To je slavna bitka, na katero smo v zadnjih 60 letih pozabili

Foto: STA/osebni arhiv/Gal Kušar

France Prešeren v Novi pisariji med imenitnimi deli naših očetov omenja tudi bitko pri Sisku. Gre za manj znan zgodovinski dogodek, ki je bil v komunistični uradni zgodovini potisnjen na stran. Plemstvo je bilo razredni sovražnik, ki v socialističnem brezrazrednem raju in med revolucionarnimi “heroji” ni imelo kaj iskati.

Glede na razvoj dogodkov se je za bati, da bo zaradi politične korektnosti in situacije v Evropi bitka pri Sisku ponovno pozabljena. Zato je prav in vredno, da se je pred tednom, ko ima god sv. Ahac, spomnimo v kolumni!

Sv. Ahac (Ahacij), eden od 14 priprošnjikov v sili, je bil na Kranjskem zelo priljubljen svetnik in pogosto ime, predvsem odkar so na njegov god, 22. junija, leta 1508 v Idriji odkrili novo, bogato rudno žilo živega srebra. Še bolj pa, odkar so Kranjci na njegov god leta 1593 pri Sisku premagali Turke.

Križanje, trnjeva krona ter zabijanje žebljev v roke in noge
Po legendi je bil sv. Ahac poveljnik rimske legije 5.000 mož pod rimskim cesarjem Hadrijanom (117-138 po Kristusu) v Kapadokiji, današnji Turčiji. Dokler je bil Ahac pogan, ni imel sreče v bojih, ko pa se je, po opominu angela varuha, skupaj s svojimi vojaki dal krstiti, je začel zmagovati. Cesarju Hadrijanu Ahačeva spreobrnitev ni bila všeč in je na vse načine želel doseči, da se Ahac in tovariši odpovejo krščanstvu. Ker je Ahac ostal stanoviten tudi v mučenju, ga je cesar, skupaj s tovariši, dal gnati na goro Ararat v današnji Turčiji. Tam so jih križali, jim na glavo dajali trnjevo krono, v roke in noge pa zabijali žeblje … Nekaj podobnega so nato Turki počeli v tistih krajih z armenskimi kristjani stoletje nazaj. Ali pa še dandanes počnejo pripadniki muslimanskega terorističnega ISIS-a malo južneje v Siriji in Iraku ….

Sisek – zadnja ovira pred vdorom na Kranjsko, Koroško in Štajersko
Leta 1593 je ambiciozni bosanski Hasan Paša Predojević zbral veliko vojsko, ki je štela okoli 40.000 mož, na ozemlju Vojne krajine na današnjem Hrvaškem. Zadnja ovira pred vdorom na Kranjsko, Koroško in Štajersko ter nato proti Rimu, sedežu krščanstva, je bila trdnjava Sisek, ob sotočju rek Odre, Kolpe in Save, ki jo je branilo nekaj sto vojakov. Branilcem obleganega Siska je prihitel na pomoč “kranjski Ahil” oz “kranjski Gideon” – grof Andrej Turjaški s četami, ki so jih sestavljali večinoma Slovenci, pridružilo pa se jim je tudi nekaj Hrvatov in Nemcev. Skupaj je grof Turjaški razpolagal z okoli 5.000 vojaki, torej z osemkrat manjšo vojaško silo!

Ena najslavnejših krščanskih zmag proti Turkom
Končna bitka se je odvila 22. junija. Po molitvi in priporočilu k sv. Ahacu, ki je tisti dan godoval, je okoli poldne grof Turjaški najprej poslal v boj oklepne konjenike pod vodstvom viteza Adama Ravbarja, ki so turško vojsko presenetili in prebili obrambo. Grof Turjaški je s kranjskimi in štajerskimi strelci (arkebuzami) zaustavil osmanski protinapad in Turke potisnil proti Kolpi, da so se začeli umikati. Hkrati je posadka v trdnjavi izvedla uspešen izpad in zavzela majhen most čez reko Kolpo, s čimer so tako presekali pot turški vojski pri njenem umiku. Turkom v zmedi, in pod ploho krogel iz arkebuzaric, tako ni preostalo drugega, kot da za rešitev golih življenj poskušajo preplavati Kolpo.

