Novi koronavirus ni zelo nevaren samo za ostarele, temveč tudi za mlade: Na Nizozemskem izmed tistih na intenzivni negi več kot polovica mlajših od 50 let!

Datum:

Novi koronavirus kljub siceršnjemu napačnemu prepričanju zelo veliko nevarnost predstavlja tudi za mlade. Iz Francije tako poročajo, da je na enotah intenzivne nege več kot polovica okuženih mlajših od 60 let, na Nizozemskem pa je med takšnimi več kot polovica mlajših od 50 let. Z respiratorji tam na primer ohranjajo življenje 16-letnika, v Italiji pa je na svojem domu po sedmih dneh vročine umrl 46-letni operater urgentnega klicnega centra.

                   

Kljub razglašeni epidemiji številni mladi v Sloveniji nadaljujejo z brezskrbnim druženjem in obiskovanjem lokalov, saj mislijo, da novi koronavirus predstavlja nevarnost le za starejše. Mnogi mladi so COVID-19 brezsramno označili kar za “boomer remover” oz. odstranjevalca babyboom generacije. A to nikakor ne drži. Ne le, da so kljub morebitni odsotnosti bolezenskih znakov tudi mlajši okuženi še vedno prenašalci virusa in tako predstavljajo nevarnost drugim, tudi za številne mlade je bila COVID-19 že usodna.

V Franciji na intenzivni negi več kot polovica mlajših od 60 let, na Nizozemskem več kot polovica mlajših od 50 let
Kot navaja portal Zero Hedge, je več kot 50 odstotkov hospitaliziranih na intenzivni negi zaradi COVID-19 v Franciji mlajših od 60 let, z Nizozemske pa poročajo, da je na intenzivni negi 50 odstotkov hospitaliziranih mlajših od 50 let. “Trenutno je med 40 in 50 pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom na enotah intenzivne nege. Tam so tudi mladi ljudje,” je v enem od intervjujev povedal predsednik Nizozemske zveze za intenzivno nego Diedrik Gommers.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Po okužbi s SARS-CoV-2 na intenzivni negi pristal 16-letnik brez predhodnih bolezni
Z Nizozemske poročajo tudi o primeru 16-letnika Sehraza brez predhodnih zdravstvenih stanj, ki je prišel v bolnišnico zaradi utrujenosti in glavobolov, trenutno pa je na intenzivni negi v umetni komi, njegovo življenje ohranjajo s pomočjo respiratorja. “Dokler ne bo mogel samostojno dihati, ga bodo ohranjali v umetni komi,” je povedal njegov 24-letni brat Babor.

Sehraz (Foto: družbena omrežja)

V Italiji na domu umrl 46-letni operater urgentnega klicnega centra
Iz Italije pa poročajo o 46-letnem tehničnem operaterju Diegu Biancu, ki je delal kot operater urgentnega klicnega centra v bolnišnici Papa Giovanni XXIII v Bergamu, ki je po okužbi z novim koronavirusom po sedmih dneh vročine umrl na svojem domu. Klicni center so po več okužbah, ki so se tam zgodile, že pred dnevi zaprli, klice pa preusmerili drugam. Kot še navaja Maribor24.si, število bolnikov v Italiji močno presega kapacitete bolnišnic in količino respiratorjev, ki so na voljo. Zdravstveni delavci morajo tako sami določiti, koga vzeti na zdravljenje, zato mnogi, celo mladi ljudje, umirajo na svojih domovih.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...