Twitter odzivi na Šarčev “slavnostni” govor: “Škoda, da ni oddaje Kdo vam laže, da bi analizirali tega v nebo vpijajočega fürerja”

Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec (Foto: LMŠ)

Nekdanji premier Marjan Šarec je v svojem novem zapisu ponovno delil nekaj misli, v svojem slavnostnem govoru ob spomeniku pri Titanovi brvi v njegovi domači občini pa je k temu dodal nekaj globokih. Prepričan je, da so v Sloveniji kršene človekove pravice, medtem ko je tudi sam v času njegove vlade prav tako sprejel nekatere omejevalne ukrepe. Javnost Šarca opozarja na njegovo nezadovoljstvo s trenutno vlado in ravnanje opozicije, ki delajo vojno in ne želijo sodelovati. “Ščuvate ljudi. Delate vojno. Politika ni teater. V življenju teče prava kri in ne paradižnikov sok,” so mu odgovorili in dejali, da je zanj demokracija samo takrat, ko on zmaga na volitvah. Temu botrujejo tudi pritiski na določene poslance v državnem zboru.  “In potem en poslanec jamra, da je deležen pritiskov. Kaj pa, ko je cela Slovenija pod pritiskom?” je nekoliko žaljivo do poslanca dejal Šarec.

Nekdanji premier Marjan Šarec je bil slavnostni govornik na prireditvi ob spomeniku pri Titanovi brvi, kjer se vsako leto spomnijo začetka upora proti okupatorju in prvih žrtev druge svetovne vojne na Kamniškem. V govoru je  izrazil prepričanje, da slovenski narod ni razklan, kakor naj bi to želeli nekateri prikazati. “Slovenski narod ni razklan, ampak je velika večina slovenskega naroda na pravi strani – želi živeti v miru, želi si živeti brez zdrah, želi si živeti brez potvarjanja zgodovine in želi si živeti v evropski družini držav, ki ne temeljijo na kršenju človekovih svoboščin, na izničevanju že zdavnaj pridobljenih ustavnih pravic, ampak želijo živeti v napredni družbi narodov,” je dejal.

V nadaljevanju je dogodek izkoristil tudi kot priložnost, kjer je izrazil kritiko na račun trenutne vlade. “Živimo v čudnem času – v času epidemije koronavirusa in hkrati tudi potvarjanja zgodovine, kršenja človekovih pravic, želje po preobrazbi slovenske družbe in poti Slovenije tja nekam proti Višegradu,” je izpostavil. Šarec se tudi zaveda, da je potrebno pri tveganju poskušati znova in znova, če se ti ne posreči, kot v primeru njegovega vladanja in vržene puške v koruzi. Prav tako je v tem primeru smiselno izpostaviti, da je tudi njegova vlada sprejela nekatere omejevalne ukrepe, ki bi se po vsej verjetnosti prav tako zaostrili tudi, če ne bi vladal Janez Janša. “Škoda, da ni oddaje kdo vam laže. Zagotovo bi lahko dodobra analiziral tega v nebo vpijajočega furerja,” je na to izjavo dejala ena izmed uporabnic Twitterja.

https://twitter.com/SpelaSlovenija/status/1419324289216655361?s=20

“Smo priča ubijanju Slovenske tiskovne agencije, ki je bila v času slovenske osamosvojitve ključna za to, da je šla resnica Slovenije v svet. Danes smo priča spreminjanju zakonov zato, ker dva tožilca nekomu nista pogodu. Smo priča želji vodstva države, da Slovenijo popelje v družbo Poljske, Madžarske in drugih držav, ki ne spoštujejo človekovih pravic in želijo hkrati odškrniti še tiste že pridobljene pravice, ki so v normalnih demokracijah že zdavnaj samoumevne. In zato je treba vztrajati,” je še v nadaljevanju dejal Šarec. Po drugi strani javnost meni, da ravno oni ščuvajo ljudi in delajo vojno. “Politika ni teater. V življenju teče prava kri in ne paradižnikov sok.”

Šarec v nadaljevanju pravi, da smo priča ubijanju Slovenske tiskovne agencije, “ki je bila v času slovenske osamosvojitve ključna za to, da je šla resnica Slovenije v svet”. Javnost ga je pri tem opozorila na njegova lastna ravnanja, ko je javno odsvetoval oglaševanje v določenih medijih. “Ko je bil predsednik vlade pa je pozival k prepovedi oglaševanja v Demokraciji in na Nova24TV,” so ga opozorili. Dotakne se tudi še neimenovanih delegiranih evropskih tožilcev, ki sicer nista izpolnjevala zahtevanih pogojev za njuno imenovanje. “Danes smo priča spreminjanju zakonov zato, ker dva tožilca nekomu nista pogodu. Smo priča želji vodstva države, da Slovenijo popelje v družbo Poljske, Madžarske in drugih držav, ki ne spoštujejo človekovih pravic in želijo hkrati odškrniti še tiste že pridobljene pravice, ki so v normalnih demokracijah že zdavnaj samoumevne. In zato je treba vztrajati.”

https://twitter.com/FranciDonko/status/1419395310858743812?s=20

Referendum je meril podporo zakonu in ne podporo vladi
Šarec je prepričan, da je ljudstvo izrazilo na referendumu svoje mnenje o delu vlade, medtem ko se je glasovalo o sprejetju novele zakona o vodah. Pri tem je vsekakor tudi potrebno opozoriti na nepravilnosti v kampanjah, kjer so svoje volivce skušali prepričati, da je ogrožena pitna voda, pa čeprav temu ni bilo tako. Sam je tudi prepričan, da je celotna Slovenija pod pritiskom, a se javnost z njim ravno ne strinja. Med drugim tudi izpostavlja nedavno izjavo poslanca DeSUS-a Franca Jurše, ki je javno izpostavil pritiske opozicije na stranko upokojencev in njihove poslance. “In potem en poslanec jamra, da je deležen pritiskov. Kaj pa, ko je cela Slovenija pod pritiskom? Ko smo vsi pod pritiskom vsak dan, ali bomo še imeli slovensko tiskovno agencijo, ali bomo še imeli človekove pravice, ali bomo v končni fazi sploh še imeli demokracijo. To so pritiski, ki jih doživljamo vsak dan,” je nekoliko žaljivo do Jurše dejal Šarec.

Trenutno stanje nekdanji premier vidi kot vsakodnevni pritisk, a poudarja, da ne bodo klonili. “Kajti tudi volitve pridejo in tudi takrat bo narod vstal in šel volit,” je poudaril. Izrazil je, da si želi živeti v evropski državi, v normalni demokraciji, “kjer se, ko ugotoviš, da nimaš dovolj glasov za vladanje, potrudiš, da bi bile volitve”. Trenutni vladi očita, da se oklepa oblasti za vsako ceno in bo storil vse, da trenutno situacijo spremeni: “Pozivam vas, da vsi skupaj nekaj naredimo, da – ko bo čas za to – vzamemo pisala v roke in obkrožimo demokracijo.” Nekateri Šarcu očitajo, da je njegovo pojmovanje demokracije v Sloveniji samo takrat, ko zmaga on. V nasprotnem primeru pa gre za diktaturo. “Za vaše živce bi bilo morda super, če oddelate se par sej skupaj s srbsko vlado. Tam je demokracija doma,” so mu še dejali.

Sara Rančigaj