Večina Turkov je pri tem paničnem begu utonila, med drugim tudi sam turški vojaški poveljnik Hasan Paša Predojević. V dobri uri sta grof Turjaški in vitez Ravbar izvojevala eno najslavnejših krščanskih zmag proti Turkom! Zgodovinarji ocenjujejo, da je v bitki izgubilo življenje 12.000 turških vojakov, med krščanskimi vojaki pa je bilo le nekaj deset žrtev. Kogar zanima podroben opis Bitke pri Sisku, si več lahko prebere na http://www.hervardi.com/bitka_pri_sisku.php.

Povrnjeno ravnotežje vojaških sil na Balkanu
Razkropljena turška vojska se je po bitki razbežala po pokrajini in zmagovalcem pustila veliko dragocenosti, trofej ter orožja in hrane, ki so si ga Turki pripravili za obleganje trdnjave Sisek. Iz bogato okrašenega plašča utopljenega Hasana Paše Predojeviča je dal ljubljanski škof Tomaž Hren napraviti mašni plašč za ljubljansko stolnico, ki se sedaj nahaja v Narodnem muzeju v Ljubljani. Bitka je povrnila ravnotežje vojaških sil na zahodnem Balkanu, habsburška monarhija je utrdila položaj na tem območju, glavnina osvajalnih osmanskih sil pa se je potem usmerila na sever v srednjo Evropo in proti Dunaju, ki je bila v vojni s Habsburžani vse do leta 1606, slovenske dežele pa so bile po bitki pri Sisku razbremenjene vojaške vloge.

Čudežno zmago, ki je odmevala po vsem krščanskem svetu, so pripisovali priprošnji sv. Ahaca. S priznanji poveljniku krščanske vojske, grofu Turjaškemu, so se oglasili papež Klemen VIII, habsburški cesar Rudolf II in španski kralj Filip II. V spomin na zmago nad Turki še danes vsak dan ob 14. uri zvoni zvon zagrebške stolnice! Grofje Turjaški so v spomin na zmago in sv. Ahacu na čast prezidali nekdanjo romarsko cerkvico na Gori (748 m n. v.) nad Malim Ločniku pri Turjaku v lepo gotsko svetišče. Cerkvica Sv. Ahaca na Gori je primerna za prijeten popoldanski izlet.

Drugorazredna kultura?
Lepo bi bilo, če bi Ministrstvo RS za kulturo in Filmski sklad Slovenije, katerih naloga je usmerjati in podpirati slovensko kulturo, vsako leto financirala vsaj film, ki bi nastal po delih slovenskih klasikov. Tako bi končno na filmsko platno dobili dela, kot so Bobri, Martin Krpan, Jurij Kozjak, Argonavte, Pod svobodnim soncem in Alamut ter, zakaj pa ne, tudi Bitko pri Sisku.

Kot zanimivost naj povem, da naj bi iz imena Ahac (Ahacij) izhajali tudi priimki Kacin, Hacin in Ašič. To, da si je kontroverzni in zloglasni Dušan Pirjevec za partizansko ime izbral ime Ahac, pa je že druga zgodba.

Gal Kušar

 • Ryuk

  Odlična kolumna.

  • centurion

   Škoda le, da v zadnjem stavku neko ime smeti…

   • Nata

    Ja, morda pa bo g. Kušar drugič tu nadaljeval ??

    • rrrrr

     S Pierazzijem v zgodovini ne moreš nadaljeveti ! Lahko samo potegneš vodo v straniščni školjki in zgodbo o janičarjih spodobno zaključiš.

     • Nata

      Za nas je to najboljša rešitev ! Potegniti vodo ………..
      Vendar v upanju , da še kakšen nadebudni Slovenec – ka , bere ta portal , je pa dobro kar naprej govoriti in ponavljati kaj……kdo …..zakaj ! Čeprav o Pierazziju !

 • dob

  Islamu so za vse drugi krivi, medtem ko krščanstvo temelji ravno na krivdi.

