tudi marsikatere nepotrebne žrtve. Vendar, bili smo napadeni. In dvomim, da je kdo koga ubijal, tako za hec – kar pa ne morem trditi za drugo svetovno vojno in dogotke, daleč po njej. Tam so posamezniki v večini primerov izgubili glavo in pobijali drug drugega, vsepovprek.
      Pod rdečo zvezdo, se je dogajalo veliko slabega. To so počeli ljudje, ki za svoja dejanja še danes niso odgovarjali. Pa bi morali – zločin je zločin. Samo zato in zato, ker določeni sedanji kolobaoranti to poskušajo veselo zakriti in potvariti zgodovino, sem osebno zoper rdečo zvezdo. Lahko pa priznam, da so se dogajale tudi zelo pozitivne stvari in da smo veliko izgubili, ko smo dobre stvari v sedanji državi zavrgli. Vsak sistem, naj bo diktatorski ali demokratični ima svoje dobe in slabe lasnosti.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      se strinjam, v drugi vojni je bilo huje, samo je tudi trajala dalj časa. Če pogledate kaj se je na Hrvaškem pa v Bosni in na Kosovu dogajalo tudi v devetdesetih. Tu smo imeli veliko srečo, pa dovolj modre ljudi na obeh straneh, spet na srečo. Ja, ne vem točno sicer, kdo je prvi začel streljat. No, kakorkoli že. Ena velika tragedija je to bila. Še hujša, mnogo hujša pa se je potem zgodila na Hrvaškem, Bosni, na Kosovu… Tako jaz doživljam vse to. To človeško naravo, to navado ljudi, da se raje med sabo fajtajo, namesto, da bi stopili skupaj in si nekaj dobrega napravili, za vse skupaj. Ja, če do danes niso odgovarjali, bi morali. Samo, moramo biti enako glasni in zahtevati, da odgovarjajo tudi nemški in italijanski zločinci in tudi kakšen naš, če je še kje v emigraciji. Pa tud kakšen naš iz partizanskih vrst, če je počel zločine, seveda. Ne vem, če me razumete. Ne vem, če čutite to izpostavljanje samo nekaznovanih zločinov v partizanskih vrstah, kot problematično. Enako glasno ali še bolj je treba problematizirati tudi nekaznovanje nemških in italijanskih vojnih zločincev. Še posebej v Italiji baje tega niso kaj dosti napravili. Pa problematizirat je treba tudi sodelovanje Vatikana in angleških obveščevalnih služb , potem pa tudi ameriških pri tihotapljenju nacističnih zločincev po tako imenovanih podganjih poteh v tujino na varno. Mislim, a ni še veliko tega, o čemer je treba glasno govoriti in tudi obtožiti?

     • mannuro

      Jaz bi zelo želel eno stvar. Da bi se ti dogotki druge svetovne vojne že enkrat zaključili. Ampak to tako, da se bo vedelo kdo je bil kdo, in kaj je kdo, kdo je koga in zakaj. To preganjat po toliko letih. Pa dajmo bit realni? Je že kdo sploh živ? Vendar trdo zagovarjam, da ima vsak pravico, da se ugotovi, zakaj je bil mučen, zakaj je umrl. Torej, če je še kdo živ in je delal zločine.. kdorkoli, naj mu bo sojeno, pa čeprav 5 min pred smrtjo. To bi bilo pravično. O ostalih stvareh, kejr se ne da več preganjat, pa je prav, da zgodovinarji, ponovno pretresejo dogotke in potem zaklučijo stvari, po vesti. Nevem naj naredijo mešane komisije, karkoli… Stvari je potrebno zaključiti in rečti bobu bob.
      Predvsem, je problem, ker se vse te simbole izrablja. Za medsebojna obračunavanja, deskriditacije,… in to je vedno huje. Politika se veselo preigrava z ljudmi, ker namesto, da bi jim narod gledal pod prste, se ukvarjamo z starimi neumnostmi naših dedov in babic, zadaj se pa dogajajo lumparije, kot jih slovenska zgodovina še ne pozna.
      Še enkrat, mislim, da če bi se to zgodilo, bi nas bilo vse sram, da smo se pustili sprovocirati. Pa tudi vsa ta rajanja, ki poveličujejo, katerokoli stran v drugi svetovni vojni, bi se končala. Ampak kmalu zatem bi tudi večina sedanjih politikov in funkcionarjev dobila zelo neprijetna vprašanja za svoja početja. Pa se bojim, da do tega ne bo več prišlo, ker je šlo vse skupaj že predaleč.

      Gledano realno, trenutni gospodarski položaj Slovenije, ga ne vidim junaka, ki bi to rešil na enostavni način. Če pa se taki najde in mu uspe,.. hja, potem pa lahko ustanovimo novo cerkev, ker smo izumili nnovega boga.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Se kar strinjam s tem, kar ste tu zgoraj napisali. Tako bi bilo prav.

   • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

    Poslušte malo,tudi če bi ne bilo nobenega nasilja nad kolaboranti s strani borcev proti okupatorju (Nemci, Italijani), bi kolaboranti slej ali prej jih začeli ovajat okupatorjem in s tem seveda ubijat posredno, lasten narod, ker so že od samega začetka z njimi sodelovali, jim bili lojalni. Ko bi jim Nemci ali Italijani ukazali, da morajo izvedet, kdo so ti, ki se upirajo in kje živijo, bi kolaboranti to napravili. Tako da to izgovarjanje na komunistično nasilje je manipulacija in iskanje krivca za bedno kolaboracijo.

    • slosin

     A poznaš tisto, ‘če čebula ne bi imela če, bi bila samo bula’…
     Če še ne veš, je vsaka zasedbena oblast dolžna po mednarodnem pravu vzdževati na zasedenem ozemlju pravni red. Vsak, ki je prijavil lumparijo rdečih revolucionarjev in zahteval zaščito, je bil označen za izdajalca in kolaboranta Ker prebivalstvo ni bilo zaščiteno od makaronarjev, so zahtevali orožje, da se branijo sami…No, in tako se je začelo…Pa malo si pomešala vrstni red. Prvo je bilo rdeče nasilje, potem so pa nastali ‘kolaboranti’…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Kolaboranti so bili najprej. Zasedbena oblast je pa izvajala krasni novi red na zasedenem ozemlju. Eno tretjino Slovencev je urejeno hotela razseliti, izseliti iz Slovenije, eno tretjino jih ubit oz. “prijazno” evtanazirat s plinom, tretjino pa kultivirat z nemškim in italijanskim jezikom.

     • slosin

      Ni res, prvo je bil VOS v LJ. pokrajini…Prvo likvidacije dejanskih in potencialnih političnih nasprotnikov! Do septembra l. ’42 cca 500+ likvidiranih…Vaške straže so nastale šele julija 42…Krasni novi red so začeli uvajati tudi komunisti in s tem povzročili državljansko vojno…Zamenjuješ vzroke in posledice…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Če se prav spomnim, sta Rupnik in Rožman takoj 1941 lepo pozdravila Italijansko vojsko v Ljubljani.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Dva tedna po okupaciji Ljubljane, 22. aprila 1941, Gregorij Rožman je obiskal Emilija Graziolija, fašističnega visokega komisarja, in mu obljubil zvestobo in sodelavanje z italijanskimi fašističnimi oblastmi, ter izrazil hvaležnost Mussoliniju za njegovo “darežljivo pravičnost” pri ustanovitvi Ljubljanske pokrajine kot del Velike Italije.[19] 20. maja 1941. je Rožman priredil mašo hvaležnost Mussoliniju v Ljubljanski stolnici.

    • Janez

     Saj !
     To je laž, da je stalin partizane – kdo kaj dosti ovajal.
     Stalin partizani so bili skrajno kruti, nočni morilci.
     Še
     V komendi so nekaj ok krajanov – kar umorili.
     Obtožba
     izdaje – brez dokazov je lahka. Partizani sojo zlorabili 10000x ! L.r. Janez KOMENDA

   • Lustrator

    Ne produkt, ampak spontan odziv – braniti življenje sebe in svojih družin.

 • Janez

  Ni vredno!
  Se truditi z ” m liberalcem” Zaštekan je po naravi.
  Partizani so sodili po NKVD metodah.
  Ker Maček in Kardelj – kaj drugega niti poznala nista. Kardelj je bil član NKVD. L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  KARDELJEV EDINI SIN JE NAREDIL SAMOMOR. ZAKAJ – MLADI LIBERALEC?

 • MladiLiberalec

  Pa nehajte tudi ze enkrat primerjat izvensodnih pobojev pripadnikov kolaborantskih vojaskih enot po vojni s holokavstom kjer je slo za iztrebljanje celotnega naroda zgolj na rasni osnovi. Ce bi to poceli v Nemciji bi vas verjetno celo kazensko preganjali.

  • mannuro

   Evo, končno si se zagovoril! Kot praviš.. IZVENSODNI POBOJI so po mednarodnem pravo zločin, ki ne zastara. Zločin je bil tudi holokavst. Torej, lahko potegnemo primerjavo. Torej oblast, ki tega ne preganja temveč prikriva in onemogoča normalni pregon, je ravno tako zločinska. Pa smo pri sodstvu v današnjem času. Kar se Nemčije tiče. Ne sklicuj se na nekaj o čemur pojma nimaš. Lahko ti pa potrdim, da bi v Avstriji in Nemčiji, NOB in OF končal na enakem mestu kot nacizem. In bi bil tako tudi preganjan. Ne želi si tega. Rdeča zvezda tam nekako ni zaželena.

   • MladiLiberalec

    Evropsko sodisce je ze razsodilo da je rdeca zvezda antifasisticni in ne komunisticni simbol. Zlocin proti clovestu pravno ni enak genocidu. Tuki gre pa na eni strani za nedolzne Zide ki sploh niso pripadali kaki oborozeni formaciji ki bi se borila proti Nemcem. Na drugi strani pa za izvensodno pobite pripadnike kolaborantskih enot. Pri cemer slov. zakonodaja jasno doloca da ni bil nedolzen kdor je v te enote pristopil prostovoljno oz se je v njih udejstvoval poklicno na vodstvenih polozajih.

    • slosin

     In partizani so vse pobili, ker so bili vsi na vodstvenih položajih….marsikdaj tudi njihove žene in mladoletne otroke…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Zdaj pa pretiravate! Seveda v eno smer. Pa ste vi sploh sposobni priznati, da so domobranci delali zločine? In da ni opravičila za kolaboracijo?

    • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

     ML, se strinjam.

  • slosin

   Pri nas so pa iztrebljali na ideološki osnovi..

 • Janez

  Mladi liberalec !
  Ja, jaz pa prihajam z Gorenjske. Od kod pa ti prihajaš? Povej – po resnici. L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. TVOJ IZVOR. NE ZDAJ. OD KOD SO TVOJI STARŠI?

  • MladiLiberalec

   Primorske iz partizanske vasi

   • Janez

    Močno dvomim. Iz katere vasi pa ? A tvoji stari starši so od tam ? A lažeš? L.r. J. Komenda
    P.s.
    KAJ PA JE IMELA PRIMORSKA S STALINOM. SAJ STALIN ŠE VEDEL NI, KJE JE PRIMORSKA.
    POVEJ KAJ O KNOJU.

    https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

    • MladiLiberalec

     Kr neki xd

     • stajerc5

      Hehe, vedno isto, ko ti zmanjka!

