Ugovor vesti: v Sloveniji vsako leto izgubimo za 80 avtobusov nerojenih otrok! 170 zdravnikov na strani kulture življenja! Kaj pa ostali?

Foto: Zavod Živim/ Slovensko vegansko društvo/Domovina

“Vsakdo ima pravico do življenja, do prostosti in do osebne varnosti,” se glasi 3. člen Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki jo je leta 1948 razglasila Generalna skupščina ZN. Pa kljub temu spremljamo grozljivo in neizprosno statistiko, ki pove, da v Sloveniji kljub katastrofalno nizki rodnosti vsako leto zaradi splavov izgubimo za 80 avtobusov nerojenih otrok! Mednarodno jamstvo  za varovanje življenja bi moralo veljati tudi za nerojene otroke, saj ga skladno s konvencijo zagotavlja tudi slovenska ustava, ki v 55. členu narekuje spoštovanje življenja nerojenih otrok.

Pravi namreč, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno, kar spada med največje dosežke in je v svojem temelju globoko civilizacijska, ne le krščanska oziroma katoliška vrednota. V tem trenutku jo v Sloveniji po podatkih, ki nam jih je poslala zdravniška zbornica, z ugovorom vesti v celoti zagovarja 170 zdravnikov, med njimi 10 ginekologov, je v pogovoru za Nova24TV navedla vodja oddelka za odnose z javnostmi Andreja Basle.

Vsak zdravnik oziroma drug zdravstveni delavec je v skladu s Hipokratovo prisego obljubil, da bo “človeško življenje v največji možni meri spoštoval od spočetja dalje”. Ženevska konvencija je moralno načelo osnovne Hipokratove prisege leta 1948 interpretirala precej bolj ohlapno, kot ga je Hipokrat v prevodu Antona Sovreta: “Da ne bom nikoli nikomur − tudi, če bi me prosil − zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel; prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda.”

Po navedbah Željke Markić iz civilne iniciative V imenu družine je v tem trenutku ne Hrvaškem 188  zdravnikov, ki uveljavljajo ugovor vesti in ne opravljajo splavov, abortivne kontracepcije in drugih neetičnih postopkov z nerojenimi otroki.

Naloga javnosti in medijev je, da zdravnikom pomagamo zaščititi pravico do ugovora vesti
Ob tem se samo po sebi zastavlja tudi vprašanje usode pravice do ugovora vesti, ki jo ustava priznava v 46. členu, v lanskem poskusu pa je bila slovenskim farmacevtom zavrnjena. Ustava skladno s področno zakonodajo zdravnikom in medicinskim sestram omogoča, da iz etičnih, verskih ali drugih razlogov zavrnejo sodelovanje pri splavu, predpisovanju in izvajanju abortivne kontracepcije in nekaterih postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, ker bi sicer prišli v nasprotje z lastnim prepričanjem.

Foto: iStock

Glede na obstoj te ustavne možnosti mora biti v Sloveniji kot demokratični, pluralni in pravni državi povsem legitimno, da se prepričanja, ki spodbujajo ugovor vesti, razširja tudi preko medijev, meni pravnik Gašper Dovžan. Upoštevati je treba napredovanje in spoznanja stroke, ki se vse bolj zaveda, da se življenje začne ob spočetju, zato je potrebno z ustavo zaščititi življenje vsakega nerojenega otroka. Ginekologi in zdravstveno osebje ta čudež porajanja novega življenja prvi vidijo, zato ni presenetljivo, da se je povečalo število tistih, ki zavrnejo splav in druge postopke v škodo nerojenim, naloga javnosti in medijev pa je, da jim pomagamo zaščititi pravico do ugovora vesti.

Franci Donko

 • Antonius

  Ugovor?! V skorumpirani Sloveniji se na to malenkost niti morala nič več ne odzove.

 • Mihilus

  Vsak otrok, ki pride na ta svet mora biti zaželjen. Posvojitve otrok nepovezanih oseb pa so nemoralne.

