Vili Kovačič: To, kar trdi Uroš Rotnik glede TEŠ 6, ni res

Vir: STA

V državnem zboru je potekala seja preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji TEŠ 6. Pred komisijo je stopil Uroš Rotnik, direktor Termoelektrarne Šoštanj v letih med 2003 in 2010. Člani preiskovalne komisije Rotniku zaradi izčrpne predstavitve niso uspeli zastaviti vprašanj. 

Uroš Rotnik je začel s osnovnimi dilemami, ki so se pojavile leta 2001, ko se je začela iztekati življenjska doba blokov 4 in 5 v Termoelektrarni Šoštanj. Odločitev o gradnji je sprejel Holding Slovenske elektrarne (HSE). Bivši direktor trdi, da so vsi postopki v zvezi s TEŠ 6 tekli transparentno in gospodarno, vključno z vsemi podrobnostmi v zvezi s financami.

Projekt je bil sprva ocenjen na 655 milijonov evrov, nato pa je cena v letu 2007 narasla na 1,07 milijarde evrov in nato še na 1,4 milijarde evrov.

Takšnih projektov, kot je TEŠ 6 je bilo v Jugoslaviji na desetine, eden izmed takih je bil Obrovac – tovarna glinice, ki je bila postavljena na falsificiranih analizah vsebnosti aluminija. Tudi TEŠ 6 temelji na premogu, ki ga ni,” je prepričan Vili Kovačič, aktivist, ki ga je javnost spoznala, ko je začel zbirati podpise, s katerimi je hotel povzročiti zaustavitev projekta TEŠ 6.

Življenjska doba blokov in fiktivne (nezadostne, nekvalitetne) zaloge
“To, kar trdi Uroš Rotnik, da se je sedanjim blokom iztekla življenjska doba, ni res. V Nemčiji podaljšujejo obratovanje še precej starejšim termoelektrarnam in jih učinkovito posodabljajo. Bloku 4 bi se sicer iztekla življenjska doba leta 2023, bloku 5 pa leta 2028,” trdi Kovačič.

Ne samo, da naj bi projekt temeljil na fiktivnih zalogah, realne zaloge so zagotovljene le do leta 2028. Skozi čas se bo poslabševala njihova kvaliteta, s tem pa bo naraščala cena, izražena v eur/gigajoul. Cena, ki jo pogosto omenjajo (2,25 eur) je navadna fikcija, kajti kurilnost premoga se z leti zmanjšuje, povečuje pa se vsebnost pepela.

Foto: B. G.

Foto: B. G.

Temu je prva podlegla slovenska »akademska« stroka. Levji delež nosi EIPF, privatizirani ekonomski inštitut, ki je dal projektu zeleno luč na samem začetku. “Ugotovili so pozitivnost TEŠ 6 vpliva na povečanje BDP. Kar je smešno, saj vsak investicijski projekt pozitivno vpliva na BDP, nihče pa se ne vpraša o smiselnosti takšnega projekta in alternativah zanj. Narediti bi morali komparativno študijo, v kateri bi raziskali učinke investicije v druge projekte, to pa se ni nikoli zgodilo,” poudarja Kovačič.

Velikanske letne izgube – prve so že tu!
TEŠ 6 bo proizvajal dva proizvoda, elektriko in izgube. Pričakujem, da bo ustvarjal 100 milijonov evrov izgube na leto,” predvideva Kovačič, ki pri tem ne pozabi omeniti, da ne gre pa samo za finančne izgube – projekt bo vplival tudi na izgubo delovnih mest ter bo predstavljal veliko obremenitev za okolje.

Politična odgovornost – je danes zvonenje po toči!
Cerar je pred časom na nacionalni televiziji vso krivdo zvalil na opozicijo, ki naj bi botrovala finančni katastrofi, ki jo predstavlja TEŠ 6. Premierja bi veljalo opomniti, da so za državno poroštvo pri tem projektu glasovali ravno člani njegove sedanje koalicije – govorimo seveda o poslancih SD in Desus, ki jih je Cerar v svojem odgovoru prikladno izpustil, morda zato, da ne bi še bolj skrhal odnosov v koaliciji.

