Triglav Vreme pošilja obvestila o neurjih zastonj, ministrstvo za digitalno preobrazbo pa za to potrebuje več milijonov

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto: STA)

Sistem javnega obveščanja in alarmiranja ob neurjih in nesrečah bo predvidoma zaživel jeseni ali zgodaj pozimi, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo. Uredba o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja bo namreč do konca avgusta v javni razpravi, po pričakovanjih ministrstva pa bo na vladi zgodaj jeseni. Gre za večmilijonsko investicijo, ki jo bo v celoti financiralo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Pri tem pa se pojavlja vprašanje, kdo bo spet zaslužil s to aplikacijo, saj aplikacija Triglav Vreme že pošilja obvestila – in to zastonj.

“Triglav Vreme že zdaj pošilja obvestila zastonj. Ministrstvo pa rabi “večmilijonsko investicijo” za navadne smse. Kako so lahko tako nesposobni?!” je komentiral Federico V. Potočnik, ekonomist Matej Lahovnik pa, da bo zanimivo videti, kdo vse in koliko bo spet zaslužil s to aplikacijo. “Za zdravstvo ocenjujejo, da bodo stroški digitalizacije 3–6 odstotkov izdatkov, kar bi bilo več kot porabi primarna raven zdravstva.

Za pripravo osnutka uredbe o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja so ustanovili medresorsko delovno skupino, v kateri ministrstvo sodeluje z Upravo RS za zaščito in reševanje in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS. “Po skrbni in natančni preučitvi vseh prejetih pripomb bomo nemudoma pripravili odziv nanje ter po potrebi spremenjeni osnutek uredbe predložili v medresorsko usklajevanje ter nato v postopek sprejema na vladi,” so dejali na ministrstvu.

Foto: tw

Gre za aplikacijo, ki si jo bo posameznik lahko prenesel na svoj mobilni telefon. Če bo na območju, ki mu preti nevarnost, ga bo aplikacija o tem obvestila prek SMS-sporočila. Podobno aplikacijo v domeni Zavarovalnice Triglav si sicer na mobilni telefon uporabnik lahko prenese že od leta 2016. Lahko si nastavi, za katera opozorila, ki jih izda Arso, želi prejemati potisna obvestila, in izbira lahko med različnimi kategorijami – nevarnostjo pred vetrom, točo, dežjem in snežnimi plazovi, nevihtami, nizkimi in visokimi temperaturami, požarno ogroženostjo in poledico.

Foto: posnetek zaslona

Sara Kovač