fbpx

Učenec Tita Turnška priznava, da je bila težava partizanov premajhna doslednost in natančnost pri likvidaciji izdajalcev

Foto: STA/Twitter

Hitlerjev nacionalni socializem je ubil 40 milijonov ljudi, zato so ljudje razumljivo ogorčeni, če kdo nosi nacistične simbole. Z vsako kmečko pametjo pa je skregano to, da se ljudje ne zgražajo ob nošenju komunističnih simbolov, glede na to, da je komunizem po svetu ubil več kot 100 milijonov ljudi. Zaradi tega razloga niti ne preseneča vedenje funkcionarja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Starihe, ki je prek družbenega omrežja zapisal, da je bila težava partizanov v tem, da so bili premalo dosledni in natančni pri likvidaciji izdajalcev – danes eni ne bi kokodakali.

Stariha se kot priden učenec očitno zgleduje po učitelju Titu Turnšku, ki je na letošnji seji Odbora za obrambo na temo financiranja veteranskih organizacij zakuhal incident, ki je odmeval v slovenskih medijih. Turnška so namreč razjezile besede poslanca Franca Breznika, ki je z navajanjem resnic o komunističnih zločinih tako močno stopil na žulj Turnška, da je ta želel na seji besedo, čeprav kot gost do nje pravzaprav ni imel pravice. Ko ga je predsednik odbora poslanec Žan Mahnič prekinil in mu to obrazložil, je Turnšek povsem izgubil živce, preklinjal in grozil, zaradi česar je Mahnič varnostnike pozval, naj razburjenega 78-letnika odstranijo s seje. Vendarle je ta na koncu prostore zapustil sam, a brez dodatnih groženj ni šlo.

Del borcev poskušal spreminjati zgodovino in vrednote pomladnikov
Breznik je na seji odbora med drugim opozoril, da je bilo Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve VSO ustanovljeno, ker se večina veteranov iz osamosvojitvene vojne ni strinjala s tem, da je del borcev, ki podpirajo komunistični režim iz bivšega sistema, poskušal spreminjati zgodovino, s tem pa vrednote slovenskih demokratov in pomladnikov. Izpostavil je odlikovanje nekdanjega predsednika republike Danila Türka, ki je Tomaža Ertla odlikoval s srebrnim redom za zasluge v času akcije Sever. Kot je opozoril Breznik, je v času priprav za preprečitev tako imenovanega mitinga resnice leta 1989 Ertl resda vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in s tem akcijo Sever, a to še ne more izbrisati škodljivih posledic njegovega tridesetletnega zatiranja demokracije. Ertl je namreč kot nekdanji udbovec med drugim leta 1988 odredil tudi aretacijo opozicijskega prvaka Janeza Janše v znameniti aferi JBTZ. Odlikovanje Ertla pa je odkrito podpirala večina borcev, tako ali drugače povezanih s komunističnim sistemom iz prejšnje države.

Aretacija Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasića je dvignila na noge Slovence. 21. junija 1988 se je na Kongresnem trgu v Ljubljani v podporo četverici JBTZ zbralo 30 tisoč ljudi. Ta shod je začetek slovenske pomladi. (foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

V drugi svetovni vojni sta se zgodili dve kolaboraciji
Čeprav je dejstvo, da veterani druge svetovne vojne prejemajo veliko več finančnih sredstev kot veterani vojne za Slovenijo, borci delajo vse, kar je v njihovi moči, da potvarjajo zgodovino in odkrito podpirajo totalitarni sistem iz časov nekdanje skupne države. “V drugi svetovni vojni sta se zgodili dve kolaboraciji. V prvi so najprej sodelovali nacisti in komunisti, šele po tem, ko so komunisti na slovenskih tleh pobili več tisoč ljudi, pa so se Slovenci začeli upirati proti takšnemu sistemu in šele po tem se je zgodila druga kolaboracija z nacisti. To so zgodovinska dejstva, s katerimi se v Sloveniji strinja večina zgodovinarjev, le nekaj takšnih ne, ki podpirajo ali so del vaše organizacije,” je Turnšku očital Breznik. Turnšek je nedvomno s svojim odzivom dokazal, da resnica boli, preveč boli, da bi jo lahko sprejemal mirno.

Tit Turnšek (Foto: STA)

Dejstvo, da pri razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam ni reda, potrjuje podatek, da je Ministrstvo za obrambo na lanskem razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov sredstev, od tega sta jih dve najvplivnejši organizaciji skupaj prejeli skoraj milijon. Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB, katere častni predsednik je Janez Stanovnik, je prejela kar 534 tisoč evrov, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki ji predseduje upokojeni general Ladislav Lipič, pa 432 tisoč evrov.

Glede na to, da se veteranskim društvom podeljuje denar tudi na podlagi članstva, ki ga predsedniki društev ali zvez posredujejo, se upravičeno poraja vprašanje o resničnosti podanih številk. Dejstvo pa je, da ima ZZB NOB več kot dovolj denarja za izvajanje procesij, saj je težko pozabiti na izjave Turnška, ki je za POP TV izdal, da ima ZZB NOB na računu kar 900.000 evrov, vezanih na depozite, saj se ve, kdaj bo spet Janša na oblasti. ZZB NOB se očitno boji, da bi jim kdo zaprl pipico.

N. Ž.