     • MladiLiberalec

      Ce je pa prevec zmesano in neumno

     • mannuro

      Itak, da rdeča drhal ne bo povedala resnice.. oni se bojijo vsega

     • Janez

      Pa?
      Povej kaj o?
      PRIMORSKIH PARTIZANSKIH ZLOČINCIH ? Npr. O slavnih bratih Maslo.
      Se
      Pravi: partizanu se nič ne štejje kot zločin. Tudi, če je ubil otroka ali žensko. Pač, izdajalca.
      Primer iz
      Lučan.
      Sorodniki moje prijateljice so imeli tam staro gostilno. Vanjo so prihajali tudi Nemci.
      Po vojni, je nek lokalni “partizanski heroj” likvidiral te sorodnike, češ, da so v gostilno sprejemali tudi Nemce.
      Po par letih – je jokaje prihajal prositi za odpuščanje.
      Čez par let – je naredil samomor.
      Ker se ni nihče hotel pogovarjati z njim. Oz. So vsi pljuvali za njim. L.r. Janez KOMENDA

   • stajerc5

    Niti ene same vasi ni bilo v celi Sloveniji, da bi lahko rekel, da je bila partizanska- banditska vas!

    • MladiLiberalec

     Wtf?

     • stajerc5

      Have you some problems with reality?

     • mannuro

      Ravno si mu počil njegov sanjski mehurček.

   • mannuro

    Te je sedaj postala partizanska. Prej zagotovo ni bila. Prej ljudje niso bili tako nori. To je sedaj popularno!

    • stajerc5

     Tudi zdaj ni! Za par pijanckov v vaski gostilni mogoce, glavno da dobijo gorivo…

    • MladiLiberalec

     Bila je odlocno partizanska ne komunisticna. Ampak za OF pa trdno. Samo ena druzina je bila ki ni bila za OF.

     • stajerc5

      Tisto za eno druzino ti pa verjamem. Verjetno je bila cela vas v zlahti z njo!

     • MladiLiberalec

      Eni so bili res in niso jih likvidirali ce to mislis. Danes so za Janso oni

     • mannuro

      ja, ja .. takrat je ta vas imela tri hiše, danes pa 50 vikendov rdečih picajzlov. Pa imamo Partizansko vas!

     • MladiLiberalec

      Kr neki. XD bilo je se mal vec ljudi kot danes

     • mannuro

      itak.. zate je vse kr neki.. skoraj vsaki post sedaj, ko ti je malo zmanjkalo rdeče municije. Verjetno si tudi ti kr nekaj. Pa veš, kaj je problem. Rad pravzaprav diskutiram tudi z rdečimi. Ampak tistimi, ki znajo biti realni in kritični tudi do svoje strani. Nekaj jih je celo, ki so prav vredu dečki. Ampak jih je malo. Žal ti, s svojim prepričanje ne spadaš mednje.

     • MladiLiberalec

      Sej jest nisem rdec ampak liberalec

     • Nada

      V naših vaseh pa so ljudje, ki so jih na 22 let življenja v kraljevini SHS vezali sami slabi spomini zaradi izrazitega poslabšanja njihovih življenjskih razmer, prihod nove nemške oblasti sprejeli s simpatijami, ker so si obetali, da se bo življenje nadaljevalo tam, kjer se je leta 1918 prekinilo. Ali niso imeli pravice do tega?

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Pa saj niso bili slepi, saj so videli, da ljudi izseljujejo, da jih vozijo v taborišča itd. A to je izboljšanje razmer?

     • Nada

      Saj se niso izseljevanja nekaterih učiteljev in duhovnikov začela dogajati takoj prvi dan. Govorim o vaškem okolju, ne o Mariboru, kjer so izseljevali tudi priseljene Slovence (Neštajerce) od drugod. Seveda so tekom dogodkov vse bolj videli, da nacizem ni isto kot stara dobra AO.

     • slosin

      A dej no! Zavezniki niso dolgo časa vedeli kakšne svinjarije delajo nacisti, raja bi pa to morala vedeti takoj ob zasedbi…
      Pa saj je bilo z OF isto! Kar dolgo je trajalo, da se je pokazalo, kam pes taco moli…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      No prav, se strinjam. Ampak, tisti, ki bombardira mesto v tvoji državi in pride vanjo s tanki, najbrž ne misli izboljšat razmer. Ali pač?

     • Matjaz Kampic

      No, ampak leta 1944, ko so domobranci prisegali Hitlerju so pa gotovo že kaj vedeli? Večina ustreljenih talcev in požganih vasi je bilo 1942 ?!

     • MladiLiberalec

      Vsekakor huda neumnost. Hitler ni hotel nadaljevati politike AO ampak ponemčiti Slovence in izgnati politično nezanesljive na njihove mesta pa naseliti Nemce. Tudi je skupaj s fašisti Slovenijo razkosal in izkoristil okupirane kraje za mobilizacijo v svojo vojsko ter pošiljal mobilizirance navadno na najbolj težke fronte.

   • Janez

    No !
    Povej kaj o primorskih herojih – bratih Maslo.
    Sem slišal, da je eden od njih naredil. samomor. Zakaj pa? L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  Mladi Liberalec !
  KNOJ je bil tudi na Primorsem.
  Kakšni “partizani” pa so bili KNOJEVCI – GNOJEVCI. Čudni, zelo podobni SS ? L.r. Janez KOMENDA

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

  • slosin

   GNOJEVCE (Korpus Narodne Odbrane Jugoslavije) je menda dal formirati ob koncu vojne Enonogi, za pokole sovražnikov komunizma in…. Menda ni hotel umazati s pokoli vseh partizanov…

 • Rožle

  “Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti,
  mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…,” …

  • Janez

   Ja?
   Bravo Rožle !
   To je rekel – dogmatični komunist MOŠA PIJADE v Bihaču.
   Še
   Prej pa ja v Crni gori dal zverinsko pobiti bolj premožne in ok Crnogorce. Cele familije.
   Razkosali so jih !
   In vrgli v t.i. “pasja groblja” ( grobišča brez oznak) – kot da so v njih – psi.
   Ampak !
   Leta 1957 so starega KP dogmatika
   MOŠO PIJADEJA V PARIZU – NJEGOVI LASTNI TITOISTI – ZASTRUPILI !
   Kot poroča dr. Edo Kunštek !
   V pričevanju HAZU /D , EX HR komunist, emigrant kasneje v J. Ameriji.
   Tudi !
   Za Vladimirja NAZORJA SO DOKAZI, DA SO GA TITOVCI – ZASTRUPILI. 1949.
   DOVPLJ JE BILO, DA JE POŠTENI NAZOR O J. BROZU REKEL. – DA JE ” P U S T O LO V”
   JE PRIČALA NAZORJEVA SESTRA IRMA.
   Morda ?
   Nam bo pa Mladi Liberalec – kaj o tem povedal.
   Bog ve.
   Bog ve – Mladi Liberalec – pa bolj malo ve. In še – vse narobe razume. L.r. Janez KOMENDA

   • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

    Ideja je pomembna. Ja, tako takrat kot danes je bolj malo ljudi, ki bi se človeško obnašali v vojnih razmerah. Pa kolko knjig je bilo že napisanih, pa kolkokrat so že pisali o tem, da so šli nekje komunisti v izvajanju revolucije preko. Saj to so tudi sami komunisti potem priznali in obžalovali, ampak, meni se zdi, da nekaterim to ni dovolj. Da nekateri hočejo nekaj drugega! Kolaborante prikazati kot žrtev in oprati družinsko čast in pa demonizirat socialistične, egalitarne ideje, da bi ne ogrozile še kdaj banksterjev in njihovih oboževalcev.

 • garfi

  Omerza v novi knjigi omenja, da je kar 89 takšnih psihopatov vohunilo za Borisom Pahorjem
  se pa z njim ne strinjam, da ne bo lustracije in ni možna
  “Igor Omerza je v knjigi omenil deset bolj znanih slovenskih komunističnih voditeljev, ki so bili informirani po Udbi, kaj počenja “nebodigatreba Boris Pahor.” Med njimi sta dva še živa: Andrej Marinc in Milan Kučan. “O tem udbovskem poročanju seveda ne boste našli ničesar v Repetovi obsežni biografiji o Milanu Kučanu in tudi ne v tistem delu partijskega arhiva, t. i. fond predsednikove dejavnosti, ki se nahaja v slovenskem državnem arhivu in ki se nanaša na obdobje, ko je bil predsednik slovenske komunistične stranke Milan Kučan.”
  https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/05/31/udba-nad-borisa-pahorja-ze-od-leta-1952-dalje/

 • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

  Poslušte malo,tudi če bi ne bilo nobenega nasilja nad kolaboranti s strani borcev proti okupatorju (Nemci, Italijani), bi kolaboranti slej ali prej jih začeli ovajat okupatorjem in s tem seveda ubijat posredno, lasten narod, ker so že od samega začetka z njimi sodelovali, jim bili lojalni. Ko bi jim Nemci ali Italijani ukazali, da morajo izvedet, kdo so ti, ki se upirajo in kje živijo, bi kolaboranti to napravili. Tako da to izgovarjanje na komunistično nasilje je manipulacija in iskanje krivca za bedno kolaboracijo. Drugič, v članku se grdo sprevrača besede in daje krvoločen pomen simbolu partizanov, ki so edini v jugoslovanskem kontekstu branili tako pravoslavne, katoliške in muslimanske civiliste! Pred ustaši, četniki. Tko da – ne vi meni o nekem holokavstu partizanov nad ljudmi. Šlo je za to, da so se kolaboranti bali socializma kot hudič križa, bili so lojalni vatikanski RKC. Dobro, stalinizem je bil tudi krut, se strinjam, verjetno niso hoteli, da bi bilo tudi pri nas tako, ampak, vseeno ni šlo prvenstveno zato, ampak zato, ker se niso hoteli UPRETI Hitlerju, ker so se bali za svoje življenje! In ker so poslušali RKC, ki ni hotela komunizma (čeprav je bil Jezus po svojih vrednotak komunist). Še pred OF! so predstavniki SLS iskali stik z Reichom, da bi prizanesli, Sloveniji, se vidi, kako so bili naivni. In tudi pokvarjeni. Saj bi imeli radi tudi oni neko nacistično državico. Pred aprilom 1941 so že o tem razmišljali. Tako da, ne vi o nekem rdečem terorju pri nas pisat in da je kolaboracija posledica komunističnega terorja. Če pa že pišete o pobojih, ki so bili, seveda, saj jih nihče ne zanika, morate pošteno napisati tudi o vseh pobojih in zločinih in smrtih, ki so jih nad sonarodnjaki posredno ali neposredno zagrešili kolaboranti. Pa še to, kar se tiče pobojev po vojni, ja, ne vi meni, da so bili značilnost komunistov. Po celi Evropi so se dogajali! Bil je tak kaos in tako brezzakonje, spravljali so se eni nad druge, en narod nad drugim, kjer so bile manjšine tudi, mislim preberite si knjigo Podivjana celina, boste dobili eno širšo sliko o dogajanju takrat. Sicer ne vem ali ima smisel vam pisat to, saj vem, da se ob argumentiranju nasprotnih stališč ljudje ponavadi še bolj ukopljejo in še trdneje nerazumsko branijo predstave, ki so jih sprejeli. No, naj bo. Sem pač napisala. Tko, da ne bo narobe razumljeno vse skupaj. Ta manifestacija v Ljubljani ni klic k orožju, ampak izraz nekega občutka za prav, ker je bilo prav ne kolaborirati z okupatorji in je bilo prav braniti svojo kulturo,narodnostno identiteto, pravico do države, pa končno, svoje življenje, jebela, ja. Upor se je pač odvijal pod rdečo zvezdo! Nobenega drugega simbola ni iz Slovenije iz tistega časa, pod katerim bi se uprli razkosanju Slovenije, razseljevanju, deportacijam v koncentracijska taborišča. A veste, da je rdeča zvezda edini simbol upora proti nemški italijanski in madžarski vojaški okupaciji Slovenije v tistem času?! Mislim na oboroženi upor. Ker samo z oboroženim uporom smo obstali kot Slovenci. Rdeča zvezda nam je prinesla republiko Slovenijo v Jugoslaviji, v kateri je bil uradni jezik slovenščina. V vojski srbohrvaščina, ja. V voski. Ampak drugače je bil uradni jezik slovenščina. Saj vemo, kaj bi bilo, ko bi ne bilo upora. Morali bi govoriti italijansko, nemško itd. Mislim, saj ne dvomite o tem? V redu, potem je prišlo 1990 in 1991 in smo se ločili od Jugoslavije. Ali je bilo to pametno ali ne ali bi se dalo kako drugače ali ne, nima smisla zdaj, dejstvo je, da smo to želeli, zato je prav, da se je to zgodilo. Tako smo se odločili. Ja, je dobro biti na svojem gospodar. Samo! A smo res zdaj gospodarji na svojem? Saj vemo, da nismo. Dobro, bom nehala zdaj. V glavnem, noben noče nikomur nič hudega z rdečo zvezdo. Ne padajte na finte, ljudje. Gre samo za to, da se tega simbola upora ne sme demonizirat, ker to enostavno ni prav, ni pravično. Treba se je zbotat s tem. Da ne pomeni tega, kar bi eni radi, da obvelja. Tko. Bodite dobro.

