fbpx

Twitter odzivi na proteste: “Hvala Fajonova, Šarec, Mesec in Bratuškova, da izgleda moje glavno mesto kot vojna cona. Zmešalo se vam je na levici, zmešalo!!”

Foto: STA

Na sinočnjih protestih ni manjkalo nasilja. Nekaj policistov je, po besedah ministra Aleša Hojsa, huje ranjenih in so jih morali odpeljati v UKC Ljubljana. Na protestih ni manjkalo pirotehnike in granitnih kock, protestniki pa so se znesli tudi nad konji. Med posnetki s protestov je bilo mogoče opaziti “heroja” Ivana Galeta in nasilno Antifo. Iz vrst Stranke Alenke Bratušek ob vsem tem celo pravijo, da je omenjen napad zrežiral kar Hojs sam!? S strani levice je možno zaznati precej medle odzive oziroma celo ignoriranje sinočnjega dogajanja, eden redkih, ki je proteste obsodil, pa je bil po besedah Hojsa le ljubljanski župan Zoran Janković.

Medtem ko eni garajo in izgorevajo na delovnem mestu, da zmorejo poskrbeti za zdravje in življenja sodržavljanov ter zbolevajo in ogrožajo lastne družine zato, da rešujejo druge, so se nasilni protestniki, ki imajo polne hladilnike in tople domove, zbrali v središču Ljubljane. Kljubovali naj bi trenutni vladi, napadali novinarje, policiste in celo konje. Po družabnih omrežjih kroži mnenje, da bi morali protestniki raje delati, ne da ljudje plačujejo za njihove izpade, na račun obolelih.

Predsednica stranke Socialnih demokratov in prvotna spodbujevalka protestov Tanja Fajon je dejanja protestnikov “uspela” obsoditi šele ob osmih zvečer. Zapomnite si volivci! Vedno ažurna in hitrih čivkov Fajonova je uspela po treh urah komentirati huliganski napad na policiste v centru Ljubljane! Ni ogorčena, ni čivknila “Dosti je.” Samo en medel čivk o nasilju v družbi. Kar ste sejali sedaj žanjete in ste odgovorni,” je zapisal eden izmed uporabnikov Twitterja.

https://twitter.com/stanko0000/status/1324451620273459202?s=20

Predsednik vlade Janez Janša je policistom izrazil podporo za profesionalno opravljeno delo. “Mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, so ustavna pravica. Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana,” je bil jasen. Do nasilnih protestov je bil kritičen tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je poudaril, da nasilje v slovenski družbi nima prostora. Po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ki je ravno tako obsodil četrtkove proteste, sedaj potrebujemo mir in sodelovanje, ne glede na razlike v pogledih na trenutne razmere. “Slovenija je država, zavezana mirnemu reševanju konfliktov, slovenska družba pa skupnost, zavezana sožitju in medsebojnemu spoštovanju.”

Namesto da bi poslanec Matjaž Nemec obsodil proteste, je predsednika vlade pozval na vabilo KNOVS, saj ga obtožuje, da je bila SOVA prisotna na protestu in želi obrazložitev po kateri podlagi naj bi bila SOVA prisotna. Po mnenju nekaterih pa se je Ivan Gale še namensko postavil pred SOVO za fotografijo, s katero bi lahko izsilil ustavno obtožbo, na katero napeljuje Nemec.

https://twitter.com/BorisBojler/status/1324625529564241922?s=20

 

Kristijan Šarac je v povezavi z objavo fotografije Galeta, ki je še posebej razburila Nemca, poudaril, da v tem ne vidi prav nič spornega, saj korenspondenca med predsednikom vlade in direktorjem Sove ni ostajala v sencah. Pri čemer pa je seveda potrebno poudariti, da je direktor Sove zgolj posredoval sliko, ki je bila objavljena na Facebooku.

Novinar Top Newsa pravi, da se je včeraj počutil kot na fronti na Kosovu. “Poročilo s “fronte” ali kako sem po treh desetletjih, ko so me na Kosovem polju napadli udeleženci nesojenega “mitinga resnice” v Ljubljani, postal žrtev jeznega protestnika, ki me je s kamero med prenosom v živo namerno sunil po stopnicah,” je pojasnil novinar Vladimir Vodušek.

