fbpx

Trenutna ocena epidemiološke situacije: Stanje v slovenskih bolnišnicah je resno, zaščitimo ranljive z upoštevanjem ukrepov in cepljenjem

Foto: Vlada RS

Ocena covidne situacije in učinka PCT-ukrepov. Stanje v naših bolnišnicah je resno. Narašča tudi število okužb in obolelih drugod po EU. Cepimo se. Ne odlašajmo s tretjim odmerkom. Ustavimo virus. Zaščitimo ranljive. Bodimo solidarni. Upoštevajmo omejitve in preprečimo zaprtje,” je v večernih urah sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Kako resna je situacija, povedo vsakodnevne številke. V torek so opravili 10.046 PCR-testov in pri tem potrdili 4276 okužb z novim koronavirusom. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov še naprej raste, po podatkih vlade jih zdravijo 1095, na oddelkih intenzivne nege pa 251. Umrlo je 19 covidnih bolnikov.

Danes se je pričelo tudi obvezno samotestiranje učencev v šolah, ki je po navedbah ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa v redkih izjemah starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo. Nekaj njim podobnih, ki se ne zavedajo resnosti situacije, je danes celo protestiralo pred Državnim zborom.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje stojijo, ljudje sedijo in znotraj

Da je situacija doma in po Evropski uniji resna, je sporočil predsednik vlade Janez Janša ob posvetu s strokovno skupino. Danes namreč pretresajo učinke PCT-ukrepov na epidemiološko situacijo. Premier je kot ključne ukrepe izpostavil cepljenje s tretjim odmerkom in upoštevanjem omejitev, da bi preprečili zaprtje države.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje sedijo in ljudje stojijo

Sara Kovač