fbpx

To so pripadniki rdeče naveze šaleškega lobija, ki so poskrbeli za najdražji projekt TEŠ 6

Vplivna člana šaleškega lobija in stranke SD Bojan Kontič ter Srečko Meh. (Foto: STA)

Projekt TEŠ 6 v Sloveniji še vedno buri duhove in jih še zagotovo bo, saj predstavlja najbolj preplačan projekt v zgodovini Slovenije. Projekt, katerega cena je bila sprva ocenjena na 655 milijonov evrov, nato pa narasla na vrtoglav znesek 1,4 milijarde evrov. Takšno neodgovorno ravnanje smo seveda morali plačati prav vsi davkoplačevalci, zato je nujno, da odgovorni iz vrst šaleškega lobija za to odgovarjajo. Civilnodružbeni aktivist in raziskovalec najdražjega državno- mafijskega projekta TEŠ 6 Vili Kovačič je za Nova24TV povedal, da v lobiju prevladujejo pripadniki stranke Socialnih demokratov (SD). 

“Za šaleški lobi je že Gregor Golobič povedal, da gre za rdečo navezo,” je poudaril Vili Kovačič in dodal, da gre v glavnem za stranko SD, ki je s celotno glavo v tej navezi.

Posamični akterji po navedbah Kovačiča v tej zadevi niso toliko pomembni, bolj pomemben je podatek, da vse skupaj vodijo velenjski župan Bojan Kontič, nekdanji poslanec SD in častni občan mestne občine Velenje Srečko Meh in Milan Medved, član SD in dolgoletni direktor Premogovnika Velenje.

Izvor lobija je mogoče iskati v Premogovniku Velenje
Zgodba o TEŠ 6 se začne s Premogovnikom Velenje in tukaj bi bilo po besedah Kovačiča potrebno iskati korenine vsega. Opozoril je na problem velenjskega premoga – lignita, ki ni dovolj kvaliteten za ekonomično izrabo, in opozoril, da pri njegovem pridobivanju prihaja do degradacije okolja, ter dodal, da želijo v Premogovniku to skompenzirati s tretjo razvojno osjo, ki bi traso peljala skozi Velenje in Šentrupert (F 2-2) po zahodni strani, kar predstavlja najdražjo in najslabšo varianto, ki bo povzročila največje možno uničevanje zemlje, saj ni zanemarljiv podatek, da je tukaj teren zaradi rudnika zelo labilen.

(Blok 6 Termoelektrarne Šostanj) Foto: STA

Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Foto: STA)

Iz vrst SD so se hvalisali, da bodo gradili tudi brez dovoljenj
“Sploh jim ni pomembno, koliko bo zaradi tega znašal izhod na Koroško,” je povedal Kovačič in dodal, da jim je edino pomembno, da izsilijo traso F 2-2, kar kaže na isto logiko delovanja kot pri TEŠ 6. Opozoril je na besede tedanjega ministra za promet iz vrst SD Patricka Vlačiča, ki je leta 2009 na zborovanju v Velenju dejal: “Gradili bomo, kot smo TEŠ 6, če ne bo šlo drugače, tudi brez dovoljenj!” Seveda so to mediji popolnoma zamolčali, kar kaže na dvoličnost medijev, ki naj bi temu nasprotovali.

Foto: STA

Patrick Vlačič (Foto: STA)

Tudi minister Židan se je podredil interesom na račun politične stabilnosti
V času Janševe vlade leta 2012 je bila trasa za tretjo razvojno os postavljena na vzhodno stran F6, sedaj pa, ko je na oblasti Cerarjeva vlada, je podprta trasa F 2-2, ki pokriva trikrat manjši prometni tok, kot bi ga F 6. Po besedah Kovačiča je ta zagotovo najdražja in najbolj potratna, opozoril je na to, da je iz teh razlogov trasi nasprotoval tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki pa je sedaj popolnoma utihnil: “Najbolj žalostno je, da je utihnil zaradi politične stabilnosti.”

Foto: STA

Dejan Židan (Foto: STA)

“Nedavna študija s strani arhitektov in gradbene stroke je pokazala, da to, kar vlada forsira, je čisto nasilje nad prebivalci,” je opozoril Kovačič.

Med TEŠ 6 in tretjo razvojno osjo so skrite povezave
“Zadaj gre za skrito namero,” je povedal Kovačič in podal prepričanje, da si prizadevajo imeti solo avtocesto iz Velenja do priklopa do avtoceste Ljubljana–Maribor, da bi lahko po njej prevažali premog iz Indonezije. “Tukaj je mogoče videti skrito povezavo med TEŠ 6 in traso tretje razvojne osi,” je dejal.

Opozoril je na to, da so na ozemlju, na katerem si šaleški lobi prizadeva graditi solo avtocesto, šaleški tajkuni pokupili zemljišča pravočasno, da jih bodo sedaj lahko drago prodali državi. Celotna zgodba TEŠ 6 je izgubljena zgodba. Sedaj so prosili za 220 milijonov evrov posojila, ki so ga dobili s pomočjo poroštva Dravskih elektrarn Maribor. “Naravnost grozovito je, da se nihče ne upa spuščati v to in da so glede tega vsi tiho,” je še dejal Kovačič.

Foto: STA

Vili Kovačič (Foto: STA)

Kontič in Meh sta si v Državnem zboru izmenjala vlogi pri zastopanju interesov lobija
Kovačič je razkril, da ga je v parlamentu v času, ko je prvič padlo poroštvo, Kontič zaradi njegovih prizadevanj in opozarjanj na nepravilnosti označil za lobista, na kar mu je Kovačič odvrnil: “Sem lobist, ampak samo za slovenske davkoplačevalce in za nikogar drugega.” Čez dve leti se je zgodba ponovila, samo da se je predstavnik šaleškega lobija menjal in to postal Srečko Meh. Meh je bil tako tisti, ki je dal iniciativo za državno poroštvo gradnje TEŠ 6, ki ga je naša država na račun davkoplačevalcev predrago preplačala.

N. Ž.