fbpx

To je mreža ljudi, ki je sodelovala pri aferi Trenta

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Pripoved o Janševi parceli v Trenti ima že dolgo brado. Lobist Milenko Šetinc in njegova žena, novinarka RTV Slovenija Mojca Pašek Šetinc sta jo skovala v afero tik pred volitvami leta 2011. 

Domačini v Trenti pravijo, da je novinarske ekipe, ki so iskale Janševo parcelo oziroma hišo, po dolini vodil kar funkcionar Triglavskega narodnega parka Marko Pretnar ob asistenci Boštjana Lajovica, takratnega piarovca predsednika RS Danila Turka. V zločin, primerljiv milijardni bančni luknji, je prodajo posestva povzdignil Goran Klemenčič januarja 2013 v zloglasnem poročilu KPK o premoženju predsednikov parlamentarnih strank. V njem je zapisal, da je bilo 15.000 kvadratnih metrov veliko posestvo s tremi objekti neposredno ob bregu reke Soče leta 2005 vredno pičlih 11.000 evrov, medtem ko ga je Janša prodal za kar 130.000 evrov. Poročilo je bilo poslano v vroče ozračje tako imenovanih ljudskih vstaj in je služilo kot povod za odstranitev reformne vlade pod vodstvom SDS. Pravi vzrok za mehki državni udar in odstranitev vlade so bile reforme, ki jih je vladna koalicija s pomočjo Ustavnega sodišča konec leta 2012 v nasprotju z vsemi pričakovanji le spravila skozi zakonsko in sodno proceduro.

Nagrajen z izgubo službe
Novinar dnevnika Finance Jaka Elikan je zadevo v dneh po objavi poročila malce podrobneje raziskal, primerjal cene podobnih nepremičnin ob prodaji leta 2005 v tistem delu Slovenije in ugotovil, da je bila “Janševa Trenta” – dejansko prodana celo nekoliko pod povprečno ceno. Žal je bil eden redkih predstavnikov svojega poklica, ki se je v zadevo poglobil, kajti večina drugih je zgolj ponavljala  Klemenčičevo oceno in Janšo pribijala na križ, Elikan pa je bil za resnicoljubnost nagrajen z izgubo službe.

Policijsko-tožilsko kolesje se je vrtelo naprej
Saga o “Janševi Trenti” pa s padcem vlade ni bila končana. Goran Klemenčič in nekakšen samooklicani šef preiskav na KPK Darko Stare (prvi danes minister za pravosodje, drugi pa njegov državni sekretar) sta proti Janši sprožila kazenski postopek, ki so se ga nemudoma oprijeli tudi na davkariji, NPU in državnem tožilstvu, oba omenjena pa sta ga na novih funkcijah, s katerimi sta bila nagrajena, verjetno še dodatno podžigala. Za davkarijo, NPU in tožilstvo je pregon Janše postal prioriteta – visoko nad preiskavo bančnega kriminala ali sumov kaznivih dejanj pri močno preplačanih milijardnih investicijah, kot je TEŠ 6. Preiskovalci NPU, med katerimi je prednjačila Tina Pahor, so celo hodili po Trenti in ostarele prebivalce, ki jim je svetoval Marko Pretnar, spraševali, koliko je po njihovem mnenju vredna “Janševa Trenta.” Vršilec dolžnosti direktorja NPU Darko Majhenič je promptno spisal kazensko ovadbo proti Janši ter si takoj zatem prislužil imenovanje na direktorsko mesto. Na državnem tožilstvu so primer brez razmišljanja dodelili tožilcu Boštjanu Valenčiču, ki je po mnenju poznavalcev pod absolutnim vplivom v trdem komunizmu prekaljenega državnega tožilca Hinka Jenulla. Kasneje je bil Valenčiču, ki po pojavnosti spominja na zloglanega polpismenega Andreja Ferlinca iz Patrie, v pomoč dodeljen še celjski tožilec Stanislav Pintar, ki je vmes spisal tudi tajno odredbo za ponovno preiskavo Janševega premoženjskega stanja. Zahtevali so sodno preiskavo, ki je bila dodeljena preiskovalni sodnici Ireni Topolšek.

Ta je imenovala sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je v začetku leta 2015 zdelal oceno vrednosti “Janševe Trente” na dan prodaje in jo ocenil na okoli 120.000 evrov. Cenitev je naročila tudi obramba. Sodni cenilec Anton Kožar je vrednost nepremičnine ocenil na približno 140.000 evrov.