  • if

   …, ker je bilo prav ne kolaborirati z okupatorji …
   …. in je bilo prav braniti svojo kulturo,narodnostno identiteto, pravico do države,
   …. Upor se je pač odvijal pod rdečo zvezdo!
   ___________________________________
   Tito in Kardelj, prva nosilca rdeče zvezde, sta prva svobodno, neprisiljeno kolaborirala z nacisti!
   Kulturo svojih narodov je Tito branil z izjavo 13. maja 1941 poslano Moskvi: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”
   Komunisitčna rdeča zvezda in nacistična svastika sta z ramo ob rami razbijala Evropo do 22. junija 1941. https://www.youtube.com/watch?v=9XHu9CX0y9A

   • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

    Tito je kasneje priznal, da bi morali takoj vzeti stvari v svoje roke, oboroženi upor proti nemški in italijanski okupaciji! Zanašali so se na to, da jugoslovanska kraljeva vojska ne bo tako hitro klonila. Kaj je Stalin mislil je eno, kaj pa Tito, je pa čisto nekaj drugega. Kaj so pa naši mislili pa spet nekaj tretjega. Ampak dejstvo je, da so komunisti v Jugoslaviji začeli takoj zbirat orožje za oboroženi upor. Tko da – ja, dejstvo je, da so se uprli okupaciji. Da pa so tolerirali napad SZ na Finsko, Poljsko itd pa itak ni prav. Ampak, čakte malo! A boste tudi kolaborante kaj obremenili al samo partizane?

  • slosin

   …no, ker omenjaš Podivjano celino..a se spomniš tega:
   PODIVJANA CELINA-KEITH LOWE -stran 77
   ———————————————–
   Zaradi vseh teh pobojev, tako manjsih kot obsežnejših, je nastala vsesplošna podoba o jugoslaviji kot o deželi, ki ji po krutosti ni para — pojmovanie, ki se je še utrdilo med srdito državljansko vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Izraz balkansko nasilje se uporablja po vsej Evropi za označevanje izrazito izprijene krvoločnosti in za potrditev hipoteze se pogosto omenjajo različna zgodovinska obdobja.

   Res je, da so statistični podatki, ki se nanašajo na povojno Jugoslavijo hujši, kot v katerikoli drugi državi.Partizani so po vojni pobili kakih 70.000 kolaborantskih vojakov in civilistov. Če to primerjamo z velikostjo celotne populacije, je to 10 x več kot v Italiji in 20 x več, kot v Franciji….

   In vse to pod rdečo zvezdo, a ne? Rdeča zvezda je imela v YU posebno vlogo..Priporočam še ‘Nevarna razmerja – kolaboracija med ww2’, pol se pa še kaj javi, da ne boš tako lahkotno opletala s ‘kolaboracijo’…

   • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

    Ja, tudi to piše, ampak ste vzeli z konteksta. Klali so predvsem ustaši, četniki med drugo vojno, mislim na celo Jugoslavijo. Partizani so branili civilno prebivalstvo, berite spomine ljudi. Tam, kjer so bili partizani, so se tako muslimani, kot pravoslavni in katoliški civilisti – ki niso izdajali, kolaborirali, počutili varno. In v devetdesetih tud vemo, kdo je klal.Morate pa vedet, da se je v Jugoslaviji dogajal genocid nad pravoslavnimi v NDH, da so potem začeli z istim še četniki nad muslimani v Bosni itd in da je tudi to potem vplivalo na množične poboje po vojni. In tudi to morate vedet, da so partizani ponujali amnestijo kar nekajkrat, ki pa je kolaboranti niso želeli, niso hoteli predat orožja. Tudi ko je bilo konec vojne so še napadli, ja, to so bile kaotične in nevarne razmere, težko je bilo kar tako zaupati, seveda je veliko nedolžnih tudi umrlo, ampak tako vztrajno samo eno stran blatit, partizansko, in se kolaborantskih zločinov totalno izogibati v tej naši komunikaciji pa kaže na zelo pristransko gledanje na stvarnost in na nepoštenost.

    • slosin

     Pri nas je predvsem problem glorificiranje partizanstva, kar se mi zdi skoraj perverzno, ravno tako prikazovati takratne dogodke črno-belo, lepi partizani in grdi domobranci, ob tem, da partizane še danes materijalno nagrajujemo.To, kako je bilo v yu, me niti ne zanima toliko, vem pa, da je bil ta NOB velika nesreča in ob enem veliko sranje …Poznam človeka, ki se je boril pri četnikih (nastopal je tudi na ‘Pričevalcih’) in pravi, da so bili vsi proti vsem in kdor zatrjuje, da ni klal in moril, laže…
     To z amnestijo in pozivi k predaji je bilo pa zelo dvomljivo. Tito jo je razglasil šele 15. avgusta 45…S tem, ko se domobranci niso predali, so si še malo podaljšali življenje….Ob koncu vojne, je bil njihov cilj čim prej priti na Koroško in se predati Angležem, tako, da kako so še vedno napadali je iz trte izvito. Napadali (in jim poizkušali preprečiti umik) so jih Titovi partizani z našimi. Naši jim med vojno niso mogli do živega. Seveda, dali so si pa duška potem, ko so jih iz Vetrinj razorožene vrnili Angleži….Od tu naprej so pa stvari še bolj umazane, kot med samo vojno, pa ne samo z domobranci..

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Hm, to pa ne bo držalo. Pojdite v Bazo 20, tam visi na steni v eni koči kar nekaj pozivov, že z začetku leta 1945, o amnestiji, v primer predaje. Zagotovo. Sem videla na lastne oči. Stari časopisi. Ja, še so napadali, ko so se umikali v Avstrijo. Obstajajo zgodovinski podatki o tem. Ja, poglejte, če bi se predali, se to ne bi tako zgodilo. Ker se niso predali, so bili še vedno sovražna vojska. Pa saj veste, da je bila večina ustašev med njimi, ne samo ustašev, seveda. In večina moških. Zakaj pa mislite, da so jih Angleži predali jugoslovanskim partizanom? A se vam zdi to prav?

  • samotoje

   Tole je pa eno tipično, zelo linearno razumevanje zgodovine in politike obenem. Spominja me na nedeljske oddaje Še pomnite, tovariši?, ki so nam mašile ušesa in kvarile apetit s herojskimi partizanskimi dejanji in pljuvale po “narodnih izdajalcih”. Z eno veliko napako. Vsi nismo bili tako zabiti in trapasti, da ne bi vedeli, kaj se je v resnici dogajalo. Zdaj te resnice počasi prihajajo na plan. Seveda imaš vso pravico, da razmišljaš, kot pač razmišljaš- v ravni črti do leta 0. Jaz se ob tem lahko le nasmiham in upam, da je takih malo.

   • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

    Ste sposobni tukaj napisati kaj kritičnega o domobrancih?

    • slosin

     Da, na vesti imajo 4.400 Slovencev, partizani pa 24.500…
     Ob teh številkah je potrebno najprej kritično pisati o partizanih, šele nato o domobrancih, ob dejstvu,da so domobrance ustvarili partizani in jih potisnili v naročje okupatorja…

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Domobranci so se kar sami spajdašili z nacisti. Noben jih ni potisnil v njihov objem. Imeli so svobodno voljo, odločili so se za kolaboracijo. Niso se hoteli boriti z orožjem proti Hitlerju in Musoliniju. Sem brala en zapis v arhivu Slovenije. Da smo tako majhni in nepomembni Slovenci, da je bolje, da počakamo, da se veliki med seboj pač sfajtajo in se potem zmenijo. A se vam zdi etično, da so domobranci pristali na to, da so bili pomožna italijanska, torej okupatorska vojska? Glede pobojev. Morate prišteti še vse žrtve, ki so nastale zaradi sodelovanja z Italijani in Nemci in ne samo neposredne. Pa tudi to, kaj bi se zgodilo, ko bi Hitler zmagal. Vseh žrtev je nekaj pod 100 tisoč.Zadnji podatek 99822 ljudi.
      Najvišje število smrtnih žrtev je zakrivil nemški okupator,
      sledi mu partizansko-revolucionarni tabor. Glede na ugotovljene vojne statuse so najvišje število smrtnih žrtev utrpeli pripadniki partizanskih enot in civilno prebivalstvo. Partizansko-revolucionarni tabor je na drugem mestu predvsem zaradi povojnih pobojev, ja. A to kdo zanika, al kako? Povsod so po vojni obračunavali s kolaboranti. Saj se niso hoteli predati. Ampak da se pa zaradi tega demonizira antifašistični simbol rdeča zvezda, je pa nepošteno! Ne vem, če razumete v čem je problem. Problem je v tem, da se domobrance itd prikazuje kot žrtve! Partizane, ki so ubranili slovensko identiteto in tudi mnoga življenja! pa kot zločince.

     • slosin

      No, pa odgovori na vprašanje, ali je bil ta upor res upravičen.
      Dejstvo je, da je pri nas padlo od 400 -500 nemških in nekaj več kot 320 italijanskih vojakov. In kot vidim, da veš, cca 27.000 partizanov. Efekt upora ob tako številnih žrtvah je totalno absurden, sploh, če ob tem upoštevamo še žrtve okupatorjevih represalij.

      Druga zanimiva statistika je pa taka.
      Po besedah T. Turnška, je bilo po vojni več kot 50.000 partizanov. Iz tega podatka in števila padlih okupatorjevih vojakov hitro ugotovimo, da je 50 partizanov pobvzročilo smrt enega okupatorjevega vojaka. Ergo! A je bil upor smiseln?

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Seveda je bil smiseln! Če bi tako vsi razmišljali, se nihče ne bi uprl Hitlerjevemu morislkemu pohodu! Kaj tu ni jasno. Saj razmišljate kot so strahopetci l. 1941.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Na nemško zahtevo so domobranci 20.aprila 1944 v Ljubljani prisegli na naslednje besedilo: “Prisegam pri vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje Velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in proti komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj!” Ja, kaj so pa Nemci hoteli? Narediti to deželo nemško! Domobranci so bili naivni in živeli v zanikanju resničnosti. Nemci bi jih izrabili, na koncu pa vse pobili. Tako kot so Italijani planirali s četniki. Dokler bi jih raili, bi jih podpirali, ko jih ne bi več, pa bi se jih znebili. Usoda izdajalcev. Ja. Tito je bil sovražnik, a so ga spoštovali nasprotniki. Izdajalca ne spoštuje nihče.

