fbpx

Toplina, prežeta z ljubeznijo do domovine v Kulturnem domu v Domžalah

Foto: RKF

V Kulturnem domu v Domžalah je ob 26. obletnici plebiscita potekala slavnostna akademija. Priredilo jo je Združenje za ohranjanje vrednot slovenske osamosvojitve, ki na ta dan praznuje tudi svoj rojstni dan. Slavnostni govornik Matjaž Karlovšek, podpredsednik Občine Domžale v času osamosvojitve, je v hudomušnem nagovoru preletel slovensko zgodovino od Brižinskih spomenikov do danes. Poudaril je, da je Slovenija mlada država in da Slovenci v tem trenutku uresničujemo svoje sanje.

Matjaž Karlovšek je v svojem nagovoru izpostavil, da je med plebiscitom vladalo posebno vzdušje, ki se je po njegovih besedah ponovilo samo še enkrat, ob prvem obisku papeža v Sloveniji. “Če prav vem, ima danes rojstni dan tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve,” je spomnil Karlovšek. Dejal je še, da je združenje namenjeno vsem, tako veteranom, borcem v vojni za Slovenijo, kot mladim, pripadnikom različnih strank, veroizpovedi, vsem, ki čutijo vrednote samostojne Slovenije, jih spoštujejo in jih želijo prenašati naprej na zanamce – to je označil kot najpomembnejšo vrednoto.

“Mi moramo našim zanamcem posredovati te vrednote, zbujati domoljubje in zgodovinski spomin,” je poudaril Karlovšek, čeprav je težko, ker mladih glede na njegove izkušnje to najbolj ne zanima. “Najmanj kar pa je, treba je iti na volitve in izobesiti zastavo,” je še dejal.

V kulturnem programu so nastopili Godba Domžale, mojster slovenske domoljubne besede Igor Pirkovič, pevci Eva Černe, Oto Pesner in Boris Kopitar. Rdeča nit dogajanja je bilo domoljubje in spomini na odločilno dogajanje leta 1990, ko se je narod odločil, da želi živeti v samostojni državi.

Združenje za ohranjanje vrednot slovenske osamosvojitve je v sredo, 21. decembra, odprlo muzej slovenske osamosvojitve na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Slavnostne akademije v Domžalah so se, raje kot vsedržavne proslave v Cankarjevem domu, udeležili tudi Janez Janša, Aleš HojsAnton Krkovič, Božo Predalič in nekateri drugi vidni člani slovenske osamosvojitve in stranke SDS.

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Foto: RKF

Saška Jug