Po spletu kroži tudi slika napadalca nad novinarja Top Newsa, ki je med drugim brcal tudi policijo. Policija podatke o osebi še išče, policijski sindikat pa je pozval javnost, da jim, če ga prepozna, posreduje podatke o napadalcu.

Po mnenju Domovinske lige so sinoči po Ljubljani strašili balkanski huligani, ki jih usmerjajo slovenski levičarji. “Tri desetletja po razglasitvi samostojnosti sredi glavnega mesta Slovence ustrahujejo balkanski huligani. Usmerjajo pa jih slovenski levičarji. Žalostno,” so zapisali.

Odgovornost medijev

Mediji ste soodgovorni za to. Mesece ste jih podpirali in jim “dajali kruha”. Mediji ste prispevali k temu, da se je to danes zgodilo. Zdaj imate pa ranjenega policista,” je opozoril minister Hojs. Hojs medijem tudi očita, da niso obsodili metanja kock in drugih fizičnih napadov s pirotehničnimi sredstvi nad policijo, ki so le opravljali svoje delo, da umirijo nastalo situacijo, ki ji je botrovalo nasilje tudi nad posameznimi novinarji. A metanja kock in druge fizične napade na policijo, pa ne obsojate? Tako kot v zadnjih šestih mesecih petkovih protestov niste enkrat obsodili nezakonitih zbiranj in napadov, čeprav le verbalnih, na policiste. Prava novinarska profesionalnost in uravnoteženost javne hiše,” je še zapisal.

Generalni sekretar v Stranki Alenke Bratušek, Jernej Pavlič in poslanec Marko Bandelli trdita, da je omenjeno akcijo zrežiral kar Hojs. Kaj sta potemtakem počela Antifa in Gale na protestu, ni jasno. “Veliki POK ni uspel, nihče ni nasedel zrežirani akciji! Heroja večera je varovalo 30 specialcev namesto, da ti bi preganjali huligane so morali njega pospremiti na Slovensko, da je dal že en dan prej pripravljeno izjavo za 24UR. “Novinarji ste krivi.”,” je zapisal Pavlič.

Nekateri menijo, da je v sinočnjem protestu sodelovalo veliko priseljencev, ki so dobro orodje Antifa in levici, katerih sponzor pa naj bi bil sam George Soros. “Protivladni protesti v Ljubljani. Jugonostalgični Balkan v Sloveniji (1. in 2. generacija ekonomskih migrantov), ​​znani kot koristen idiot Antifa, ki je koristen idiot na levi. Njihov sponzor Soros & drugi globalisti morajo biti tako ponosni nanje!” Je zapisal eden izmed uporabnikov Twitterja.

Novinar 24UR Anže Božič pravi, da včerajšnje dogajanje naj ne bi imelo s petkovimi protesti nobene povezave in naj bi šlo le za navadno ulično huliganstvo. “Tole s petkovimi protesti nima prav nobene veze. Je navaden ulično huliganstvo. Slišim, da jo je v pretepu hudo skupil tudi kolega fotograf. Ker je bil pač na napačnem mestu ob napačnem času. In v službi!”, je zapisal. Javnost je drugačnega mnenja, saj so po njihovem mnenju prav oni zaslužni, da se je na koncu izbruh petkovih protestov izkazal na ta način. “Pol leta ste hujskali mularijo, sedaj pa nočete vnovčiti svojih zaslug? Tile huligani so bili precej gotovo tudi na dosedanjih petkovih protestih, samo da so bili v manjšini. Sedaj ko so kaviar socialisti ostali doma, pa so na ulici ostale samo borbene enote,” mu je odgovoril eden izmed uporabnikov Twitterja.

Po mnenju poslanke Anje Bah Žibert so za sinočnjo dogajanje krivi prav petkovi protestniki in člani koalicije ustavnega loka – KUL, ki jih po njenem mnenju podpirajo. “Petkovi protestniki in KUL grupacija, ki jih podpirate, ste (so)odgovorni za današnje nasilje na naših ulicah in napade na policijo. Kaj bi še radi?! Ali res ne zmorete drugače, kot so počeli vaši ideološki očetje narod vam tega ne bo odpustil in prav je tako!!” Je zapisala Bah Žibertova.

Nekateri se še sprašujejo, če je četrtkovo dogajanje tista kuhana žaba, ki jo je v preteklosti napovedal Milan Kučan.

Sara Rančigaj