     • Lustrator

      Povej mi eno samo “napačno” besedo v tej celotni (sicer izsiljeni) prisegi. Če ne bi nemci IZSILILI nekaj besed iz te prisege (ki sicer vsebinsko čistosti prisege ne izniči), bi bili ti stavki brez problema tudi prisega slovenskih nabornikov in pred leti teritorialcev. V nadaljevanju pa klestiš klasične neumnosti, ki so jih tovariši tumbali v zgodovinske učbenike desetletja in samo najbolj sprani možgani mu nasedajo še danes. Mešaš namreč pojma kolaboracije (domobranstvo), ki je bila po tedaj (in še vedno) veljavnem pravu Haaške konvencije iz leta 1907 ne le legalna, dovoljena , ampak ZAPOVEDANA, na drugi strani pa imaš pojem IZDAJSTVA, ki ga partizanstvo v svoji celoti pooseblja. S tujimi silami (sovjeti, nacisti in fašisti) namreč niso BRANILI slovenskega civilnega prebivalstva pred oboroženimi ilegalnimi banditi, ampak so oni BILI ti ilegalni banditi, ki so se borili tako proti uradni kraljevi vojski, kakor tudi civilom in orožnikom, ki bo branili tedanjo ustavno in politično ureditev!

      Tita so spoštovali nasprotniki? Nemci skorajda niso vedeli za obstoj partizanskih sil v Jugoslaviji, zato so tam dejansko imeli polovico manj vojakov kot so jih sprva predvideli, pa še ta polovica se borila proti četnikom, medtem ko so imeli s partizani opravka le, kadar je kakšen zmešan partijec poslal v samomor fante, ki niso bili 100% predani komunistični ideji.

     • Lustrator

      O kakšnem uporu govoriš? Dregni-pobegni taktiki, ki je rezultirala v
      skupaj nekaj čez 800 mrtvimi okupatorjevimi vojaki v 4 letih okupacije
      (!!) v zameno za nekaj manj kot 100.000 slovenskih življenj? Kako
      izprijen je lahko človek, da napiše kaj takega? Še enkrat: partizani so
      odgovorni za stokrat več žrtev med Slovenci kot med Nemci in Italijani,
      pa govorimo samo za čas vojne. Kasneje je število žrtev komunističnega
      sistema v Jugi zraslo na reci-piši dober MILIJON! Pred pojavom
      partizanskega nasilja in njihovih dogovorov z nacisti, je bilo na
      področju Slovenije zanemarljivo malo civilnih žrtev s strani Nemcev, saj
      ti (Italijani še manj) niso prišli sem pobijati, ampak le zasesti
      ozemlje. Imeli so zelo jasna pravila za svoje vojake, ki niso smeli na
      lastno roko ubiti niti enega civilista. Streljanje talcev in požiganje
      vasi je bilo razglašeno (to so dobro vedeli tudi partizani) le kot
      povračilo skrivaških banditskih napadov – torej napadov s strani
      teroristične partizanske organizacije, ki NI bila uradna vojska
      Jugoslavije in torej zanje nemci niso bili prisiljeni upoštevati vojnega
      prava.

      “Kdor ne ve, da je pri NOB šlo za revolucijo, ta ne razume ničesar.” (Mitja Ribičič)

     • novaknovak

      Uvod[uredi | uredi kodo]
      Angela Vode je bila slovenska intelektualka, borka za slovenske narodne pravice, učiteljica prizadetih otrok, pobudnica gibanja za pravice žensk pred drugo svetovno vojno, esejistka in ena prvih komunistk v Sloveniji. Bila je ena od soustanoviteljic OF. Med vojno je prišla v spor z vodstvom Komunistične Partije Slovenije (KPS). Angela Vode se ni strinjala z likvidacijami nasprotnikov komunistične partije in nekritično podporo slovenskih komunistov Stalinu. Imela je tudi pomisleke o nezmotljivosti partije in njeni dogmatični ideologiji. Kmalu po začetku vojne je bila izključena iz Komunistične partije Slovenije. Med vojno je bila zaradi svojega pro-slovenskega političnega aktivizma več mesecev zaprta v italijanskih zaporih, kasneje pa poslana v nemško koncentracijsko taborišče Ravensbrück.
      Po vojni je bila leta 1947 na Nagodetovem procesu obtožena narodnega izdajstva in obsojena na dvajsetletno zaporno kazen. Izpuščena je bila po šestih letih leta 1953. Po izpustitvi so ji bile odvzete državljanjske pravice in trajno prepovedana pravica do dela in lastnega zaslužka. Do smrti leta 1985 so jo preživljali sorodniki. V tem času je skrivaj napisala knjigo Skriti spomin, ki je bila izdana po njeni smrti. V knjigi opiše razmere med drugo svetovno vojno, zakulisna dogajanja v komunistični partiji, bivanje v komunističnem zaporu in životarjenje po izpustitvi.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Res je. Je imela prav. Seveda. Ampak – partizani so edini streljali v nemške in italijanske vojaki, ki so nas hoteli kot Slovence zradirat. Tega ne pozabit. Da se domobranci niso streljali z Nemci in Italijani. Mislim, niso. To je pač dejstvo.

     • slosin

      …zaprta v Rajhenburgu s kriminalci in danes tam o njej niti besedice…

     • novaknovak

      kaj bi bilo,ko bi hitler zmagal?! v berlin so prišli rusi in anglo-Američani. ti so premagal Hitlerja. o partizanih pa…? več so pobil slovencev kot okupatorjev. torej?! proti komu so se pravzaprav boril? proti LASTNEMU NARODU, marjeta vakar ..

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      To pa sploh ni res. Malo si preberite, kakšen pomen pripisujejo jugoslovanskim partizanom v drugi vojni drugi, Angleži in Američani. Dajte si kaj prebrat. A mislite, da bi ti sodelovali s komunisti (ki so vodili NOB), če se ravno ti ne bo borili proti Nemcem in Italijanom? Morgen. Saj so dolgo raje podprali Mihajloviča, čeprav so vedeli, da se ta sploh ne spopada z Nemci in da laže in partizanske uspehe pripisuje sebi. Ko pa niso mogli več zanikat dejstev, so Angleži in Američani podprli vojsko, ki jo je vodili komunisti, vsaj izven Slovenije, v glavnem komunisti, pri nas smo imeli OF, ja, ki so jo potem komunisti obvladovali. Proti lastnemu narodu so se borili pač domobranci. A so se slučajno domobranci borili proti Italijanom ali Nemcem? Mislim, ali so se ali se niso? Lahko preprosto z JA ali NE odgovorite? Ali boste namerno ignorirali to vprašanje? Ja, partizani so se borili tudi proti kolaborantom, ki so izdajali in ubijali lasten narod. So pa v revoluciji ubili tudi ljudi, ki jih ne bi smeli. In za to bi nekdo že zdavnaj moral pred sodišče. Ja. Samo! Poslušajte, dokler se bo samo partizane napadalo javno, nima nobena obtožba teže, ker je vse skupaj nepošteno, da se napada samo partizane, porka mizerja, ki so edini s puško streljali v nemško in italijansko vojsko, ki nas je kot narod hotla zradirat!

     • andreas82

      Marjetka Italijani Nemci so imeperatorji, pa kaj ti misliš je Ljubljana dajala za maše Italijanom najbrž z razlogom ne, en večji nemški odsek bi zradiral partizančke, a tebi ni pomoči, Walter Wolf za predsednika;)!

     • slosin

      Malo si preberite ‘Titova velika prevara’. Tam lepo piše, kako
      so četniki naklestili Nemce, tuji opazovalci (mnogi prikriti komunisti), so pa za SOE v Kairu poročali ravno obratno…in seveda, kako je spletkar Tito zavajal zaveznike….
      Tako, da tvoje trditve so malo tako,tako…
      Domobranci se niso borili za švabe in makaronarje , temveč proti komunistom..
      No, zdaj pa še opiši, kako je nastajal komunizem v yu…in kaj so delali najvidnejši akterji NOB v Rusiji na akademiji Feliksa Đerđinskega….

     • Nada

      Saj vso obdobje prejšnje države sploh niso skrivali, še hvalili in poveličevali so ob vsaki priliki “Kot pravi komunisti so pojmovali osvobodilni boj kot boj proti razrednemu sovražniku.” (članek V. R. v Večeru, 8. avgusta 1963). Šele danes so si začeli zgodovino prikrojevati v drugo smer in ustvarjati novo šablono.

     • Vili

      A res. Veš morda številke? Prave številke. Neodvisne številkje ne od kakega urada ,ki ga plačujejo davkplačevalci v njem pa “neodvisno ” raziskuje neka Zverova baba!

     • andreas82

      Sami so se spajdašili z nacisti;)! Ko pa ima Avstrija poštimano državo, nočejo opravka z nami, država od socialistov nima vrednosti, smo nekje na robu EU, tolliko smo vredni ko imamo 70 let proletarcev, smo provincia ti pa o domobrancih:)!

     • Lustrator

      4400 Slovencev? Misliš ljudi, ki so izvajali krvavo revolucijo proti slovenstvu in neoboroženim slovenstvom s ciljem rušenja demokratičnega sistema in vzpostavitve totalitarnega režima? Po taki logiki so lahko tudi Milošević in njegovi balkanski klavci “Slovenci”. Prosim izražajmo se natančno.

    • novaknovak
     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Očitno ne, novaknovak. No, bom pa dr. Janeza Ruglja tukaj kopirala, čigar znanje in držo nekako bolj cenim:
      »Pravi, tvorni Slovenci smo bili edino partizani, ostali so bili neposredni ali posredni Hitlerjevi pomagači. To je nesporna resnica. Bojevniki pač skrivačev in izdajalcev nismo nikoli cenili, saj tega niso zaslužili. Zaslužili so pač prezir zmagovalcev!«

     • Demonkrat

      Tudi Radovan Karadžić je psihiater

     • Lustrator

      Misliš na Janeza Ruglja svetovno znanega neodvisnega raziskovalnega zgodovinarjega ali psihoterapevta, ki ve o politiki in zgodovini približno toliko kot jaz o tehnologiji izdelave kodralnikov za lase?

     • Vili

      Za tvojo osebnost ne ve niti sosedova mačka, za Ruglja pa celoten strokovni in laičen svet. Ne primerjaj neprimerljivega , budalo!

     • Lustrator

      Tudi Maozedonga, Stalina, Hitlerja in Tita pozna več ali manj celoten strokoven in laični svet, pa s ejaz s tem ne bi ravno hvalil, če smo že pri tem. Ti pa zagotavljam, da prav noben zgodovinar Ruglja ne pozna kot ZGODOVINARJA, ker to pač ni bil – nasprotno, njegovo znanje zgodovine je bilo nekje na nivoju tistega, ki sem ga sam posedoval v 4. razredu osnovne šole. kar pa se psihoterapije tiče – če ne bi bil “naš”, ga ne bi poznal niti ti, za svetovno javnost pa je tako ali tako anonimnež.

    • andreas82

     Kaj bi ti pisala, v Rogu ležijo pobiti osemnajstletniki baje izvirni greh slovenskega naroda, kdo bo vrnil čast Slovencem si brala program Tanje Fajon, morajo biti meje odprte, kakšne koristi imamo Slovenci od tega vejo samo oni:))

     • Vili

      Pa morda veš da na Trdnovem nad Novo Gorico ležijo kosti še mlajših partizanov? Bili so pač vojaki!

    • Mico Mitic

     O domobrancih pisati kritično ? O pogumnih Slovenskih fantih, ki so se uprli komunistični svojati zbrani prod rdečo zvezdo ? Domobranci so bili prvi korak do svobodne, samostojne Slovenije. In njihovo borbo je potrebno ceniti.

