fbpx

Tuji voditelji navdušeni nad Slovenijo – vrh EU-Zahodni Balkan nad pričakovanji!

Čeprav je želja naših medijev, da bi bil vrh EU-Zahodni Balkan, ki ga gosti Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU, zasenčen z nasilnimi protesti, je resnica povsem drugačna. Večina voditeljev držav, ki so udeleženci vrha, se z enakimi nasilnimi protesti anticepilcev in nasprotnikov ukrepov srečujejo doma in to zanje ni nikakršna senzacija. Po odzivih sodeč pa je senzacija vrh EU-Zahodni Balkan, saj se ni še dobro začel, pa se že vrstijo pohvale. Druženje in pogovori voditeljev potekajo sproščeno in v prijateljskih odnosih, kar zagotovo dviguje mednarodni ugled Slovenije.

Ob prihodu na grad na Brdu pri Kranju je predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na svoj Instagram profil zapisal, da sprejem v Sloveniji nikoli ne razočara. “Hvala, predsednik vlade Janez Janša, da nas gostite tukaj”.

Foto: družbena omrežja

Predsednik Cipra Nicos Anastasiades pa je dejal, da so ob neformalni delovni večerji imeli produktivno razpravo o nedavnih geopolitičnih dogodkih, vključno z Afganistanom, razmerah v Indo-Pacifiku in odnosih s Kitajsko. “Naša unija ostaja trden zagovornik multilateralizma in mednarodnega reda, ki temelji na pravilih.”

 

Medtem pa se je slovaški predsednik Eduard Heger Janši zahvalil za topel sprejem in dodal, da je pomembno, da moramo najprej našo “globalno vlogo” uveljaviti doma in v našem bližnjem sosedstvu. Za prijateljski sprejem se je Janši zahvalil še belgijski premier Alexander De Croo, medtem ko je irski premier Micheál Martin na svojem Twitterju zapisal, da komaj čaka razprave o vlogi EU na mednarodnem prizorišču, Afganistanu, oživitvi energije in gospodarstva.

 

Včeraj je premier Janša vse udeležence vrha EU-Zahodni Balkan sprejel na neformalni delovni večerji, danes pa sledi plenarna seja, skupna fotografija in seja voditeljev in voditeljic.

 

Anita Gužvič