fbpx

Uradni govorec Kriznega štaba Kacin napovedal ustavitev potniškega letalskega prometa, državljane pozval k odgovornemu ravnanju

Foto: STA

Uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal ustavitev potniškega letalskega prometa in sicer s torkom. Povedal je, da bodo lokalne skupnosti poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok, ponovno pa je tudi pozval državljanke in državljane k odgovornemu ravnanju.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. “Vse je več ali manj javnosti znano in je že dolgo pričakovano,” je povedal. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati, navaja STA. Že v ponedeljek pa se bo ohromilo javno življenje v Sloveniji, med drugim se zaustavlja potniški promet.

Lokalne skupnosti bodo poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok
“Potem ko so župani nekaterih občin v dogovoru z ravnatelji zaprli šole, je povsem pričakovano, da od jutri zapiramo vse šole in vse vrtce. To pa seveda ne pomeni, da lokalne skupnosti ne bodo naredile vse, kar je v njihovi moči, da bi lahko življenje kolikor toliko normalno teklo,” je komentiral, kot navaja MMC RTV SLO.

Jelko Kacin (Foto: STA)

Zadnji trenutek je, da se začnemo obnašati odgovorno do sebe in drugih, storili bomo vse, da bi zajezili virus
Kacin je še enkrat apeliral na državljanke in državljane, da ne hodijo po nepotrebnem v trgovine in poudaril pomen distance med ljudmi za zmanjševanje nevarnosti okužbe. “Javnega prometa ni več, ostali bodo taksiji, samo nujne vožnje. Čim bolj se moramo zavezati, da se bomo sami osamili in omogočili, da se na ta način virus in cela bolezen zajezi,” je dejal Kacin.

Novi koronavirus (Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH )

Stanje treh bolnikov z novim koronavirusom zelo resno
Vodja podporne skupine strokovnjakov s področja zdravstvenega sistema pri kriznem štabu Bojana Beovič pa je spregovorila, da je stanje pri treh bolnikih z novim koronavirusom zelo resno, vstopne točke spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19. Del bolnikov tako ne bo pregledan v ambulantah, ampak bodo po njenih besedah svoje stanje sporočili po telefonu in se o nadaljnjih ukrepih dogovorili z zdravnikom: “Marsikatera oblika bolezni covid-19 poteka kot lažji respiratorni infekt, kot blažja okužba dihal, zaradi katere se tudi sicer ne hodi v bolnišnico oziroma v ambulanto.”

Rok Krajnc