fbpx

Tudi Mladina pričela sejati paniko: Objavili “panično” sliko italijanskega zdravnika in razmer v Italiji

Dr. Daniele Macchini (foto: Humanitas Gavazzeni Hospital)

V Italiji je po zadnjih podatkih 10.149 potrjenih okužb s Covid-19, od začetka izbruha bolezni v državi je umrlo že 631 ljudi, opomoglo pa si jih je 724. Kako resno je obsedeno stanje, ki vlada v državi, pa je v sporočilu, objavljenem na Facebooku, opozoril tudi italijanski zdravnik Daniele Macchini, ki je izpostavil, da pri Covid-19 ne gre za malo hujšo gripo, kakor so številni naravnost neodgovorno opisovali smrtonosno bolezen, ki je do zdaj po svetu terjala 4.284 življenj. Obregnil se je tudi ob naravnost neodgovorno obnašanje ljudi, ki zavračajo opozorila in se celo ponašajo s tem, da ne upoštevajo navodil, saj se država po njegovih trditvah sooča z epidemiološko katastrofo.

Mladina, tednik globoke države, je še nekaj dni nazaj, ko smo le redki mediji svarili pred nevarnostjo širjenja novega koronavirusa Covid-19 iz Italije in Kitajske ter neukrepanjem vlade, širil zlonamerne vesti o širjenju panike in povzročanju škode. Toda ni bilo potrebno dolgo, ko so tudi v Sloveniji pričeli iz dneva v dan ugotavljati nove primere okužb, saj smo bili na prihod nevarnega koronavirusa povsem nepripravljeni. Sedaj so tudi v Mladini obrnili karto in spregledali, saj so objavili opozorilo italijanskega zdravnika.

Ni več izmen, urnikov. Za nas izven bolnice ni več družbenega življenja,” je v svoji izpovedi o boju s koronavirusom Covid-19 zapisal dr. Daniele Macchini iz bolnišnice v Bergamu, kjer se je virus prvič pojavil v Italiji.

Ne gre za malo hujšo gripo!
Eden za drugim prihajajo nesrečni reveži na urgenco. Znaki, ki jih imajo, niso v ničemer podobni zapletom gripe. Nehajmo že govoriti, da gre samo za malo hujšo gripo,” je javnost v svojem apelu, ki ga je v celoti prevedla Mladina, pozval Macchini. “Terapij in zdravil za ta virus praktično ni. Potek bolezni je odvisen predvsem od našega organizma. Mi lahko bolnika samo podpiramo, ko sam ne zmore več. V glavnem pa upamo, da bo njegovo telo samo izkoreninilo virus, s tem se morate soočiti.”

In una delle costanti mail che ricevo dalla mia direzione sanitaria a cadenza più che quotidiana ormai in questi giorni,…

Gepostet von Daniele Macchini am Freitag, 6. März 2020

Macchini je pri tem izpostavil, da je pred kratkim tudi sam bil med tistimi, ki so podcenjevali silovitost izbruha epidemije. Začudeno je spremljal reorganizacijo celotne bolnišnice, praznjenje oddelkov in odpovedovanje vseh dodatnih dejavnosti. Niti osebje ni dojelo, kaj jih čaka. Zdaj imajo med 15 in 20 hospitalizacij na dan, razlog pri vseh je enak – okužba s Covid-19, pacient ne more več dihati sam.

Ljudje še vedno podcenjujejo Covid-19 in ravnajo neodgovorno
Prišlo je do pomanjkanja postelj. Diagnoza pri vseh pacientih pa je vedno ista: dvostranska intersticijska pljučnica. “Intenzivna nega je nasičena in improvizirano se odpirajo nove,” je zapisal Macchini in povedal, da so prej zapuščeni oddelki zdaj polni, zdravniško osebje pa izčrpano. Bojijo se oditi domov, da ne bi tudi sami ponesreči okužili svojih svojcev.

Razumem potrebo po tem, da se ne ustvarja panika, a če sporočilo o nevarnosti tega, kar se dogaja, ne doseže ljudi in če še vedno slišim, da jim je vseeno za priporočila, da se še vedno družijo in da se nekateri pritožujejo, ker ne morejo v fitnes ali na nogometne turnirje, me dobesedno zmrazi,” je povedal Macchini. “Medtem ko se na družbenih omrežjih še vedno nekateri ponašajo s tem, da se ne bojijo in da ne upoštevajo navodil, ali protestirajo, da so njihove običajne življenjske navade “začasno” v krizi, se dogaja epidemiološka katastrofa.”

V Italiji je po zadnjih podatkih 10.149 potrjenih okužb s Covid-19, od začetka izbruha bolezni v državi je umrlo že 631 ljudi, medtem ko si jih je do sedaj opomoglo 724.

Ivan Šokić