 • Valter BraniSlav

  Franci, a ne bi bilo bolje da nezazelene otroke posvojijo istospolni pari kot pa da so abortirani?
  Dobro bi bilo da bi kdaj malo razmisljal z mozgani in ne z Danko, se ti ne zdi?

  • AlojzZ

   Ti že veš. Ampak gospod Franci vidi dalje. Še desetletje in v Sloveniji bo šeriat in bodo istospolne kamenjali, lezbijke pa se ne bodo upale javiti. Zato o tej možnosti nima smisla razmišljati.

   Zakaj bo šeriat? Zato, ker se je dobri Bog usmili otrok, ki jih Valter&pajdaši po EU pobijajo. Pa jih bo zamenjal z muslimani, kjer sta splav in homoseksualnost najstrožje prepovedana.

   • Valter BraniSlav

    Ne bluzi v tri krasne. Midva z zeno sva h kruhu soravila 4 otroke in sedaj pomagava pri 15. vnukih.
    Kaj si naredil ti, razen pisanja bedarij?

  • xtc

   Istospolni lahko otroke začno posvajati,ko bo lezbijka lezbijki nardila po naravni poti otroka enako pa homoseksualec -homoseksualcu-pa lep pozdrav v ZDA na Rakovo jelšo,na plažo.

   • Valter BraniSlav

    Ocitno se en Slovencelj ki misli da je biti Slovenec nekaj inferiornega

   • Valter BraniSlav

    Je biti iz Rakove Jelse kaj sramotnega?
    Je biti Slovenec nekaj cesar bi se morali sramovati?

 • janko

  Pa porka mizerija, že itak Slovenci stagniramo, pa saj ne moreš verjet.
  Kdor priznava duhovnost …vsako bitje nikoli več ne preneha obstajati, je v načrtu zgodovine, vsaka izguba je nepogrešljiva, nekatere stvari zaradi tega ne bodo v zgodovini človeštva nikoli razrešene na pravi način…

 • xtc

  Splave razen v zdravstveno kritičnih zadevah prepovedat.

 • Tratovc

  Že otroci ja samo država bi morala malo več spoštovati starše z minimalcem komaj enega otroka sfolgaš futrat ne vem kako to taspodnim uspeva ko imajo po 4 ali več?

 • Anton

  to gre vse na roko ideologiji ateizma, kot tudi evtanazija. Čemu mislite da so levičarji, ideologi ateizma sedaj dali na dan vpršaanje evtanazije, najbrž ne zato, da bi omilili trpljenje trpečemu, kdaj pa ste že videli levičarja, ki bi postavljal človeka kot vredoto?

  sarkazem press

 • Drago

  Statistika

  Leta 2000 je bilo tako v Sloveniji
  opravljenih 8425 splavov, še leta 2007 5209, zadnji dostopni podatki na
  spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa kažejo, da
  je leta 2015 število umetnih prekinitev nosečnosti prvič padlo pod mejo
  4000, opravljenih jih je bilo 3682. Podatki kažejo tudi, da vse bolj
  pada tudi število splavov med mladoletnicami. Tako je bilo leta 2000 kar
  10 odstotkov splavov opravljenih pri dekletih, mlajših od 18 let, v
  letu 2015 pa se jih je za ta korak odločilo 208 oziroma le še 5,6
  odstotka.

 • Drago

  Ginekolog, ki hoče uveljavljati “ugovor vesti” se naj ukvarja s čem drugim, še vedno je lahko splošni zdravnik…

 • Nata

  Oprostite ? Tole je pa številka , ki dokazuje dvoje!!
  Slovenci še vedno dovolj ” telovadijo “, le otrok pa ne marajo !!
  Možgani tam spodaj takrat nič ne mislijo . . . .

 • Skrajno Desni

  Če so musliči nobene škode.

 • Drago

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!