fbpx

Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve – Leljak: “Najbolje je ustaviti postopek in organizirati referendum!”

Obcinski svet v Radencih se je na pobudo župana in občanov odločil za preimenovanje Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije (Foto: STA)

Občinski svet v občini Radenci je konec maja sprejel odločitev, da bo preimenoval “Titovo cesto” v “Cesto osamosvojitve Slovenije”, a je ustavno sodišče zadržalo izvršitev spremenjenega občinskega odloka. Razlog naj bi bila pobuda o referendumu na katerem bi odločali o usodi poimenovanja te ceste. Po mnenju župana Romana Leljaka je ustavno sodišče iskalo napake v postopku, kar je občini prineslo visoke stroške. V omenjenem primeru bo tako najbolje ustaviti postopek in organizirati referendum, kjer bodo občani lahko legitimno izrazili voljo o spremembi imena ceste.

Sprva je župan občine Radenci Roman Leljak želel Titovo cesto preimenovati v “Cesto Ateja Šarića”, doktorja in nekdanjega lastnika tamkajšnjega turističnega kompleksa, kasneje pa so skupaj z občinskem svetom sprejeli odločitev, da cesto preimenujejo v “Cesto osamosvojitve Slovenije”. Glede na presojo ustavnega sodišča, zadrževanje izvršitve izpodbijanja občinskega odloka, naj ne bi povzročilo škodljivih posledic. V primeru kasneje razveljavitve oziroma v primeru da odpravijo odlok, pa bi nastali stroški za stanovalce in občino zaradi menjave dokumentov ter označb za hiše in ulice.

Preberite še: Belgijci umaknili kip zločinca – kdaj jih bomo tudi pri nas?

Župan občine Radenci Roman Leljak pravi nasprotno: “Za občane ne bi nastali novi stroški, kajti stroške menjave dokumentov bi krila občina, prav tako tudi označbe na hišah.” V tej ulici tako živi 130 ljudi, katerim bi morali pokriti stroške za zamenjavo dokumentov. Leljak še poudari, da so trenutni odvetniški stroški, ki so nastali zaradi referenduma in postopkov na upravnem ter ustavnem sodišču postali veliko večji od tistih, ki bi nastali zaradi same zamenjave dokumentov in označb.

Danes sem s strani novinarjev obveščen, da so se pobudniki odločili, da spražijo upravni spor zaradi preimenovanja…

Gepostet von Roman Leljak am Donnerstag, 9. Juli 2020

Leljak pravi, da je zelo nerazumljivo, ker je zadeva pristala na ustavnem sodišču, a bi morala biti obravnavana na upravnem sodišču. Odločitev ustavnega sodišča ga je presenetila in ve, da so iskali napake v postopku. “Kot je veljala praksa, smo odločitev o preimenovanju ceste objavili na oglasni deski in spletni strani občine. Zaradi referenduma smo sklep o preimenovanju na občini zadržali, kar smo prav tako objavili na oglasno desko, spletno stran in na socialnem omrežju,” je Leljak komentiral za spletni portal Nova24TV. Po mnenju ustavnega sodišča pa bi morala odločitev o zadržanju sklepa morala biti objavljena tudi v Uradnem listu.

Župan Roman Leljak z novo tablo ulice, ki naj bi zamenjala sedanjo Titovo cesto (Foto: STA)

Občini Radenci sedaj ostajajo tri rešitve nastale situacije. Prva je razveljavitev odločitve o spremembi imena ulice uvajanje novega postopka o zamenjavi imena. Druga možnost je, da postopek v celoti ustavijo in organizirajo referendum, kjer bo upoštevana volja vseh občanov v občini. Zadnja možnost pa ostaja, da sledijo postopku v katerem so do same končne odločitve ustavnega sodišča. Župan pravi, da se mu zdi najboljša druga možnost, kjer bo lahko izražena volja vseh občanov in jo bo predlagal na občinskem svetu avgusta. Pobudo za spremembo imena ceste je sicer podpisalo 357 podpisnikov, ki so bili legitimno identificirano v nasprotju s 500 podpisniki referenduma, ki so nasprotni spremembi imena ceste in jih večina ni bila legitimno identificarana kot občani Radencev.

Sara Kovač