Strokovnjak za varnostna vprašanja Rupnik: Ukrepi policije so bili sorazmerni, aretacija ključnih voditeljev neredov pravilna!

Datum:

“Ravnanje policije ob včerajšnjih protestih je bilo taktično pravilno, ukrepi pa sorazmerni in z vidika prisile stopnjevani. Sprva mirna množica se je tekom časa dogajanja razdelila na večji, še naprej mirni del, in na del, ki je sistematično in načrtno kršil javni red,” je prepričan varnostni strokovnjak Andrej Rupnik, ki je hkrati dodal, da je bila aretacija in privedba ključnih voditeljev protesta pravilna. Kot je znano, so policisti prijeli dva znana pobudnika protestov, raperja Zlatana Čordića in vodjo stranke Resni.ca Zorana Stevanovića.

                   

“Včeraj so policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3 tisoč ljudi,” so pri policiji zapisali v sporočilu za javnost v odzivu na včerajšnje izgrede in posredovanje policije. Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito. Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste,  shodu pa se je pridružilo še več oseb.

Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Policisti so jih skušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen. Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov in še naprej huje in množično kršile javni red (med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete) ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva. “Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala.”

Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil  zaradi zagotovitve varnosti ustavljen. Okoli 19.30 so se na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metali različne predmete. Nekaj  pred  21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana. Policisti so za razganjanje v času, ko je trajalo posredovanje policije na območju širšega centra Ljubljane, večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico (vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse).

Pridržanih je bilo 22 oseb, policija pa obravnava več kaznivih dejanj poškodovanj tuje lastnine
“Policisti so včeraj trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil.” 22 oseb je bilo pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Policisti tudi nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavamo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje lastnine, poškodovana so bila tudi službena vozila policije. O vseh ukrepih policije in zaznanih kaznivih ravnanjih bomo javnost obvestili, ko bodo zbrana vsa obvestila.

Po doslej znanih podatkih sta dve osebi zaradi vdihavanja plina potrebovali zdravniško pomoč, poškodovanih naj bi bilo tudi šest policistov (gre za lažje poškodbe – od metanje predmetov v policiste). “Varovanje  dogodka  (vrh  EU-Zahodni  Balkan) poteka v skladu s predvidenim načrtom,  policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.” Za uspešno izvedbo policijskih nalog generalni direktor policije dr. Anton Olaj  izreka pohvalo vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju.

Rupnik: Ukrepi sorazmerni, aretacija voditeljev protestov pravilna
Za mnenje glede tega, ali je policija na včerajšnjih protestih uporabila silo, ki je bila sorazmerna z razmerami, smo povprašali strokovnjaka za varnostna vprašanja Andreja Rupnika, ki je tako komentiral: “Ravnanje policije ob včerajšnjih protestih je bilo taktično pravilno, ukrepi pa sorazmerni in z vidika prisile stopnjevani. Sprva mirna množica se je tekom časa dogajanja razdelila na večji, še naprej mirni del, in na del, ki je sistematično in načrtno kršil javni red.” Če je prva skupina igrala zgolj vlogo podpornikov in opazovalcev, pa je druga skupina pričela ofenzivno nastopati proti varuhom reda in tretjim osebam, ki so se slučajno znašle na njihovi poti.

Nekdanji direktor Sove in strokovnjak za varnost Andrej Rupnik (Foto: STA)

Pri tem so prekršili vrsto zakonov in podzakonskih predpisov, predvsem pa niso upoštevali zakonitih odredb policistov. Temu primerno je policije prilagajala taktične ukrepe. Bolj ali manj je uspela vzpostaviti prazen fizičen prostor med policijskim silami in nasilnimi protestniki tako, da je uporabila plinska sredstva in vodni top. Če bi prišlo do masovnega fizičnega stika med policijskimi kordoni in nasilnimi protestniki, bi bila policija prisiljena poseči po znatno nevarnejših prisilnih sredstvih, to pa so vse oblike fizične sile in palice. “Ob taki konfrontaciji so poškodbe tudi zelo hude, na obeh straneh neizbežne.”

Protestnika Zlatana Čordića je policija aretirala. (Foto: STA)

“Kot pravilno ocenjujem tudi prijetje in privedbo ključnih voditeljev neredov, ki se na vse načine skušajo izogniti odgovornosti za nered in kaos, ki so ga povzročili.” Mirni protesti so pravica, vendar zakon velja za vse enako. Potrebno jih je prijaviti in na njih zagotoviti varnost udeležencem in tretjim osebam. V primerih, ki smo jim priča, je več kot očitno, da je kršena osnovna javno-varnostna zakonodaja, posledice pa čutijo tudi državljani, ki protestnikov ne podpirajo. Povzroča se velika neposredna in posredna ekonomska škoda ob tem, da sta ogrožena tudi zdravje in varnost ljudi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki