fbpx

To je najbolj neokusna in pravno sporna seksualizacija mladih za namene politične kampanje

Vir: Tiktok

V oddaji Ura moči, ki jo na Planet TV vodi Bojan Požar, sta tokrat spregovorila Boštjan Turk in Edvard Kadič. Komentatorji so se v svoji analizi dotaknili tudi kontroverzne kampanje Inštituta 8. marec na družbenem omrežju Tiktok.

Inštitut 8. marec, ki je svojo pot začel kot še ena nevladna organizacija z izpostavljanjem problematike žensk, v zadnjih letih pa se je prelevil v levičarsko politično aktivistično skupino je na družbenem omrežju Tiktok zagnal svojo kampanjo, katere namen naj bi bil vabljenje mladih na udeležbo na volitvah.

“Gre za pozivanje na volitve za novo vlado, ki bo nadomestila obstoječo vlado. Gre za mamo vseh škandalov. Gre za seksualizacijo otrok,” je v oddaji Ura moči na Planet TV dejal komentator Edvard Kadič. Kampanja se na Tiktoku odvija pod ključnikom #potrebninovevlade po zadnjih podatkih pa so razni videi mladih pod tem sloganom zbrali že 1,4 milijona ogledov.

Opravka imamo z ideologijo
“Zavedati se moramo, da imamo opravka z ideologijo, s katero je treba čim prej presekati vse vezi,” meni Kadič. V kratkih videih na kitajskem družbenem omrežju, ki so del kampanje nastopajo mladi, domnevno polnoletni, ki izražajo svojo “potrebnost” po novi vladi na nadvse opolzek način. Uporabniki Tiktoka morajo biti stari najmanj 13 let. A kitajsko družbeno omrežje naj ne bi imelo nikakršnih preverjanj starosti ob prvem vpisu v aplikacijo, kar pomeni, da je ne samo otrokom starejšim od 13 let, temveč potencialno tudi mlajšim z dostopom do pametnega telefona in spleta omogočen dostop do eksplicitnih in neprimernih vsebin.

Najstnice v videih pod ključnikom #potrebninovevlade npr. omenjajo, naj jih že nehajo spraševati, ali imajo svoj OnlyFans in naj gredo raje volit. OnlyFans je še eno družbeno omrežje, z izrazito eksplicitno, tudi pornografsko vsebino, ki je razcvet doživelo med pandemijo covida-19. Sledilci na omenjenem omrežju plačujejo naročnino v zameno za dostop do eksplicitnih videov, fotografij ipd. “modelov”.

Nov razred partijske buržuazije
“To je poseg v najbolj intimno sfero najbolj občutljivih ljudi, torej mladostnikov. V tej volilni kampanji se moramo pripraviti na tako rekoč vse,” je opozoril Boštjan Turk.

Voditelj oddaje Bojan Požar je medtem problematiziral dejstvo, so predstavniki nevladnih organizacij, ki mlade pozivajo k aktivni udeležbi in rušenju vlade premierja Janeza Janše sami “na varnem” v tujini. Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač naj bi se nahajala v New Yorku, predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc pa na Sejšelih. “To je novi razred partijske buržoazije,” je komentiral Kadič.

Peter Truden