Upokojenci na robu! Ob ponedeljkih bi s protesti zahtevali svoje pravice

Slika je simbolična

“Dejstva so takšna, da moramo državljani Slovenije svoje pravice zahtevati s protesti,” se je glasilo sporočilo upokojenca, ki drugega izhoda iz trenutne situacije ne vidi. “To, kar počne Golobnjak in Svobodnjaki, je zločin in ne le neznanje, nevednost.” Upokojenci imajo dovolj norčevanja, pripravljeni so zahtevati svoje pravice, četudi s protesti.

Medtem ko je vlada pod vodstvom Janeza Janše delala v korist upokojencev, Golobova vlada upokojencem vse pozitivne pridobitve ukinja. Ne le, da je  s svojimi potezami zanemarila starejše, celo opeharila jih je z boro miloščino petih evrov, ki že meji na norčevanje, medtem ko je javim uslužbencem zagotovila dvig plač, ki so že tako zagotovljene in precej višje od pokojnin.

Upokojenci so na robu obupa, saj Golobova vlada ne le, da je nanje pozabila, zdi se, kot da svoje nespametne poteze upokojencem deli nalašč, zato resno razmišljajo o protestih. Tako resno, da imajo že pripravljen organizacijski načrt, in sicer bi protestirali ob ponedeljkih na Obali, saj je v tem času tam topleje in ceneje. Poziv ni namenjen le upokojencem, vendar menijo, da je njihova aktivacija v prvi vrsti nujna, saj se je “Desus sesul sam vase, nobene pomoči ni predvidene, zato referendum, je zapisal upokojenec, ki meni, da je prednost upokojencev v tem primeru čas in brezplačni javni prevoz, “dokler se Golob ne spomni, da je to brez zveze”.

Protestov se nameravajo udeležiti upokojenci iz celotne Slovenije
“Torej se vsak ponedeljek zjutraj upokojenci masovno usedemo na vlake in avtobuse iz Murske Sobote, Maribora, Ljubljane, Kranja, Celja, Jesenic, Novega mesta, Postojne, Nove Gorice, skratka iz vse Slovenije in pridemo na mirni shod v Koper (na Semedelsko promenado). Če je slabo vreme, je dovolj pokritih prostorov (Taverna, Avtobusna postaja, Pokopališče Škocjan, Tržnica Koper, skratka, dovolj zavetja pred dežjem). Vreme je v oktobru lepo in napoved je spodbudna,” je zapisal upokojenec, ki je prav tako predlagal transparente, majice in ostali material, s katerimi bi opozorili na ključne zadeve, kot je nizka pokojnina, ne glede na izobrazbo in delovno dobo, “nepojmljivo je namreč, da imajo ljudje s polno delovno dobo manj penzije, kot je košarica praga revščine”.

Foto: Freepik

Gibanje “za penzioniste gre”
Seveda se strinja, da morajo biti protesti prijavljeni, kot narekujejo pravila, in da je poskrbljeno za varnost. Upokojenci so prepričani, da je Golob s svojimi praznimi obljubami izdal kar nekaj ljudi, za katere je prepričan, da so to že pozabili, vendar je to daleč od resnice, “višje cene in davki, nižje penzije in plače, manj ugodnosti, čakalne dobe se še povečujejo, zdravstvene storitve pa so vedno dražje in doplačil je vedno več. Zato so pripravljeni za akcijo, da temu naredijo konec, organizirano.” Ker bi bili protesti na Obali, je upokojenec izpostavil tudi medijsko pozornost od drugod, ki je prav tako pomembna, da  bo imela zadeva lahko še večji odmev, “morda ne RTV SLO Ljubljana ali TV Koper, temveč RAI iz Trsta, iz hrvaškega dela Istre, skratka publiciteta od drugod je pomembna”.

Tanja Brkić