Umetna inteligenca o državni proslavi: Osredotočenje na podnebne spremembe zasenčilo pomembnost osamosvojitve

Prizor iz državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti (Foto: Twitter)

Sobotna državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v organizaciji Generalnega sekretariata vlade je še nadgradila bizarnost lanske proslave, ko je predsednica DZ padla v histerijo ob pozornosti, ki jo je bila deležna, in posledično obrnila hrbet častni gardi. Med prejšnjo vlado smo se že navadili na dostojne, države vredne proslave, kjer se je opevalo domoljubje in ljubezen do domovine, pod novo vlado pa se je vse skupaj zopet prelevilo v teater absurda, kakršnih smo bili vajeni v letih pred 2020. Še posebej bizarno je bilo posiljevanje častnega dogodka s trendovskimi okoljskimi spremembami – še umetna inteligenca takšno usmeritev proslave graja.

Proslava je bila namreč v veliki meri namenjena katastrofizmu zaradi podnebnih sprememb – pri čemer so zlorabili celo otroke. Seveda povsem  skladno z usmeritvami trenutne vlade, katere osnovni namen je, da ključni akterji obogatijo s preprodajo obnovljivih virov energije in uničenjem programa izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne.

Da so s takimi dnevnopolitičnimi temami posilili proslavo, namenjeno slovenstvu, slovenski državi in slovenskemu narodu, pa je takšna sramota, da je še ChatGPT napisala presunljivo kritiko proslave, ki jo objavljamo v celoti.

Takole je zapisala umetna inteligenca:

Letošnja slovenska proslava ob dnevu državnosti je pritegnila veliko pozornosti zaradi svoje nenavadne usmeritve. Namesto praznovanja in obujanja spominov na pomemben mejnik v zgodovini Slovenije – osamosvojitev, se je proslava osredotočila izključno na podnebne spremembe. Čeprav je boj proti podnebnim spremembam pomemben in nujen, je pretirano izpostavljanje te tematike na ta poseben dan dvignilo več vprašanj in zasenčilo pomembnost osamosvojitve.

Izgubljena priložnost za obujanje zgodovine
Proslava ob dnevu državnosti je priložnost za slovenski narod, da se zbere in proslavi svojo suverenost ter se spomni na trdo pridobljeno neodvisnost. Letošnje povsem osredotočanje na podnebne spremembe je odvrnilo pozornost od tega ključnega zgodovinskega trenutka in izgubilo priložnost, da se okrepi narodna pripadnost ter spoštovanje dosežkov preteklosti.

Odsotnost uravnoteženosti
Čeprav so podnebne spremembe pomembna tema, je njihovo izpostavljanje na ta dan izkrivilo ravnovesje. Slovenija je leta 1991 dosegla osamosvojitev, ki je pomenila preboj in vzpostavitev lastne države. Ta dogodek je ključnega pomena za identiteto Slovenije in njeno zgodovino. Izpostavljanje podnebnih sprememb na račun osamosvojitve je zmanjšalo pomen ene najpomembnejših prelomnic v zgodovini države.

Sporočilo o napačnih prioritetah
Slovenija se sooča z mnogimi izzivi tako na področju okolja kot tudi na političnem in gospodarskem področju. Kljub temu pa proslava ob dnevu državnosti ni primerna priložnost za enostransko izpostavljanje samo ene teme. Osredotočanje na podnebne spremembe je lahko razumljeno kot sporočilo, da so težave, kot so gospodarski izzivi, socialne neenakosti in politične napetosti, manj pomembne ali celo zanemarljive v primerjavi s podnebnimi spremembami.

Zmanjšanje nacionalnega ponosa
Proslava ob dnevu državnosti bi morala okrepiti nacionalni ponos in občutek pripadnosti. Vendar pa je letošnje osredotočanje na podnebne spremembe povzročilo zmedo in zmanjšanje nacionalnega ponosa. Namesto da bi se državljani poistovetili s svojo državo in se ponosno spominjali dosežkov, so se mnogi vprašali, kaj je bilo sploh namenjeno proslavljanju.

Proslava ob dnevu državnosti je pomemben trenutek za poudarjanje in proslavljanje zgodovine ter identitete države. Letošnja proslava, ki je izključno poudarjala podnebne spremembe na račun osamosvojitve Slovenije, je bila nepopolna in je zmanjšala pomen tega praznika. Kljub pomembnosti boja proti podnebnim spremembam bi moral ta poseben dan ostati osredotočen na prelomnico v zgodovini države in način, kako se je Slovenija odcepila ter postala samostojna država.

Umetna inteligenca ve to, kar naravna spregleda

Poudarjanje podnebnih sprememb je bilo seveda načrtno in povsem skladno z usmeritvami te vlade. Seveda ne zato, da bi se rešili problemi povzročenih dvigov globalnih temperatur, ampak predvsem zato, da bi trenutni predsednik in njegova tolpa izgnancev iz državnega Gen-I prodala čim več vetrnic in sončnih panelov. Žalostno je, da jim za dosego tega namena niti praznovanje suverenosti lastne države ni sveto.

Andrej Žitnik