fbpx

Tožilstvo neuradno potrdilo: Zoper Fišerja in Zalarja sta bili podani ovadbi zaradi imenovanja Škrleca

Foto: STA

Kdo ne pomni dogajanja tik pred prihodom druge Janševe vlade leta 2012, ko sta takratni pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer izvedla bliskovito in “nujno” imenovanje Zalarjevega državnega sekretarja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva? Največja opozicijska stranka SDS je opozorila na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, po tem ko je vrhovno sodišče odredilo odpravo ugotovitev KPK glede koruptivnosti. STA poroča, da so na tožilstvu neuradno potrdili, da je generalni državni tožilec Drago Šketa uvedel nadzor nad delom tožilstva v primeru imenovanja Škrleca, zaradi česar sta bili podani ovadbi zoper Fišerja in Zalarja.

Spomnimo, pri nadzoru imenovanja Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) leta 2015 ugotovila, da je bilo ravnanje Fišerja in Zalarja koruptivne narave. S tega razloga sta Zalar in Fišer vložila tožbo, ki sta jo naslovila na upravno sodišče. Zadeva je prišla vse do vrhovnega sodišča, kjer so novembra lani potrdili odpravo ugotovitev KPK.

Februarja lani SDS podal kazensko ovadbo
V SDS so se februarja lani odločili, da na tožilstvo in policijo podajo kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja Fišerja in Zalarja pri imenovanju Škrleca. Poslanec dr. Vinko Gorenak je takrat zapisal: “Policija je v naši prijavi prepoznala in potrdila sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki sta ga osumljena Aleš Zalar in Zvonko Fišer, zato je tožilstvu zoper omenjena podala kazensko ovadbo.” 

Na februarski seji Državnega zbora RS je Gorenak med drugim opozoril, da se poraja vtis, da gre zadeva glede spornega imenovanja v smeri zastaranja. Na podlagi razpoložljivih informacij je še povedal, da je bila zadeva sprva dodeljena državni tožilki Karmen Erčulj. Ker je bila Erčuljeva lani imenovana na mesto sodnice, je vodenje zadeve prešlo v roke Manje Prezelj, ki naj bi bila tik pred upokojitvijo. Iz tega razloga je Gorenak opozoril: “Tako bo zadeva znova predodeljena.”

N. Ž.