     • Vili

      NARODNI IZDAJALCI NA VEKOV VEKE AMEN! TO SO BILI DOMOBRANCI! Slovenska sramota.

    • Lustrator

     A kar tako v tri krasne, samo da nekaj je in lahko vsegliharsko zaključimo: oboji so ga “srali”? O domobranstvu vem kar precej, ti kar vprašaj in če bo vprašanje preseglo nivo partijskega agitrpropa zločincev, ti prav rad odgovorim.

     • To Maš

      No prav pa daj. Brez vsakega sovrazmega govora in podobnih litanij. So domobranci izdajali Slovence okupatorjem med vojno, ki so jih potem praviloma pobili? Da ali ne? So dejstva o organizaciji črna roka dejstva ali izmišljotine? Je bila nemška in italijanska vojska osvobodilna ali je okoli cele Ljubljane speljala žico? So cele razrede nedolžnih šolarjev z učitelji streljali partizani ali nemci? Dejstvo je da so domobranci na Nemce gledali kot na zmagovalce in osvoboditelje in so se temu primerno tudi vedli in postorili morje zlocinov proti lastnwmu narodu. Na njihovo nesreco se je vojna obrnila v drugo smer, zgodovino pa praviloma pisejo zmagovalci. Lahko se ti pištoliš z ne vem kaksnim poznavanjem domobrancev in šolanimi izrazi. Dejstva zgodvine so tako cista. In neizpodbitna da jih lahko zgolj zamegljeni umi na novi24 poskusate obrniti v svojo korist. Pa da le ne bo zmot in pomot. Nihce v druzini nibil nw komunist ne vernik. Torej lahko mirno recem da na dogodke gledam z veliko mero objektivnosti. Smrt fašizmu, narod pa itak nikol ne bo svoboden, ker temu ni dorasel. Ovcice rabijo vodstvo, vodstvo pa boli k za svobodo ljudi.

     • Lustrator

      Ok.
      1.”So domobranci izdajali Slovence okupatorjem med vojno, ki so jih potem praviloma pobili? Da ali ne?”
      Ne. Okupatorjem so zavedne Slovence (potencialne nasprotnike revolucije) ovajale celice komunistične partije, kar se je začelo že ob pričetku vojne na štajerskem, kjer so dokazi o sestankovanju slovenskih komunistov z Gestapom. Le tega so oskrbovali s seznami tistih zavednih Slovencev, ki so bili trn v peti obojim – predvsem domoljubnih aktivistov, županov, politikov SLS-a (takrat jedro naroda), duhovščine, delno tudi industrialcev in večjih kmetov. Seznami so se nanašali tako na imobilizirance v nemško vojsko, kakor tudi celotne družine, ki so jih preselili na jug (večinoma v Srbijo), kasneje pa tudi sezname talcev – z zelo redkimi izjemami skoraj v nobeni usmrtitvi niso ubili pomembnejših komunistov, čeprav so oni tisti, ki so zagrešili zločine proti katerim je okupator z vnaprej znanimi sankcijami odreagiral. Po enakem sistemu je partija sodelovala tudi z Italijani, predvsem na področju Dolenjske in Primorske, kjer so velik del spiskov internirancev za koncentracijska taborišča spisali partijci, praviloma tiste, ki se niso želeli prostovoljno pridružiti partizanskim klavcem, ampak se DEJANSKO boriti proti fašistom kjer je bilo to sploh možno.
      Domobranci so seveda obveščali Nemško poveljstvo o komunističnih terorističnih celicah, a ti si omenil Slovence, torej je odgovor Ne.
      2. “So dejstva o organizaciji črna roka dejstva ali izmišljotine?”
      Odvisno o katerih “dejstvih” govoriš. O tistih, ki so jih spisali osnovnošolsko izobraženi politkomisarji, ko so pisali svojo junaško zgodovino OF-a ali tistih, ki so jih spisali od totalitarne ideologije neodvisni strokovnjaki? Resničnih (potrjenih) dejstev o Črni roki (najbrž govoriš o slovenski različici) je znanih zelo malo. Ve se le to, da so nastali kot odgovor na komunistično nasilje in za razliko od večine ostalih teroriziranih Slovencev (kjer je bilo v času revolucije cca 95% protikomunistov) niso pasivno sprejeli vloge žrtev, ampak z vso brutalnostjo in neusmiljeno udarili nazaj na enak način – torej preko terorističnih akcij in likvidacij po hišah.
      3.” Je bila nemška in italijanska vojska osvobodilna ali je okoli cele Ljubljane speljala žico?”
      Nemška in Italijanska vojska pred pričetkom partizanskih terorističnih napadov (na štajerskem jih je bilo manj, ker so Nemci nanje odločneje odreagirali) nista nad domačim prebivalstvom izvajala terorja, saj so imeli od svojih nadrejenih jasne ukaze naj na zasedenem ozemlju predvsem vzdržujejo red in mir, preganjajo pa le tiste, ki si ga želijo uničiti. Pred akcijami partizanov ni bilo ne v Ljubljanski pokrajini, ne na Štajerskem pobojev civilistov – dejstvo. Za žico okoli ljubljane so krivi izključno komunisti in njihova paravojaška teroristična orhabizacija, ki je (ob popolni apatiji Italijanov) v prvem letu samo na področju Ljubljanske regije umorila več kot 1500 slovenskih politikov, intelektualcev, duhovnikov, vplivnih meščanov in kmetov. Italijanska oblast v Rimu se je na novice odzvala ostro in ukazala poostritev nadzora za preprečevanje nadaljnjih pobojev in terorja, saj so v skladu s Haaško vojno konvencijo iz leta 1907 kot okupatorji DOLŽNI poskrbeti za varnost in nemoteno delovanje življenja na obvladovanem področju.
      4. “So cele razrede nedolžnih šolarjev z učitelji streljali partizani ali nemci?”
      Tako eni kakor drugi – s tem, da partizani niso uporabljali le pušk, pač pa tudi nože, lopate, kladiva, sekire, krampe in žice. In s to razliko, da so bile nemške represalije nad civili POSLEDICA, partizanske skrivaške akcije pa VZROK zanje.
      5.”Dejstvo je da so domobranci na Nemce gledali kot na zmagovalce in
      osvoboditelje in so se temu primerno tudi vedli in postorili morje
      zlocinov proti lastnwmu narodu.”
      Zapisano niti v eni sami točki ne drži; Domobranci so na Nemce gledali kot na začasne okupatorje, ki pa so slovenskemu narodu nevarni precej manj od komunistov – zelo dobro so namreč poznali njihov sovjetski pedigre, do leta 43 ko so bili ustanovljeni, pa jim je postalo kristalno jasno, da njihovi slovenski terenci niso nič manj krvoločni od Leninovih boljševikov. Svoje sodelovanje z Nemško vojsko so tako omejili IZKLJUČNO na boj proti komunistom (in ne Slovencem!), za svoj končni cilj pa so imeli osvoboditev Slovenije vseh okupatorjev in po vojni vzpostavitev lastne, slovenske demokratične oblasti. Tako je – v načrtu je bil tudi boj proti Nemcem v trenutku, ko bo ta smiseln – torej ob koordinirani akciji z zavezniki, ki so obljubljali izkrcanje na Jadranu. Nemci so to vedeli že od samega začetka, zato so jih oborožili le s pehotnim orožjem in opremo, ko pa so izvedeli za načrt glede skupne akcije z zavezniki, so tako podpolkovnika Peterlina in vse njegove sodelavce internirali v Dachau.

      Toliko na kratko o trditvah, ki si jih zgoraj brez sramu javno izpostavil, kot da bi šlo za nekakšna zgodovinska dejstva, čeprav ne gre za nič drugega kot tipične “šank-govorice”, 70 let utrjevane s strani našega režimskega izobraževalnega sistema v katerega so bila domoljubnim Slovencem in vrata zapečateno zaprta vsa ta desetletja. Moji odgovori na tvoje trditve niti pod razno niso moje MNENJE, pač pa gr eza trdna in neovrgljiva DEJSTVA podkrepljena z dokazi – tako dokumentarnimi (za razliko od partije, ki je večino arhivov uničila, je iz tistega časa ohranjena marsikatera za komuniste inkriminirajoča korespondenca, ki jo hranijo v nemških ter italijanskih arhivih), kakor tudi izpričanimi – pričevanja, intervjuji, pisma, spomini.

      Glede objektivnosti s katero se na koncu komentarja trkaš po prsih, sem si lahko zgolj na podlagi zapisanega ustvaril zelo jasno sliko. To, da nisi vernik, te še ne dela objektivnega, še manj pa to, da se nimaš za komunista, čeprav v nadaljevanju ironično zapišeš prepoznavni zapovedan komunističen vzklik, pri čemer “naključno” pozabiš tudi na komunizem in nacizem, torej prav režima ki sta v medsebojnem sodelovanju najbolj prizadela Slovence in Slovenstvo. In žal narod ne bo nikoli svoboden, dokler bodo v njem tebi podobni ljudje ponavljali totalitarne floskule zgrajene na totalitarni mitologiji in zanikali najosnovnejše vrednote, ki so nas Slovence ohranjale in identificirale skozi težke zgodovinske preizkušnje. Te vrednote pa temeljijo na krščanstvu in zdravemu slovenskemu domoljubju.

     • Vili

      Veš, mislim da imaš ti silne psihične težave. Si s ekaj posvetoval s kakim zdravnikom? Gledanje na svet skozi popačena očala terja pregled vsaj pri okulistu. In.. poskusii z nadgradnjo te tvoje misli… Glede na to da so te “komunistične celice ” podpirali tako zahodni zavezniki kot tudi vzhodni , to pomeni da so bili izdajalci tudi anglo američani? Zberi se malo, fant in poskusi napisati kaj bolj prepričljivega! ;)

     • Lustrator

      uspel nisi rešplicirati niti na eno izmed zgornjih točk, pa te to ni prav nič ni ustavilo, da ne bi napisal zafrustriranega poskusa žalitve na nivoju užaljenega smrkavčka.

      O zahodnih zaveznikih očitno veš natanko toliko kot so ti o njih povedali partizanski in zahodnopropagandni filmi, ki v glave neizobražene, predvsem pa nekritične javnosti, še vedno slikajo črnobelo podobo udeležencev 2. svetovne vojne in tako dobesedno kličejo po tretji, podobno kot so povzročili drugo. O razlogih zaradi katerih so Angleži v drugi polovici vojne podpirali partizane sem že na dolgo pisal, imaš pa temu posvečene tudi knjige, med njimi izstopa Hoodwinking Churchill, ki ga je napisal Peter Batty na podlagi zaupnih poročil angleških obveščevalcev, ki so svojemu predsedniku slikali, milorečeno, smešno sliko dogajanj v Jugoslaviji. Je pa definitivno tudi to, da so bili Angleži (Američani ne toliko) eni največjih vojnih zločincev, povsem primerljivi z nacisti, pa ne le zaradi povsem nepotrebnih civilnih žrtev, ko so bombardirali nebranjena nemška mesta, ampak tudi zato, ker so zaradi obrambe lastne riti aktivno sodelovali z neprimerljivo večjim zločincem Stalinom ter mu na milost in nemilost prepustili eno tretjino Evrope! Dokler to izdajstvo in zločini ne bodo obravnavani pred očmi svetovne javnosti, bo svet žal še naprej opravičeval zločinski komunizem, zaveznike pa slikal v mitoloških podobah, kot v času najhujšega enoumja.

     • Silka

      Dovolj si napisal, da je jasno v katero čredo ovac spadaš. Če niste bili na komunisti in ne verniki ne vem. Mogoče pa imate gensko napako, ki ne omogoča spoznati resnice.

