[Video] Minister Logar po srečanju z državnim sekretarjem ZDA: “Naši odnosi z ZDA so v času te vlade na najbolj visoki ravni”

Datum:

“Odnosi z našo transatlansko partnerico, ključno zaveznico zunaj Evropske unije, še nikoli niso bili na tako visoki ravni, kot so ravno sedaj, v času te vlade,” je dejal minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar ob vrnitvi iz ZDA po srečanju z državnim sekretarjem ZDA, Anthonyjem Blinknom. Kot gost v tokratni oddaji Tema dneva pa sta z voditeljem, Luko Svetino, komentirala tudi preostale aktualne dogodke v Sloveniji.

Srečanje zunanjega ministra, dr. Anžeta Logarja in državnega sekretarja ZDA, Anthonyja Blinkna je bilo namenjeno okrepitvi vezi med državama, saj je glede na kritike nekaterih medijev odnos po menjavi vlade v ZDA skrhan. Da je odnos z ZDA trenutno na najvišji ravni, je po mnenju ministra dejstvo, da so bile vse diplomatske aktivnosti posvečene pomanjkljivosti odnosu z ZDA, kar se je očitno izkazalo za uspešno, glede na izredno reden dialog, ki ga imata Slovenija in ZDA sedaj.

Dejstvo, da Slovenija vnovič kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2023-2025, dr. Logar vidi kot priložnost, “izziv, ki ga moramo skupaj ustrezno nagovoriti, zato, da bomo skupaj na volitvah junija 2023 uspeli prepričati 129 članic generalne skupščine Združenih narodov”. Meni, da je za kaj takega potrebnega še nekaj diplomatskega dela, sploh pa bo to zahtevalo sodelovanje vseh, tako predsednika republike, vlade in parlamentarne diplomacije, ki bodo z odnosu s svojimi tujimi partnerji uspešni in s tem dokazali, da si s svojim programom zaslužimo članstvo v Varnostnem svetu ZN. “Argumenti so na naši strani in verjamem, da bomo pri tem uspešni, če bomo skupaj sodelovali.” je dejal.

Je bila Slovenija res tako uspešna pri predsedovanju EU?

“Slovenija je na predsedovanju EU pustila izjemen pečat, mislim, da je izraz nepriznavanja uspeha predsedovanja, stvar politične provincijalnosti nekaterih političnih akterjev v Sloveniji, ki žal ne morejo iznad okvirjev svoje opozicijske majhnosti,” je zunanji minister komentiral slovensko predsedovanje EU in kritike, ki na predsedovanje letijo s strani nekaterih, kljub jasnim uspehom, ki jih je Slovenija v predsedovanju dosegla. Za tiste, ki trdijo, da je bil slovenski uspeh predvsem tehnične narave, pa je dejal: “Povejte mi, kdaj je predsednica komisije javno izrazila čestitko za nek tehnični uspeh ali pa kdaj je komisarka Vera Jourova, ki ni izgubljala priložnosti, da ne bi izrekla kakšno krepko na račun Slovenije, Slovenijo pohvalila za tehnični uspeh? Ne, to so bile pohvale za vsebinske uspehe.” in povedal, da so Sloveniji javno čestitali tudi preostali člani Evropskega parlamenta.

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ob vprašanju voditelja Teme dneva, Luke Svetine, ali bi izpostavil kakšen uspeh po odmevnosti v EU, ki so ga slovenski predstavniki dosegli, minister meni, da ne, saj Slovenija beleži uspehe prav na vseh področjih, ki pokrivajo vse od digitalnega področja in informacijske varnosti do področja obrambe EU in zdravstva. Nerešena kljub vsemu ostaja uskladitev glede migracijskega pakta, ki pa je po mnenju ministra posledica zelo različnih pogledov, vendar meni, da postajajo pogledi vseh bolj realistični in manj idilični glede migrantov in azila in da je EU v iskanju orodij za reševanje migracijske krize.

Ob zaključku je Logar povedal, da so v zadnjih 20 mesecih opravili več kot 100 bilateralnih srečanj, da prihajajoče obdobje prinaša nove naloge in da, “vse dokler bo delovala tudi vlada, bo tudi zunanje ministrstvo izvajalo svojo osnovno nalogo, in to je aktivno izvajanje diplomacije”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...