fbpx

Utemeljen sum kaznivega dejanja sodelovanja POP TV pri ponarejanju audio posnetka! Vizjak napovedal, da bo vložil ovadbe

Ljubljana, DZ. Predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je napovedal, da bo vložil ovadbe proti snemalcem in tistim, ki so posnetek uporabili. Zatrjuje, da gre za lepljenko več pogovorov, ki so bili posneti na različnih lokacijah. Enako oceno so podali tudi strokovnjaki s področja produkcije zvoka. Vizjak je v Odmevih na RTVS omenil nekdanjega direktorja Sove, Sebastjana Selana, za katerega je znano, da je povezan z Bojanom Petanom. Tudi v javnosti se pojavljajo informacije, da so bili posnetki narejeni s predelano uro, te pa naj bi v tistem času imela le Sova. Je pa zanimivo, da POP TV še vedno ne poroča o oceni strokovnjaka, da gre za montažo, pa čeprav so to oceno pridobili prvi – sicer šele dan po objavi članka. “Tole je utemeljen sum kaznivega dejanja sodelovanja pri ponarejanju,” je zapisal premeir Janez Janša.

Uradno še ni znano, kdo je avtor posnetka na katerem slišimo pogovor o tem, kako se izogniti plačilu davkov in kako si pridobiti kooperativnost nadzornega sveta Term Čatež. V stranki NSi so mnenja, da bi moral minister za Andrej Vizjak odstopiti, če bi se izkazalo, da je posnetek pogovora med njim in LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom pristen. V nasprotnem primeru pa menijo, da je to nedopusten poskus medijske diskreditacije ministra. Vizjak je zagotovil, da gre za lepljene posnetke, ki so nastali v različnih časih in različnih kontekstih. Vizjak je prav tako napovedal, da bo vložil ovadbo proti snemalcem in proti tistim, ki so posnetke uporabili. Zgodbo bo preverila tudi Policija, razpoložljive informacije bodo celovito preverili, z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum katerega koli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Strokovnjak za produkcijo zvoka Mitja Krapše je ocenil, da gre pri posnetku za zlepljenko na profesionalni ravni – za Planet pa je tudi povedal, da je to oceno že prej podal tudi POP TV-ju, vendar pa je komercialna medijska hiša to mnenje strokovnjaka zamolčala.a

POP TV je sicer o posnetku poročal že v ponedeljek, pristnost posnetka pa so preverjali šele dan kasneje – torej ko je bila škoda že storjena. Siol je zapisal, da so na njihova vprašanja odgovorili z besedami: “Pri pripravi vsebin za naše gledalce sledimo objektivnemu poročanju, ki temelji na preverjenih informacijah.” No, kdaj te informacije preverijo, pa se jim očitno ne zdi pomembno. Niti se jim očitno ne zdi pomembno to, da gre pri zamolčanju tako pomembnega podatka pravzaprav za manipulacijo. Povsem nerazumljivo pa je to, da se na 24ur še danes pretvarjajo, kot da ocena oziroma ocene – do danes se jih je pojavilo še več, da je posnetek zmontiran, ne obstaja. “Kaj vse je naplavila afera ‘glupi davki’, v katero se je zapletel Andrej Vizjak? Razkrila je način delovanja s pozicije moči, ko lahko ključni akter še tako jasne posnetke in pogovor z namigi o neplačevanju davkov interpretira na povsem svoj način. O odstopu pa – ne duha ne sluha,” so objavili zjutraj.

Za Siol je Krapša pojasnil, da se ravno tako kot pri retuširanih slikah, tudi pri zvočnem posnetku sledi obdelave skrivajo v ozadju. Če bi dodali še enakomerno ozadje, bi bilo skoraj nemogoče razkriti resnico – lepljenka je bila torej izdelana precej površno.  “Posnetek, ki ga imamo pred sabo, pač nakazuje, da je nekdo očitno snemal ministra, in to na več lokacijah, več časa. Vprašal bi se, kdo je sploh imel možnost to narediti,” je komentiral strokovnjak, ki pogosto analizira zvok tudi za detektive.

Foto: Zajetje zaslona/Siol

Novinar Mirko Mayer pa je danes na Twitterju zapisal, da so bili posnetki leta 2007 po vsej verjetnosti narejeni s posebno predelano uro. Zato se poraja sum na prisotnost tretje osebe. Menda se je dotični posnetek v zadnjih desetih letih večkrat skušal neuspešno unovčiti. Seveda je na mestu vprašanje, kdo je v tistem času lahko posedoval tovrstno uro in kdo se je lahko dovolj približal, da je posnetke tudi naredil. Nezanemarljivo dejstvo pa je tudi, da na posnetku pravzaprav ni nič prav zelo obremenilnega – enake besede bi Petanu lahko, povsem zakonito, namenil prav vsak davčni strokovnjak.

Sara Bertoncelj