    • domovina mili dom

     Zakaj bi pisali o domobranci? Jih ni več, so jih komunisti vse pomorili. Ostali so samo krvniki, ki še vedno v ironiji zla strašijo in maltretirajo slovenstvo.

     • Vili

      Na žalost jih niso. Če bi jih bi danes živeli v miru!

 • if

  Ana M. Jug:”Ne dovolimo, da se blati rdeča zvezda.”
  _______________________________________________
  Rdeča zvezda komunističnega porekla je simbol zla in je zlo!

  • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

   Rdeča zvezda je bila partizanom, ki niso bili komunisti predvsem simbol upora proti nemški nacistični in italijanski fašistični vojaški okupaciji. Nobenega drugega simbola ni bilo tedaj v Sloveniji, pod katerim bi se Slovenci oboroženo uprli. RKC je prijazno sprejela okupatorje. In ljudem odsvetovala upor. Ja, na Primorskem pa so slovenski duhovniki podprli partizane.

   • slosin

    RKC je dobro vedela, kaj je komunizem in kaj ruska revolucija 1917…

    • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

     Ja, je vedela tudi, kaj je biznis. Simbolično pa je ubila še enkrat nekaj milijonov ljudi, ko je njihovim krvnikom pomagala po podganjih poteh na varno. Enako angleška obveščevalna služba. Potem pa tudi ameriška. Pa še kakšna.RKC je ravno tako zločinska organizacija (bila), kot je bil Stalin. Kakšna sprevržena logika je tukaj na delu. Nobene obsodbe nacizma, fašizma tukaj. Samo čez komuniste udrihate.

  • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

   Kaj pa kljukasti križ? Kakšen simbol je pa to?

   • if

    Spodaj sem vam odhgovril.

    • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

     Mene zanima , kakšen simbol se vam zdi kljukasti križ?

     • mannuro

      Prekleti simboli. Ga ni simbola, ki ne bi imel kup masla na glavi. Že sam slovenki grb ima toliko svinjarije na sebi, da se lahko samo držiš za glavo. Kaj ni tukaj jasno? Rdeča zveza ali kljukast križ simbola iz sodobne zgodovine, ki predstavljata največ zla!

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Hm, pozabili ste še križ.

     • mannuro

      Križ? Morda iz kakšne malce prejšne zgodovine. Vsekakor, pa ne iz časov nastanka socializma in nacizma.. Res ne priznam primerov, da bi v zadnjih 120 letih, Cerkev pobila toliko ljudi kot prva dva favorita. Hja, niso pa nedolžni, to mi pa je jasno.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Ne, niso nedolžni. Zločini zoper človeštvo ne zastarajo. Tko da, tudi križ prepovedat, če boste zvezdo pa upam da kljukasti križ ostane naprej prepovedan. Sicer je pa križ pomagal na varno prvim favoritom, da ne bi zmagali drigi favoriti in jim v Italiji nacionalizirali cerkvene posesti :)

     • mannuro

      Žal, tule bo pa problem. Treba je ločiti, kaj je narodova kultura, kaj je vera, in kaj je organizacija. Nimam vere, ne maram organizacije, svoje kulture pa ne dam. Ne to res ne. Ta je in ostane krščanska. To je kultura mojih prednikov in neki rdeči kolaboranti mi tega ne bodo uspeli prepovedat, res ne. Križ je držal Slovenski narod pokonci več kot 1000 let, že tudi preživel veliko neumnosti pa bo tudi rdečo zvezdo, kugo ki po naših tleh straši zadnje 75 let. Brez skrbi.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Križ, katoliški je zažigal slovenske knjige :) Protireformacija.

     • mannuro

      Zažigal jih je tudi komunizem! Rdeča zvezda in njeni kolaboraniti se na vsak način trudite uničiti Slovenko kulturo. Samo tukaj vam ne bo uspelo. Tu si boste polomili zobe, pa nakopali probleme.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Ja, res so se trudili uničiti slovensko kulturo. Že med NOB so na osvobojenih ozemljih ustanavljali šole, imeli gledališče, brali, pisali, nastopali, peli v slovenščini. Potem po 1945 so uvedli brezplačno šolanje na vseh stopnjah v slovenščini. V slovenščini. Ne v latinščini ali srbohrvaščini ali italijanščini. Učili smo se tudi cirilico v šoli, no pa saj se tudi danes učijo angleščino pa nemščino pa drugih jezikov. Kar je čisto dobro, več jezikov znaš, bolj si razgledan in kulturen lahko. Ampak uradni jezik je bil tudi takrat slovenščina, od 1945 naprej, saj ni postal šele 1991. Ja, Srbi so bili malo preveč prepotentni, tu so napravili veliko napako. Potem, s skupnimi jedri. Smo se jim pa uprli. Ampak to nima veze s komunizmom ali socializmom ampak z njihovim nacionalizmom. Lahko prosim napišete, kako si danes rdeča zvezda in njeni kolaboranti trudimo uničiti slovensko kulturo? Osebno sem aktivna v čezmejnem kulturnem društvu, z zamejskimi Slovenci sodelujemo, pišem v slovenščini, berem … ???

     • mannuro

      bla, bla.. gorele so šole, cerkeve, gradovi,.. kar tako, za hec.. Po vojni se je kulturna dediščina zanemarjala, ali pa pokradla. Sedanja oblast in tiste pred njo tudi nimajo posluha za kulturo, v Slovenski prostor nekontlorirano vdira cenena balkanska kultura,.. je to, čemur se reče negovanje kulture? Res živim v tujini, precej stran.. ampak kako se neguje kultura in kulturna dediščina, o tem ne bi. Tu vsaj vedo, kaj to pomeni .. Doli pa, najbolj zagriženi rdeči kolaboranti, bi cerkve podirali, ali pa predelovali v nekaj drugega… kot svinja s kurbusom. Žal, ne mi o kulturi,… ceniti svojega ne znate, kako bi potem negovali? Samo govoriti žal ni dovolj.
      Res osebno mislim da bi bilo potrebno slovensko Cerkev razlastiti in dati v upravlanje faram, predvsem zato, ker se dogajajo svinjarije in ne znajo pravilno gospodariti. Marsikoga bo to sedaj spravilo na obrate. Ampak, objekti so se vzdržavali in gradili, ko so farani videli v tem smisel in bili na to ponosni.

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      ne zdaj bla bla, ne morete zanikati, kar sem napisala. da pa se je kulturna dediščina zanemarjala in da se tudi danes, se pa strinjam, ampak za to ni odgovoren komunizem, ampak stanje duha pri nas, saj zdaj ni kuminizma, zdaj smo v neoliberalizmu, ki ceni potrošništvo, ki mu je znanje, kultura odveč, strošek in tako naprej. Na koga drugega bo treba pokazat s prstom. Tudi mene jezi, ja, da ne cenijo dovolj kulture pri nas, pa jezika. Saj je že nenavadno, ko človek vidi ime trgovine ali lokala v slovenščini in ne v angleščini. Srbohrvaščine niti ne vidim. Angleščine je pa veliko preveč. Da ne govorim o predavanjih v angleščini v slovenskih univerzah, brez prevajanja in podobno. Veliko je hrvaške glasbe na radiu baje, samo, je tudi veliko angleške in italijanske. Zdaj ne vem, kaj koga moti. Tuj jezik ali hrvaški jezik? Ne vem, kje živite, če je tako kot pravite, tam, kjer ste, res lepo, da nekaj dajo na umetnost in kulturo in staro arhitekturo in tako naprej. Pri nas opažam, da pretiravajo z modernizmom. Staro kar podirajo (ne povsod, no), kar neka parkirišča sredi mesta bi gradili, namesto, da bi restavrirali stare trge, jih zaprli za promet in jih napravili ljudem prijazne in funkcionalne. Ampak, danes smo v nekem drugem sistemu in smo že dolgo. Tako da je problem drugje. Kmečko prebivalstvo nekako nima občutka za mesta. Mislim, pardon. Ampak, v glavnem je tako, no. Zanimivo, to, o razlastitvi cerkve. Ja, zakaj pa ne. Mogoče bi fare bolje upravljale. Saj ne vem. Vsekakor bi ne bilo tako centralizirano več in bi se bogastvo ne moglo kopičit v centru. Neko spodobno lastnino naj bi cerkev seveda imela. Po mojem vsaj. Spet ne mene v nek skupni koš z imenom VI dajati. Jaz vem, kaj mi pomeni jezik in umetnost in kulturna dediščina. Zdaj je pa že precej zgodaj, mislim na uro. Grem spat. Lahko noč vam želim.

     • Janez

      Gospa !
      Vi ste očitno – nova – na tem portalu.
      Tu smo izjemno realno informirani ljudje.
      Maršal Tito
      – ni bil Jožek Broz iz KUMROVCA
      – ampak NKVD AGENT poljski Žid WALTER J. WEISS.
      Mi smo s čisto neromantičnim pogledom na slo KPS STALIN PARTIZANE.
      Bili so namreč
      ” borci za KPS” NE ZA SLO NAROD. Borci za monopolno oblast Stalinizma- komunizma v Sloveniji.
      NAMEN SO IMELI ZATRETI OK RKC VERO, RAZLAŠČEVATI ITD. KAR SO TUDI STORILI ! Skrajno nasilno, polit bratomorilsko. nesodno morjenje.
      A?
      Simboli?
      Seveda – kljukasti križ je pomenil nasilni nacizem, enako kot rdeča zvezda – nasilni stalin-komunizem ! O tem ni dvoma.
      Spodnji simbol z zvezdo
      pa ima enak pomen kot nemški – SS znak !
      OZNA=GESTAPO, KNOJ=SS.. Kakšni “partizani” so bili KNOJEVCI . L.r. Janez KOMENDA
      P..
      TOREJ – KNOJ. Nemci so že odšli.

      https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

     • Marjeta Vakar Manfreda Bissue

      Pa ne no, saj če bi bili borci za stalin oblast pri nas, Tito ne bi rekel Stalinu NE.

     • slosin

      Enako nagnusen, kot rdeča zvezda…

   • dr Janez Sveti

    Star indijski verski simbol.
    Dr Janez Sveti Arijski

 • mannuro

  Marjeta Vakar Manfreda Bissue. Še enkrat tukaj, ker komentarje masikdo potem izbriše. In če si me že ogovorila, je parav, da moj odgovor in razmišlanje tudi ostane.
  —————————————-
  Poglejmo samo na morijo, slavnega “heroja” španskega borca Franca Rozmana Staneta. Bil je velik vodja, partizanske vojske. Preberi si za začetek njegovo živlenje, njegova početja. Poišči literaturo, tako “levih” in “desnih”. Potem se poskušaj zamisliti nad svojimi besedami, koga ti tako enostavno, označuješ za kolaboranta. Res, poglobi se samo v en primer. Ti odsvetujem v vse, ker se ti bo upravičeno, žmešalo. Zelo enostavno, je vsakega okarkterizirati za kolaboranta, kar tako, da se opraviči početje druge strani. Slej ko prej, če si realen, opaziš, da je pravih kolaborantov bilo zelo malo. Značaji ljudi so različni, toliko je bilo tudi kolaborantov iz osebnih razlogov, na vseh udeleženih straneh. Kolaboranti so bili med partizani (vodstvo) in tudi domobranci. Bila je velika morija in na koncu nekako spoznaš, da lahko govorimo o državljanski vojni, ker je bila bolj malo osvobodilna in toliko bolj boj za oblast.

