Tudi policijskemu sindikatu je dovolj Golobove kaotične vlade in predsednice, ki molči

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko (Foto: STA)

“Žal popolni molk vodilnih predstavnikov slovenske oblasti, in tukaj v prvi vrsti mislim na predsednika Vlade RS g. dr. Roberta Goloba in predsednico države go. Nataša Pirc Musar, opisanega stanja ne spreminja na bolje. Še več – molk vodilnih je lahko razumeti celo v smislu, da dejanjem neuravnovešenih posameznikov daje legitimiteto,” je zapisal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko.

Kot smo že poročali, sta se tako policija kot vlada skupaj z “njenimi” mediji zavila v molk v zvezi z nedavnim incidentom, ko so se anarhisti sredi protesta v Ljubljani brutalno spravili na dva moža postave in ju poškodovali (zakaj so jih načelniki v takšno osje gnezdo spustili povsem neoborožene in nebogljene, vedo le oni – ter mogoče vlada, ki odpisuje mandatne kazni divjaškim protikovidnim protesnikom).

Čeprav mediji o incidentu niso poročali, je javnost tudi s pomočjo našega portala izvedela resnico in bila ogorčena. Ne le, da so oblasti dovolile protest nevarne mednarodne anarhistične skupine, tudi ko se je ta izpridil, so sistemsko zamolčale, da se je kar koli zgodilo.

Zdaj je tudi policijskemu sindikatu, ki je skupaj z ulico pomagal izvoliti Golobovo kaotično vlado, očitno dovolj – ali pa so postali pritiski članstva enostavno preveliki, da bi jih še uspeli ignorirati. Oglasil se je predsednik sindikata PSS  Rok Cvetko, sicer eden glavnih agitatorjev proti vladi Janeza Janše, ki je takratni opoziciji KUL v času pandemije koronavirusa pomagal podpihovati jezo in frustracije prebivalstva. Zdaj je spoznal, da so dejanja trenutne Golobove vlade skrajno škodljiva za policiste..

Sindikalisti spoznali, da so stavili na napačnega političnega “konja”?

V daljšem zapisu na Facebooku je v zvezi z napadom anarhistov na policiste zapisal, da “molk vodilnih stanja ne spreminja na bolje”. Opozoril je, da smo bili v zadnjem tednu (zgolj v medijih) priča že tretjemu primeru hude izpostavljenosti lastnega zdravja in življenja policistov, v dveh primerih celo v najbrutalnejših oblikah [pri čemer dodajamo, da brez našega portala javnost za napade morda nikoli ne bi izvedela].

Policisti pogrešajo glas predsednice države in predsednika vlade. (Foto: STA)

“Kot sem pred dnevi že zapisal, se nevarnosti svojega poklica vsi policisti dobro zavedamo. Jezi pa nas dejstvo, da se tega ne zavedajo oblastniki, ki nočejo, ne znajo ali pa zmorejo razumeti, da v prvi vrsti prav policisti kot neposredni izvajalci “oblasti” te države, predstavljamo “strelovod” za sproščanje osebnih frustracij in napetosti ljudi,” je zapisal Cvetko.

Citira policista Gregorja Novaka, ki je dejal: “Zakaj se je povečalo nasilje nad policisti? Državljani so ostali isti, le policija je v zadnjih časih postala predmet nekih čudnih apetitov, ki imajo očitno hude posledice na pravice policistov. (…) V dobro vseh je, da se v sistem zaščite policistov in posredno tudi zaščite državljanov posega s tresočo roko in kompetentnimi ljudmi, ker drugače se očitno soočamo z vse pogostejšim ogrožanjem pravic in varnosti policistov. Varnost državljanov in varnost policistov sta medsebojno povezana in pogojena pojava!”

Popolni molk oblasti

Cvetko je pri tem neposredno kritiziral vlado oz. širšo oblast, rekoč da “žal popolni molk vodilnih predstavnikov slovenske oblasti, in tukaj v prvi vrsti mislim na predsednika Vlade RS g. dr. Roberta Goloba in predsednico države go. Nataša Pirc Musar, opisanega stanja ne spreminja na bolje. Še več – molk vodilnih je lahko razumeti celo v smislu, da dejanjem neuravnovešenih posameznikov daje legitimiteto.”

Sprašuje se, ali so policisti res tako drugačni oz. manj vredni od drugih državljanov oz. ali jih oblast tako prezira, da si ne zaslužijo niti javne obsodbe teh in podobnih brutalnih dejanj. Pri tem Cvetko postavi vprašanje, ali morebiti ne velja sodba enega od kolegov, da so policisti vredni manj od živali.

Jasno je, zakaj oblast molči

Da so se odločili za molk, je morda bolj jasno, če ugotovimo, da so bili med organizatorji tudi člani avtonomne cone PLAC (Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona), ki v krogih ljubljanske skrajno-levičarske scene velja za tiho izpostavo stranke Levica (ko so nezakonito zasegli prostore v lastni DUTB, se je namerno zadrževalo z deložacijo).

Skrajni anarhosocialistični aktivisti PLAC so blizu stranki Levica. (Foto: STA)

Na drugi strani je “Svoboda” v imenu Gibanja Svoboda analogija za svobodo pred protikoronskimi ukrepi, njihova simbolika pa napeljuje na nekakšno vrsto anarhizma, kjer lahko “pravi” protestniki napadejo celo policiste, pri tem pa se jim ne sme nič zgoditi (spomnimo, mandatne kazni serijskim kršilcev protikoronskih ukrepov s totalitarnimi simboli v rokah so bile na predlog vlade izbrisane, kar je slovestno razglasila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan). Vlada je tako sama sebe stisnila v kot s svojim absurdnim koketiranjem z divjim anarhosocializmom, ki ne spoštuje ne oblasti ne organov pregona. Zdaj žanje posledice. Njen molk pa je tako še bolj pomenljiv.

Andrej Žitnik