To pa je višek ironije! Na pohodu za mir slavnostna govornika Zoran Janković in Tone Partljič?!

Foto: sta

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na svoji spletni strani objavila vabilo vsem svojim članom, naj se ji pridružijo na veteranskem pohodu za mir. Vse lepo in prav, če ne bi bila slavnostna govornika na shodu ljubljanski župan – Kučanov mentoriranec Zoran Janković in Tone Partljič, ki je znan po svojih izbruhih spominov na nekdanji partijski režim.

Zveza borcev čez nekaj dni v Ljubljani pripravlja t. i. Pohod za mir, katerega ključni deli so “branje poslanice generalnega sekretarja OZN, minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri in nacionalno mirovno sporočilo,” so zapisali na spletni strani borcev. A kaj, ko so s tem, kdo bo mirovno sporočilo sporočil Slovencem na pohodu, popolnoma brcnili v temo! Za ta osrednji del so namreč izbrali Toneta Partljiča, ki ga večina slovenskih medijev predstavlja kot pisatelja, “pozabi” pa dodati, da je bil mnogo let aktiven član LDS, celo kot poslanec te stranke! Njegova politično ozadje in prepričanja so torej jasna, nanje pa vsake toliko časa spomni tudi on sam. Nazadnje se je tako izpostavil lansko leto, ko je javno zagovarjal kandidatko SMC za predsednico Majo Makovec Brenčič, čeprav je še leta leta 2008 na srečanju Socialnih demokratov v Mariboru izjavil, da “spremljam politiko le še z varne razdalje”, ter pihal na dušo Borutu Pahorju, češ da ga je Tone Rop presenetil, ker je navijal za Pahorja: “On (Pahor, op. p) govori namreč isto doma, v našem štabu in javno. On govori samo tisto, kar je res in kar misli. Jaz sem prepričan, da samo taki lahko zmagajo.” Ampak očitno je, da je od takrat minilo že 10 let, Partljič pa si je že kmalu po svojem “umiku” zaželel javnega izpostavljanja.

Ob tem je nadvse ironično dvoje – da zveza borcev, ki močno zagovarja komunistične vrednote, pripravlja pohod za mir, medtem ko je vsakomur jasno, koliko ljudi je ubil ravno ta režim, ter da bo slavnostni govornik nekdanji partijec in zagrizen levičar Tone Partljič. Komunizem in mir sta dva popolnoma nasprotna pojma. Še več, mediji so poročali, da je bilo na Partljičevi predstavitvi knjige Ljudje iz Maribora polno “mariborskih udbovcev”. Partljič je bil tudi dolga leta član partije, a je v osemdesetih izstopil. “Ko sem v osemdesetih izstopil iz tedanje partije, je Švajncer napisal v Komunistu veliki spis o tem, kako je ‘takim’ partija pomagala, da smo se prebili na položaje v gledališču in drugod, zdaj pa, ko bi se morali pokazati pravi komunisti, zapuščamo barko,” je priznal v intervjuju za Mladino, kaj je pravzaprav jedro njegovega uspeha.

Novinarska konferenca skupine Svoboda vstajnikom ob predložitvi peticije staršev priprtih, kazensko ovadenih in obsojenih vstajnikov predsedniku DZ Janku Vebru. Materi priprtih protestnikov, pisatelj Tone Partljič in aktivist Andrej Kurnik (Foto: sta)

Partljič pa je znan tudi kot t. i. vstajnik, ki je pomagal rušiti mariborskega župana Franca Kanglerja. Njegovi nameni, zakaj se je tako izpostavil, naj bi postali jasni šele potem, ko so Štajerci “ustoličili” Andreja Fištravca. V kabinetu župana MO Maribor namreč sedaj sedi Simona Partlič, po poročanju mnogih slovenskih medijev Partljičeva nečakinja, čeprav se njen priimek od Tonetovega le malenkost razlikuje. Politikis je tako pisal, da je bila Simona vedno zelo problematična – njena šibka točka naj bi bile po pisanju tega portala droge, menjavanje partnerjev kot po tekočem traku ter domnevno slaba skrb za otroka. Partljiča je sicer zaradi prijave suma ekstremističnega delovanja v času mariborske vstaje zaslišala celo preiskovalna komisija DZ za oceno delovanja ekstremističnih skupin. Ob tem so se nemudoma oglasili “njegovi” – Društvo slovenskih pisateljev -, ki so sporočili, da je njegovo zaslišanje “pomenilo nezaslišano sramoto za slovenski parlamentarizem”. Na njegovo stran je v tistem času stopilo tudi Delo, ki je zapisalo: “Predvsem pa je takšno zaslišanje po oceni upravnega odbora DSP poskus razvrednotenja spontanih ljudskih protestov v minulem obdobju.”

Partljič je ob podpori Fištravcu povedal, da je prepričan, da je prav on najboljši kandidat za župana, ob tem pa seveda ni pozabil dodati, da bi bilo “absurdno”, če bi se Franc Kangler vrnil v bitko za županski stolček. Fištravec in Partljič sta sicer prijatelja – in tudi to je priznal za enega od slovenskih medijev.

Partljič je javno podprl Jankovića. Fotografija je z  “zabavne konvencije v organizaciji Liste Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija”,  na kateri so se predstavili kandidati liste za državnozborske volitve. (Foto: sta)

Partljič je v času državnozborskih volitev javno podprl tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. In ker smo se že sprijaznili, da v Sloveniji ni naključij, verjetno ni naključje niti to, da bosta skupaj nastopila na Pohodu za mir zveze borcev.

 J. G.