  Evropski Intelekt razmišlja pa takole: krščanstvo ponuja glavo, naj se mu odseka, Islam pa rad seka glave. Ponudimo jima možnost, da se izrazita. Poročimo sadista in mazohista in bomo tako imeli idealno družbo. Vsi bomo tako zadovoljni: sadist, mazohist in mi, ki smo si to poroko izmislili.

  To zdaj delajo.
  Oni so ženitvena posredovalnica. Njihova naloga so proizvodnja, preprodaja in posvojitve otrok rojenih iz takšnih psihopatskih zakonov, ki temeljijo na posiljevanju. S takšnimi otroci jim je lažje manipulirati.

 • domovina mili dom

  Zakaj naš izobraževalni sistem ne poudarja resnične, prave, bitke za krščansko Evropo in slovenstvo?
  Enostavno, vladajo nam tujci iz jutrovega s pomočjo slovenskih janičarjev.

 • indijanka

  Zame najboljša kolumna. Čestitke za zgodbo in razmišljanje ob njej. Pogum, sodelovanje in razum. Vrednote, ki bi jih morali kot negovati.

 • indijanka

  Smo mi prepričani, da nam bodo zahodne sosede v primeru nevarnosti prihitele na pomoč kot je grof Turjaški Sisku? Niti na misel mu ni prišlo, da bi v oblegano mesto poslal kufer denarja kot je to moderno danes. Zakaj ne postavimo v čevlje Turjaškega grofa nekoga, ki je že dokazal, da je izjemni vojaški taktik? Preti nam ista nevarnost. Aja, hvala za kolumno. Odlična je. Tako za narodno samozavest kot za razmišljanje o trenutni situaciji in vrednotah.

  • Solo

   Slovenci pod vodstvom Andreja Turjaškega leta 1593 niso “prihiteli na pomoč sosedom”, ampak so branili svojo, slovensko zemljo. Sisek (današnji Sisak) je bil takrat povsem slovenski, prav tako kot Karlovec (danes Karlovac), Zagreb, celotna Sloveniae (danes Slavonija) in Istra. Vsa ta ozemlja so nam potem ukradli pritepeni lopovski Hrvati. Kradejo nam še danes, saj bi si radi prisvojili še slovenski Piranski zaliv in tisto malo morja, kar nam je še ostalo… Tudi t.i. “slovensko-hrvaški” kmečki upor 1573 je bil v resnici izključno slovenski, Matija Gubec pa je bil Slovenec… Pozabite na laži in manipulacije jugo-komunističnih “zgodovinarjev” in se učite prave, nepotvorjene zgodovine: https://www.youtube.com/watch?v=O8HMUkBUZuAhttp://www.hervardi.com/novice.php

   Glede turških vpadov pa je treba povedati, da večina napadalcev takrat sploh ni bila Turkov, ampak je šlo v glavnem za poturčene (ali pa tudi ne) Srbe, Hrvate in Bosance ter tako imenovane “uskoke”, ki so na slovenska ozemlja prihajali ropat, plenit in posiljevat, potem pa so tukaj pogosto trajno ostali. Tudi Hasan-paša Predojević po rodu ni bil Turek, ampak je bil (prvotno krščansko-pravoslavni) Bosanec, rojen pri Sanskem mostu, s pravim imenom Niko Predojević.

   Krvni in ideološki nasledniki teh plenilcev in morilcev z vzhoda so današnji jugo-komunisti, ki živijo na zelo podoben način – z zatiranjem, pobijanjem, ropanjem in izkoriščanjem pridnih slovenskih avtohtonih prebivalcev. Razlika je le ta, da se jim danes (poneumljeni, opranoglavi, resignirani, kastrirani in feminizirani) Slovenci čedalje manj upirajo, ampak se mirno pustijo klati, ropati in balkanizirati. Andrej Turjaški, Adam Ravbar in ostali pogumni slovenski bojevniki pa se obračajo v grobu.

   • indijanka

    V tistem času mesta in država. Danes države in EU.

