fbpx

Trenutno je v Sloveniji priprtih okoli sto tihotapcev migrantov, policija dela vedno bolje

Fotografija je simbolična. (Foto: Policija)

“V tem trenutku je v Sloveniji priprtih okoli sto tihotapcev migrantov,” je sporočil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, pri tem pa poudaril vedno boljše delo policije. Policisti so minuli konec tedna na različnih območjih prijeli skupno skoraj 200 tujcev, ki so s pomočjo tihotapcev nezakonito vstopili v državo. Pritisk migrantov v Evropo pa je vse večji, kajti letos v tem obdobju imamo kar 10-krat več nedovoljenih prehodov, kot smo jih imeli leta 2017.

“Vsi ti primeri, tudi včerajšnji na Bistriškem, kažejo na to, da je organiziran trg za tihotapljenje migrantov v polnem razcvetu. Treba bo jasno povedati in policiji dati priznanje, da z vsakim takim ujetjem kažejo, da delajo bolj intenzivno in učinkovito,”  je na današnji novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs.

Državni zbor bo kmalu znova naslovil prošnjo za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. “To mora policija predlagati ministru, ki se odloči, ali gre v parlament,” je postopek povzel Hojs. Ob tem je še pojasnil, da policisti s terena ves čas želijo pomoč vojske. Podobnega mnenja so tudi v Italiji in na Hrvaškem, kjer so prav tako podali pobude, da bi se vojska pridružila policiji na meji. “Pobudo pozdravljamo, a še nismo naredili koraka naprej,” je še dejal. Boljše sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško pa vidi v dogovoru za varovanju meje, ki bi deloval na način zadrge. To pomeni, da bi en del meje bolj intenzivno varovala Slovenija, drugi del pa Hrvaška.

Foto: STA

Ministrstvo za notranje zadeve je opazilo, da so tihotapci ljudi pričeli z nekoliko drugačno organizacijo. Ker so se začeli zavedati, da jim je skozi elektronske naprave možno slediti, mobilni telefon v tem primeru uporablja samo vodja skupine. “Organiziran kriminal je tako bogat, da se pretežen del transporta od naše južne meje proti Zahodu odvija z avtomobili. Danes imamo večjo težavo ugotavljati, zakaj se po ilirskobistriškem koncu vozijo kombiji s tujimi registrskimi tablicami. To je drugače kot prej,” je še pojasnil.

Vse večja zloraba azilne zakonodaje
Kot je še poudaril, se v Sloveniji veča zloraba azilne zakonodaje, za kar je po njegovih pojasnilih “kriva” mila evropska direktiva. “Letošnja situacija je zanimiva. Prijeli smo okoli 11 tisoč tujcev, približno 22 odstotkov jih je zaprosilo za azil, kar je relativno malo. Ljudje so se pripravljeni vrniti na Hrvaško in spet poskusiti prečkati mejo proti Zahodu. To potrjuje tudi dejstvo, da jih od teh 22 odstotkov približno 70 odstotkov izgine,” je še opozoril. Kot pravi je slovenska azilna zakonodaja pomanjkljiva, saj ji tako veleva evropska direktiva. Znova je napovedal, da bodo poskušali z novo azilno zakonodajo to spremeniti, predvsem v smeri zmanjšanja svobode gibanja prosilcev za mednarodno zaščito. “Zlorabe je treba zajeziti,” je še dejal. Ob tem pa napovedal, da bodo prav ti primeri “eno ključnih dejstev, ki jih nameravajo sprožiti tudi na mednarodnem parketu. Nov EU pakt tega ne naslavlja ustrezno, tudi na ravni EU bo treba to bolj striktno urediti”.

Migranti (Foto: STA)

Policija sicer na podlagi večletnega spremljanja nezakonitih prehodov ugotavlja, da je za zgodnji jesenski čas značilno tako imenovano sezonsko povečanje nezakonitih prestopov meje, kar pripisujejo še vedno ugodnim vremenskim pogojem oziroma iztekajočim se optimalnim pogojem za potovanje, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Tokratno zgostitev na meji pripisujejo tudi prilagoditvi nezakonitih potovanj s poostrenim nadzorom slovenske policije, ki so jih izvedli v prejšnjih tednih. To se izkazuje v čakanju na ugoden čas in v združevanju skupin, pa tudi v daljšem čakanju v gozdovih in razpršitvi na območja drugih policijskih uprav.

V letošnjem letu kar 10-krat več nezakonitih prehodov, kakor leta 2017
Samo minuli konec tedna, torej od 25. do 28. septembra, je slovenska policija zaradi nezakonitega prestopa meje obravnavala 243 tujcev. Največ je bilo državljanov Bangladeša, Pakistana, Iraka, Irana in Afganistana. Največjo skupino, skupaj kar 131 tujcev, pa so obravnavali na območju policijske postaje Ilirska Bistrica. Od začetka leta pa do 15. septembra je policija sicer obravnavala 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem obdobju v prejšnjih letih so jih obravnavali manj, lani 10.906, leta 2018 6424, leta 2017 pa 1232. V letošnjem letu med tujci prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana, so še pojasnili na policiji.

Sara Kovač