Finančni minister za časa Pahorjeve vlade Franci Križanič je bil tisti, ki je dejal, da vlada v prvi fazi projekta ne bo iskala poroštva v državnem zboru, pač pa šele v drugi fazi projekta, kar je bilo čisto izsiljevanje z visokimi številkami že porabljenega denarja. Iskali pa so poroštvo v drugi fazi, saj so vedeli, da bo takrat prepozno,” ocenjuje Kovačič.

Ž. K.

 • Vera

  Ta vlada naj ne išče napak samo pri drugih, saj je sama najslabša doslej !

 • viktorh

  Pa kaj?
  Plačevali bomo in plačevali bodo naši potomci…

  • Poštenje velja

   moji ne, gremo v tujino.
   002

 • rrrrr

  G. Vili Kovačič, odlično!

 • 19Slovenec91

  “Teš 6 bo proizvajal dve proizvoda, elektriko in izgube. Pričakujem, da bo ustvarjal 100 milijonov evrov izgube na leto”, predvideva Kovačič.

  LOL
  100 milijonov ?

  V resni državi bi nekdo visel za tole….

 • Breiva

  Vili Kovačič = tehnični filozof!

  • xtc

   Ker je povedal resnico-menda muše ja nebošnaprtilsovražnigovor?

 • mapu

  U.R.pokveka od človeka..

  • Breiva

   Če bi bil ti taka pokveka, bi bil lahko vesel, tako pa…

 • xtc

  TEŠ je bil političen projekt-ekonomsko zgrešen isto je drugi tir,o čemer nas je podučil že OECD in orebitni drugi blok NEK.Gre samo za krajo denarja in rentanje izgube pa bo stoletno odplačeval narod.
  Nakoncu pa botrebaTešzapretsaj boše ekološko finančna bomba.

 • viktorh

  Saj ne vedo kaj delajo…

 • Breiva

  Zame ta VK ni nič drugega, kot eden nastopač, ki je hotel enkrat v življenju priti na televizijo.

 • Breiva

  Ker pišete same floskule, sem ssi dovolil, objaviti post enega resnega komentatorja in moj odgovor nanj.

  Breiva sporočil: 1.875 , [#2580605] 10.02.16 10:40 ·
  odgovor na: opavel (#2580594) Odgovori 1

  [opavel] (original)

  Spoštovani avtor prispevka in diskutanti na to temo!

  Tipično stališče slovenske »pete kolone« (jaz jih pač tako imenujem, še posebej, če so za izražanje podobnih svojih stališč plačani od globalnega imperializma, ki želi uničiti SLO ekonomijo, pravzaprav si želi podrediti celotni revni jugo-vzhod Evrope) je naslednje:

  Obnašati se moramo tržno, Nemci zapirajo svoje drage elektrarne in proizvajajo elektriko na obnovljive vire, tudi mi moramo zapreti vse svoje »predrage« enote, še posebej pravkar zgrajeno, super moderno TEŠ6, ker je njena proizvodna cena višja od tržne cene elektrike.

  Resnica je prav nasprotna oz. je prav močno, po imperialistično izkrivljena. Nemci svojih elektrarn na premog nič ne zapirajo, še vedno tudi gradijo nove, ko kakšno staro res zaprejo (tako kot smo mi naredili v TEŠ). Nemci veliko večino svoje elektrike še vedno pridelajo v TE, procentualno precej več kot v SLO, kjer imamo mi nasprotno precej večji odstotek svoje proizvedene elektrike iz obnovljivih virov (iz velikih sistemskih HE).

