fbpx

UKC prevzema ekonomski analfabet

Marko Jug (foto: zajem zaslona/YT)

Vlada Roberta Goloba bi očitno rada sledila Pahorjevemu trojčku po številu ekonomskih ignoramusov, ki bi jih postavila za direktorje javnih institucij. Zadnji tak je očitno Marko Jug, ki je komaj dobro prevzel vodenje največje bolnišnice v državi, pa že trosi socialistične izgovore na ravni zloglasnega rdečega ekonomista Maksa Tajnikarja.

Potem ko so člani sveta zavoda UKC soglasno odločili, da bo novi  v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana travmatolog Marko Jug, ta že razburja.

Preberite še: Za stolčke prek trupel: Loredan ustavil energetsko sanacijo UKC, da bi lahko zamenjal direktorja Golobiča?

Kot je povedal za Odmeve: “Finančna plat je samo ena plat. In to, morate me razumeti, ni najpomembnejša plat. Poslanstvo kliničnega centra ni ustvarjanje dobička. Poslanstvo kliničnega centra je ustvarjanje zdravja. Zdravje pa v moderni medicini stane.”

Gre za izjavo, ki je povsem na ravni ekonomista Tajnikarja, enega od grobarjev slovenskega posttranzicijskega gospodarstva, ki za Adrio Airways dejal, “da je nimamo zato, da dela dobiček. Obstaja zato, da se ljudje lahko vozimo.”

Očitno ljudje, ki jih levičarji postavljajo na vrh velikih sistemov v državni lasti, enostavno ne razumejo, da morajo tudi gospodarske družbe v državni lasti in veliki javni zavodi spoštovati načelo ekonomičnosti in dobrega gospodarjenja in da se morajo prav tako kot vse druge družbe naprezati, da dosežejo dobiček. Ta beseda je v Sloveniji zadnje desetletje očitno postala tako demonizirana, da se omenja kot neka sopomenka pohlepu.

V resnici pomeni borba za dobiček le naprezanje k boljšemu poslovanju. Poslanstvo UKC ni nič manj gospodarno poslovanje, kot je zagotavljanje zdravja. Denarja namreč ni neskončno, čeprav se leva vlada obnaša, kot da ga je. Zdravja ne bomo mogli zagotoviti, če najprej ne zagotovimo dobičkov. Veliko tujih javnih zavodov ustvarja dobiček in ga vlaga v lasten razvoj.

Retorika novega v. d. direktorja UKC, ki ima sicer mandat nenavadno kratek – le dva meseca – tudi sicer sledi temu, da bo denar iskal predvsem v večjih izdatkih fiskusa, ne pa pri iskanju rezerv znotraj zavoda.

V zvezi z energetsko obnovo glavne stavbe kompleksa UKC je dejal, da jo bodo izvajali v “varnih okvirjih, tudi če bo to zahtevalo nekoliko več sredstev“, kar je že neposredna napoved, da bomo za “varnost” denarnic izvajalcev poskrbeli od inflacije prizadeti davkoplačevalci. Prav tako je napovedal “pravično financiranje” SNMP-ja (Službe za nujno medicinsko pomoč), ki bo omogočalo potem tudi nadaljnjo nemoteno obravnavo bolnikov. Vsi vemo, kako si levičarki predstavljajo “pravično” financiranje. Tisto, ki ga plačate vi. Primite se za denarnice!

Očitno je vlada v svoje vrste sprejela še enega od kupa ekonomskih analfabetov, ki se bo za rešitve naslajal predvsem z iskanjem dodatnih sredstev, zagotovljenih iz proračuna.

Andrej Žitnik