fbpx

Tožilec Harij Furlan začel pri Udbi, njegova družina pa je privatizirala in oškodovala družbena podjetja

Harij Furlan (Foto: STA)

Del javnega zdravstva v navezi  z dobavitelji medicinske opreme in pripomočkov deluje kot združba organiziranega kriminala, je razkrila oddaja Tarča. Kot del te mreže je tudi podjetje Primsell proizvodnja in trgovina d.o.o., ki ga upravlja brat vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana Aleš Furlan in ki je ekskluzivni dobavitelj umetnih kolkov za Splošno bolnišnico Nova Gorica.

Harij Furlan je ob tem razkritju seveda (česa drugega tudi nismo pričakovali) trdil, da na tožilstvu dela nepristransko in v skladu z zakonodajo, o bratovih poslih pa ni obveščen. A raziskovalec arhivov Udbe in ekonomist Rado Pezdir je za Reporter v svojem članku Česa ne ve Harij Furlan? razkril, da sta obe njegovi tezi dvomljivi, razkrili pa so tudi pošastno podjetniško zgodovino podjetja Primsell ter večine članov ožje družine Furlan.

Korenine Furlanovega podjetja segajo v davčno oazo
Pezdir razkriva, da sta podjetje Primsell ustanovila družbeno podjetje Primorje Export in Lagoon Trading Limited, podjetje iz davčne oaze z otoka Man. Kasneje je Lagoon Trading izstopil iz Primsella tako, da je Primorje Export prevzel njegov delež. Le nekaj tednov po tem izstopu leta 1993 pa sta v Primsell kot lastnika vstopila oče Franc in sin Aleš Furlan ter odkupila fantomski delež iz davčne oaze. Očitno je, da v to zgodbo ni vpleten le brat Harija Furlana, temveč tudi njegov oče Franc, ki ima v podjetju sicer 40-odstotni delež, istočasno pa je postal tudi direktor uprave podjetja za nedoločen čas z možnostjo ključnega glasu v vseh zadevah. To pomeni, da je družbeno podjetje Primorje Export svoje hčerinsko podjetje dobesedno podarilo družini Furlan.

Družbeno premoženje oškodovali za 140 tisoč nemških mark
Leta 1997 se je razkrilo, da obstaja tudi bypass podjetje Primsell Trading trgovina, zastopstva, storitve d.o.o., torej podjetje s skoraj enakim imenom. Lastnica tega pa je kar žena Aleša Furlana, torej svakinja Harija Furlana, Lidija Furlan. Zanimivo je, da so prodajali enake izdelke, v domači hiši so celo skladiščili zalogo originalnega podjetja, hkrati pa je bil Aleš Furlan solastnik obeh podjetij in še zaposlen v prvotnem podjetju. Oziroma, natančneje: člani družine so najprej na podlagi parkirišča iz davčne oaze lahko izvedli proces privatizacije, potem pa so nadaljevali še s šolskim primerom bypass podjetja. To se dobro vidi po bilancah iz leta 1997: takrat je imel prvotni Primsell izgubo iz poslovanja, vendar zaradi rezervacij končni minimalni dobiček. Bypass podjetje Primsell pa je prikazalo dobiček iz poslovanja in tudi končni dobiček, oba pa sta bila vseeno znižana – spet zaradi rezervacij. Stroški dela so seveda bremenili originalno podjetje. Tedanja ocena je bila, da je družina Furlan zaradi privatizacije originalnega Primsella in prenosov poslov na bypass podjetje oškodovala družbeno premoženje v višini 140 tisoč tedanjih nemških mark.

Omenjeni medij pa še razkriva, da je mladi Harij Furlan svojo pot začel pri Službi državne varnosti – SDV, in sicer kot pripravnik. Prav ostanki Saftija in poslovnega konzorcija SDV pa so preživeli preko podjetij Mark Medical in Auremiana ter se vrnili v slovensko ekonomijo kot dobavitelj medicinske opreme in tehničnih pripomočkov. Torej ravno tako, kot že več kot desetletje počne podjetje Primsell družine Furlan.

Nesposobni Harij, ki se ne zanima za to, kaj se dogaja v njegovi družini?
Sicer pa je Harij poznan kot tisti državni tožilec, ki nikakor ne more ustaviti razširjene korupcije pri pridobivanju igralniških koncesij in sprejemanju različnih variant igralniške zakonodaje. Poleg tega so pred kratkim odkrili, da je slovenski paradržavni bančni sistem po tihem izdal za 820 milijonov evrov podrejenih obveznic na luksemburškem offshore območju in na Irskem ter jih prodal neznanim kupcem. Pri Reporterju dodajajo, da je bilo to seveda prodano z velikanskim popustom in visokimi obljubljenimi donosi. Ta posel naj bi se dogajal več kot deset let, a Harij Furlan tega ni opazil. Glede na vse napake, pomanjkljivosti in “spregledane” posle je vprašanje, katera zveza ohranja Harija Furlana na položaju vodje Specializiranega državnega tožilstva. Prav tako pa je malo verjetno, da na družinskem srečanju Harij, ki preiskuje tovrstne posle, ne vpraša, kako kaj “laufa” posel v podjetjih Primsell Trading, ki si ga lastita Harijev brat Aleš in njegova žena Lidija, ter Primsell proizvodnja in trgovina d.o.o., katerega lastnika sta Harijev brat Aleš in oče Franc. Prav tako je čudno, da o tem Hariju ničesar ne povedo oče, brat in svakinja. In tudi če je to res, imamo zakone, ki jasno velevajo, da do takega položaja sploh ne sme priti.

M. S.