  Res pa je, da je sedanja tržna cena elektrike, v Leipzigu pravite 22 €/MWh, pri nas je menda okrog 40 €/MWh. Res zanimivo, kako je lahko »tržna cena« elektrika nižja od vseh možnih cen proizvedene elektrike iz novozgrajenih enot. Bom kar navedel številke: sedanja izgradnja najcenejše proizvodne enote za elektriko je trenutno mogoča iz kombiniranih elektrarn-toplarn (TE-TO) na premog) in tudi na plin (ampak to je smiselno samo v večjih mestih z dovolj toplotnega odjema, od 50 €/MWh naprej), potem iz TE na premog (okrog 60 €/MWh), potem iz NE (od 70 €/MWh naprej), potem pridejo že OVE na veter (okrog 93 €/MWh, pa so v EU subvencije za njih še vedno dovoljene), potem preidejo današnje nove HE v večjih še neizkoriščenih potencialih rek (draga gradnja, okrog 95 €/MWh, subvencije pa so za te vire prepovedane, ???), potem pridejo OVE na sonce (okrog 150 €/MWh, močno spodbujane z visokimi subvencijami), najdražja pa je soproizvodnja toplote in elektrike na biomaso (283 €/MWh, dovoljene subvencije).

  Zaradi že omenjenih subvencij, ki so v EU dovoljene samo za določene vrste OVE, ne pa za tiste najbolj smiselno, je sedanja »tržna cena«, spodbujena predvsem iz ogromnih nemških subvencij za te OVE (plačujejo jih nemška gospodinjstva, ne industrija) nižja od vseh možnih cen novozgrajenih elektrarn. In kaj je spoštovane gospe in gospodje cilj teh nizkih »tržnih cen«? Menda nam je jasno, da takšna tržna anomalija v kapitalizmu ne more trajati v nedogled, ampak samo nek določen čas, dokler se ne doseže želeni »imperialistični« cilj. In cilj te politike trenutno nizkih »tržnih cen« je naslednji: zaprtje vseh starih enot TE (tudi s pomočjo ekoloških pritiskov, ker bi jih bilo predrago ekološko sanirati na sedaj veljavne standarde, tako je bilo pri nas s TET in predvsem s TEŠ4 in TEŠ5). Te stare TE bi bili sicer v poštenih tržnih razmerah, brez subvencij in izkrivljenega trga v EU, sicer še kako konkurenčne in niti približno jih ne bi nihče zapiral. Res je, da takšne stare enote zapirajo tudi Nemci (kot tudi Slovenci), ampak samo bogati gospodarji v EU bodo lahko namesto njih zgradili nove, trenutno predrage TE na premog, po veljavnih ekoloških standardih. To je uspelo tudi, ne sicer prav bogatim Slovencem, s pomočjo (pre)dragih kreditov zgraditi novo, moderno TEŠ6. Ja to pa ni bilo v načrtih imperialističnih gospodarjev EU, da bodo reveži gradili nove TE, potem ko so jim z dampinškimi »tržnimi cenami« zrušili sicer povsem konkurenčno staro proizvodnjo iz TE. Načrt je, ves jugo-vzhod EU, ves bivši vzhodni blok (razen nekdanje Vzhodne Nemčije jasno, ki je sedaj v eni sami veliki in bogati Nemčiji), in vse kar je pod Avstrijo, vključno z Italijo, celotnim Balkanom z Grčijo vred, narediti močno uvozno odvisne od električne energije. Edini večji presežki električne energije naj bi tako obstali samo v Nemčiji (iz TE in iz subvencioniranih OVE) ter iz Francije (iz NE). No, pa smo prišli skoraj do konca zgodbe. Za te ogromne primanjkljaje na J-V Evrope jasno ne bo vedno dovolj prenosnih kapacitet električnih omrežij, meje zamašitev prenosnega omrežja se bodo pomaknile iz nekdanje, samo okrog severne Italije, na S-V Italije še vedno in potem okrog Avstrije in Nemčije po nekdanji blokovski meji (politične blokovske meje so sicer padle po letu 1990, imperialistične, za trg elektrike se bodo ustvarile tam okrog leta 2020, ko se bodo preostali presežki iz Balkana direktno usmerili v nov podmorski kabel Črna Gora-jug Italije). Uvoz elektrike za celotni revni oz. podrejeni J-V Evrope bo postal strahotno drag in Nemcem ne bo več potrebno prodajati svoje subvencionirane proizvodnje po dampinških cenah. Ja kaj ste pa mislili, da boste od Nemcev nekaj dobivali v nedogled na pol zastonj. In takrat, kaj kmalu, se bo pokazala dejanska vrednost takšnih TE, kot je naša TEŠ6, ki nas bo rešila popolnega gospodarskega poloma. V nekaj letih bo za potrebe SLO edina možna (dovolj »poceni«) uvozna meja iz Avstrije (ker na hrvaški strani, na Balkanu ne bo več poceni presežkov). Iz Avstrije je sedaj in bo še dolgo ostal omejen uvoz od 650-950 MW, ker več preko šibkega omrežja Avstrije pač ne gre. SLO je letos v januarju samo za svoje potrebe preko dneva že uvažala okrog 600 MW, pa sedaj še tranzitiramo dobave dodatnih količin uvožene elektrike (in s tem zaslužimo) proti Italiji. Če bi zaprili TEŠ6, bomo tam okrog 2020 potrebovali pozimi (ob slabi hidrologiji in veliki porabi) samo zase uvoz preko 1100 MW (če bo vse drugo seveda delalo, da ne bo še kaj »crknilo«). Tega preko A meje ne bomo več dobili (na Balkanu pa ničesar več ne bo). Prisiljeni bomo na uvoz iz najdražjega italijanskega trga in na zagon naših najdražjih, rezervnih plinskih kapacitet (s ceno okrog 200 €/MWh).

