fbpx

Ustavno sodišče porazilo ministrico Kopač Mrakovo v zadevi koroških dečkov – otroka še vedno ugrabljena

Anja Kopač Mrak slabo vest (foto: STA)

Sprenevedanje, zavajanje javnosti in zavijanje v molk je glavni način, na katerega ministrica za družino Anja Kopač Mrak podaljšuje agonijo koroških dečkov, ki jih je velenjski center za socialno delo nasilno in nezakonito odvzel starim staršem in ju dodelil rejniški družini.

Ustavno sodišče RS je v vsem pritrdilo sodbi Vrhovnega sodišča RS, ki je odločilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit, saj je center za socialno delo (CSD) tem nezakonito posegel v pravice starih staršev do družinskega življenja, ki je med njimi obstajalo ves čas, posebej intenzivno v zadnjih treh mesecih, ko se država zanje sploh ni zmenila. Vrhovno sodišče je ugotovilo še kršitve številnih drugih ustavnih in človekovih pravic, saj je CSD dečka rejniški družini dodelil še pred odločitvijo ministrstva za delo o zahtevi starih staršev, da bi bili rejniki vnukov.

Vrhovno sodišče se je izreklo, da je pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do otrok treba varovati ne le pred posegi države, temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov, ki so dolžni spoštovati Evropsko konvencijo o človekovih pravicah glede pravice do družinskega življenja ter Konvencijo OZN o otrokovih pravicah do nepretrgane vzgoje v njihovi razširjeni družini.

Otroka bi morali nemudoma vrniti babici in dedku
Če je bila Cerarjeva koalicija do zdaj gluha za kršitve zakonov, potem mora vsaj zdaj, ko je sodbo Vrhovnega sodišča RS potrdilo še Ustavno sodišče RS, nemudoma vrniti otroka v družino babice in dedka. S tem, ko je ustavno sodišče potrdilo sodbo vrhovnega sodišča, ki je pred tem potrdilo sodbo Upravnega sodišča iz Maribora, je dokončno razveljavilo vse dosedanje odločbe in v tem trenutku ni nikakršne pravne podlage, da otroka ostajata pri rejnikih.

Cerarjeva koalicija ščiti in podpira kršitelje človekovih pravic
Prav odmevna sodba v zadevi koroških dečkov je bila na Upravnem sodišče v Mariboru, ki je odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja. Anja Kopač Mrak in odvetnica CSD Simona Marko pa nista premogli niti trohice strokovnega premisleka in sočutja ter sta ob tem trdili, da četudi gre za kršenje človekovih in ustavnih pravic babici, je CSD ravnal zakonito, saj je poskrbel za največjo korist otrok. To je seveda popolnoma napačna razlaga sodbe in konvencije o otrokovih pravicah, kjer je zapisano, da je korist odraslih, ki za otroke skrbijo, hkrati tudi korist otrok.

Slovenska demokratska stranka (SDS) je imela v zgodbi koroških dečkov pomembno vlogo z dejavnim zagovarjanjem človekovih pravic na državnozborski Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Proti Kopač Mrakovi so vložili več interpelacij, ki so jo v prvem primeru podprli tudi poslanci koalicijske stranke DeSUS. Decembra lani je ministrica prestala novo interpelacijo, ki so jo vložili poslanci SDS zaradi njene odgovornosti v primeru odvzema koroških dečkov. Takrat so jo podprle vse koalicijske stranke. Prevladale so koristi in privilegiji, trpljenje otrok jih ni zanimalo.

Otroka še vedno v nezakonitem ujetništvu Cerarjeve vlade
“Želim si, da se stvari končajo tako, kot je prav, predvsem pa v korist otrok,” je 3. januarja v oddaji Dobro jutro na vprašanje o koroških dečkih odgovorila ministrica Anja Kopač Mrak. Tri dni pozneje je CSD Velenje vložil ustavno pritožbo.

Na današnjo sodbo Ustavnega sodišča RS se odvetnica CSD Simona Marko ne odziva, Anja Kopač Mrak pa sporoča, da ni stranka v postopku, ponovno pa se sprenevedajo, da gre za zavrnitev zaradi procesnih razlogov.

Primer so že predali Evropskemu sodišču za človekove pravice
S tem, ko je CSD Velenje z vednostjo ministrice vložil ustavno pritožbo, so v koaliciji Mira Cerarja ponovno dokazali, da ne spoštujejo otrok in starih staršev, ampak jim je v interesu le javno opravičevanje nezakonitih dejanj in oblastno ščitenje položajev svojih varovancev. Za otroke in stare starše se ne bi smel zavzeti nihče. Ko to stori civilna družba, je hitro žaljivo označena z “ulico”. Ta ulica pa v nasprotju z vladajočo koalicijo razume družinske vezi, spoštuje otroke, stare starše in Ustavo RS.

Odvetnik babice Velimir Cugmas je včeraj celoten primer koroških dečkov predal Evropskemu sodišču za človekove pravice. Babica koroških dečkov doma ne najde pravice, zato v Strasbourgu toži Cerar – Židan – Erjavčevo koalicijo zaradi kršitve 8. člena Konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do zasebnosti, doma in družinskega življenja, pa tudi zaradi kršitve pravice do učinkovitega sodnega varstva.

Franci Donko