fbpx

Ugotovitve Evropske komisije o stanju vladavine prava v EU: Slovenija je neučinkovita pri pregonu finančnega kriminala in pranja denarja

Evropska poslanka Romana Tomc (foto: STA)

V sredo, 30 septembra 2020 je Evropska komisija predstavila poročilo o vladavini prava v EU. Evropska poslanka Romana Tomc je v izjavi za javnost izpostavila, da je najpomembnejše, da se za oceno uporabljajo enaka merila, da informacije o stanju v državi zagotavljajo kredibilni viri in, da je postopek pregleden ter vsebinski. Pri tem je izpostavila, da je bilo področje vladavine prava v preteklosti prepuščeno političnemu obračunavanju in se je uporabljalo kot grožnja neposlušnim državam.

Navkljub nekaterim pomanjkljivostim v poročilu glede Slovenije, je evropska poslanka Romana Tomc zadovoljna, saj poročilo opozarja na enake stvari kot Slovenska demokratska stranka. Evropska komisija je v poročilu ugotovila, da je v Sloveniji prisotna vsa potrebna infrastruktura in institucije za delovanje pravne države, a je učinkovitost pogosto slaba. Komisija kot še posebej problematično izpostavlja pregon finančnega kriminala in pranja denarja.

Ravno tako je Komisija opozorila na pomanjkanj medijske pluralnosti in nepreglednosti lastništva velikih medijev in ob tem ugotovila, da bi predlagane spremembe medijske zakonodaje, ki jim nasprotniki vlade Janeza Janše tako silovito nasprotujejo, te pomanjkljivosti odpravile.

https://twitter.com/RomanaTomc/status/1311308728084332546

V nadaljevanju objavljamo komentar evropske poslanke Romane Tomc na poročilo Evropske komisije o vladavini prava v EU, ki je bilo predstavljeno 30. septembra 2020:

Pozdravljam oblikovanje mehanizma za spremljanje vladavine prava. Gre za prvo poročilo in za prvi sistemski pristop glede te pomembne vsebine in pričakovati je, da bodo z leti poročila vse bolj kakovostna. To izjemno pomembno področje je bilo predolgo prepuščeno stihijskemu političnemu obračunavanju in kot grožnja državam, ki niso bile poslušne pri oblikovanju drugih evropskih politik. Smo na poti k temu, da v nekaj letih dobimo realen pregled nad stanjem. Najpomembnejše je, da se za oceno uporabljajo enaka merila, da informacije o stanju v državi zagotavljajo kredibilni viri in da je postopek pregleden ter vsebinski.

Čeprav bi oceni komisije glede stanja v Sloveniji lahko očitali nekaj vsebinskih pomanjkljivosti lahko rečemo, da gre za realen prikaz stanja. Komisija ugotavlja, da imamo vzpostavljeno vso potrebno infrastrukturo in institucije, da bi pravna država lahko delovala, vendar je učinkovitost njihovega dela pogosto slaba. Komisija kot posebej problematično izpostavlja področje pregona finančnega kriminala in pranja denarja. Ravno na to ves čas opozarjamo tudi v Slovenski demokratski stranki. 

Komisija opozarja tudi na pomanjkljivo medijsko pluralnost in nepreglednost lastništva velikih medijev in ob tem ugotavlja, da bi predlagane spremembe medijske zakonodaje to pomanjkljivost odpravile. To je najbrž presenečenje za vse, ki spremembam medijske zakonodaje nasprotujejo.

Na podlagi zapisanega vlado in ostale institucije čaka kar nekaj dela. Največji izziv bo zagotovitev učinkovitega pregona finančnega kriminala in pranja denarja ter vzpostavitev neodvisne, pluralne medijske krajine.”

Poročilo Evropske komisije o vladavini prava za Slovenijo lahko najdete TUKAJ. Celotno poročilo za vse države EU pa TUKAJ.

Ivan Šokić