   • soc

    ***** za tale jedek in jasen komentar.

 • Okra tatoo

  Zdaj vem, s kom se pogovarjam o raznih “zgodovinskih”temah. Kaj, ko bi za uvod malo pogledal, kaj pravijo o tem resni zgodovinski viri, ne pa samo neke slovenske wikipedije. Prve resne boje proti Turkom so imeli Hunjadyji. Sigismung in Celjani so zaradi koristi z njimi celo paktirali. Do prodora Turkov je bila namreč polovica današnjega slovenskega ozemlja pod madžarsko krono v svetem nemško rimskem cesarstvu. Vse tam do velikega potresa leta 1512, ko je bila večina gradov podrtih in so to Habsburgi inTurki, poleg razprtij še dodatno izkoristili. V tem kontekstu je treba gledati tudi boje slovenskih fevdalcev. Imeli so namreč precej več samostojnosti, kot pozneje pod Habsburgi, ki so vedno podpirali brutalno ponemčevanje in pokristjanjevanje v vseh obdobjih. Zato so tudi morali na koncu oditi. Nastop in vlada Habsburgov in njihovih zvestih vazalov na teh tleh se začne, ko Turki zavzamejo skoraj vso Madžarsko, praktično vse južno od Donave. V prazen prostor, ki ni bil vedno zaseden in precej svoboden, se naselijo Habsburgi. Ker so imeli ekonomsko zaledje za vodenje vojn. Turška država je imela več vrhuncev in osvajanj. Eden od zadnjih je bil poskus prodora pri Sisku. Ta ni uspel predvsem zaradi enotnega nastopa vseh vpletenih na protiturški strani. Ima pa zmaga s te strani velik vpliv na nadaljni razmah katolicizma.

  • Nata

   Aha……tole je pa zanimivo razpredanje o ………….katolicizmu ?
   Bi raje videl da bi molili Alaha ?

   • Okra tatoo

    Rekel sem enotnega nastopa. To pomeni, da se proti islamu niso borili samo katoliki. Tudi druge veje krščanstva. Takrat je bilo skoraj stoletno obdobje dveh in nekaj časa celo treh papežev. Zmagala pa je najbolj morilska sekta, ki je s pomočjo zarot, umorov (Sigismund), strupov (Barbara celjska, Mesalina Evrope), ponarejenih dedovanj,ugrabitev otrok in prisilna prevzgoja(Habsburgi in podobne cvetke kot sv. Janez Nepomuk) ki so jo podpirali jezuiti in prvi zametki z morilskim papežem Urbanom VI. Ker so katoliki počistili za tričetrt Evrope, so imeli Turki potem nemoteno delo. Kar ni naredil potres, kuga in protihusitske ali druge protiheretične križarske vojne so dokončali Turki. No, v mnogo primerih so jih celo izdali Turkom. Prve Tabore so pa imeli Husiti. sprva proti Sigismundu na češkem, potem, ko so pribežali na Madžarsko (današnjo Slovenijo) tudi na slovenskem. Celjska grofija pa kolikor vem ni bila pod Habsburgi, temveč pod Madžarskim kraljem Sigismundom, rimsko nemškim cesarjem šele od leta 1433, ko ga je potrdil papež. Po njegovi smrti po pod njegovimi nasledniki vse do smrti Matije Korvina (kralja Matjaža Hunyadija, kateremu so Husiti branili mejo pred Turki).

    • Nata

     Ja, tudi to je ……..zgodovina . Marsikaj bi morali danes vedeti o dogajanju pred več , lot 500 leti !
     Da ne razpredam nazaj . ker premalo vem .
     Vendar sem pač odreagirala na tvoje nekako negativno mnenje…
     češ – nato se je razmahnil katolicizem ?
     Je kaj narobe ? Samo to sem želela .

 • Nata

  O, bitka pri Sisku !!
  Ja ……..grof Turjaški , pa vitez Ravbar in seveda sveti Ahac !
  Dan današnji ni takih junakov ! Požrla jih je privrženost bogu denarja – Mamonu !

  Prav imate g. Kušar !!
  Me zanima , koliko vedo otroci po šolah o teh časih ?
  In vsako leto en film na slovenske klasike !!!!!!!!!!

 • von Rhein

  Ta del zgodovine je bil prepovedan,danes je nezaželjen. Vedno so bile,pogosto že v otroških pravljicah opisane herojske bitke,ki jih je vodil heroj Tito.Čeprav se je večinoma skrival.

