fbpx

Tudi Dnevniku se toži po izletih na slovenski obali in po umirajočih ljudeh na respiratorjih!

Foto: epa

V smo sredo poročali že o 40 smrtnih žrtvah in 1091 okuženih, toda nekateri še zmeraj ne razumejo resnosti situacije s katero se soočamo. Namesto, da bi v dobro Slovenk in Slovencev ljudi spodbujali naj ostanejo doma, se stalno pritožujejo, kako bi bilo potrebno zrahljati ukrepe omejevanja širjenja epidemije. Še posebej gre večini z levega pola in režimskim trobilom, kot je Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana v nos, da je še vedno v veljavi odlok, ki prepoveduje prehod med občinami. Sklepati je mogoče, da je želja po pohajkovanju po Sloveniji očitno zelo velika.

V Dnevniku se trudijo, da objavijo pisma tistih bralcev, ki nasprotujejo delu Vlade Republike Slovenije. Tako redno objavljajo mnenja, iz katerih je mogoče razbrati očitek, kako naj bi bil odlok protiustaven. Pri tem pa seveda pozabljajo, da je Ustavno sodišče RS tisto, ki odloča kaj je protiustavno in kaj ne. Nekateri pač mislijo, da so čez postali ustavni pravniki, poleg tega pa pozabljajo glavni razlog, čemu je bil odlok, ki so ga sprejeli tudi v drugih državah, sploh uveden. Sprejet je bil z namenom preprečevanja širjenja okužb, saj je situacija skrajno resna.

Porast okužb na račun potovanj med vikendi
Ko odlok o omejevanju gibanja med občinami še ni bil uveden, smo lahko videli, da so si številni Slovenci čas, ki bi ga morali nameniti izolaciji, vzeli za pohajkovanje po Sloveniji. Množično so se sprehajali ob Blejskem jezeru in Obali, kjer so se nastavljali sončnim žarkom. Zaradi takšnega nespametnega početja, je bilo mogoče vsakih sedem dni videti porast okužb. O tem je spregovoril tudi predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek, ki je dal vedeti, da v podatkih zaznavajo visoke vrednosti okužb na sedem dni. “To je posledica nespametnega obnašanja in potovanja v preteklih vikendih,” je opozoril.

V tem trenutku lahko epidemija novega koronavirusa v Sloveniji razvije v obe smeri, ali v smer porasta števila okužb tudi na 10 tisoč ali pa umirjanja epidemije. Sodeč po statistikah namreč lahko vidimo, da je vse odvisno od nas in našega vedenja. Kot poudarja Krek, virus nima nog niti kril za širitev, ljudje, ki ne spoštujejo ukrepov, so tisti, ki so odgovorni za njegovo širjenje. Sprejete ukrepe, kot sta nošenje mask in razkuževanje večstanovanjskih stavb, ocenjuje kot dobre. “Strožji kot so ukrepi, boljši so, ker zmanjšajo prenos,” je prepričan strokovnjak.

Čez noč dobili kup epidemiologov
Dandanes pa se sodeč po komentarjih, ki pozivajo k omejevanju ukrepov zdi, da smo čez noč dobili kup epidemiologov z dolgoletnimi izkušnjami. Še posebej je to vidno v vrstah Socialnih demokratov, ki nikakor ne zmorejo razumeti, da do rahljanja ukrepov prihaja v državah, ki so že pred nami pričele z izvajanjem ukrepov. Pri tem seveda ne želijo razumeti, da je do rahljanja ukrepov na Danskem in v Avstriji prišlo, ker so tam dovolili sledenje mobilnim telefonom. Pri nas je pač tako, da se vse skupaj premika počasneje, ker imamo višje demokratične standarde kot Danska ali Avstrija.

“Si predstavljate,da zadnje tri tedne celotna Slovenija hodi, kjer komu paše, Državni zbor RS, pa tako kot PKP1, zakon z vsebino odloka še vedno sprejema in ta še ni v veljavi? Si lahko predstavljate koliko žrtev bi že imeli in koliko bolnikov na respiratorjih?”, je v odzivu na kritike dal vedeti minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Si mar res nekateri želijo, da bi se Slovenija z največjo krizo od II. svetoven vojne dalje soočali tako, kot na Švedskem? Situacija je resna in res ni časa za nabiranje političnih točk. Za izlete na obali in v gorah bo še čas. V prvem planu mora biti ohranitev življenj. 

Hana Murn