fbpx

Diplomat Božo Cerar: Ameriška podpora naši kandidaturi za nestalno članico VS in nedavna potrditev nove veleposlanice potrjujeta odlične odnose med državama

Slovenski diplomat Božo Cerar. (Foto: STA)

Nekdanji veleposlanik v ZDA in ugledni diplomat dr. Božo Cerar ocenjuje, da so odnosi med Slovenijo in ZDA zelo dobri, po obisku Logarja v ZDA pa so bile odpravljene vse dileme o tem, da bi Slovenija imela slabe odnose z ZDA. Tudi v prihodnje Cerar napoveduje dobre odnose, saj si obe omenjeni državi delita podobna stališča in so pogledi Slovenije skladni z ameriškimi. “Kljub nasprotnim trditvam ali pričakovanjem nekaterih strateški dialog poteka naprej, medtem ko smo leta pred tem bili priča stagnaciji na področju odnosov z ZDA,” opaža Cerar. 

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v ponedeljek v Washingtonu srečal z državnim sekretarjem Združenih držav Amerike (ZDA) Antonyjem Blinknom. Logar je v pogovoru z Blinknom izrazil zadovoljstvo nad kakovostjo odnosov med državama, ki se odraža tudi v povečani intenzivnosti stikov med Ljubljano in Washingtonom na delovni in politični ravni. Nekdanji veleposlanik v ZDA dr. Božo Cerar ocenjuje, da je bil obisk Logarja pri Blinknu odraz dobrega dela zunanje politike države.

Cerar tudi meni, da so bile z obiskom Logarja pri Blinknu odpravljene vse dileme in namigovanja, povezana z začetkom leta oziroma nastopom administracije predsednika Bidna, ko je opozicija poudarjala, da bomo imeli slabše odnose z Američani zaradi tvitov predsednika vlade Janeza Janše. “Odpravljeni so bili vsi dvomi, kako bo z našimi odnosi z ZDA,” je dejal Cerar.

Zunanji minister dr. Anže Logar na obisku pri ameriškem državnem sekretarju Antonyju Blinknu (Foto: MZZ)

To je bilo tretje dvostransko srečanje na ravni zunanjih ministrov v zadnjem letu in pol po obisku sekretarja Mika Pompea avgusta 2020 v Sloveniji in ministra Logarja decembra 2020 v ZDA. Tokratni Logarjev obisk pri Blinknu je utrdil strateški dialog med državama ter prispeval k nadgrajevanju njunega partnerstva in zavezništva. “Kljub nasprotnim trditvam ali pričakovanjem nekaterih strateški dialog poteka naprej, medtem ko smo leta pred tem bili priča stagnaciji na področju odnosov z ZDA,” opaža Cerar. Pri tem še izpostavlja, da smo se v veljavni deklaraciji Državnega zbora leta 2015 jasno zavezali krepitvi čezatlantskih odnosov.

ZDA in Slovenija si delita podobna stališča
Po Cerarjevem mnenju je sodelovanje ZDA in Slovenije zelo dobro predvsem na račun tega, ker so stališča obeh držav, obeh vlad glede vrste pomembnih mednarodnih vprašanj podobna, če že ne identična. “ZDA, ki si prizadevajo za ohranitev demokracije v svetu in obrambo pred njenim avtokratskim spodkopavanjem s strani Kitajske, so denimo ugotovile, da je tudi Slovenija država, ki je previdna pri prevzemanju 5G-tehnologije s Kitajske,” je dejal.

Foto: MZZ

“Slovenija je tudi s povečanjem sredstev v obrambne namene dala jasen signal, da se zaveda, da članstvo v Natu ne pomeni le ugodnosti, ampak tudi dolžnost, da prevzamemo svoj del odgovornosti oziroma bremena,” ocenjuje Cerar. “Nenazadnje pa so pogledi Slovenije skladni z ameriškimi, tudi ko gre za vprašanje odnosov Rusije do Ukrajine ali do ravnanja beloruskega diktatorja Lukašenka. Rusija je država, ki nasprotuje vrednotam, na katerih temelji Evropska unija. Opaženo je bilo tudi naše delovanje v okviru pobude treh morij.”

ZDA so podprle Slovenijo pri kandidaturi za članstvo v varnostnem svetu ZN
Zunanji minister Logar in njegov ameriški kolega Blinken sta na srečanju v State Departmentu govorila tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), pri čemer so Američani Slovenijo podprli pri kandidaturi za obdobje med leti 2024 in 2025. “Ameriška podpora naši kandidaturi in nedavno imenovanje oziroma potrditev nove veleposlanice ZDA pri nas potrjujejo odlične odnose. Naša kandidatura pa je tudi dokaz pomena, ki ga vlada Slovenije daje multilateralizmu oziroma prizadevanjem, da se tudi naša država še bolj angažira pri urejanju svetovnih zadev,” opaža Cerar.

Foto: Vlada RS

Logar in Blinken sta na srečanju izmenjala stališča glede aktualnih mednarodnih vprašanj, pri čemer sta poseben poudarek namenila Zahodnemu Balkanu. Strinjala sta se, da je stabilnost te regije izrednega pomena za evroatlantsko stabilnost, pri čemer je pomembno tesno sodelovanje med EU, ZDA, NATO in državami Zahodnega Balkana. Logar je v zvezi s tem predstavil prizadevanja Slovenije kot predsedujoče Svetu EU za nadaljevanje procesa širitve EU na Zahodni Balkan, še posebej glede začetka pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Ob tem sta izpostavila tudi zaskrbljenost nad položajem v Bosni in Hercegovini.

Foto: Vlada RS

Na vrhu EU Zahodnega Balkana,  ki ga je na Brdu pri Kranju gostilo slovensko predsedstvo Sveta EU, so se zbrali voditelji in voditeljice držav članic EU in partneric z Zahodnega Balkana. Šlo je za enega vrhuncev predsedovanja Slovenije Svetu EU. “Tudi to in tudi dobro obiskan Blejski strateški forum so Američani seveda opazili,” dodaja Cerar.

Slovenija ima perspektivo dobrih odnosov z ZDA v prihodnosti
Logar je Blinknu tudi predstavil potek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, med katerim Slovenija namenja posebno skrb tudi vsestranskemu utrjevanju transatlantskih odnosov, in sicer na podlagi dogovorov vrha EU-ZDA junija 2021. Sogovornika sta izrazila posebno zadovoljstvo nad uresničevanjem dogovorjenega z omenjenega vrha. Govorila sta še o možnostih krepitve sodelovanja med Slovenijo in ZDA na gospodarskem področju. “Čestitam zunanjemu ministru za pomemben obisk v ZDA in perspektivo dobrih odnosov z ZDA tudi v prihodnosti,” je na koncu sklenil Cerar.

Sara Rančigaj