Ustavni sodnik Jaklič znova povedal večini na ustavnem sodišču, ki je vrnila Titovo cesto: Gre za simbol masovnih zločinov proti človečnosti!

Datum:

Že več kot leto dni smo priča postopku preimenovanja Titove ceste v Radencih. “Toda takšno ime, ki med drugim predstavlja simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo (celo še živečih) žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka,” je v ločenem mnenju zapisal ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, potem ko se je Ustavno sodišče odločilo, da bo do končne odločitve sodišča zadržalo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih.

Pobudniki ustavne presoje občini med drugim očitajo, da je bil odlok že drugič sprejet nezakonito, ker je bil sprejet po skrajšanem postopku. Pobudniki so zato predlagali, naj ustavno sodišče do končne odločitve zadrži izvrševanje odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v občini Radenci. Z uveljavitvijo odloka bi po mnenju pobudnikov namreč nastali “nepotrebni stroški tako za prebivalce ulice kot za občino zaradi stroška menjave” osebnih in ostalih dokumentov, zamenjave hišnih številk in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno.

Ustavno sodišče RS je s sedmimi glasovi (dr. Rajko Knez, dr. Matej Accetto, dr. Rok Čeferin, dr. Dunja Jadek Pensa, dr. Špelca Mežnar, dr. Marijan Pavčnik in dr. Katja Šugman Stubbs) proti dvema odločilo, da do končne odločitve sodišča zadrži odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije. Proti sta glasovala ustavna sodnika ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli, Jaklič pa je spisal ločeno mnenje.

Pobudniki, ki izpodbijajo veljavnost postopka, v katerem so organi občine spremenili poimenovanje ulice iz Titove ceste v Cesto slovenske osamosvojitve, po Jakličevi presoji nimajo pravnega interesa. “Enako sem presodil že v zadevi št. U-I-2/21, U-I-3/21,” je zatrdil in dodal, da pobudniki niti ne skrivajo in celo izrecno zatrjujejo, da bi radi dosegli razveljavitev preimenovanja ulice zato, da bi se ta še naprej imenovala Titova cesta.

Takšno preimenovanje ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe
Toda takšno ime, ki je med drugim tudi simbol masovnih zločinov proti človečnosti, po Jakličevih besedah prizadene človekovo dostojanstvo (celo še živečih) žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. “Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe. Zato tudi tisti, ki z odkritim namenom ohranitve takšnega poimenovanja (protiustavni namen) pred Ustavnim sodiščem izpodbija veljavnost postopka spremembe imena, za takšen cilj po ustavi demokratične družbe nima pravnega interesa.”

Ustavno sodišče že trikrat vrnilo Titovo cesto
Že več kot leto dni smo priča kalvariji okrog preimenovanja Titove ceste v Radencih. Spomnimo. Prvič je cesto občinski svet preimenoval 28. maja lani, sledila je pobuda za razpis referenduma, do katerega nazadnje ni prišlo. Naslednjič so cesto preimenovali s spremembo odloka 29. decembra lani, vendar pa so Civilna pobuda Radenci in štirje občinski svetniki na Ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti novele odloka o preimenovanju ceste.

V pobudi so županu in Občini Radenci očitali več kršitev veljavnih predpisov, a se je Ustavno sodišče opredelilo le do očitka o kršenju tretjega odstavka 46. člena zakona o lokalni samoupravi, ki govori o 15-dnevnem roku za vložitev zahteve za naknadni referendum, o ostalih očitkih pa se ni izrekalo. Ustavno sodišče je takrat razveljavilo odlok, ker je Leljak ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka, ki je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku. Leljak je napovedal ponovno sprejetje odloka o preimenovanju ceste, kar je občinski svet storil na seji 29. junija, navaja STA. Ustavno sodišče je ponovno sprejeti odlok zdaj zadržalo.

Župan občine Radenci Roman Leljak (Foto: STA)

Dragi župani, Ustavno sodišče želi, da odločitve, ki jih sprejmejo občinski svetniki, zadržite 15 dni v svoji omari. Po 15 dneh jih objavite, veljati začnejo 15. dan po objavi. Ni skrajšanih, enostavnih in nujnih postopkov. Občine spreminjajo v zapletene birokratske procese. Vse to zaradi Tita,” je sporočil župan Radencev Roman Leljak in glede vnovične vrnitve Titove ceste v Radence še zatrdil: Ne grem se več. Sodišče utemeljuje svoje odločitve na procesnih zadevah, ne pa, da jasno pove: Tito ja ali ne! Res nima smisla”.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...