Ustavne sodnice s podobnimi argumenti kot vlada in politični aktivisti

Datum:

Ustavno sodišče je včeraj zadržalo izvajanje novele zakona o RTV, a kot smo že poročali, pri tej odločitvi ni bilo soglasno. Proti zadržanju novele so glasovale tri sodnice, Špelca Mežnar, Neža Kogovšek Šalamon in Katja Šugman Stubbs, ki sedaj trdijo, v sozvočju s trenutno oblastjo, da bo imelo zadržanje izvajanja zakona negativne posledice.

Medtem ko oblast še vedno vztraja pri “nepopravljivih posledicah za demokracijo”, ustavne sodnice menijo, da bi lahko RTV ostal brez delujočih organov. Tega mnenja očitno ne deli prevladujoča večina ustavnih sodnikov.

A kakšne naj bi bile te posledice? Omenjene sodnice trdijo, da je zadržanje izvajanja treh členov novele zakona (23. ter 24. in 25. člena) sicer ohranilo trenutne strukture, a bodo te lahko opravljal le tekoče posle. “RTVS se bo na podlagi tega sklepa torej znašla v situaciji, ko ne bo imela ključnih organov. Zdi se, da se večina tega niti ne zaveda,” je denimo zapisala Šugman Stubbsova.

Slednja je v ločenem mnenju še zapisala, a zadržanje novele zakona v praksi upočasnjuje celovito prenovo koncepta upravljanja, vodenja in nadzora javnega medija. Sama prenova, ki jo naslavlja sodnica, je bila v preteklih mesecih v središču intenzivne politične debate. Opozicija je namreč očitala vladajoči koaliciji, da želi pod pretvezo “depolitizacije” pravzaprav uzurpirati javni zavod prek imenovanja zvestih kadrov iz nevladnih in domnevno politično neopredeljenih organizacij.

Kogovšek Šalomonova je v svoji obrazložitvi izpostavila, da glede novele zakona ni bila opravljena vsebinska razprava, da pa bo zadržanje novele povzročilo pravno in dejansko kaotično stanje. To je utemeljila s tem, da se bo obdobje vodenja javnega zavoda s strani trenutnih vršilcev dolžnosti podaljšalo za neznano dolgo dobo. Da je bila nekoč direktorica nevladne organizacije, je torej vidno iz vesolja.

Ustavne sodnice (Foto: Ustavno sodišče RS)

Sodnica Špelca Mežnar je šla v svoji argumentaciji še dlje. Argumentacija je namreč povsem odsevala politične argumente ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki je v skladu s strankarsko agendo in agendo koalicije, katere del je, navajala nepopravljive posledice za demokracijo. Sodnica je ubrala nekoliko drugačno ubeseditev, da bi namreč zadrževanje lahko povzročilo “nadaljevanje nastajanja hudih škodljivih posledic za RTVS in za nepristransko obveščanje javnosti”.

Nepopravljive posledice?
Kakšne naj bi bile te nepopravljive posledice, sodnica še ni opredelila, kakor tega niso opredelili avtorji sporne novele ali aktivistični kolektiv novinarjev, ki je spremembe zakona podprl. Še najbližje so denimo prišli omenjeni aktivisti, ki navajajo nevzdržne razmere na javni RTV. A tudi ti teh niso opredelili, niti domnevnih političnih pritiskov. Kot trdi trenutno vodstvo RTV, do teh natančnih opredelitev doslej še ni prišlo, ker za njih preprosto ni dokazov – saj ne obstajajo.

Da je že sama dikcija “nepopravljive posledice” hudo sporna, je v svojem mnenju zapisal ustavni sodnik Knez, ki pravi, da bi sicer zadržanje izvajanja novele lahko pripeljalo do hudih posledic, ki pa ne bi bilo nepopravljive. Sodnik Knez sicer argumentira, da je “prenehanje mandatov brez vnaprej določenih razlogov in brez ureditve pravnega položaja pravnega varstva – kot takšno – samo po sebi – nezdružljivo s pravnim redom”.

Zelo ekspliciten je bil tudi ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je zapisal, da obstaja pri tehtanju škodljivih posledic objektivno dokazana škoda s predčasnim odvzemom mandatov brez možnosti pravnega varstva in na drugi strani le zatrjevana politizacija javne RTV, ki pa je ni (ali še ni) mogoče objektivno dokazati.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...