fbpx

To so vladarji v Pomurju, ki preko medijev in policije želijo vplivati na politiko z aferami in diskreditacijo

Aleksander Jevšek, Dejan Židan, Uroš Hakl (foto: Demokracija)

Vladarji v Pomurju – stranka SD in “nedolžno” glasilo Večer, ki ga imata v rokah tajkunska družina Hakl, blizu Dejanu Židanu in pomurskemu lobiju in nekdanji policist Aleksander Jevšek, župan Murske Sobote in vidni član Socialnih demokratov, ki ima še vedno močne zveze v policiji – tvorijo sklenjen in usklajen krog vplivnežev, ki pojasni, zakaj so se spravili na Stanka Recka iz Dolnjih Slaveč in ga kot kandidata SDS na prihajajočih volitvah v državni zbor obtožili domnevnega razpečevanja otroške pornografije. Cilj te akcije je dikreditirati stranko SDS, ki je v Pomurju bistveno močnejša od Židanovih Socialnih demokratov.

Spomnimo, da sama pridobitev Večera le ni bila tako nedolžna, da bi lahko tako brez preverjenih informacij (pa ne bi bilo prvič) širili neresnice z namenom diskreditacije Slovenske demokratske stranke. Na podlagi dosedanje prakse iz primera Andreja Magajna, ki je bil ob izstopu iz SD deležen podobnih lažnih obtožb, katerih je bil, mimogrede, oproščen, je utemeljen sum, da za primerom stoji župan Murske Sobote in nekdanji direktor kriminalistične policije v času Pahorjeve vlade, Aleksander Jevšek, ki ima še vedno močan vpliv na delovanje slovenske policije, še posebej pomurske, saj je bil kar sedem let direktor Policijske uprave Murska Sobota. 

Ob nakupu Večera so imeli le 7.500 evrov, kupili pa so ga za milijon
V svoje roke je glasilo Večer dobila družina Hakl leta 2014, ko sta ga lobist Uroš Hakl in Sašo Todorović kupila za dober milijon evrov kupnine prek podjetja, ki je imelo ob nakupu le 7.500 evrov kapitala. Ob tem sta si, kot izhaja iz dokumentov, objavljenih v sodnem registru, 600 tisoč evrov za nakup Večera izposodila pri družinskem podjetju Hakl & Hakl, ki je v lasti Uroša in očeta Borisa Hakla. 

Posojilna pogodba je bila napisana tako, da bi morala Todorović in Hakl posojilo vrniti v šestih mesecih, kar pa se ni zgodilo, in tako je družba postala solastnica Večera. Najbolj nenavadno pa je dejstvo, da je k financiranju nakupa Večera v pomoč Haklu pristopila kar Banka Slovenije, ki je odkupila poslovne prostore Večera v središču Ljubljane in na tak način z odprodajo nepremičnin omogočila, da Hakl in Todorović refinancirata svoje obveznosti nakupa.

Direktor medijske hiše Večer Uroš Hakl (Foto: STA)

Donosni državni posli so glavni razlog, da mora levica ne glede na posledice, ostati na oblasti
Poleg družine Hakl pa velja omeniti tudi družino Polanič, ki je s prvo tudi sorodstveno povezana. Družbe, kot so SGP Pomgrad in Panvita so v lasti tajkuna Stanka Polaniča in del njegovega prekmurskega imperija. V Panviti je svojo kariero zgradil tudi minister Dejan Židan, ki je bil pred odhodom v politiko predsednik upravnega odbora. Polaniču se je njegova naložba v aktualnega kmetijskega ministra in podpredsednika že padle vlade bogato obrestovala, saj so njegova družinska podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja. Tako je v času vlade Mira Cerarja največ gradbenih poslov dobila družba SGP Pomgrad, medtem ko je največji prejemnik kmetijskih subvencij Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja prehrambena veriga Panvita.

A. G.