Zasebno podjetje IMOS, ki je nepremičnino kupilo, je bilo medtem poslano v stečaj. Na IMOS-u smo dobili informacijo, da je bil stečajni postopek uveden z neobičajno naglico, in sicer le nekaj dni po tistem, ko se je na javno objavo prodaje omenjene nepremičnine javil resen kupec, ki je bil pripravljen plačati razpisanih 140.000 evrov kupnine. Predstavnik kupca (nepremičninske agencije) nam je namero potrdil.

“Nepolitični” sodni cenilci
“Janševa Trenta” je tako prešla v stečajno maso in bila nedavno na dražbi, za katero je veljalo veliko zanimanje kupcev in medijev, prodana za 127.500 evrov. Vmes je Vrhovno sodišče poročilo KPK že drugič razveljavilo kot nezakonito. Vendar se režim ni vdal. Preiskovalna sodnica je po pritisku tožilstva naročila še tretjo oziroma – če upoštevamo tudi najbolj realno doseženo ceno na dražbi med njimi – četrto cenitev.

Tokrat zadev niso prepuščali naključju. Imenovana je bila štiričlanska ekipa “zanesljivih” cenilcev v sestavi: Andrej Kocuvan, predsednik združenja sodnih cenilcev gradbene stroke in funkcionar SD v Mariboru, do leta 2002 tudi svetnik SD v mestnem svetu MO; Bojan Grum, sodni cenilec gradbene stroke, ustanovitelj podjetja Constructa d.o.o., sodni cenilec v zadevah Pogorelc in Popovič-Rudonja, na predlog Zorana Jankovića član svetov različnih javnih zavodov v Ljubljani. Žena Bojana Gruma, Darja Kobal Grum, članica predsedstva Liberalne akademije, kandidatka LDS na volitvah v Ljubljani, soavtorica različnih publikacij skupaj s predsednikom Liberalne akademije Darkom Štrajnom. Andrej Udovč, agrarni ekonomist, sodni cenilec, član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije, predsednik Ekosocialnega foruma Slovenije. Andrej Avsenek, sodni cenilec za gozdarstvo, znan iz afere z Bornovimi gozdovi, ki pravi, da se s politiko ne ukvarja, njegovega soimenjaka – torej človeka z enakim imenom in priimkom – pa najdemo na lokalni politični sceni v Radovljici: med drugim je ustanavljal Virantovo Državljansko listo in leta 2012 postal član njenega lokalnega vodstva, še prej pa se je preizkušal s kandidaturo na listi N.Si in Listi modrega sožitja.

Najlepša parcela ob Soči ocenjena za krpo močvirja
Četverica cenilcev pod vodstvom Andreja Kocuvana se je cenitve lotila tako, da so vrednotenje razbili na gradbeništvo, kmetijstvo in gozdarstvo. Gradbenik je ocenil vrednost objektov ne glede na lokacijo, gozdar vrednost lesa na posestvu in agrarni ekonomist verjetno pričakovani kmetijski pridelek. Nato so svoje ocene sešteli in zaokrožili na 20.000 evrov. Posestvo v velikosti 15.000 kvadratnih metrov, nekoč najlepša kmetija v Trenti, ki meji na 200 metrov obale Soče v zgornjem toku, so ocenili, kot da bi šlo za krpo močvirja ob Rakovi jelši. Pa še tam so Jankovićevim desetkrat manjše kmetijske parcele cenilci istega združenja vrednotili po desetkratni ceni.

Pristranskost na vsakem koraku
Vmes je Vrhovno sodišče še drugič razveljavilo poročilo KPK, 26.maja 2016 pa je novi predsednik KPK Boris Štefanec na seji v Državnem zboru izjavil, da je njegov predhodnik Gorazd Klemenčič okužen z glivicami nezakonitosti zaradi kršenja predpisov v poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank. Zakon terja od sodnih cenilcev enak status nepristranskosti kot od sodnikov. Da so izbrani cenilci pod vodstvom aktivista SD Andreja Kocuvana nepristranski, je toliko verjetno, kot je verjetna nepristranskost Branka Masleše, o kateri je Ustavno sodišče že javno presodilo in njegovo vlogo v postopku proti Janši označilo za temeljno kršitev ustave.

M. P.