Tudi druge države so imele težave pri imenovanju evropskih tožilcev

Lilijana Kozlovič (Foto: STA)

V četrtek je ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič odstopila, ker je vlada razveljavila postopek izbire dveh delegiranih evropskih tožilcev. Po besedah ministra Zdravka Počivalška obstaja namreč dvom o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov, zato je nedvomno smiselno, da se postopek ponovi. Ne želimo si namreč enakih scenarijev kot pri drugih državah, kjer so imeli zaradi imenovanja veliko težav. Vsekakor ne gre za osamljen primer v Evropski uniji, kot skušajo prikazati mediji in ponovno očrniti slovensko vlado. V nekaterih državah je zaradi spornih imenovanj prihajalo celo do tožb (denimo v Belgiji), na Portugalskem pa so imeli celo afero okoli imenovanja z napačnimi nameni. Zato je izjemno pomembno, da se postopek imenovanja v Sloveniji izvede korektno in pravilno.

Bruselj je januarja portugalsko vlado pozval, da naj se razjasni glede spornega imenovanja portugalskega tožilca na mesto EPPO. Politična skupina evropskega parlamenta Renew Europe se je pridružila Evropski ljudski stranki, ko sta obsodili po njihovem mnenju politično motiviran poskus portugalske vlade, za imenovanje kandidata Joséja Guerro na mesto evropskega tožilca. “Ne dvomimo sicer v usposobljenost gospoda Joséja Guerre”, je dejal vodja skupine Renew Europe Dacian Cioloș.

Takrat je tudi nizozemska evroposlanka Sophie in ‘t Veld v pismu portugalskemu premierju Antóniju Costi napisala, da naj javno pojasnijo, ali je pri tem imenovanju prišlo do vmešavanja politike. Imenovanje naj bi izzvalo dvome, saj naj bi vlada favorizirala Guerro zaradi njegovih vezi s portugalskim premierjem Costo. Vlada je sicer v pismu poskušala utemeljiti svojo odločitev, a so ugotovili neskladja. Zato so ministrico za pravosodje Francisco Van Dunem pozvali naj zaradi tega odstopi.

José Guerra (foto: EPA)

V Belgiji tožba proti Svetu zaradi nezakonitega imenovanja evropskega tožilca
Belgija je za evropskega tožilca imenovala Yvesa Van Den Bergeja. Pri imenovanju se jim očita kršenje pravil, ki veljajo za imenovanje evropskih državnih tožilcev, saj odločitev naj ne bi bila sprejeta na podlagi upoštevanja sklepov izbirne komisije ampak na podlagi drugih ocen. Dalo naj bi se mu prednost pred drugimi kandidati, kjer se ni upoštevalo preučitev prijav in zaslišanja drugih kandidatov.

Ne želimo si podobnih scenarijev
Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije torej stoji že več mesecev, ker kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal Državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler nista dovolj kvalificirana, zato se vlada tudi ni seznanila z imenovanjem in je postopek razveljavila.  V podobnem položaju je tudi Finska.

Anita Gužvič