To je za Kulovce fašizem: Slovenija v letu 2021 konkretno napredovala na svetovnem indeksu miru, tako zaseda 5. mesto v svetu!

Datum:

Slovenija je 5. najbolj mirna država na svetu, ugotavlja Inštitut za ekonomijo in mir (IEP). Med najbolj mirnimi državami se poleg Slovenije v svetu uvrščajo še Islandija, Nova Zelandija, Danska in Portugalska. V primerjavi s prejšnjimi leti Slovenija po stopnji miru napreduje, leta 2018 smo bili v svetu na 11. mestu, leta 2019 smo se povzpeli na 8. mesto, leta 2020 smo se tudi na račun nasilnih protestnikov ponovno vrnili na 11. mesto in smo do letošnjega leta napredovali za šest mest.

Inštitut za ekonomijo in mir (IEP) vsako leto izdaja oceno o stanju miru v državah s pomočjo svetovnega indeksa miru (Global Peace Index – GPI). Omenjeni inštitut primerja podatke 163 samostojnih držav in teritorijev po svetu. GPI pokriva 99,7 odstotkov svetovnega prebivalstva z uporabo 23 kvalitativnih in kvantitativnih kazalnikov iz zelo zanesljivih virov ter meri stanje miru na treh področjih: raven družbene varnosti in varnost, obseg domačih in mednarodnih konfliktov ter stopnja militarizacije države.

Letošnji podatki prikazujejo, da se je stopnja globalnega miru nekoliko poslabšala, in sicer za 0,07 odstotka. Gre za deveto poslabšanje v zadnjih trinajstih letih. Medtem ko je 87 držav svoj indeks miru izboljšalo, je 73 držav svoj rezultat poslabšalo. Ne glede na to pa gre za najmanjšo razliko v indeksu v zgodovini.

Foto: epa

Kazalnik za leto 2021 prikazuje svet, ko so se konflikti in krize, ki so se pojavile v zadnjih desetih letih, pričele nekoliko popuščati. Nadomestili so jih novi vali napetosti in nesigurnosti, povezanih s pandemijo covida-19 ter povečanje napetosti med dvema največjima svetovnima velesilama. Celoten vpliv pandemije covida-19 na stopnjo miru še vedno ni odkrit. Medtem ko so se v tem času na kratek rok nekatere oblike nasilja umirile, je rastlo nelagodje, povezano z zapiranji in naraščajočo gospodarsko negotovostjo, kar je povzročilo povečanje državljanskega nemira.

Vir: Global Peace Index

Med januarjem 2020 in aprilom leta 2021 je bilo zaznanih več kot pet tisoč nasilnih dogodkov, povezanih s pandemijo koronavirusa. Strokovnjaki pravijo, da je še prekmalu, da bi lahko izmerili dolgoročen vpliv pandemije na mir v državah. Kot pravijo, spremenjeni gospodarski pogoji pri veliko državah povečujejo verjetnost za politično nestabilnost in nasilne proteste.

Islandija ostaja ena najbolj mirnih držav na svetu, svoj položaj zmagovalke pa drži že vse od leta 2008. Islandiji se na vrhu pridružujejo še Nova Zelandija, Danska, Portugalska in Slovenija. Afganistan je država, ki je najmanj mirna na svetu že četrto leto zapored, sledijo pa ji Jemen, Sirija, Južni Sudan in Irak. Vse države, z izjemno Jemna, so bile v zadnjih šestih letih obravnavane kot najmanj mirne države, medtem ko je Afganistan med najmanj mirnimi državami že vse od leta 2010.

Slovenija je bila leta 2018 na 11. mestu po stopnji miru v državi, leta 2019 smo nekoliko izboljšali rezultat in se povzpeli na 8. mesto. Leta 2020 se je po vsej verjetnosti tudi na račun protestnikov, ki so bili tudi nasilni, Slovenija spustila nazaj na 11. mesto, letos pa v Sloveniji dosegamo zavidljiv rezultat, saj smo 5. najbolj mirna država na svetu. “Slovenija je v svetovnem merilu na 5. mestu in je leta 2021 konkretno napredovala še za pet mest na svetovnem indeksu miru GPI. Hkrati je med državami, ki so globalno beležile najmanj incidentov zaradi pandemije. Skratka, en sam fašizem,” je izpostavil poslanec SMC Gregor Perič.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...