 • xtc

  VSloveniji je prostor le za enega boga;svetnika religijo in to vse sliži Kčan sveti in njegov kučanizem_vse ostalo je herezija in sovražniki:

 • rubec

  Gal, očitno ti ni znano da se zgodovina slovencev začne s trenutkom ko je Kardelj prvič zamenjal svečko na mopedu. V enem samem popoldnevu.

  • janez.pokoncni

   To je mit, ki po mojem ne drži. Poglej njegovega vnuka. Se ti zdi, da bi bil sposoben voziti moped? In ker jablana ne zraste daleč od jabkine koščice dvomim, da je Eda znal voziti moped.
   Torej; Zakaj bi se naučil menjevati svečke na mopedih, če jih ne voziš in nisi mehanik?? Je pa res. Zgodovina se začne z dokončnim nastankom planeta Zemlja, ki je začel nastajati leta 1941 tam nekje v pozni jeseni in dokončno nastal leta 1945.

   • rubec

    Hihi, 10 pokončnih zvezdic.

   • xtc

    Težava je v tem ;da idioti vlečejo za sabo neumen narod z neumnimiobljubami;posledice itak ostanejo narodu:

   • radames

    Bo držalo, ja! Pred dnevi sem na Blokah videl plakat: 70 let lovstva na Blokah.

 • Janez

  Ja !
  Predvojna generacija ljudi !
  rojeni okrog 1920-1925 !
  So napamet znali pesem o bitki pri Sisku !
  Naučili so se te pesmi v šolah ! … ” bo naša krijna – t u r š k a d r a j n a ” ! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.s. en tetin mož, en kamničan mi jo je povedal ! Mi te pesmi – v OŠ. nismo imeli v učnem programu !

  • Janez

   Ta kamničan !
   mož od moje tete je dobro znal nemško !
   Bral je časopise Stern in Spiegel !
   Vedno je vedel – koliko dolga je imela ex KP, ZK YU !!
   Vedno je tudil nergal nad komunističnim redom – češ: ” včasih je bila na vsakem vogalu – pekarna “!

   “Zdaj (v 1950, 1960. letih ) je pa na vsakem vogalu. – en policaj ” ! L.r. JANEZ KOMENDA

 • Janko Gedlička

  Janez Janša je v času svoje prve vlade storil tudi nekaj za narodno samozavest Slovencev, in odločilno pripomogel k proslavi zmage nad Turki v bitki pri Sisku, saj so bili v zmagoviti vojski večinoma Slovenci. Potem pa vse tiho je bilo.

 • Še leta 1500 je bil Sisak Slovensko narodnostno ozemlje. Naši niso hodili na Hrvaško, pač pa so branili domove. V enem delu je naše ozemlje segalo tudi do Belgrada, ki ga danes poznamo kor Beograd. Ni Karantanija vse kar smo zmogli, pač pa smo bili veliko narodno telo, ki je bilo večje of vsega kar so nas kdaj učili. Čas bi že bil za raziskovanje resnice Herold Turjaški pa je bil grof in pravi Slovenec.

 • Naši zgodovinopisci, ki so bili pred Trbarjem in so se izražali veliko bolj jasno Slovensko (kot recimo sam Trubar) govorijo o Slovencih na Poljskem, Češkem, v Rusiji…. Zelo verjetno je da smo na ozemlju Slovenije ohranili najbolj prvobitni jezik iz vedskih časov, od koder izviramo mi in tudi naš jezik. Ostala ozemlja so naletela na močno infitracijo različnih agresivnih skupin, ki so prijhajale tako v miru kot tudi z vojno. Bili smo pač nasledniki kulture miru, svobode in svetlobe, kar je s časom sicer zbledelo.

  • janez.pokoncni

   Kateri naši zgodovinopisci pred Trubarjem?? Kako pa to sploh gre skupaj glede na to, da je Trubar avtor prve slovenske knjige?

  • Volkhv

   Ne izviramo iz Indije (Vedskih časov), ampak so Rišiji/Volhvi/Arijci/Druidi(=TriVedi) prišli v Indijo in napisali Vede.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!