  Ker opažam, da ti kultura kumuniciranja ni odveč, se z vsakim takšnim rad menim. Žal pa ti moram odkrito povedati, da je tvoje podajanje dejstev, precej enosmerno in omejeno. Rad bi malo več konstruktivnega. Zato, prosim, ko boš samo na zgornjem primeru, pregledala dejstva, kakšne morije in nasilje je počel ta tovariš, kar tako za zabavo, se lahko odkrito pogovarjava. Ne mislim nobenega posiljevati z mojimi ugotovitvami, to je naloga vsakega posameznika – njegova oseba sposobnost presoje. Če imaš trohlico realne presoje, se bova verjetno na koncu srečala na istih ugotovitvah.

  Koloboracija, je žal precej širok pojem in je zelo navzoča tudi danes. Da bom jasen, v delu družbe, ki zanika referendumsko odločitev naroda, o samostojni državi, stran od metod in simbolov, bivšega sistema. Želim si samo, da ljudje to ugotovijo. Če bi ugotovil to tudi narod, potem ne bi bilo nobenih opevanj in poveličevanj druge svetovne vojne, njenih dogotkov, bitk in herojstva. Ostala bi samo velika sramota – da bom jasen, na vseh straneh. Zabloda naroda v tistih časih, pa se ne bi več zlorabljala v današnjih časih. Bila bi opomin, da se to ne ponovi več.

  In še v odgovor, tvojemu pisanju. Tiste manifestacije norosti – rdeče zvezde. zagotovo ne bi bilo. Če gledamo s strani referenduma in vojne za SAMOSTOJNOST, je opevanje in posiljevanje drugomislečih z rdečo zvezdo, navadna kolaboracija s sistemom, ki ga ni več. Ljudje so se odločili po vesti in to z visoko udeležbo potrdili, da starega sistema ne želijo več. Spopadli smo se celo z okupatorjem, ki nam je poskušal vsiliti rdečo zvezdo in ni izbiral metod. Zakaj potem taka dvoličnost? Zakaj potem za kolaborante označevati samo ljudi, ki NAJ BI BILI v nekem nekdanjem drugem času kolaboranti, če pa imamo enaki primer tudi danes?

  Za konec, bom te bom še enkrat opozoril – odločitev je tvoja.

 • Matjaz Kampic

  Pa vi sploh veste, kaj pomeni beseda holokavst? To je iztrebljenje, kurjenje židov. To je rezultat dejanja, ko so slovenski domobranci ovajali za okupatorje in sestavljali sezname za kurjenje ljudi v taboriščih. A kurili niso samo židov. Domobranci so tudi sestavili seznam 600.000, za njih politično spornih sonarodnjakov, od katerih so jih ca.80.000 selili po večini v Srbijo in Banat, mame pa so hodile moledovat k župniku Rožmanu za življenja svojih sinov, ki so zaključili svoja mlada življenja pred strelskimi vodi, kot talci ali pa se niso vrnili iz taborišč. Ne morem verjeti, da lahko tak novinarski gnoj, kot ste vi, objavlja v legitimni državi vsebine, kakršne objavljate. Po vseh regulativah EU je razpihovanje sovraštva in glorificiranje nacizma ter holokavsta kaznivo dejanje.

  • dr Janez Sveti

   Poglej Matjaž.Če si tako malomaren in se preden napišeš kup neumnih laži ne informiraš, je to zabitosti. Ti si zabit!
   Domobranci so nastali na okupiranem ozemlju fašistične Italije,kjer so partizanski morilci hodili po vaseh in nedolžne ljudi morili na najbolj strahotne načine. Tako so nastale vaške straže in iz njih domobranci. Po odhodu Italijanov so jih nadomestili Nemci. Vsekakor domobrancem sodelovanje z okupatorjem ni na čast, kakor ne partizanom pobijanje SLOVENCEV. Da ne omenjam grozot,ki so jih slednji počeli PO VOJNI!. Torej! Domobranci NIMAJO NOBENE ZVEZE z preselitvijo Štajercev v taborišča in Srbijo. Zavedaj se, da so bili partizani do leta 1944 samo zelo majhne skupine razcapanih in slabo oboroženih domoljubov ter nekaj komunističnih morilcev, ki so se potikali po gozdovih in ropali kmete. Nobenega junaštva in nobenih omemb vrednih “podvigov”.
   Sovražni govor imaš v komentarju TI. Saj je vseeno,piši karkoli želiš. Jaz ti dovolim.
   DR Janez Sveti domo bran

  • slosin

   Če bi bila zaplankanost kazniva, bi morali že zdavnaj zapreti…

 • sodnikisozločinci

  Zanikanje holokavsta v Sloveniji je mogoče zato, ker je Slovenija genocidna država. S tem ko je po osamosvojitvi oblast nadaljevala s podeljevanjem “borčevskih, partizanskih” pokojnin, zaščitila še žive morilce pred sodnim pregonom, zavlačevala in preprečevala izkop žrtev in ugotavljanja vzroka smrti in identitete žrtev, s tem je RS PREVZELA ODGOVORNOST ZA GENOCID. Zato je RS dolžna izplačati odškodnine vsem sorodnikom žrtev genocida, ne samo slovenskim, višina pa mora biti vsaj tolikšna, kot je celotni državni dolg – kazen mora imeti sporočilo, da se zločin ne splača. Posebej pa je treba kaznovati člane zločinske združbe, odgovorne za nekaznovanje partizanskih klavcev, pravosodja. Tem, s komunistično ideologijo mentalno pohabljenim izrodkom človeške družbe (sem prištevam tudi ustavne sodnike – največji drek plava vedno na vrhu), je treba zapleniti vse premoženje in zapreti za 30 let. Do takrat pa ne smemo prenehati z javnim zasramovanjem, zaničevanjem in prezirom do te pravosodne golazni, kar je častno dejanje, enako kot upor proti komunizmu in nacizmu.

  • sale

   Domobranske gnide izdajalske si tudi drugega niso zaslužili še premalo so jih

   • dr Janez Sveti

    Kdo pa si ti , da lahko to sodiš?
    DR Janez Sveti genij

    • slosin

     Najbrž nekdo, ki je pred kratkim Kolpo preplaval…

   • Mico Mitic

    Pa smo le dosegli svobodno Slovenijo, kot smo prisegli sredi LJ. Lepo a ne ? Vaše “zenice oka svoga…” pa nikjer ni.

 • andreas82

  Se pa zberejo! Levičar ne more biti vsak, moraš imeti res inštalirano, da si pripenjaš peterokrako:)! Kako v Avstriji nikjer tega ne poznajo, imajo destkratni standard, Slovenije se ognejo na daleč, vsaka civilizirana država nima ognjenih simbolov, od tukaj se loči civilizacija od čefurskega NOB;)!

 • Bastian

  Seveda pridemo na zborovanje, nas je že za dva avtobusa. Bodo videli svoje zvezde, samo rdečih ne. Še premišljujemo če bi brezplačno delili bunke. Namesto golaža.

  • Poštenje velja

   Jaz bi pa vzel uzi da malo zabluzi.

 • Mico Mitic

  Da je Makarovička neplodna je darilo narave Slovenskemu narodu.

  • andreas82

   Hehe cvet njihove inteligence;)! Pri teh letih:)!

 • Jožef

  Da nam to delajo, smo si čisto sami krivi. Ne znamo več razmišljati s svojo glavo, zato namesto nas razmišlja rtv, pop, kanal a, planet tv, za katere bomo plačevali še večjo kabeljsko naročnino, saj zemeljske tv tako nebo več. Delo, dnevnik, večer, mladina pa kupujejo samo še tisti, ki imajo tako oprane možgane kot severnokorejci ali kitajci. Kitajci nareč še vedno brezglavo častijo mao cetunga, čeprav je na prvem mestu krvnikov lastnega naroda. Čaščenje rdeče zvezde, tita, yuge je samo čista provokacija brezdelnežev in državnih podpirancev. Pošten deloven človek nima časa in vzroka, da bi častil tisto, kar mu jemlje poštenje in dostojanstvo. Živeti na račun vseh davkoplačevalcev in v zahvalo pluvati po njih je brezvestno in sprevrženo dejanje. Ženska, ki ni druga, razen par otroških pesmi naredila nič koristnega za tiste, ki jo vzdržujemo, ni vredna, da se jo sploh omenja. Za njeno podpihovanje sovraštva do kristjanov, pa bi morala zdavnaj za zapahe. Ni večjega zla, kot podpihovanje in vzpodbijanje sovraštava med kristjani in drugimi državljani Slovenije. To lahko pripelje do bratomorne vojne. Ki je že bila, in njenih žrtev še vedo nismo dostojno pokopali. Tudi zato nosi Svetlana del krivde. Volitve se bližajo, razžaljeni in ponižani opogumite se, izprašajte svojo vest in se pripravite za pravilno odločitev. Slovenija je imela 80% časa vladavine sicialističnih strank in v tem času smo samo tonili in tonili. Pravice nam počasi zmanjšujejo, obveznosti pa povečujejo. Dajatve državi in občimam se nekontrolirano rapidno večajo. Vsiljujejo nam migrante, LGBTQ, rusko prijateljstvo, pohabljanje otrok in še in še. Spreglejte in se zamislite, kakšna bo vaša prihodnost po morebitno rdečo zvezdo. Foglov tunek in njemu enaki, prosim vas, prisluhnite svoji vesti in se vrašajte, če z vašimi komentarji res delate sebi in nam ostalim dobro in koristno. Če ste na plačilni listi Sorosa, vedite, da bo vsega tega konec, ko bo hudoba dosegla svoj cilj. Nihče vam nebo hvaležen za vaše pluvanje po drugače mislečih od vas. Tudi svetlana ni hvaležna nam davkplačevalcem, da lepo živi na naš račum. Lahko je hudobijo trajbati s polnim trebuhom nezasluženega kruha. Imana političnih strank nisem omenjal, saj je tako samo ena, po kati je treba prordečezvezdno vedno plivati in vsakodneno intenzivno paziti, kaj je novega zakrivil g. Janez Slovenski Janša.
  Pa naj vam bo danes lepo, vsi kristjani v cerkvam med mašo si medsebojno podamo reke in rečemo MIR Z VAMI. Tako, dragi prijatelji, tudi Foglov Tunek in co. podajam vam roko in MIR BODI Z VAMI. Še je čas, da postanemo ponovno vsi Slovenci bratje in seste in otroci naše prelepe dežele Slovenije. Bog živi ves slovenski rod.

 • MižekFiga

  Marjeta …….., koliko je Sorosa koštala tvoje letalska vozovnica iz Argentine ??? Zakaj mu s povratno malenkost ne prihraniš. Aja, ti bodo Pekinezar, Danülo in Satanovnik vkup plačali enosmerno “na hladno” v Sibirijo!

  Pa še nekaj: Borcev proti okuptorju je bilo v Sloveniji približno toliko kot v drugih EU državah. Borcev proti genocidnem in kriminalnem komunizmu pa toliko, da je ratala železna zavesa!

 • Poštenje velja

  Upam da se vas bo zbralo cimveč.

 • Robi

  SMRT FAŠIZMU. SLOBODA NARODU.

  Živela OF.

  • antimur

   Bedak jugokomunajzerski, vbij si v tvojo rdečo betico, da v Sloveniji ni rdeče zvezde (razen pri zombijih), prav tako ni slobode, ampak je svoboda.

 • Demonkrat

  Komunisti so delomrznezi ,ne lenuhi,delomrznezi.Tito je bil tipičen primer

 • Vladimir

  Prosim ta časopis,da ne objavljajo tukaj te norce,Ne delajte im reklamo.Raje se pogovarjajmo o predčasnimi volitvami.Bog nas in naše otroke čuva od krvave rdeče zvezde

 • Celofiz

  A Che Guevara ni bil le romantičen bojevnik za svobodo, še manj
  nedolžen revolucionar. Znan tudi kot mesar iz La Cabane je zakazal
  usmrtitev nekaj sto ljudi, za katere je sumil, da so izdali
  komunistično ideologijo. Več svojih vojakov in poveljnikov je dal
  ustreliti brez sojenja, v nekaj primerih je bil celo sam eksekutor.
  Po uspešnem zavzetju Kube je Guevara zaukazal pregon homoseksualcev,
  zavzemal se je za usmrtitev vseh političnih disidentov, drastično
  je omejil svobodo tiska, poskušal je prepovedadi rokenrol glasbo in
  zavozil je kubansko gospodarstvo. V mladosti je veljal za
  nepopravljivega rasista, ki se svoja dvomljiva stališča ni
  obitavljal zapisati.