  Torej, naši petokolonaši: kar tulite v rog EU imperializma, da moramo zapreti našo, trenutno »predrago« TEŠ6. Po letu 2020 se boste pa s svojimi« judeževimi cekini« poskrili v mišje luknje.

  Zadnjič so Finance objavile prerez sedanjega računa za elektriko v bruto ceni 40 €. V njem je bil razviden sedanji prispevek za naše OVE, večinoma iz sonca (energetsko ni od njih nobenega učinka, tržna vrednost te elektrike bi bila blizu ničle, pa žal niso na trgu) v višini 5,2 €. Po moje bo za preživetje TEŠ, ki nas edina lahko reši, ko bodo tržne cene začele divjati navzgor, treba primakniti v takšnem računu za elektriko kakšen 1,5 €. Za življensko pomembno elektriko, katere proizvodnja ni zastonj. Koliko pa plačate na mesec za čvekanje in surfanje po »pametnih« telefonih (tam ni nobene drage primarne energije v igri)?

  Pa prav lep pozdrav.

  Moj odgovor na “opavel):

  Odlično in realno napisano, ravno prav za “tehnične filozofe!”, samo ne vem, če ga bodo razumeli.

  10 x plus za ta post!

  Še ena možnost pa je kurjenje odpadkov v TETOL. Na Dunaju je TETO praktično v centru mesta, pa ni nikoli čutiti kakega smradu. Rešili so problem odpadkov, ogrevajo velik del mesta in proizvajajo el. energijo. pri nas pa odpadke odlagamo po okolici in onesnažujemo prelepo slovensko deželo.

  • rrrrr

   Če sem vas prav razumel, Brevia, šaleška energetska mafija v povezavi z oranžnim Gregcem niso tehnični-filozofi?

   • Breiva

    Gregec je št.1 med njimi, si slabo prebral, oz. nisi razumel celotnega posta.

    • rrrrr

     No, to pa zveni bolj logično. Kot bi si hotel računalnik izključiti napajalnik….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!