fbpx

V Angliji je bil umorjen poslanec: Je druga na vrsti Slovenija in bomo znova priča “Krambergerju”?

Se nam v Sloveniji obeta umor državnika? (Foto: Twitter)

“Po umoru konservativnega kolega poslanca Davida Amessa v Angliji sedaj Slovencem z likvidacijami, javno, sredi Ljubljane, pravkar grozijo balkanski kriminalci,” je glede včerajšnjih protivladnih protestov opozoril predsednik vlade Janez Janša. Spomnimo, da je bil pred desetletji pri nas že ustreljen ljudski dobrotnik Ivan Kramberger. 

“Čudež, da v Sloveniji do tragedije še ni prišlo, glede na vsakodnevno medijsko podpihovanje sovraštva. Na Ministrstvu za kulturo smo že pred časom dobili opozorilo pred odstrelom. Pa sta ga tožilstvo in javna TV zrelativizirala v ‘umetniški performans’,” je bil v luči včerajšnjega dogodka na Otoku kritičen tudi politični analitik Mitja Iršič, ki je zaposlen v službi za odnose z javnostmi na Ministrstvu za kulturo RS.

Spomnimo. 69-letni poslanec britanskih konservativcev David Amess je bil v kraju Leigh-on-Sea žrtev napadalca, ki ga je večkrat zabodel z nožem. Vzrok napada še ni znan. Policija je morilca takoj aretirala, sporočili so tudi, da je edini osumljenec. Med srečanjem z volivci v prostorih metodistične cerkve v kraju Leigh-on-Sea v Essexu je k njemu pristopil moški in ga večkrat zabodel.

Umetniški performans s krvjo, v resnici pa grožnja s smrtjo kulturnemu ministru Simonitiju. (Foto: Twitter)

Napad se je zgodil nekaj minut po 12. uri, na kraj dogodka pa so zelo hitro prispeli tako policisti kot reševalci, vendar mu niso mogli pomagati. Bitko z življenjem je zaradi posledic ran izgubil. Ob njegovem slovesu pa so se ga spomnili številni državniki po svetu. Britanska policija je nedavno sporočila, da obstaja tudi možnost povezave z islamističnim ekstremizmom, zato so umor označili kot teroristični napad.

Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je nedavno že prejela grožnje s smrtjo. (Foto: sta, Nova24TV)

Pri nas se je podoben umor zgodil pred leti, ko je pod streli padel “dobrotnik iz Negove” Ivan Kramberger. Trenutno sicer ostajamo pri grožnjah in pljuvanju, vendar pa obstaja resna nevarnost, da se tragedija izpred let ponovi. Zadnje čase so nasilni izgredi pred parlamentom, ki vključujejo fizične napade na novinarje, metanje granitnih kock in pirotehniko, postali vse prepogosti. Spomnimo se tudi vseh ranjenih policistov, ki so žrtve huliganov.

Ivan Kramberger (Foto: YouTube)

Na organih pregona je, da ukrepajo in preprečijo najhujše. Vsakdo si konec koncev želi živeti v varnem okolju.

Domen Mezeg