Turško podjetje Cengiz kritično do državne revizijske komisije, ki je razveljavila njihovo najcenejšo ponudbo za gradnjo predora Karavanke

Predor Karavanke od leta 1991 čaka na drugo cev. Avstrijci jo že gradijo, Slovenija pa se utaplja v korupciji in birokraciji. Foto: YouTube.

V luči zapletov pri izbiri izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora se je odzvalo tudi turško gradbeno podjetje Cengiz Insaat, ki je z 89,3 milijona evrov brez DDV oddalo najcenejšo ponudbo, a je državna revizijska komisija po pritožbi treh neizbranih ponudnikov izbor razveljavila. Komisiji je, kot kaže, v interesu, da davkoplačevalci plačamo najmanj 14 milijonov več.

Izvršna direktorica družbe Cengiz Bosna Ismedina Perviz je izrazila presenečenje nad dosedanjim potekom postopka javnega naročila, predvsem glede tega, “da je bila odločba objavljena v medijih, preden jo je državna revizijska komisija poslala strankam v postopku”. “Zelo nenavadno je, da se javne inštitucije v Sloveniji sploh ne ukvarjajo z javnim interesom in z racionalno porabo proračunskih sredstev,” je bila kritična. Cengiz je namreč oddal ponudbo v višini 89,3 milijona evrov brez DDV, ki je bila bistveno nižja od preostalih osmih. Pervizeva je še poudarila, da ima Cengiz za seboj zgrajenih za 400 kilometrov predorov, “kar pomeni, da ima največje reference na tem razpisu”. Drugi so ponudbo oddali skupaj s tujimi družbami, ki bi bile nosilke posla, zato trditve, da bi z izločitvijo Cenginza iz postopka posel dobila slovenska podjetja, niso točne, je še dodala.

V državni revizijski komisiji so vsi člani senata iz vrst Židanovih Socialnih demokratov
Državna revizijska komisija, v kateri so vsi člani senata iz vrst Židanove stranke SD, se je po razveljaviti zagovarjala, da je Cengiz ob ponudbi oddal nejasno izpolnjene priloge ter jih na poziv Darsa naknadno dopolnil. Tukaj je potrebno poudariti, da se končna ponujena cena ni spremenila, tako da v danem primeru ni prišlo do kršitev načel, na katerih temelji javno naročanje. A na žalost imamo zakon, kakršnega imamo. Vzroka za odločitev državne revizijske komisije v podjetju ne poznajo, je pa Lunder ocenil, da komisija v svoji argumentaciji preveč formalistično enači pomembnost vsake od sestavin ponudbe. Pervizova je izrazila tudi presenečenje nad dosedanjim potekom postopka javnega naročila, predvsem glede tega, da je bila odločba objavljena v medijih, preden jo je državna revizijska komisija poslala strankam v postopku. Zato prvi mož turškega gradbinca Cengiz Utku Gök pričakuje, da bo Dars vztrajal pri odločitvi o izboru izvajalca del za gradnjo druge cevi predora Karavanke.

Foto: STA

Direktor Cengiz Insaata zagotavlja, da je podjetje zmožno graditi po najvišjih standardih
“Kot inženir in kot zelo usposobljena oseba v gradbenem podjetju lahko zelo samozavestno izjavim, da bo Cengiz z najboljšo možno kvaliteto zgradil drugo cev predora Karavanke,” je povedal Utku Gök, direktor podjetja Cengiz Insaat. Direktor podjetja je predstavil tudi zavezo podjetja, da bodo dela iz ponudbe izvedli po ponudbeni ceni brez kakršnikoli naknadnih aneksov k pogodbi. Prav tako se podjetje zavezuje, da bo ob podpisu pogodbe do konca februarja dela izvedlo v skladu s terminskim planom javnega naročila, ne glede na trimesečno zamudo.

J. Ž.