  V odziv na Guevarino nezasluženo priljubljenost med uporniško
  mladino po svetu so številne organizacije pričele objavljati
  plakate s citati gverilskega borca in naslovljene: “Lahko
  poveste, kdo je to rekel: Che Guevara ali Adolf Hitler?” Vsi
  citati, izbrani zaradi njihove brutalnosti, so Guevarini.

  1. Mladina se mora odreči nehvaležnim dvomom v vladne
  odredbe. Namesto tega se mora posvetiti študiju, delu in vojaščini.

  2. Mladina se mora naučiti misliti in delati kot celota.
  Zločinsko je razmišljati kot posameznik.

  3. Zmaga socializma je vredna milijone atomskih žrtev.

  4. Odpraviti moramo vse časopise. Revolucijo je nemogoče
  izpeljati s svobodnim tiskom.

  5. Da postaviš ljudi pred strelske vode, ne potrebuješ
  dokazov za sojenje. Ti procesi so arhaične buržoazne podrobnosti.
  To je revolucija. In revolucija mora postati leden morilski stroj, ki
  ga poganja čisto sovraštvo.

  6. Sovraštvo je osrednji elementa našega boja. Tako divje
  sovraštvo, da človeško bitje požene preko njegovih naravnih meja
  in iz njega naredi nasilen in hladnokrven stroj za ubijanje. Taki
  morajo biti naši vojaki.

  7. Črncem, tem veličastnim primerkom afriške rase, ki so
  ohranili svojo rasno čistost z zavračanjem umivanja, na njihovo
  ozemlje rinejo druge vrste sužnji: Portugalci.

  8. Črnec je len in zasanjan, svoj denar zapravlja za
  neumnosti in pijačo; Evropejec izvira iz tradicije dela in
  varčevanja, ki mu je sledila v ta del Amerike in ga žene še
  naprej.

  9. V desno hemisfero njegovih možganov sem izstrelil kroglo
  kalibra .32, ki je izstopila skozi njegovo levo sence. Nekaj
  trenutkov je še stokal, nato je umrl.

  10. Želim priznati, očka, da sem v tem trenutku odkril, da
  mi je res všeč ubijanje.

 • Janez

  Gospa z veliko priimki !
  SE NE ZAMISLI V TO KAR PIŠE !
  Jaz
  ZELO SPOŠTUJEM TISTE IZMED SLOVENSKIH BRANILCEV DOMOV !
  PRAVE SLOVENSKE LEPE FANTE IN OČETE,
  KI SO PREDVSEM – BRANILI SEBE, SVOJE DOMOVE, SVOJE DOMAČE, ŽENE IN SVOJE OTROKE !
  Pred
  SFANATIFIZIRANIMI KPS STALINISTIČNIMI OBLASTIŽELJNEŽI
  IN NESODNIMI VOS –
  IN STALIN PARTIZANSKIMI NESODNIMI KLAVCI – NEOBOROŽENIH SLOVENCEV,
  KI
  NISO HOTELI IMETI STALIN- KOMUNIZMA V SLOVENIJI !
  Slovenski domobranci in ostali,
  ki so bili prisiljeni iti v zaščito okupatorjev !
  NISO IZDALI SLOVENSKI NAROD – KER ONI SO BILI VEČINSKI NORMALNI DEL SLO NARODA.
  KPS VOS KLAVCI
  IN STALIN PARTIZANSKI KLAVCI –
  PA SO BILI ŽE OD 1936. LETA PLAČANI KOLABORANTI
  ZLOČINSKEGA VKP B STALINA – dejstvo !

  KPS STALINSKA PARTIJA
  JE ZAVEDLA IN POSLALA V ŠPANIJO MORITI VERNE ŠPANCE – NAD 500 SLOVENCEV.
  Seveda to niso bili
  kaki normal družinski, delovni Slovenci – ampak – razni brezposelni, nedeloljubni itd.
  Tam
  V Španiji – je KPS SPREMENILA TEH 500 SLOVENCEV V POLIT M O R I L C E !
  V
  polit morilce vernih, poštenih španskih ljudi, ki jihti Slovenci – sploh niso poznali,
  niti niso imeli – absolutno nič z njimi. A – so jih – kar – nesodno morili. V imenu Stalina.
  Ko jim je pa zločinski Stalin leta “zaprl pipico denarja in oskrbe” – so hvalabogu !
  Odšli iz Španije.
  Žal
  Nadaljevati isto polit morilsko početje – nad lastnim narodom !
  Gospa !
  V hudi zmoti ste.
  Dr. Marko KEMŽAR !
  IZ ARGENTINE, VELIK SLOVENEC IN GOSPODARSTVENIK,
  SLOVENSKI OČETJE IN FANTJE – ŽAL KP NESODNO POMORJENI BRANILCI DOMOV !
  SO
  ZELO SPOŠTOVANI LJUDJE !
  KPS STALIN MORILCEM KOT JE BIL NESODNI POLIT MORILEC – IVAN GROZNI MAČEK !
  Pa
  so naši vrli Dolenjci –
  – že zaživa astavljali – crknjene, povožene smrdeče mačke – na njegove poti ! L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  TOREJ?
  Kakšni “partizani” so bili KNOJEVCI z morilsko rdečo zvezdo !
  V času” KNOJ=SS ” NEMCEV – NI BILO VEČ V SLOVENIJI. Informirajte se preden kaj pišete.

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=X9KdTtbfK1M-EM:

 • antimur

  Ana Jug in ostali rdeče zvezdaši, umirite se, da ne boste za vekomaj nosili rdečih zvezd na svojih zombijevskimi beticami.

  • Fogglof Tunnek

   Ustaši in domobranci nimajo fSloveniji kaj za iskat… Kapish???… Pol pa se čudite za neka okostja v nekih jamah, kao povojni poboji!?!?… Ja bili so…samo ubiti so bili izdajalci in klafci lastnega naroda…Kapish drugič???

   • antimur

    Kaj noriš kreten, kakšni ustaši in domobranci, vrni se v današnjo dobo, preklet zombijevski norec.

    • mannuro

     Eh.. s tem se ne splača ukvarjat. Itak se hvali zelo lepim, da je pijandura in poriva svojo kozo. To je pa tudi edino, kar mu verjamem. Ne moreš bit trezen pa pisat take norije. Da pa je tisto, kar poriva koza, je pa tudi resnica. Ker, je ni pametne babe, ki bi imela takega tumpeka za deda.. resno ne!
     Se pa za vsakega najde šiba.. tudi za to amebo, že raste ena.

    • Goran Hvala

     Al pa komunisti….danasnja doba…:-)

   • Janez

    Daj, daj že nehaj !

    Kdo pa si ti ?
    Daj !
    Pokaži svoj obraz, ( ” ksiht “) – da končno vidimo – kdo toliko kvaka.
    Kdo?
    Pa si ti ?
    da boš komu kaj normalnega – kot je počastitev !
    komunistično pomorjenih prednikov – kaj – prepovedoval !?
    Da boš odrejal – kdo in kaj !
    V Sloveniji.

    A si v življenju?
    sploh že kaj javno pomembnega naredil ? Verjetno malo, nič ?

    Ustaši so HR stvar,
    S
    slo domobranci – pa nimaš nič.
    Njihovih potomcev nimaš pravice žaliti !
    Ker z njimi nimaš – absolutno !
    Nič.
    Piseš tako kot bi kdo zapisal, naj se vsi ex KP, ZK
    “poberejo ”
    v Rusijo, kjer so se šolali pri NKVD” itd. Daj, odidi že – v? Rusijo? L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  Gospa !
  Z mnogimi priimki spodaj – z a v a j a !
  T.I. RDEČI, STALINSKI TEROR IN GROŽNJE S STALINOM !
  – SO OBSTAJALE ŽE PRED 2. SV. VOJNO.
  Leta 1936 je nad 500 SLOVENCEV !
  – KPS STALINSKO ZAVEDENIH ŠLO V ŠPANIJO POLIT MORITI VERNE ŠPANCE !
  Špance – s katerimi kot Slovenci niso imeli – absolutno – nič.
  Kaj zaboga pa je 500 nedelavoljnih, malih “petelinčkov” a la Daki – imelo s Španci. Nič.
  Nad
  500 Slovencev
  – KPS zavedenih ,
  JE KPS V ŠPANIJI 1936-1939
  SPREMENILA V V STALIN POLIT OZ. V NAVADNE MORILCE – PAČ ! Dejstvo. L.r. Janez KOMENDA

  P.S. GOSPA – ZAVAJATE!
  KPS
  IN SLO “ŠPANCI” NISO BRANILI SLOVENIJE PRED NEMCI. ONI SO JO HOTELI IN SO JO OKUPIRALI.
  In -?
  bratomorno nesodno KP STALINSKO SO POMORILI VSAJ 25.000 bratov, Slovencev ! Sramota nanje.

 • antimur

  Nisem nasilnež, še najmanj do sonarodnjakov, toda zaradi ohranitve slovenstva in slovenskega naroda, bi lahko do prasic kot so dementna Jugova in popolnoma zmešana Makarovička, spremenil svojo naravo.

  • mannuro

   nekak, sva že dva takšna! Pa mislim, da nas je takšnih vsak dan več. Tem opranoglavim rdečim kolaborantom, se čas izteka. Tudi zato so tako živčni. Jih je za razumet, kaj če se njihova “vera” ne izgre, pa bo potrebno končno enkrat v živlenju it delat?!

  • učko

   Ja, Mačkaronovićka je režimska privilegiranka, ima privilegirano visoko penzijo, ki si jo ni zaslužila, sedaj, ko na tak način odžira otrokom, ki jih sama seveda sebičnica nima, sedanjost in prihodnost !!!

 • učko

  Sicer je pa rdeča zveza čisto lepa, nič kriva. Z njo vas desnuharje neumne rdečkarji iritirajo kot bika z rdečo krpo! Dejte no že enkrat odrasti !!!!!!

 • Adolf Hitler

  DA BI SAI EN ALLAHU AKBAR NAIDU IN FUKNIL TA KUMUNASERSK TIFUS V PIČKO MATRNO!

  to se počne z takm drekom kod ste vi smmmmmmmmmmmmmrrrrrrrrrraaaaaaaaadddd fuj!

  https://www.youtube.com/watch?v=mpoMY_thr_s

  https://www.youtube.com/watch?v=rUkaMfWAd3w&t=59s

 • Steiermark

  Ja, kdo bi pa naj prepovedal, ko nam pa ravno ti vladajo!

 • Ivan Tomaslavic

  financiranje in naložbe

  Pozdravljeni, jaz sem poslovnež slovenskega porekla, a prebivam v Burkini Faso. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let se obrnite na mene po: mail: [email protected]
  viber: +22995608568
  whatsapp: +33756850359

 • Ivan Tomaslavic

  financing and investment

  Hello, I am a businessman of Slovenian origin but residing in Burkina Faso. I agree to help you with an amount ranging from 5000 € to 10.000 000 € with a rate of 3% per year and a duration ranging from 1 to 30 years please contact me by: mail: [email protected]
  viber: +22995608568
  whatsapp: +33756850359

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!